Τεράστιες ζημίες στα κανάλια!
Όμως κάποια στοιχεία είναι ενδεικτικά. Ακόμη και το Mega, που δείχνει να έχει αυτή την περίοδο την καλύτερη οικονομική πορεία, αναγκάστηκε να ζητήσει νέο ομολογιακό δάνειο ως 30 εκατ. ευρώ. Ο Alpha έχει τεράστιες συνολικές ζημίες ύψους 147 εκατ. ευρώ, το Nine με την πρώτη 6 εκατ. ευρώ και το συμφερόντων Κυριακού Μακεδονία ζημίες ύψους 6,5 εκατ. ευρώ. Όσο για την ΕΡΤ ενδεικτικά σημειώνουμε -αν και δεν είναι συγκρίσιμα τα στοιχεία, διότι αφορούν διαφορετικές οικονομικές περιόδους- πως στη χρήση 2004-’05 με τζίρο 263 εκατ. ευρώ, τον μεγαλύτερο της αγοράς εξαιτίας του ανταποδοτικού τέλους, κατάφερε να έχει ζημίες 28 εκατ. ευρώ και συνολικές τελικά ζημίες 109 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα και σε μικρότερη κλίμακα βέβαια, η οικονομική πορεία του MAD TV, με κέρδη προ φόρων 175.020 ευρώ είναι μάλλον θετική, ως απάντηση και σε όσους αμφισβήτησαν το αίτημά του να αποκτήσει άδεια πανελλαδικής εμβέλειας. Το ερώτημα ασφαλώς είναι πώς επιβιώνουν τόσοι σταθμοί με τόσες πολλές ζημίες.
Το Mega αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή θέση σε σχέση με τους ανταγωνιστές του. Διαθέτει ικανοποιητική κερδοφορία στα 6 εκατ. ευρώ, έναντι 10 εκατ. ευρώ το 2004 με την πώληση του μεριδίου του στη Multichoice.
Το Star (Νέα Τηλεόραση) βελτίωσε τα οικονομικά του, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εμφανίζει κέρδη προ φόρων, αυτή τη φορά ύψους 336 χιλιάδων ευρώ, τζίρο 66 εκατ. ευρώ και συνολικές ζημίες 2,7 εκατ. ευρώ. Για να έχει όμως κάποιος συνολική εικόνα θα πρέπει να προσμετρήσει και την πορεία της εταιρείας Εμπορικές και Τηλεοπτικές Επιχειρήσεις Θέαμα. Μεταξύ των λογαριασμών υπάρχει μια υποχρέωση της εταιρείας προς τη Νέα Τηλεόραση ύψους 12,6 εκατ. ευρώ, ενώ αν είχαν γίνει αποσβέσεις, θα έπρεπε να επιβαρυνθεί στη χρήση κατά 2,6 εκατ. ευρώ. Επίσης, αναπόσβεστο ποσό ύψους 8,5 εκατ. ευρώ θα έπρεπε να επιβαρύνει προηγούμενες χρήσεις. Έτσι, η εταιρεία έχει ζημίες 327.234 ευρώ, μηδενικό τζίρο και συνολικές ζημίες 13.295.161 ευρώ.
• O Alpha εκτόξευσε τις ζημίες του φέτος στα 57 εκατ. ευρώ και τις συσσωρευμένες στα 147 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι θυγατρικές και οι εταιρείες συμφερόντων.
• Ενδεικτική είναι η περίπτωση του φιλόδοξου Channel Nine. Μέσα σε έναν χρόνο λειτουργίας το κανάλι δημιούργησε ζημίες 6 εκατ. ευρώ και τζίρο μόλις 195 χιλιάδων ευρώ. Πρόκειται για συγκλονιστική οικονομική αποτυχία και η αποκάλυψη των στοιχείων από τη δημοσίευση του ισολογισμού συμπίπτει με την αποχώρηση του Νίκου Ευαγγελάτου, μετόχου του Nine κατά 25%, για τον ΑΝΤ1 και τις φήμες για αλλαγή χαρακτήρα του σταθμού. Ποιος ευθύνεται για αυτή την κατάσταση; Εκείνος που είχε το όραμα ή η ιδιοκτησία που έσπευσε να το «αγκαλιάσει»; Σίγουρα όχι οι εργαζόμενοι… Τα ίδια κεφάλαια του σταθμού είναι ήδη αρνητικά κατά 1,3 εκατ. ευρώ και το ερώτημα είναι τι θα γίνει στην επόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αν θα συμμετάσχουν όλοι οι μέτοχοι και κατά πόσο.
Ζημίες στη χρήση έχουν ακόμη το Magic κατά 1,4 εκατ. ευρώ και συνολικές 9 εκατ. ευρώ, το Seven κατά 5,9 εκατ. ευρώ (και ίδιο ποσό συνολικών ζημιών), το Smart κατά 1,1 εκατ. ευρώ (συσσωρευμένες 2,2 εκατ. ευρώ), ενώ το Μακεδονία TV, αν και με κέρδη προ φόρων 20.000 ευρώ, έχει ζημίες 6,5 εκατ. ευρώ.
Αντιθέτως, το MAD έχει ικανοποιητική πορεία με κέρδη προ φόρων 175.020 ευρώ το 2005, έναντι κερδών προ φόρων 242.644 ευρώ το 2004. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε σε 4.620.541 ευρώ το 2005, από 3.350.376 ευρώ το 2004.