Συμμαχία έξι δήμων για το θαλάσσιο μέτωπο
Η πρωτοβουλία ανήκει στον δήμαρχο Καλαμαριάς, Χριστόδουλου Οικονομίδη, ενώ τη συμμετοχή και συμπόρευσή τους έδωσαν οι δήμαρχοι Θέρμης, Θερμαϊκού, Πυλαίας, Μίκρας και Μηχανιώνας.
«Στόχος μας είναι να βάλουμε την πολιτεία να νομοθετήσει», επεσήμανε σε κοινή με συναδέλφους του της Ανατολικής Θεσσαλονίκης συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Καλαμαριάς «και για να την αναγκάσουμε θα πρέπει να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Και οι έξι δήμαρχοι της περιοχής έχουν κοινά προβλήματα και επομένως και κοινούς στόχους που, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν ότι μπορούν να διεκδικήσουν και να πετύχουν μαζί».
Ο δήμαρχος Καλαμαριάς τόνισε ότι «αξιοποιείται άναρχα και ερήμην της τοπικής αυτοδιοίκησης η παραλία με το πρόσχημα της ανάπτυξης», αναφερόμενος και στις ιδιωτικές επενδύσεις και τα πολυκαταστήματα που χτίζονται «χωρίς υποδομές και νερό ή το εξασφαλίζουν με δικές τους γεωτρήσεις, με άδειες που τους δίνουν άλλοι φορείς και εξαιτίας της θεσμικής ασάφειας κάνουν ό,τι θέλουν».
«Με το που θα πάρουν την απάντηση στην αίτησή τους, ότι ο δήμος δεν μπορεί λόγω απόστασης να τους δώσει νερό, αυτομάτως νομιμοποιούνται να κάνουν γεωτρήσεις και παίρνουν πανεύκολα άδεια από τους αρμόδιους φορείς. Αυτό γιατί δεν υπάρχει ένα σχέδιο που να μπορεί να προβλέπει εκ των προτέρων τη χρήση της γης», διευκρίνισε ο δήμαρχος Καλαμαριάς.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Πυλαίας, Βασίλης Καρτάλης, ο οποίος, αφού αναγνώρισε τη χρησιμότητα του επενδυτικού κεφαλαίου, κατήγγειλε ότι «εκμεταλλευόμενο την αδυναμία του δήμου να παράσχει νερό για τις επιχειρήσεις, εξασφαλίζει άδειες ιδιωτικών γεωτρήσεων από τις αρχές με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο υδροφόρος ορίζοντας λόγω της υπεράντλησης ή της επιμόλυνσής του από θαλασσινό νερό».
Στη διάβρωση της παραλίας της Ν. Μηχανιώνας αναφέρθηκε ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης, υπενθυμίζοντας ότι από το 2003 υπάρχουν σχετικές προμελέτες και ότι «μόλις τώρα αρχίζει κάτι να κινείται στη νομαρχία».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μίκρας, Θόδωρος Γκουστίλης, υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός και κοινή δράση για να γίνει κατανοητό ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να σχεδιάσει το μέλλον των δημοτών.
Τέλος, ο αντιδήμαρχος της Θέρμης Παύλος Χρυσοχόου αναφέρθηκε στην εμπειρία του από το εξωτερικό, όπου οι σχεδιασμοί χρήσης γης γίνονται με ορίζοντα εικοσαετίας.