Γιατί δεν πείθει ο Παπανδρέου;

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (και αυτές που… έπονται) έχουν δημιουργήσει στο ΠΑΣΟΚ αίσθημα ανασφάλειας. Ιδίως στους βουλευτές που καθημερινά σχεδόν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους θέτουν το ερώτημα, απάντηση δεν βρίσκουν και εξετάζουν πολλά -είναι αλήθεια- σενάρια και ενδεχόμενα.

Από την άλλη, η βασική συνεργάτις του κ. Παπανδρέου, Ρεγγίνα Βάρτζελη, που βλέπει καθημερινά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο γραφείο της, έχοντας αντιληφθεί περί τίνος πρόκειται, δικαιολογεί τυχόν παραφωνίες, αλλά σημειώνει ότι θα πρέπει να καταλάβουν οι βουλευτές που έχουν αίσθημα πολιτικής επιβίωσης ότι μόνο μέσα από το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσουν αυτό που τους αναλογεί.

Το «Π» ρώτησε ένα ιστορικό στέλεχος του Κινήματος, βασικό συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου, με μακρά πολιτική ιστορία και μεγάλη εμπειρία στα κομματικά, που στην ουσία μεγάλωσε τον Γιώργο Παπανδρέου και τον ξέρει πολύ καλά, αν τελικά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και να πείσει τον ελληνικό λαό ότι μπορεί να κυβερνήσει.

Δυστυχώς, η απάντηση που λάβαμε ήταν απογοητευτική. Μάλιστα, αυτό το στέλεχος που δεν κατέχει κομματική θέση (οι περγαμηνές του δεν ήταν ποτέ οι υπουργικές καρέκλες), και κάποτε τον είχε καλέσει ο Ανδρέας προκειμένου να πείσει τον Γιώργο να μην ασπάζεται τις απόψεις Χαραλαμπίδη (κάποια εποχή), σημειώνει ότι ο γιος του Ανδρέα δεν κατάφερε ποτέ να πετάξει τα βαρίδια από πάνω του, και τώρα αντιμετωπίζει τις γνωστές συνέπειες. Συγκεκριμένα τρία βαρίδια δεν πέταξε για να κάνει τη διαφορά: «το χαϊδευτικό ‘‘Γιωργάκης’’ τη λέξη ‘‘παιδί” αλλά και το ότι κάποτε τον έλεγαν ‘‘το παιδί της μαμάς”». Εξαιτίας αυτών, αλλά και το κυριότερο διότι δεν έκανε πράξη το σύνθημα «Γιώργο άλλαξέ τα όλα», δεν κατάφερε να κυριαρχήσει στο κόμμα, με αποτέλεσμα σήμερα τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα.

Τι θα έπρεπε να κάνει ο κ. Παπανδρέου από την ημέρα της εκλογής του στο τιμόνι του κόμματος; Η απάντηση ήταν ότι «θα έπρεπε ο κ. Παπανδρέου να δημιουργούσε μια ομάδα γύρω του από πολιτικά στελέχη που με εμπιστοσύνη θα τους πλησίαζαν οι δημοσιογράφοι και θα βοηθούσαν με αυτόν τον τρόπο μέσω του ρεπορτάζ τις προτάσεις του κόμματος να αναδειχθούν στην κοινή γνώμη, γιατί με τους συνεργάτες που έχει επιλέξει σήμερα να έχει κοντά του δεν υπάρχει ανάλογη περίπτωση, επειδή ακριβώς ούτε και οι ίδιοι γνωρίζουν πού θέλει να πάει και τι θέλει να κάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

Χαοτική κατάσταση

Στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί έντονος προβληματισμός. Τέτοιος που έχει κάνει τους επιτελείς του κ. Παπανδρέου να έχουν σημάνει συναγερμό.

Τα πράγματα διαγράφονται μελανά και είναι δύσκολο, όπως λένε πολλά στελέχη, να κρατηθεί το ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή του μορφή, αν συνεχιστεί αυτή η απαξίωση, που ενδεχομένως να καλλιεργείται και σκόπιμα από την ηγεσία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτήν την ώρα ο κ. Παπανδρέου είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια χρόνου ώστε να αλλάξει η σημερινή απογοητευτική εικόνα του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, άλλοι είναι πιο αισιόδοξοι, θεωρώντας πως αν αποφασίσει ο Παπανδρέου να κινήσει τα πράγματα, τότε με τις κατάλληλες προϋποθέσεις θα καταφέρει να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι και οι επόμενες δημοσκοπήσεις θα είναι αρνητικές. Γνωρίζουν επίσης ότι τα περιθώρια χρόνου είναι ελάχιστα και άρα ό,τι είναι να γίνει θα πρέπει να γίνει τώρα, για να μην πούμε, όπως έλεγε συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, ότι θα έπρεπε να είχαν γίνει κάποιες κινήσεις πριν από δεκαπέντε ημέρες, τότε δηλαδή που οι εταιρείες δημοσκοπήσεων μετρούσαν την άποψη της κοινής γνώμης.

Το φάρμακο του ΠΑΣΟΚ

Η κ. Βάρτζελη γνωρίζει πλέον καλύτερα όλων τι λένε οι βουλευτές που την επισκέπτονται τακτικά στο γραφείο της στη Βουλή, ποιοι έχουν εφόδια και ποιοι διαθέτουν προσόντα, επικοινωνιακά, πολιτικά, επιστημονικά, οργανωτικά, ώστε να βοηθήσουν τον Παπανδρέου στην πορεία του.

Η ίδια, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την εικόνα που έχει για τους βουλευτές και με βάση την εικόνα αυτή ο κ. Παπανδρέου θα προχωρήσει μέχρι το τέλος Ιουνίου σε αλλαγές αρμοδιοτήτων στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ θα αναπληρώσει και τις δύο θέσεις των μελών του Συντονιστικού. Του κ. Γιώργου Φλωρίδη, που απέπεμψε, όπως θυμάστε, και της Ευαγγελίας Σχοιναράκη, που θα είναι υποψήφια στο Ηράκλειο.

Όπως αναφέρει προς τους ανησυχούντες βουλευτές η κ. Βάρτζελη, οι αλλαγές αυτές από τον πρόεδρο δεν γίνονται γιατί κάποιοι δεν πήγαν καλά στη δουλειά τους και άρα αποδοκιμάζονται από τον αρχηγό, αλλά σχεδιάστηκαν με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των κομματικών οργάνων, τη λειτουργικότητά τους και οπωσδήποτε την ευελιξία τους.

Όλα αυτά βεβαίως, επισημαίνει η κ. Βάρτζελη, θα παίξουν καταλυτικό ρόλο και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των προτάσεων του κ. Παπανδρέου. Αρκεί και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να καταλάβει ότι εκτός από πολιτικές θέσεις χρειάζεται και το απαραίτητο έμψυχο υλικό, δηλαδή τα στελέχη του, ώστε όλοι μαζί να εργαστούν για τη νικηφόρο πορεία του κόμματος εν όψει και των δημοτικών εκλογών.

Οι εισηγήσεις προς τον Παπανδρέου

Καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν στο «Π» ότι ο Γιώργος ετοιμάζει κινήσεις, που αν τις χειριστούν καλά τα υπόλοιπα «κομμάτια» του «συστήματος» ΠΑΣΟΚ, τότε υπάρχουν περιθώρια να ανατραπούν οι σημερινές δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έτσι λοιπόν, στόχος του κ. Παπανδρέου αλλά και προσωπικό του στοίχημα ταυτόχρονα για το επόμενο διάστημα είναι να μπορέσει με τις κατάλληλες αποφάσεις να κινητοποιήσει όλους τους βουλευτές του και ο καθένας τους να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.

Μόνο στους βουλευτές μπορεί να στηριχθεί

Πρόσφατα μάλιστα στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου διαπιστώθηκε ότι μόνο στους βουλευτές μπορεί να βασιστεί, γιατί οι κομματικές του οργανώσεις είναι ανύπαρκτες και η περιβόητη ανασυγκρότηση πήγε στράφι.

Επιχειρηματολογώντας επ’ αυτού έφεραν και ως παράδειγμα την τελευταία περιοδεία του κ. Παπανδρέου στην επαρχία, σημειώνοντας ότι η όλη κινητοποίηση για την υποδοχή του κ. Παπανδρέου στην Τρίπολη δεν έγινε από τις οργανώσεις, αλλά από τους βουλευτές και ως εκ τούτου «μόνο απ’ αυτούς μπορούμε να περιμένουμε».

Ταυτόχρονα, με τις αλλαγές αυτές στο Πολιτικό Συμβούλιο, αλλαγές όχι πάντως σε πρόσωπα, ευελπιστεί να δώσει και μια νέα ώθηση στην αντιπολιτευτική του τακτική, επειδή θα θεωρήσουν οι βουλευτές ότι δίνει «αξία» στον λόγο τους.

Μια ακόμη περίπτωση που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει αρμοδιότητες χαρτοφυλάκια στην ουσία, στα στελέχη του είναι γιατί έξι από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου θα ασχοληθούν με τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές: Νόρα Κατσέλη, Φώφη Γεννηματά, Πάρης Κουκουλόπουλος, Παναγιώτης Φασούλας, Κώστας Σκανδαλίδης και Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Θα αποτελέσουν όμως αυτές οι κινήσεις την πεμπτουσία των εξελίξεων που θα καταστήσουν ευνοϊκό το κλίμα για το ΠΑΣΟΚ;

Δευτερεύουσας σημασίας οι αλλαγές

Ορισμένοι από το επιτελείο του κ. Παπανδρέου υποστηρίζουν ότι αυτές οι αλλαγές είναι κινήσεις δευτερεύουσας σημασίας και προέχει από τώρα και στο εξής να δημιουργηθεί η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα, που θα ασχοληθεί με τις δημοτικές εκλογές.

«Οι αλλαγές στα χαρτοφυλάκια των μελών του Π.Σ. θα έπρεπε να γίνουν μετά τις δημοτικές εκλογές, όπου εκεί, μετά και τα αποτελέσματα, όποια και αν είναι αυτά, δημιουργείς μια θεωρούμενη ηγετική ομάδα και μέχρι τις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, ασκείς την αντιπολιτευτική σου τακτική, πίεση και αντιπαράθεση με τη ΝΔ».

Η γνώμη ορισμένων στελεχών γύρω από τον κ. Παπανδρέου είναι πως θα πρέπει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να μην προχωρήσει τώρα σε αλλαγές, χαρτοφυλακίων στα μέλη του ΠΣ, αλλά μετά τις δημοτικές εκλογές, που θα είναι νωπά τα αποτελέσματα, έτσι ώστε να σηματοδοτήσει και μια νέα αρχή εν όψει των εθνικών εκλογών.

Αυτό φαίνεται να καλοσκέφτεται και ο κ. Θ. Τσούρας, αλλά φυσικά βλέπει τι είναι συμφέρον και για τον Γιώργο και για την παράταξη.

Σε όλο αυτό το κλίμα, το γραφείο και οι επιτελείς του κ. Παπανδρέου προσέχουν τις κινήσεις των διαφόρων στελεχών και πολιτικών φίλων του Κώστα Σημίτη, που πιέζουν για μια θέση στα κομματικά όργανα, για να αποκτήσουν πρόσβαση και κομματική εξουσία. Τα στελέχη αυτά «μαρκάρονται» κανονικότατα από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη και η πάγια εντολή που έχει δοθεί στους ανθρώπους του Γιώργου είναι μια λαϊκή παροιμία: «Μακριά και αγαπημένοι».

Τα δέκα χρόνια για τον Ανδρέα και ο Λαλιώτης

Και εδώ φαίνεται πως οι εκδηλώσεις μνήμης για τον Ανδρέα, που δέκα χρόνια από τον θάνατό του τιμάται υποτίθεται ενωτικά, γίνεται προσπάθεια από διάφορα στελέχη του εκσυγχρονιστικού μπλοκ, όχι μόνο να υποβαθμιστούν πολιτικά, αλλά και να… αγνοηθούν.

Για πρώτη φορά στα χρονικά του ΠΑΣΟΚ θα γίνει ευρεία συζήτηση για το ΠΑΚ, μεθαύριο Τρίτη, στο Ζάππειο Μέγαρο, και όσα από τα στελέχη επιθυμούν μπορούν να μιλήσουν. Είναι ενδεικτικό όμως πως ούτε σε αυτήν την εκδήλωση (αλλά και στις υπόλοιπες που έχουν προγραμματιστεί), ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να μιλήσει.

Αντίθετα, αύριο Δευτέρα, με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Κ. Λαλιώτη. Επισημαίνουμε πάντως σε όσους σπεύδουν να βγάλουν το συμπέρασμα ότι η συμμετοχή του στην εκδήλωση για τον Ανδρέα σηματοδοτεί και την επιστροφή του, ότι αυτό δεν θεωρείται αυτονόητο.

Όσοι γνωρίζουν λένε στο «Π» ότι ο Κώστας Λαλιώτης ξέρει πότε θα επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ, και σημειώνουν με έμφαση, όπως και ο πρώην γραμματέας άλλωστε επισημαίνει, πως δεν έφυγε ποτέ για να επιστρέψει τώρα στο κόμμα: «Εγώ είμαι εδώ πάντα», λέει ο Λαλιώτης. Απλώς ακόμη είναι πολύ νωρίς να επιστρέψει ο κ. Λαλιώτης στο ΠΑΣΟΚ με τους όρους που θέλει ο ίδιος. Τροπαιούχος. Παρότι συζητά με τον Παπανδρέου, με τον Παμπούκη, με τον Μίμη Ανδρουλάκη δεν αναζητά ακόμη την πολιτική και κομματική του συμμετοχή.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο κ. Λαλιώτης στην ομιλία του για τον Ανδρέα θα αναφερθεί στη μεγάλη ιστορική προσφορά στη δημοκρατική παράταξη, στις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές που έφερε, ενώ δεν θα παραλείψει να επιτεθεί εκ νέου στους «αρχάγγελους της κάθαρσης», στον κ. Μητσοτάκη δηλαδή, για το «μαύρο χρήμα» που διακινούνταν μέσω της MAYO προς τα ταμεία της ΝΔ, την ίδια περίοδο που είχαν στήσει στο σκαμνί τον Ανδρέα.


Σχολιάστε εδώ