Στα εργοτάξια με… κάμερες…

Όχι, στην πλατεία Αριστοτέλους δεν πήγε, καθώς φοβάται να φωτογραφηθεί μπροστά στις δεκάδες θερμάστρες αερίου, τις νάιλον τέντες και τα τραπεζοκαθίσματα που κάνουν τα κόκαλα του Ερμπάρ να τρίζουν (ο περίφημος γάλλος αρχιτέκτονας που σχεδίασε την πλατεία-μνημείο της νεότερης ιστορίας της πόλης).

Ούτε στην περιοχή του Λευκού Πύργου πήγε, το πλακόστρωτο της οποίας παραδόθηκε σε χρήση με ασήμαντες διαφορές σε σύγκριση με την εικόνα του πριν από την έναρξη των… έργων ανάπλασης (εξαίρεση τα καινούργια δέντρα ιταλικής προέλευσης που ένεκα της «καταγωγής» τους βαφτίστηκαν «μαφιόδεντρα» από δημοσιογράφους και «bloggers».

Εννοείται πως δεν πήγε και στα δεκαέξι οικόπεδα ιδιοκτησίας του δήμου που παραδόθηκαν στους εργολάβους για οικοδόμηση με τη μέθοδο της αντιπαροχής.

Ο δήμαρχος επισκέφθηκε την αλάνα της Τούμπας, την αλάνα της Ψελλού και τους δρόμους της περιοχής Ροτόντα, όπου έκανε δηλώσεις στα κανάλια, καμαρώνοντας για την… αναμόρφωση της πόλης.

Επισκέφθηκε επίσης τον χώρο όπου χτίζεται το νέο δημαρχείο για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα (την πρώτη με τον Κώστα Καραμανλή στη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής του στην πόλη που τον ανέδειξε).

Πέρα από την εντύπωση του «εργατικού και αποτελεσματικού δημάρχου», με τις καθημερινές εμφανίσεις του στα τοπικά κανάλια (η ΕΤ3 και η TV 100 μεταδίδουν πολλές φορές στη διάρκεια του ημερήσιου προγράμματός τους τα ρεπορτάζ με τις επισκέψεις του Παπαγεωργόπουλου στα εργοτάξια), ο δήμαρχος επιθυμεί επίσης να δημιουργεί ευνοϊκή εικόνα για το πρόσωπό του, τις ημέρες που γίνονται τρεις δημοσκοπήσεις στην πόλη για την καταγραφή των προθέσεων των δημοτών-ψηφοφόρων. Η πρώτη από την KΑΠΑ Research για τη σημερινή έκδοση του «Αγγελιοφόρου», η δεύτερη από την GPO για λογαριασμό της εκπομπής του Πρετεντέρη στο Mega (στη διάρκεια της οποίας θα εμφανιστούν και οι δύο «μονομάχοι» της Θεσσαλονίκης, Παπαγεωργόπουλος και Αράπογλου) και η τρίτη από την MRB για λογαριασμό του δημάρχου.

«Επιχείρηση αποδόμηση» από την Αράπογλου

Η αποδόμηση του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου ήταν ο βασικός στόχος της πρώτης συνέντευξης Τύπου που έδωσε η Χρύσα Αράπογλου με αφορμή την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Η υποστηριζόμενη από το ΠΑΣΟΚ υποψήφια δήμαρχος άσκησε δριμύτατη κριτική στο έργο και τις ημέρες του Παπαγεωργόπουλου, κατηγορώντας τον πως οδήγησε την πόλη σε «επικίνδυνη ακινησία».

Δεν συνεργάζεται με τους φορείς της πόλης, δεν διεκδίκησε χρηματοδοτήσεις, δεν κατάρτισε ούτε προώθησε μελέτες, δεν έχει σχέδιο για την πόλη, ήταν τα ολόπλευρα πυρά που εκτόξευσε κατά του δημάρχου η συνυποψήφιά του.

Δυστυχώς, την εποχή της παγκοσμιοποίησης, που οι ευρωπαϊκές πόλεις κατακτούν την ταυτότητά τους και μέσω σκληρού συναγωνισμού βρίσκουν τη θέση τους στον παγκόσμιο χάρτη, η Θεσσαλονίκη είχε έναν δήμαρχο που δεν κατάλαβε τον ρόλο του, ούτε μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Αυτό ήταν το περίγραμμα όσων είπε η Χρύσα, η οποία κατά τα άλλα απέφυγε επιμελώς να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία, φτάνοντας μέχρι του σημείου να δηλώσει πως «ο κύριος Παπαγεωργόπουλος δεν είναι ανεπαρκής δήμαρχος επειδή ανήκει στη Νέα Δημοκρατία. Είναι ανεπαρκής και τυχαίνει να ανήκει στη Νέα Δημοκρατία».

Επέκρινε τον κ. Παπαγεωργόπουλο ότι «έβαλε πολύ χαμηλά τον πήχη. Δεν κατανόησε τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες της πόλης. Δεν αξιοποίησε ευκαιρίες, πόρους και προγράμματα». Τον κατηγόρησε ότι «συμπεριφέρθηκε με έναν απίθανα φοβικό τρόπο σε οτιδήποτε καινούργιο, σε ό,τι δεν ελέγχει ο ίδιος». Ανέφερε μάλιστα ενδεικτικά δύο συγκεκριμένα παραδείγματα: την επιδεικτική αποχή του από την υπόθεση διεκδίκησης της ΕΧΡΟ («έχει σημασία η στάση που κράτησε ο κύριος Παπαγεωργόπουλος», είπε), καθώς και το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη είναι ο μοναδικός δήμος πανελλαδικά ο οποίος δεν αποδέχτηκε τη λειτουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών στα διοικητικά του όρια.

Η κ. Αράπογλου επέλεξε να μην ανοίξει τελείως τα χαρτιά της και να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την πόλη, τις οποίες – όπως είπε- θα βγάζει σταδιακά. Ωστόσο, έδωσε τα πρώτα δείγματα του δικού της οράματος για τη Θεσσαλονίκη. Μίλησε για μια Θεσσαλονίκη κέντρο εμπορίου, υπηρεσιών και νέων τεχνολογιών «και γιατί όχι μια πόλη που μπορεί να μετεξελιχθεί σε διεθνές πνευματικό κέντρο».

Επιπλέον, προανήγγειλε συγκεκριμένο πρόγραμμα για κάθε γειτονιά ξεχωριστά. Υπογράμμισε πως θα προτείνει σημαντικές και συνδυασμένες δράσεις για την επίλυση του κυκλοφοριακού. Υποσχέθηκε εκτεταμένες παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο, το οποίο «έχει πλήρως εγκαταλειφθεί από τη δημοτική αρχή», όπως είπε, ενώ αναφερόμενη στις επιχειρούμενες αναπλάσεις του δήμου στην πλατεία Αριστοτέλους κατηγόρησε τον κ. Παπαγεωργόπουλο για «χαμηλή αισθητική αντίληψη», τονίζοντας ότι οι προτάσεις του «προσβάλλουν τη μνήμη και την ιστορία της πόλης και κινούνται στα όρια της παρατυπίας, αν όχι της παρανομίας».

Για Μπάμπη – Μπουτάρη

Πολλές ήταν οι ερωτήσεις που δέχτηκε η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ για τους άλλους κεντροαριστερούς διεκδικητές του δήμου, αλλά κουβέντα κακιά δεν της ξέφυγε.

Για τον Γιάννη Μπουτάρη είπε πως ο στόχος τους είναι κοινός («να αλλάξει η διοίκηση του δήμου»), ενώ επαίνεσε και την κίνηση πολιτών «Πρώτα η Πόλη μας», της οποίας ηγείται ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, λέγοντας πως «θα συμπορευτούμε».

Όσον αφορά τους Σαχίνη και Κουράκη, είπε πως αυτή την εβδομάδα θα επιδιώξει συνάντηση μαζί τους.

Επίσης, η κ. Αράπογλου ανακοίνωσε τη λειτουργία ειδικής ιστοσελίδας στη διεύθυνση thessalonikifora.gr, μέσω της οποίας μπορεί να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος για το μέλλον της πόλης, με ιδέες και προτάσεις που μπορούν να καταθέτουν όλοι οι πολίτες.

• Έπειτα από δύο θητείες στο νομαρχιακό συμβούλιο η Δώρα Ευσταθίου αποφάσισε να μετακομίσει στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Έτσι, «ζήτησε μεταγραφή» από το ψηφοδέλτιο της Βούλας σε αυτό της Χρύσας. Καλή επιτυχία!


Σχολιάστε εδώ