Σωρεία παραβάσεων που επισύρουν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις!
Ας αρχίσουμε από τις 8 Μαρτίου 2006, όταν η Citigroup δημοσιεύει ανάλυση για την Εθνική Τράπεζα. Στην περίληψη αναφέρει κατά λέξη:
1 «Συναντήσαμε τον CEO, τον CFO (αλήθεια ποιοι είναι αυτοί;) και τον επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού της Εθνικής Τράπεζας στο Λονδίνο σε ένα δείπνο για λίγους (small dinner) στις 7 Μαρτίου 2006».
2 «Η διοίκηση στοχεύει σε επιθετική ανάπτυξη των κερδών που προέρχονται από το εξωτερικό από 10% σε 25-30% μεσοπρόθεσμα και μέχρι 50% μακροπρόθεσμα».
Λέγοντας αυτό φωτογραφίζει το μέγεθος της εξαγοράς.
3 «Παρακολουθούνται οι γειτονικές αγορές και η Τουρκία εμφανίζεται να είναι ο στόχος-κλειδί με μία εξαγορά πολλαπλών δισ. ευρώ (multi billion).
Αποκαλύπτει ότι η εξαγορά θα γίνει στην Τουρκία και ότι θα είναι αρκετών δισ. ευρώ.
Η ανάλυση της Citigroup αναφέρει ακόμα τα εξής:
• «Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας πιστεύει ότι ως περιφερειακός παίκτης θα χρειαστεί χρηματιστηριακή αξία ύψους 20 δισ. ευρώ από 13 δισ. ευρώ σήμερα».
• «Η Εθνική έχει κάνει πολλή δουλειά στην Τουρκία».
• Η Citigroup επισημαίνει τους πολιτικούς κινδύνους, λέγοντας: «για το μέσο ουδέτερο παρατηρητή, η εξαγορά μιας τουρκικής τράπεζας από μία ελληνική, θα την ενέπλεκε σε σοβαρούς πολιτικούς και πολιτισμικούς κινδύνους». Συνεχίζει λέγοντας: «παρ’ όλα αυτά η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν πλέον στενή σχέση και υπάρχουν μόνο (only) περιορισμένοι κίνδυνοι. Η διοίκηση της Εθνικής έχει κάνει συζητήσεις με τις δύο πλευρές με τις κεντρικές τράπεζες και τα υπουργεία Εξωτερικών για μία πιθανή εξαγορά στην Τουρκία».
• «Η διοίκηση της Εθνικής πιστεύει πως μία μεσαίου μεγέθους τουρκική τράπεζα με μερίδιο αγοράς περίπου 5% θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακος. Πιστεύει ότι ένα δίκτυο καταστημάτων 300-400 θα είναι κατάλληλο για να κερδίσει μία σημαντική κάλυψη της οικονομίας και του τραπεζικού κλάδου».
Δηλαδή φωτογραφίζει αφενός το μέγεθος, αφετέρου την προς εξαγορά τράπεζα.
Αμέσως, ο ελληνικός Τύπος, δηλαδή τα ηλεκτρονικά δίκτυα την ίδια ημέρα (8/3/2006) και ο έντυπος την επόμενη ημέρα (9/3/2006) αναπαράγουν τα όσα αποκάλυψε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στους αναλυτές της Citigroup. Ο Τύπος αναφέρει επίσης ότι μετά το Λονδίνο η διοίκηση της Εθνικής θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για ανάλογες παρουσιάσεις.
H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στέλνει επιστολή στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για να σχολιάσει τα αναγραφόμενα στον ελληνικό Τύπο και η διοίκηση της Εθνικής απαντά ως εξής:
9/3/2006 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. Απάντηση σε Επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς – Σε απάντηση της από 8/3/2006 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με δημοσίευμα σε ιστοσελίδα, και με τη σοβαρότητα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία είναι η εταιρεία με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο Αξιών και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η Τράπεζα γνωστοποιεί τα εξής: Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ενημερώνει το επενδυτικό κοινό σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη της καθώς και για τα επιχειρηματικά σχέδιά της μέσω τακτικών ανά 3μηνο και έκτακτων κατά περίπτωση, επίσημων Δελτίων Τύπου, παρέχοντας ισότιμη και έγκυρη πληροφόρηση στην επενδυτική κοινότητα, σεβόμενη τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το εποπτικό πλαίσιο της Κεφαλαιαγοράς στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Δημοσιεύματα που αφορούν την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και τα οικονομικά μεγέθη της, τα οποία δεν προέρχονται από τις παραπάνω θεσμοθετημένες πλέον επίσημες πηγές πληροφόρησης, δεν απηχούν τις απόψεις της, αλλά αποτελούν εκτιμήσεις των μέσων ενημέρωσης. Υπενθυμίζουμε ότι η Εθνική Τράπεζα την 28η Φεβρουαρίου 2006 ανακοίνωσε επισήμως τα αποτελέσματα του 2005 και προέβη στην ετήσια ενημέρωση προς τους αναλυτές. Θα ήταν ίσως σκόπιμο στο μέλλον, για ενημέρωσή σας σχετικά με το περιεχόμενο, καθώς επίσης και με την προέλευση της πληροφόρησης παρόμοιων δημοσιευμάτων όπως αυτό που φέρατε στην αντίληψή μας, να αποτείνεστε στα έντυπα που τα δημοσιεύουν.
Από μια απλή σύγκριση των όσων αποκάλυψαν τα ανώτατα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας στους λίγους εκλεκτούς της Citigroup και της επίσημης ανακοίνωσης της Εθνικής Τράπεζας προς το ευρύ επενδυτικό κοινό, προκύπτουν τα εξής:
1 Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δεν έχει ίχνος σοβαρότητας, ως όφειλε, ως εταιρεία με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
2 Δεν παρείχε ισότιμη πληροφόρηση στην επενδυτική κοινότητα όπως ισχυρίζεται.
3 Δεν σεβάστηκε τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το εποπτικό πλαίσιο της Κεφαλαιαγοράς στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.
4 Απλώς λέει ψέματα.
5 Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν άσκησε, ως όφειλε, τα καθήκοντά της.
6 Έγινε συμμέτοχος στην ασύμμετρη ενημέρωση.
7 Έγινε συμμέτοχος στα όποια χρηματιστηριακά παιχνίδια παίχτηκαν στο Χρηματιστήριο.
Η καρδιά του προβλήματος
Το πρόβλημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της κάλυψης/ανοχής των παρανομιών του κ. Αράπογλου ίσως να μην είναι ο κ. Πιλάβιος, ο οποίος βέβαια έχει τις ευθύνες του. Πρόσφατα, σε δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη είπε: «εάν το 1999 το πρόβλημα του χρηματιστηρίου ήταν η χειραγώγηση, σήμερα είναι η χρήση εσωτερικής πληροφόρησης».
Όμως δεν εξήγησε τι κάνει ο ίδιος και η υπηρεσία του για να προστατεύσει το επενδυτικό κοινό από το παράνομο φαινόμενο.
Το πρόβλημα είναι ότι η ΕΚ μοιάζει ως υπηρεσία ικανοποίησης συμφερόντων και σκοπιμοτήτων της εκάστοτε κυβέρνησης.
Δεν μπορεί να ελέγξει τους μεγάλους παίκτες της αγοράς (τις μεγάλες εισηγμένες εταιρείες, κυρίως τις υπό κρατικό έλεγχο, τις τράπεζες, τους ξένους χρηματοοικονομικούς οίκους), δηλαδή αυτούς με τη μεγαλύτερη οικονομική ισχύ και επιρροή οι οποίοι ελέγχουν πάνω από το 75% των συναλλαγών του Χρηματιστηρίου.
Η ΕΚ δεν είναι ανεξάρτητη. Αρκείται στο να εντοπίζει ασήμαντα προβλήματα τα οποία προβάλλει με έντονο τρόπο και ταυτόχρονα κρύβει ουσιαστικές και μεγάλες παραβάσεις όπως τώρα με τον κ. Αράπογλου, χωρίς κανείς να την ελέγχει για τις πράξεις και τις παραλείψεις της.
Ο σημερινός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών πολύ σωστά είχε θίξει τις εξουσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όταν όμως ήταν στην αντιπολίτευση. Ωστόσο, εδώ και δυόμισι χρόνια, όπου καθ’ ύλην αρμόδιος δεν έχει κάνει τίποτα για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Ο λόγος στον κ. Πιλάβιο
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Πιλάβιος θα πρέπει να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:
(1) Τι αλλαγές έχουν γίνει από τον διορισμό του τον Μάρτιο 2004 (μετά τις εκλογές) από τον κ. Αλογοσκούφη στα θέματα του διαχωρισμού νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας της ΕΚ;
(2) Υπάρχει ξεχωριστό όργανο επιβολής ποινών από την κατηγορούσα αρχή, την ΕΚ, που είναι στην πραγματικότητα εισαγγελέας; Υπάρχει ή όχι τέτοιο όργανο ξεχωριστό επιβολής ποινών στην Γαλλία; Γιατί η κατηγορούσα αρχή δικάζει ταυτόχρονα, ενώ η διάκριση εξουσιών επιβάλλει όποιος δικάζει να μην είναι ο ίδιος κατήγορος;
(3) Διορίζονται ταυτόχρονα την ίδια χρονική στιγμή τα μέλη του ΔΣ της ΕΚ από κοινό κατάλογο 18 προσώπων που ο Υπουργός επιλέγει 6; Ναι ή όχι;
(4) Διορίζονται ταυτόχρονα τα 3 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και του ΔΣ κατά την απόλυτη κρίση του Υπουργού;
(5) Υπάρχει υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της ΕΚ που να ελέγχει αυθαιρεσίες της ΕΚ ή/και συνεργασία σε παράνομες πράξεις κατάχρησης της αγοράς (χειραγώγησης, προνομιακής πληροφόρησης) που να είναι ανεξάρτητη, και ο επικεφαλής να ορίζεται και λογοδοτεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής; Γιατί δεν αντιγράφετε την επιτυχημένη Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ (που δημιουργήθηκε επί κ. Χρυσοχοΐδη);
(6) Γνωρίζετε πώς και από ποιους ορίζονται τα μέλη της Γαλλικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ώστε να κατοχυρώνεται η ανεξαρτησία της;
(7) Έχουν οι εποπτευόμενες από την Ε.Κ. εταιρείες εισηγμένες, χρηματιστηριακές κλπ., αποτελεσματικά δικαιώματα υπεράσπισης;
(8) Υπάρχει ίση μεταχείριση μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά; Γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δημοσιοποιεί τα ονόματα και τις εταιρείες στις οποίες επιβάλλει πρόστιμα και διάφορες ποινές, ενώ αντίθετα η Τράπεζα της Ελλάδος κρύβει τα ονόματα; Γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φτιάχνει «ενόχους», όταν πολλές φορές αυτοί οι «ένοχοι» αθωώνονται πανηγυρικώς από τα δικαστήρια;