Από το Περιστύλιο…

Γυαλιά καρφιά κινδύνευσαν να τα κάνουν στην αίθουσα της Ολομέλειας ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας. Όλα ξεκίνησαν, όταν κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για τη λειτουργία του κράτους και των θεσμών, ο κ. Αλαβάνος σε ένα σπάνιο ξέσπασμα κατηγόρησε την αστυνομία ότι επιτέθηκε με δακρυγόνα ενάντια στη φοιτητική διαδήλωση που βρισκόταν σε εξέλιξη και συνελήφθησαν φοιτητές. Μίλησε ακόμα για μηχανισμούς καταστολής που αξιοποιούν μικρές ομάδες βίας, προκειμένου να επιτίθενται στο σώμα των ειρηνικών διαδηλωτών.
Όρθιος ο κ. Πολύδωρας στα έδρανά του ζήτησε να καταδικάσει τις ομάδες τώρα. Κάπως έτσι ξεκίνησε το… παράλογο:
– Α. Αλαβάνος: «Μιλάω για τις δυνάμεις καταστολής. Να πάτε να τις μαζέψετε!»
– Β. Πολύδωρας: « Όχι περιγραφές. Σας προκαλώ να τις καταδικάσετε τις ομάδες, αν μπορείτε, τώρα!»
– Α. Αλαβάνος: «Να πάτε να τις μαζέψετε, αντί να είστε εδώ μέσα!»
– Α. Μπενάκη: «Σας παρακαλώ πάρα πολύ, κύριοι συνάδελφοι. Κύριε υπουργέ, σας παρακαλώ να καθίσετε».
– Β. Πολύδωρας: «Να τις καταδικάσετε!»
– Α. Μπενάκη: «Κύριε υπουργέ, καθίστε και ηρεμήστε. Σας παρακαλώ πολύ»
– Α. Αλαβάνος: «Να αφήσετε ελεύθερους τους φοιτητές!»
– Β. Πολύδωρας: «Να τις καταδικάσετε!»
– Α. Αλαβάνος: «Αφήστε τα αυτά. Σας είπα ότι αυτές οι ομάδες βίας δεν έχουν καμία σχέση με τις αξίες της ειρήνης και της δημοκρατικής διεκδίκησης που εκφράζει ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Και το ξέρετε αυτό! Και τις αξιοποιείτε! Και αν δεν είχατε τέτοιους, θα ανακαλύπτατε και θα κατασκευάζατε. Είναι ντροπή σας!»

Η κορύφωση ωστόσο του λόγου του προέδρου του Συνασπισμού ήταν που ενεθάρρυνε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κίμωνα Κουλούρη, να εμπλακεί στη συζήτηση και παραλίγο να πληρώσει τα… σπασμένα: «Γυαλιά καρφιά είπε ο κύριος πρωθυπουργός και αυτό εκφράζει την αντίληψη της παράταξής σας απέναντι στο νεολαιίστικο κίνημα, σε όλη την ιστορία. Γυαλιά καρφιά η ΕΠΟΝ, γυαλιά καρφιά -βλέπω και τον κ. Κακλαμάνη- η νεολαία Λαμπράκη και η ΕΔΗΝ, γυαλιά καρφιά η γενιά του Πολυτεχνείου, γυαλιά καρφιά οι νεολαίοι σήμερα που βγαίνουν στους δρόμους. Γιατί; Για ποιόν λόγο;»
– «Μπράβο, πρόεδρε. Μπράβο!» ενθουσιάστηκε ο κ. Κουλούρης, γεγονός που οδήγησε να ξεσπάσει σε χειροκροτήματα η πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ.
– «Τι παριστάνετε, κύριε Κουλούρη;» τον παρατήρησε η πρόεδρος της Βουλής.
– Κ. Κουλούρης: «Κυρία πρόεδρε, αντιδράτε σε μένα; Στην επίθεση που έκανε ο κύριος υπουργός δεν αντιδράσατε».
– Α. Μπενάκη: «Καθίστε κάτω. Καθίστε κάτω και μη διακόπτετε».
– Κ. Κουλούρης: «Εμείς είμαστε πολύ ευαίσθητοι στις επιθέσεις της Αστυνομίας».
– Α. Μπενάκη: «Καθίστε κάτω, κύριε Κουλούρη, θα σας ανακαλέσω στη τάξη. Σας παρακαλώ πάρα πολύ».
– Κ. Κουλούρης: «Αυτό που σας λέω εγώ».
– Α. Μπενάκη: «Αν δεν μπορείτε να ανεχθείτε το διάλογο εδώ, να βγείτε έξω».
– Κ. Κουλούρης: «Να είστε δίκαιη προς κάθε κατεύθυνση».
– Α. Μπενάκη: «Καθίστε κάτω ή βγείτε έξω, κύριε Κουλούρη».
– Κ. Κουλούρης: «Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης μίλησε απαξιωτικά για τον πρόεδρο του Συνασπισμού. Είχατε υποχρέωση να τον διακόψετε».
– Α. Μπενάκη: «Κύριε πρόεδρε του Συνασπισμού, συνεχίστε παρακαλώ προς το Σώμα και μη δίνετε σημασία στο τι λέει ο κ. Κουλούρης».
– Κ. Κουλούρης: «Τι είναι αυτά που λέτε, κυρία πρόεδρε; Απαξιωτικά θα μιλήσετε εσείς; Με ποιο ανάστημα θα μιλήσετε απαξιωτικά;».
– Α. Μπενάκη: «Μην οξύνετε τα πράγματα. Καθίστε κάτω».
– Κ. Κουλούρης: «Εγώ σας σέβομαι, κυρία πρόεδρε» (…)

Χρειάστηκε η καταλυτική παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Σγουρίδη, για να… λυθεί η παρεξήγηση που δημιουργήθηκε κατά τη συζήτηση της πρόταση της αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα της απαγωγής των Πακιστανών, μεταξύ του Χρήστου Μαρκογιαννάκη και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Γείτονα, όταν ο τελευταίος παρατήρησε ότι ο πρώην υφυπουργός μιλάει με όρους τρομοκρατών κι εκείνος αναφέρθηκε σε αυτόκλητους δικαστές των τηλεπαραθύρων.
– Π. Σγουρίδης: «Επειδή η προκήρυξη εγράφη εκ των υστέρων, σημαίνει ότι η επιχειρηματολογία αυτή είναι επιχειρηματολογία η οποία δόθηκε από την αντιπολίτευση; Ότι η Αντιπολίτευση παρακίνησε…»
– Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Μα είπα εγώ τέτοιο πράγμα;»
– Π. Σγουρίδης: «Αυτό το πράγμα υπονοείτε, κύριε Μαρκογιαννάκη».
– Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Σοβαρολογείτε;»
– Π. Σγουρίδης: «Διότι ο συνειρμός που κάνετε είναι συνειρμός απρεπής».
– Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Λυπάμαι πάρα πολύ! Ο κ. Γείτονας είχε την ευπρέπεια να δώσει εξηγήσεις να τελειώσει η ιστορία. Εσείς επανέρχεστε. Συγχαρητήρια!»
– Π. Σγουρίδης: «Απρεπής. Αυτό μόνο έχω να σας πω».
– Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Το να μου λέει εμένα ο συνάδελφος της αντιπολίτευσης ότι ταυτίζω το ΠΑΣΟΚ με τα αναγραφόμενα στην προκήρυξη της 17 Νοέμβρη, από τα οποία, όπως είπα στην τοποθέτησή μου, κάποια από όσα λέγονται από κάποιους που εγώ τους αποκαλώ ανευθυνοϋπεύθυνους στα τηλεπαράθυρα…»…
– Π. Σγουρίδης: «Ποιους εννοείτε;»
– Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Αν είναι το ΠΑΣΟΚ αυτοί, τότε έχετε δίκιο…»,
– Π. Σγουρίδης: «Πείτε μας ποιους εννοείτε;»
– Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Ποιους εννοώ; Ξέρετε ποιους εννοώ».
– Π. Σγουρίδης: «Όχι, να τους πείτε».
– Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Ξέρετε πάρα πολύ καλά. Εκείνους τους οποίους ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Κακλαμάνης κατακεραυνώνει κάθε τόσο και για τους οποίους εσείς, από ό,τι φαίνεται, δεν νοιάζεστε».
– Π. Σγουρίδης: «Τώρα είστε ξεκάθαρος, κύριε Μαρκογιαννάκη. Έτσι μπράβο. Άρα, θα ήταν πολύ πιο τίμιο από του βήματος της Βουλής να έλεγε ότι δεν εννοώ κανέναν σ’ αυτήν την αίθουσα, αλλά εννοώ όλους αυτούς οι οποίοι είναι στα τηλεπαράθυρα στις ειδήσεις των 20.30, για να βγει ξεκάθαρα το θέμα και όχι να αφήνουμε με συνειρμούς υπονοούμενα» (…)


Σχολιάστε εδώ