O Δαίμονας των δημαρχείων

• Έπεσε στα χέρια μου ένα φυλλάδιο-απολογισμός του δήμου Κηφισιάς που αφορά το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα. Προφανώς ο ρόλος του είναι προεκλογικός, άλλο όμως μου έκανε εντύπωση και μάλιστα θετική. Οι είκοσι σελίδες του φυλλαδίου αυτού δεν έχουν τις «γνωστές φωτογραφίες» έκαστης δημοτικής αρχής σε διάφορες εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων. Είναι γεμάτο με φωτογραφίες έργων που έχουν τελειώσει ή βρίσκονται σε στάδιο εξέλιξης. Από τις πενήντα δύο φωτογραφίες μόνο στη μία ήταν ο δήμαρχος. Έχω βαρεθεί να βλέπω προεκλογικά φυλλάδια και μάλιστα πληρωμένα με χρήματα των δήμων, που στην ουσία είναι η αυτοπροβολή της φωτοματαιοδοξίας ενός τοπάρχη. Στην προκειμένη περίπτωση έγινε το εντελώς αντίθετο. Μπράβο, Νικόλα! Το καλό να λέγεται και να υπογραμμίζεται.

• Αποχώρησε από τον συνδυασμό του δημάρχου Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη, ο δημοτικός σύμβουλος Γρηγόρης Σαχπατζίδης. Όπως τόνισε στην επιστολή που έστειλε στον δήμαρχο, οι λόγοι είναι «ιδεολογικοί». Φυσικά ο καθένας έχει δικαίωμα να παραιτείται όποτε θέλει. Έχω όμως μία απορία. Τώρα το θυμήθηκες ή μάλλον τώρα διαπίστωσες, βρε Γρηγόρη μου, τις ιδεολογικές διαφορές; Τέσσερα χρόνια πού ήσουν; Τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές έκανες όλες αυτές τις βαρύγδουπες διαπιστώσεις που γράφεις στην επιστολή σου; Δεν βαριέσαι. Όλοι κρινόμαστε. Πάντως, να σας πω ότι δεν θα είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό του δημάρχου και ο σύμβουλος Νίκος Μιχαλόπουλος. Το έχει δηλώσει ο ίδιος. Ο Νικόλας έχει εκλεγεί δύο φορές, αλλά προφανώς έχει κουραστεί.

• Αυτή η ιστορία με τις «μπλε σημαίες», που δηλώνουν την καταλληλότητα των παραλιών, κοντεύει να γίνει αστείο για επιθεώρηση. Προφανώς όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί όλη αυτή η διαδικασία. Γιατί το λέω; Ως κατάλληλες περιοχές για κολύμπι ανακοινώθηκαν και οι παραλίες Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Περάματος. Ούτε ένα μέτρο δεν κρίθηκε ακατάλληλο! Τι να πει κανείς. Ποιος κοροϊδεύει ποιον; Οι κάτοικοι φυσικά αυτών των δήμων ξέρουν ποια είναι η αλήθεια και δεν πλησιάζουν ούτε με αυτοκίνητο. Αναρωτιέμαι όμως, θα άφηνε άραγε το παιδί του αυτός που υπογράφει για την καταλληλότητα αυτών των παραλιών, να κολυμπήσει εκεί;

• Τη Δευτέρα 26 Ιουνίου καλεί όλους τους φίλους του ο υποψήφιος δήμαρχος Άνω Λιοσίων Κώστας Βάβουλας να είναι παρόντες στην εξαγγελία της εκλογικής διακήρυξης της παράταξής του. Η ομιλία θα γίνει στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου.

• Κάθε φορά λέω πως όλα τα έχω δει στη ζωή μου και κάθε φορά αυτοδιαψεύδομαι. Στους Αγίους Αναργύρους υπάρχει ένας δημοτικός σύμβουλος ονόματι Νταηλάκης. Είχε εκλεγεί με τον συνδυασμό του Τρίγκα, του νυν δημάρχου. Αποχώρησε από τη διοίκηση, καταγγέλλοντας σημεία και τέρατα. Και τι δεν είπε. Μαθαίνω λοιπόν ότι τώρα έχει γίνει ο εξ απορρήτων του δημάρχου! «Ο καλύτερος δήμαρχος είναι ο Τρίγκας», λέει όπου βρεθεί και όπου σταθεί. Τι έγινε, βρε Νικόλα; Τα γραπτά υπάρχουν, όπως και τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου. Ή τότε έλεγες ψέματα, κατηγορώντας άδικα τον δήμαρχο, ή σήμερα κοροϊδεύεις τους δημότες, κάνοντας «γαργάρα» τις καταγγελίες σου. Κάθε απάντηση δεκτή.

• Είπα και εγώ το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος να πάω μέχρι τη Σαλαμίνα να ξεκουράσω το πνεύμα μου στο λαθραίο που έχει χτίσει ο παππούς μου. Τι ήθελα και πήγα; Πιάστηκε η ψυχή μου από την εγκατάλειψη του νησιού εκ μέρους της δημοτικής αρχής. Σκουπίδια παντού. Μόνο το λιμάνι ήταν σχετικά καθαρό. Σε όλους τους δρόμους οι κάδοι ήταν ξεχειλισμένοι. Στρώματα, ντιβανοκασέλες και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε ήταν πεταμένα σε χωράφια, δεξιά και αριστερά των δρόμων. Βουνά τα μπάζα από οικοδομές. Η μέριμνα του δήμου ανύπαρκτη όσο δεν γίνεται.

• Έχουν ξεσηκωθεί οι καταστηματάρχες της κεντρικής αγοράς του δήμου Αλίμου εξαιτίας των πεζοδρομήσεων που έχουν γίνει στην πόλη, χωρίς κανέναν σχεδιασμό, όπως υποστηρίζουν. Στην ουσία, όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, ο δήμος έβαλε «ταφόπλακα» στην ανάπτυξη της τοπικής αγοράς, αφού λόγω της έλλειψης χώρων στάθμευσης τα μαγαζιά δεν είναι πλέον προσβάσιμα σε πελάτες. Η αλήθεια είναι, όπως φαίνεται και σε φωτογραφίες που μας έστειλαν και δείχνουν την ανάπλαση των πεζοδρομήσεων, ότι όλα έχουν γίνει στην τύχη! Συντρόφια, τώρα που όλοι θα σας μοιράζουν υποσχέσεις, να απαιτήσετε συγκεκριμένες δεσμεύσεις γι’ αυτό το χάλι. Όχι μόνο παλαμάκια και κατέβασμα του κεφαλιού. Διεκδικήστε για να έχετε.

• Το μεγάλο σκάνδαλο με το κύκλωμα τοκογλυφίας στη Ζάκυνθο είναι γνωστό. Να δείτε τι θα γίνει όταν «σκάσει» το θέμα της συμμορίας που λυμαίνεται τη Δυτική Αττική, εννοώ τοκογλυφικά, με τη συμμετοχή ενός δημάρχου που έχει ανοίξει με συνεταίρο και γραφείο στην Ομόνοια. Μέχρι και χρυσά δόντια εξαγοράζουν. Τότε θα γελάσει ο κάθε πικραμένος.

• Αθωώθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Δραπετσώνας που ήταν κατηγορούμενοι για χορήγηση ψευδών βεβαιώσεων. Το θέμα είχε αναδείξει ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Μήλτσος. Οι υποθέσεις αφορούσαν κάποια προγράμματα ανέργων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τώρα ακούγεται ότι όλοι οι θιγμένοι, εννέα τον αριθμό, σκέφτονται να μηνύσουν τον σύμβουλο που τους κατηγόρησε άδικα. Αφήστε, ρε παιδιά, τις μηνύσεις. Παλέψτε για την πόλη. Στον πάτο έχει φτάσει ο δήμος. Βάλτε τέρμα στις αντιπαλότητες. Έλεος πια.

• Νέα παρατράγουδα ακούγονται σχετικά με την ανέγερση του δημαρχιακού μεγάρου στο Χαϊδάρι. Ο πρώτος εργολάβος που είχε αναδειχθεί μειοδότης έφυγε νύχτα, αφού λόγω της μεγάλης έκπτωσης που είχε δώσει δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Έκανε λοιπόν ο δήμος πρόσκληση ενδιαφέροντος για να ανακηρυχθεί νέος εργολάβος. Προσέξτε. Πρόσκληση ενδιαφέροντος έκανε και όχι δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό. Αυτό σημαίνει ότι ήταν κατά πολύ μειωμένος ο αριθμός των εταιρειών που συμμετείχαν. Τελικά προσήλθαν έξι εταιρείες, επελέγησαν οι τρεις και ο μειοδότης με έκπτωση 16% πήρε τη δουλειά προϋπολογισμού τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ. Πολλά τα λεφτά. Το έργο θα πρέπει να τελειώσει σε δεκαοχτώ μήνες. Θα τελειώσει ή θα δοθούν οι γνωστές παρατάσεις; Η αντιπολίτευση πάντως το ζήτημα της κατασκευής του νέου δημαρχείου μαθαίνω ότι θα το έχει πρώτο θέμα στην προεκλογική ατζέντα.

• Απέσυρε ο Συνασπισμός την υποστήριξή του από την παράταξη του δημάρχου Ειρηνάκη στον Άγιο Δημήτριο. Έβγαλαν και ανακοίνωση. Τώρα ψάχνουν να βρουν τι θα κάνουν. Μέχρι σήμερα η συνεργασία τους είχε ως αντίκρισμα μία αντιδημαρχία. Οι φήμες λένε ότι όλα ήταν θέμα εκδίκησης εξαιτίας της απόσυρσης του ΠΑΣΟΚ από την υποστήριξη του Κουτελάκη στη Νέα Σμύρνη. Αν πάντως τα κριτήρια για πολιτικές συμμαχίες είναι τέτοια, τότε αλίμονό μας.

• Στις 28 του μηνός, στο αμφιθέατρο του δημαρχείου, θα εξαγγείλει την ιδρυτική του διακήρυξη ο επίσημος πλέον υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στο Μαρούσι Γιώργος Πατούλης.

• Πολύ καλή ήταν η συγκέντρωση του υποψήφιου για το δημαρχιακό αξίωμα στην Πεύκη Γιάννη Θεοδωρακόπουλου. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι οι παρευρισκόμενοι ήταν εκτός από απλοί πολίτες και στελέχη όλων των κομμάτων. Φαίνεται ότι ο συνάδελφος, εκ της δημοσιογραφικής ιδιότητας, έχει κατορθώσει να πείσει επιτέλους τους δημότες της Πεύκης ότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Μπράβο, Γιάννη!

• Απογοήτευση σκόρπισε στους Νεοδημοκράτες η επιλογή να δοθεί το χρίσμα στον Τρίγκα, αφού ως και την τελευταία στιγμή κάποιοι ήλπιζαν πως στη Ρηγίλλης θα διάλεγαν… άλλον υποψήφιο. Ήδη πολλά στελέχη αλλά και ψηφοφόροι της «γαλάζιας» παράταξης στους Αγίους Αναργύρους έχουν προσχωρήσει στις παρατάξεις των Νικητόπουλου και Μούρτη, οι οποίες ίσως είναι και οι μεγάλες εκπλήξεις των εκλογών.

• Με βεβαίωση του δημάρχου Αργυρούπολης, Γιάννη Τσαρπαλή, κατασκευάζονται εξωτερικοί κυλιόμενοι διάδρομοι στο εκθεσιακό κέντρο, προκειμένου να λειτουργήσει ως πολυεθνικό πολυκατάστημα Καρφούρ. Για όλες βέβαια τις άλλες τροποποιήσεις που ζήτησε το πολυκατάστημα να γίνουν γνωμοδότησε η τεχνική υπηρεσία του δήμου, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις και τη σύμβαση. Όμως για τους εξωτερικούς κυλιόμενους διαδρόμους ο δήμαρχος, αγνοώντας σύμβαση, τεχνικές υπηρεσίες και δημοτικό συμβούλιο, έδωσε στο Καρφούρ τη «βεβαίωση» να κατασκευαστούν οι εξωτερικοί διάδρομοι! Έτσι εξυπηρετήθηκε κατά τον καλύτερο τρόπο το πολυκατάστημα. Όμως, δήμαρχε, για τα συμφέροντα του Καρφούρ εκλέχθηκες ή για να εξυπηρετείς τους δημότες σου και να λύνεις τα προβλήματά τους; Δεν σκέπτεσαι ούτε καν το ενδεχόμενο μήπως οδηγήσεις κάποιους συνεργάτες σου σε απρόσμενες περιπέτειες; Ή πάνω απ’ όλα είναι οι αμέτρητες υποσχέσεις που σκορπάς αφειδώς για ατέλειωτους διορισμούς; Θαυμάστε και την ανακοίνωση που θυροκολλήθηκε στο ΚΑΠΗ της πόλης: «Όσα μέλη μας ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για εργασία στο ΚΑΡΦΟΥΡ μπορούν να την υποβάλουν μέχρι την Παρασκευή στο δημαρχείο». Το δημαρχείο της Αργυρούπολης μετατράπηκε σε ατζέντη του Καρφούρ! Θα συμφωνήσετε άραγε πόσους διορισμούς θα κάνει ο καθένας σας ή και εκεί θα ισχύσει ο νόμος του «εγώ»;

• Εκλογικό κέντρο στην Πάργα ετοιμάζει ο ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Σμπήλιας, ο οποίος, αν και κατεβαίνει για πρώτη φορά, έχει συγκεντρώσει γύρω του τα πιο δυναμικά στοιχεία της περιοχής. Ήδη στις περιοδείες που κάνει κάθε Παρασκευή-Σάββατο και Κυριακή γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό από τον κόσμο, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να κατέβουν ως υποψήφιοι σύμβουλοι με τον συνδυασμό του. Δεν είναι τυχαίο πως η «αφρόκρεμα» του επαγγελματικού και πνευματικού κόσμου της πόλης βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό του και τον στηρίζει με κάθε τρόπο.

• Πάνω από 2.500 κόσμου συγκεντρώθηκαν την περασμένη Πέμπτη στην κεντρική πλατεία του Κερατσινίου, στην πρώτη προεκλογική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Σαλαλέ. Πάντως, ούτε σε αυτόν τον δήμο ο υποψήφιος του Κινήματος θα είναι… μόνος του. Θα υπάρξει -όπως πληροφορούμαστε- και «αντάρτης», ο πρώην δημοτικός σύμβουλος του Δημήτρη Σαράφογλου και φαρμακοποιός Λουκάς Τζανής. Να θυμίσουμε ότι και στον δήμο Νίκαιας η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ Δ. Μόσχου δεν θα είναι… μόνη της, αφού θα έχει αντίπαλο συν τοις άλλοις και τον Βασίλη Τράπαλη, ο οποίος πριν από τον Σ. Μπενετάτο ήταν δήμαρχος εκλεγμένος με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ! Τώρα, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, κατεβαίνει… «αντάρτης»!

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Έχουν γεμίσει οι πλατείες με λαμόγια που θέλουν να «σώσουν» τους δημότες. Στη Γλυφάδα κάνουν παρέλαση με κοντά σορτσάκια.

KOYIZ 1: Ποια είναι η κυρά Λίτσα που κάνει κουμάντο σε παραλιακό δήμο; Ούτε δήμαρχος ούτε τίποτα. Για τα πάντα έχει άποψη η κυρά Λίτσα. Τις προάλλες είχε πάει για μπάνιο μαζί με μια αντιδήμαρχο και έβαλε τους υπαλλήλους του δήμου να βγάλουν τις ομπρέλες από την παραλία, γιατί δεν της άρεσε το χρώμα τους! Κρίμα τα γαλόνια σου, δήμαρχε.

KOYIZ 2: Είναι δυνατόν η ξανθιά κυρία να θέλει να είναι σύμβουλος ξανά στο Παλαιό Φάληρο;


Σχολιάστε εδώ