Κάτω στον Πειραιά

• Εντυπωσιακή ήταν η εκδήλωση του νομάρχη Γιάννη Μίχα που έγινε την περασμένη Τετάρτη στον πολιτιστικό πολυχώρο «Απόλλων», στα Καμίνια. Χιλιάδες Πειραιώτες γλέντησαν με την ψυχή τους μέχρι τα μεσάνυχτα. Ο νομάρχης έδειξε, για άλλη μια φορά, ότι… ξέρει να φτιάχνει το κέφι των πολιτών.

• Την ίδια ώρα ο δήμαρχος Χρήστος Αγραπίδης εγκαινίαζε την πλατεία Γεννηματά στα Καμίνια. Πάντως, ο κόσμος δεν αντιμετώπισε… κομματικά τα γεγονότα, γιατί και στον πολυχώρο «Απόλλων» είδαμε Νεοδημοκράτες και στα εγκαίνια της πλατείας οπαδούς του ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει ότι όποιος μετράει με καθαρά κομματικά κριτήρια τις δημοτικές εκλογές θα κινδυνεύσει σοβαρά να πέσει έξω στις προβλέψεις του. Πάντως, οι ταυτόχρονες εκδηλώσεις νομάρχη και δημάρχου δείχνουν ότι οι προεκλογικές «κόντρες» άρχισαν…

• Στου Τηγανέλου την ταβέρνα στα Καμίνια ήταν την περασμένη εβδομάδα ο Π. Φασούλας μαζί με τον Μπεντενιώτη, τον Παρασκευόπουλο και μέλη της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ. Είναι γεγονός πάντως πως ο ψηλός άρχισε να εμφανίζεται στον Πειραιά.

• Εκπλήξεις ετοιμάζει στο ψηφοδέλτιό του ο Αγραπίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα περιλαμβάνεται και ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Γρηγόρης Γεωργάτος! Βέβαια θα υπάρξουν και αποχωρήσεις από τους συμβούλους του, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν θα θέσουν ξανά υποψηφιότητα. Αυτοί είναι ο Θόδωρος Αργουδέλης, ο Π. Κουβάτσος και ο Β. Κυραγιάννης. Ωστόσο, πολλά μπορεί να αλλάξουν μέχρι τις εκλογές και ίσως κάποιοι αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.

• Βαρύ πένθος την περασμένη εβδομάδα για το μανιάτικο στοιχείο του Πειραιά. Μία από τις πιο γνήσιες εκπροσώπους του, η Νότα Καραμαλάκου, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή. Η εκλιπούσα ήταν μητέρα της αντιδημάρχου και προέδρου της ΔΕΚΟΜΕΠ Πασχαλίνας Καλαγιά και θεία του δημάρχου Χρήστου Αγραπίδη. Οπότε λογικό ήταν που… όλοι οι Μανιάτες του Πειραιά έσπευσαν στην Αγία Τριάδα για να της πουν το τελευταίο αντίο. Να σημειώσουμε την παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Β. Μιχαλολιάκου, των βουλευτών Π. Μελά και Π. Μαντούβαλου, όλων των αντιδημάρχων, του προέδρου του ΔΣ και όλων σχεδόν των συμβούλων. Αίσθηση έκανε και η παρουσία του Π. Φασούλα που σχολιάστηκε ευμενώς. Η στήλη εύχεται στην οικογένεια της εκλιπούσης και ειδικά στην Πασχαλίνα Καλαγιά, η οποία υπεραγαπούσε τη μητέρα της και γι’ αυτήν το πλήγμα είναι μεγαλύτερο, υπομονή και κουράγιο.

• Τελείωσε και η φετινή σχολική χρονιά, αλλά ορισμένα σχολικά κτίρια εξακολουθούν να έχουν προβλήματα. Οι σύλλογοι των γονέων, αφού απευθύνθηκαν στην αρμόδια αντιδήμαρχο και δεν βρήκαν ανταπόκριση, έσπευσαν στον πρόεδρο του Β’ Διαμερίσματος, στην περιοχή του οποίου βρίσκονται τα σχολεία με τα προβλήματα, μιας και όποτε του έχουν ζητήσει κάτι έχει ενεργοποιηθεί και το έχει αντιμετωπίσει. Πρόσφατα παραδείγματα το 29ο Δημοτικό, ο «Προμηθέας», το 10ο Γυμνάσιο όπου ανακατασκευάστηκε η αυλή του και επεκτάθηκε κ.ά. Ο πρόεδρος του Διαμερίσματος, Γ. Μαστρονικόλας, κινήθηκε προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων που του καταγγέλθηκαν, ενώ έκανε ήδη δύο συσκέψεις με γονείς και υπηρεσιακούς παράγοντες. Άλλωστε και η εντολή του δημάρχου είναι να επιλυθούν τάχιστα όσα προβλήματα διαπιστώνονται ή να καταγραφούν για να υπάρχει χρόνος το καλοκαίρι να αποκατασταθούν.

• Μία ξεχωριστή βραδιά θα είναι εκείνη της προσεχούς Τετάρτης στο Βεάκειο. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωσή τους, η οποία φέτος συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οπότε το «κυρίως πιάτο» της εκδήλωσης θα είναι μουσικό και το θέμα είναι: «Πειραιά, κοντά σου θα μείνω, να μη σε προδώσω». Πρόκειται για μια ιδέα της προέδρου των παιδικών σταθμών Ευαγγελίας Γιαννακάκου, η οποία έχει δουλέψει πολύ γι’ αυτήν την εκδήλωση και υπόσχεται ότι το αποτέλεσμα θα… ξαφνιάσει ευχάριστα τους Πειραιώτες.

• Όλοι… ψάχνουν για γκαράζ και χώρους πάρκινγκ στο κέντρο του Πειραιά, αλλά κανένας δεν έχει σκεφτεί τον τεράστιο σκεπαστό χώρο των ΗΣΑΠ στην πλατεία Ιπποδαμείας, ο οποίος παλιά χρησιμοποιούνταν ως αμαξοστάσιο των πράσινων λεωφορείων! Πρόκειται για έναν χώρο ιδανικό για πάρκινγκ, έτοιμο να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, που θα δώσει λύση στο πρόβλημα του παρκαρίσματος. Βέβαια για να αξιοποιηθεί έτσι ο χώρος θα πρέπει να παραχωρηθεί από τους ΗΣΑΠ στον δήμο. Γι’ αυτό επισημαίνουμε το θέμα, για να διεκδικήσει ο δήμος τον χώρο και να δημιουργήσει ένα πάρκινγκ-ανάσα στο κέντρο της πόλης. Τώρα, που υπάρχει κάποια ρευστότητα στα συγκοινωνιακά του Πειραιά λόγω πάρκινγκ και τραμ, ίσως είναι ευκαιρία. Και μην ξεχνάμε πως ο χώρος εξυπηρετεί όσους θέλουν να κάνουν τα ψώνια τους στους εμπορικούς δρόμους (Νικήτα, Εθνικής Αντιστάσεως, Γούναρη κ.λπ.), ενώ βρίσκεται ακριβώς στην αρχή του κυριακάτικου παζαριού.

• Μια και μιλάμε όμως για το παζάρι, να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής η νομαρχία έχει εκδώσει γύρω στις 180 άδειες και πλέον η λειτουργία του είναι υποδειγματική. Ούτε παράνομοι μικροπωλητές ούτε Τσιγγάνοι συσσωρεύονται στις παρυφές του. Υπάρχει τάξη και σοβαρότητα. Σε αυτό βέβαια πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζει η Δημοτική Αστυνομία του Πειραιά, μεγάλη δύναμη της οποίας, με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Γ. Δαβάκη, βρίσκεται από τις 4.30 τα ξημερώματα στον χώρο και ελέγχει σχολαστικά τις άδειες. Όποιος δεν έχει άδεια ή έχει… περσινή φεύγει χωρίς δεύτερη κουβέντα. Έτσι το παζάρι, η «κυριακάτικη αγορά», όπως λέγεται πλέον, παρουσιάζει το… καλό της πρόσωπο και αν μη τι άλλο δεν προσβάλλει την αισθητική μας…

• Με ανακούφιση δέχθηκαν ναυτιλιακοί κύκλοι του Πειραιά την αλλαγή στην ηγεσία της ΕΚΟ. Ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χ. Παπαδόπουλος αντικαταστάθηκε με τον Γιώργο Γεωργίου, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν διευθυντής στα ΕΛΠΕ και είχε διακριθεί για την αμεροληψία, την εργατικότητα και το ήθος του. Η… ανακούφιση που αναφέρουμε οφείλεται στο ότι ο κ. Παπαδόπουλος είχε καταγγελθεί επανειλημμένα για μεροληπτική αντιμετώπιση ορισμένων εταιρειών σε ό,τι αφορά τις μεταφορές των φορτίων καυσίμων της εταιρείας στα νησιά. Μάλιστα είχε και η στήλη αναφερθεί σ’ αυτό το θέμα και κάποιοι προσπάθησαν να μας παρουσιάσουν το μαύρο για άσπρο. Η Φίλωνος… βοά για όσα έγιναν τότε, γι’ αυτό και η αλλαγή προκάλεσε ικανοποίηση στο λιμάνι… Κυρίως γιατί ο νέος διευθύνων σύμβουλος είναι τεχνοκράτης, δεν έχει δώσει ποτέ το παραμικρό δικαίωμα και κοιτάζει να κάνει καλά τη δουλειά του και τίποτ’ άλλο…

• Αναταραχή προκάλεσε σ’ όσους διακινούνται στη Σαλαμίνα με τα φέρι της κοινοπραξίας που έχει το μονοπώλιο η αιφνιδιαστική αύξηση της τιμής των εισιτηρίων επιβατών και οχημάτων κατά 16%! Η κοινοπραξία, η οποία έχει κατορθώσει να ελέγχει μονοπωλιακά τη χρυσοφόρο γραμμή Παλουκίων-Περάματος με τη σκανδαλώδη ανοχή του υπουργείου Ναυτιλίας, μόλις ανακοινώθηκε η απελευθέρωση των ναύλων έσπευσε πρώτη απ’ όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες να αυξήσει τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων της κατά 16%!
Ο ΥΕΝ Μ. Κεφαλογιάννης μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός «τα πήρε στο κρανίο» γιατί περίμενε ότι οι ευνοημένοι θα έπρεπε να στηρίξουν πρώτοι την απελευθέρωση και έστειλε τελεσίγραφο στην κοινοπραξία να πάρει αμέσως πίσω τις αυξήσεις, διαφορετικά ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο που διανύουμε θα ανακαλούσε την εφαρμογή της απελευθέρωσης των ναύλων για τη συγκεκριμένη γραμμή. Οπότε θα έχουμε εξελίξεις στο θέμα μέχρι αύριο. Εδώ όμως θα πρέπει να τονίσουμε ότι η απελευθέρωση των ναύλων στις υπόλοιπες γραμμές λειτούργησε ευεργετικά για τους επιβάτες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τις καθημερινές (πλην Σαββατοκύριακου και Δευτέρας) οι ναύλοι είναι πολύ χαμηλοί, ενώ όλες οι εταιρείες έχουν κάνει μεγάλες προσφορές στα πλαίσια του ανταγωνισμού, που λειτουργεί κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η ΑΝΕΚ στα πρωινά δρομολόγια έχει τα ΙΧ δωρεάν, ενώ οι Μινωικές έχουν έκπτωση 30% στα ΙΧ και στις καμπίνες. Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τόσο τον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη όσο και τον γενικό γραμματέα Ι. Τζωάννο, που χειρίζεται τα θέματα της ακτοπλοΐας, για την επιλογή του χρόνου της απελευθέρωσης των ναύλων. Και το ότι ήδη η σεζόν άρχισε χωρίς… παρατράγουδα καταγράφεται σίγουρα στα υπέρ τους…


Σχολιάστε εδώ