«Μπόνους» τετραπλάσια του μισθού!
«Κύριοι,
Στο φύλλο της Κυριακής 18/6/2006 της εφημερίδας σας, σελ.1 και 16, σε περίοπτη θέση υπήρχε άρθρο που αναφέρεται στο πρόσωπο μου και το οποίο βρίθει ανακριβειών και αναληθειών και εμπεριέχει απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, τόσο για μένα όσο και για άλλα στελέχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.). Προς αποκατάσταση της αλήθειας, θα παρακαλούσα να δημοσιεύσετε την απάντηση μας όπως ακολουθεί, σε αντίστοιχη θέση.
1. Προσλήψεις. Ο συντάκτης μπερδεύει τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, η οποία ισχύει γενικώς για όλες τις προσλήψεις προσωπικού αορίστου χρόνου στο ΤΤ, εφόσον το Δημόσιο εξακολουθεί να έχει υπό την κατοχή του άνω του 51% των μετοχών του ΤΤ. Όμως, με τον ιδρυτικό νόμο του ΤΤ, τον 3082/2002, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η πρόσληψη 40 στελεχών από την αγορά με μία συγκεκριμένη διαδικασία: προκήρυξη της θέσης, προεπιλογή, τελική επιλογή από το Δ.Σ. του ΤΤ. Σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. του ΤΤ, υπάρχει μικτή επιτροπή που αποτελείται από τρεις εκπροσώπους της διοίκησης και δύο από την πλευρά των εργαζομένων, η οποία συνεδρίασε πολλές φορές και επέλεξε ομόφωνα τα 40 στελέχη από την αγορά – διαδικασία απόλυτα διαφανής και νόμιμη.
2. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μου με την εταιρεία GLΟΒΑL, αυτές περιορίζονται στο ότι ήμουν διευθύνων σύμβουλος από το 2001 έως την άνοιξη του 2003. Ο σκοπός της επενδυτικής αυτής εταιρείας είναι να επενδύει κύρια στις νέες αγορές, Ρωσία, Κ. Ευρώπη κλπ., επομένως το αντικείμενό της καμία σχέση δεν έχει με το αντικείμενο του ΤΤ, που είναι τράπεζα λιανικής, δίνει δάνεια στεγαστικά και καταναλωτικά, πιστωτικές κάρτες και παίρνει καταθέσεις. Επίσης σήμερα δεν έχω στην κατοχή μου καμία μετοχή της εταιρείας, αλλά ούτε καν επαφές, μετά την παραίτησή μου το 2003.
3. Δεν αντιλαμβάνομαι με βάση ποια στοιχεία ο συντάκτης σας θεωρεί ότι αποτελώ τον «Δούρειο Ίππο» του Λάτση στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Το παραπάνω εκτός από πλήρως αναληθές, είναι προσβλητικό και θίγει ευθέως την τιμή και την υπόληψή μου, και δηλώνω ότι επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμη ενέργεια που θα τις αποκαθιστά.
4. Ως πρόεδρος του ΤΤ κάνω χρήση ενός αυτοκινήτου (2.000 cc) με κόστος 23.000 ευρώ τον χρόνο – κόστος που είναι σημαντικά χαμηλότερο από ό,τι αν το αγοράζαμε.
5. Αναφορά σε χορηγίες και διαφημίσεις με υπονοούμενα. Φανερά πρόκειται, κατ’ ελάχιστον, για σχόλια μακριά από την αλήθεια. Το ΤΤ έχει ακριβείς κανονισμούς και διαδικασίες γιʼ αυτά τα θέματα και όλα αποφασίζονται από το ΔΣ της εταιρείας. Στόχος μας πάντοτε είναι η μεγιστοποίηση του οφέλους για την εταιρεία. Σε όλες τις επιτροπές που συμμετέχει ο υπογράφων δεν αμείβεται κατά παγία τακτική.
6. Ανακαινίσεις κτιρίων. Για το κτίριο του Πειραιά, φυσικά ο μειοδότης κατά 54% πήρε τη δουλειά. Δηλαδή τι θα έπρεπε να κάνουμε; Και έπειτα το δίκτυό μας να μην το ανακαινίσουμε; Τι υπονοεί ο συντάκτης σας;
7. Εισαγωγή του ΤΤ στο ΧΑ. Έγινε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια σε μια εξαιρετικά δυσμενή χρηματιστηριακή συγκυρία. Το αποτέλεσμα είναι εμφανές από το ότι η προσφορά μετοχών από τον Μέτοχο -ελληνικό Δημόσιο- καλύφθηκε 6,5 φορές, ενώ η τιμή της μετοχής στο ΧΑ έχει σταθεροποιηθεί σε επίπεδα σημαντικά ανώτερα της τιμής εισαγωγής, σήμερα: 15,00 ευρώ έναντι 12,50 ευρώ τιμή εισαγωγής και ενώ οι τιμές των τραπεζικών μετοχών στην Ελλάδα έχουν έκτοτε υποχωρήσει. Είναι πρόδηλο ότι η αγορά αναγνωρίζει ότι το ΤΤ σήμερα είναι σημαντικά διαφοροποιημένο από το ΤΤ του χθες, καθώς εξελίσσεται δυναμικά σε όλα τα μεγέθη και αποτελεί πόλο έλξης για τους επενδυτές. Εξάλλου, τα πάντα έγιναν υπό τον έλεγχο της Ειδικής Γραμματείας Αποκρατικοποιήσεων και του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
8. Η Διοίκηση του ΤΤ βεβαιώνει ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά των μετοχών και δεν υφίσταται θέμα μετόχου που να έχει κάποια συγκέντρωση. Τα περί off shore και αναφορές σε συγκεκριμένο επενδυτή αποτελούν μυθεύματα.
9. Προμήθεια θωρακισμένων τζιπ. Ο συντάκτης σας προβάλλει με έμφαση την αγορά τριών τζιπ για χρηματαποστολές του ΤΤ, η οποία όμως συνέβη το 1998. Εγώ προσωπικά και η νέα διοίκηση του ΤΤ εγκατασταθήκαμε τον Μάιο του 2004 και, όπως είναι φανερό, δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση με το θέμα.
10. Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων είναι ο κ. Μ. Αγγελάκης, ο οποίος είναι μόνιμος υπάλληλος και στέλεχος στις Τεχνικές Υπηρεσίες του ΤΤ, και από ό,τι γνωρίζω, η συνταξιοδότησή του θα γίνει σε πολλά χρόνια από σήμερα, και βέβαια δεν τον έχω προσλάβει για σύμβουλό μου, όπως αναφέρεται στο άρθρο.
Συμπερασματικά, το άρθρο είναι διάτρητο, αναληθές σε όλα του τα σημεία και οδηγείται σε συμπεράσματα που είναι παντελώς αστήρικτα και δεν προκύπτουν από τη λογική εξήγηση των πραγμάτων. Σας διαβεβαιώνω, στο σημείο αυτό, ότι η διοίκηση του ΤΤ σε σύμπνοια με τους εργαζομένους, τα τελευταία δύο χρόνια, έχει αναστρέψει μια μακρόχρονη πορεία φθοράς και πτώσης αυτού του ιστορικού και σπουδαίου οργανισμού. Χάρις ακριβώς σε αυτές τις προσπάθειες, μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.
Απάντηση του «Π»:
Κατ’ αρχάς σημειώνουμε ότι ο κ. Τσουπίδης μπήκε στον κόπο να μας απαντήσει, και το θεωρούμε θετικό. Όμως πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου υπερβάλλει σκόπιμα στους χαρακτηρισμούς του εναντίον μας, καθώς ούτε ανακριβή ούτε παραπλανητικά ήταν τα όσα δημοσιεύσαμε.
Ας πάρουμε όμως έναν έναν τους ισχυρισμούς του Π. Τσουπίδη:
1) Οι προσλήψεις επιμένουμε ότι είναι παράνομες. Διότι με τον νόμο 3082/2002 άρθρο 7, όλες οι προσλήψεις γίνονται με τις διατάξεις που ισχύουν, δηλαδή με το ΑΣΕΠ που ισχύει σήμερα. Για την κάλυψη των αναγκών του Ταμιευτηρίου αποφασίστηκε η πρόσληψη 40 ατόμων εξειδικευμένου προσωπικού, που θα παραμείνει με σύμβαση αορίστου χρόνου και δεν θα μονιμοποιηθεί.
Τελικά επελέγησαν 5 άτομα, τα οποία και υπέγραψαν συμβάσεις ως σύμβουλοι, μετά εντάχθηκαν στο μόνιμο προσωπικό και παίρνουν μπόνους για να καλυφθούν -προφανώς- οι μισθοί που έχουν συμφωνήσει να παίρνουν, αλλά δεν θα έπρεπε να φαίνονται στις συμβάσεις τους για να μην προκαλούν.
Οι συμβάσεις που υπέγραψαν τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη του 2004 οι 5 «εκλεκτοί» της διοίκησης αναφέρουν ρητά ότι προσελήφθησαν διότι από τους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους δεν υπήρχε κανένας που να διαθέτει τα δικά τους προσόντα.
Αυτό όμως προβλέπεται στον νέο Κανονισμό Προσωπικού του ΤΤ, ο οποίος κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2005, δηλαδή 6 περίπου μήνες μετά την υπογραφή των 5 συμβάσεων! Πώς γνώριζε ο κ. Τσουπίδης τι θα περιείχε ο νέος κανονισμός;
Επιπλέον, την ανυπαρξία υπαλλήλων του Ταμιευτηρίου με «ανάλογα προσόντα» έπρεπε να τη βεβαιώσει το Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ποτέ και μάλιστα το έχει καταγγείλει και η ΠΑΣΚ εργαζομένων. Άρα η παρανομία έχει γίνει!
Και κάτι ακόμα: Άλλα ποσά αναφέρονται στις συμβάσεις και άλλα παίρνουν οι 5 «εκλεκτοί». Για παράδειγμα ο κ. Γ. Ξυφαράς, όπως λέει η σύμβασή του, παίρνει 2.500 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 35.000 τον χρόνο.
Στο ενημερωτικό δελτίο του Ταμιευτηρίου όμως, όπου αναγράφονται οι ετήσιες αποδοχές των στελεχών, ο κ. Ξυφαράς φαίνεται ότι παίρνει 143.100 ευρώ ετησίως, δηλαδή 108.000 ευρώ περισσότερα απ’ αυτά που αναφέρει η σύμβασή του! Γιατί τέτοια διαφορά; Απλώς ρωτάμε…
2) Ο κ. Τσουπίδης λέει ότι δεν έχει σήμερα καμία μετοχή της Global. Δεν μας λέει όμως πότε πούλησε τις μετοχές του. Επίσης σε διεθνές φόρουμ που έγινε στη Ν. Υόρκη τον περασμένο Νοέμβριο, το γνωστό ως «Capital Link Forum», βασικοί χορηγοί ήταν το Ταχ. Ταμιευτήριο και η Global Finance! Εντελώς… συμπτωματικά, βέβαια…
3) Στον όρο «Δούρειος ίππος» βάλαμε ερωτηματικό. Και αναφέραμε κάποιες ενδείξεις για διαπλοκή του κ. Τσουπίδη με τον Λάτση. Στα όσα αναφέραμε την περασμένη Κυριακή να προσθέσουμε και το ότι μόλις ανέλαβε πρόεδρος του ΤΤ η πρώτη ενέργεια του Π. Τσουπίδη ήταν να αγοράσει ομόλογα της Eurobank αξίας 30 εκατ. ευρώ! Άλλη επένδυση δεν υπήρχε. Μόνο η Eurobank… Τι χρείαν έχομεν μαρτύρων;
4) Δεν είναι μόνο το «Mercedes» που νοικιάζει ο κ. Τσουπίδης. Είναι και το «Volvo». Και τα πολυτελή αυτοκίνητα των 2 αντιπροέδρων που εντελώς τυχαία τα νοικιάζει το Ταμιευτήριο από την ίδια εταιρεία.
5) Για τις χορηγίες τι να πούμε; Για τα κριτήρια; Για το μονοπώλιο των φίλων και των γνωστών; Ποια μεγιστοποίηση οφέλους υπάρχει με την επιχορήγηση π.χ. του Αγ. Δημητρίου Ακριτοχωρίου Μεσσηνίας, πέρα από την προβολή του συμβούλου κ. Κοτσίρη; Ή ποιο όφελος έχει το ΤΤ από τα συνεχή ταξίδια αναψυχής που επιχορηγεί πλουσιοπάροχα η διοίκηση; Απλώς ρωτάμε…
6) Έγιναν ή δεν έγιναν επιπρόσθετες δαπάνες στο κτίριο του Πειραιά; Και αν ναι, με ποια κριτήρια και γιατί;
7) Υπήρξε ή όχι διαμαρτυρία για τη διασπορά της μετοχής και για το υψηλό ποσοστό που διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς;
8) Αφού καταγγέλθηκε παρανομία στην προμήθεια των τζιπ, στην οποία δεν είσαστε αναμεμειγμένος, αφού δεν είχατε τοποθετηθεί πρόεδρος τότε, γιατί δεν στείλατε την υπόθεση στον Εισαγγελέα;
9) Όντως δεν πρόκειται για τον κ. Αγγελάκη. Πρόκειται για τον Αλκιβιάδη Τζούμα, που ήταν πρόεδρος της κομματικής οργάνωσης της ΠΑΣΚ και τώρα σύμβουλος του κ. Τσουπίδη με μηνιαίες απολαβές 4.500 ευρώ! Εδώ ρωτάμε: Ο κ. Τζούμας έχει δηλώσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι παίρνει 4.500 ευρώ μηνιαίως ως σύμβουλος του προέδρου του ΤΤ ή κάνει την… πάπια για να εισπράττει και τη σύνταξη;
Αυτά προς το παρόν. Γιατί υπάρχουν κι άλλα, όπως οι «ενοικιάσεις» υπαλλήλων, τα δάνεια κ.λπ., που θα τα αναφέρουμε προσεχώς. Όχι τίποτ’ άλλο, αλλά επειδή κάποιοι ξεχνούν πως «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για… σχοινί»!