O Δαίμονας των δημαρχείων

Ήδη προετοιμάζει την πρώτη του μεγάλη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία για τις 21 του μηνός. Μπορεί ο περιβόητος και πανελληνίως διάσημος λόγω των «κατορθωμάτων» του στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, που σύντομα θα βρεθεί στο σκαμνί, να συνεργάστηκε τέσσερα χρόνια με τον Μιχάλη Σταυριανουδάκη, αλλά όσοι τον ξέρουν καλά λένε ότι ετοιμάζει μεγάλο πόλεμο στον νυν δήμαρχο, αφού του καταλογίζει «έλλειψη στήριξης» στην πρόσφατη περιπέτειά του.

Αυτά βλέπει ο Γιώργης και ράβει κοστούμια.

– Χαμός έγινε στο Μαρούσι. Κάποιοι εφηύραν ένα μοντέλο αξιολόγησης υποψηφίων που μόνο σε… εξωγήινες χώρες πρέπει να υπάρχει. Κανείς δεν κατάλαβε τι έγινε. Αποτέλεσμα είναι τα «πράσινα» συντρόφια να έχουν διασπαστεί στη μέση. Από το πουθενά εμφανίστηκε ένας υποψήφιος για το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος με βάση το μοντέλο αξιολόγησης που σας είπα προηγουμένως το πήρε. Οι δεκαετίες παρουσίας στα δημοτικά πράγματα της πόλης κάποιων ανθρώπων φαίνεται ότι στη Χαριλάου Τρικούπη δεν έπαιξαν κανέναν ρόλο. Το χειρότερο πράγμα σε έναν αγώνα είναι να υποτιμάς τον αντίπαλό σου. Σε οποιονδήποτε αγώνα. Στον δήμο των βορείων προαστίων έχουν υποτιμήσει τη δυναμική που έχει ο Παναγιώτης Τζανίκος και οι επιλογές του. Κοντός ψαλμός αλληλούια.

– Είναι δυνατόν, βρε δημαρχάρα, να βάζεις τη Δημοτική Αστυνομία να «τρελαίνει» τον κόσμο στις κλήσεις προκειμένου να υπάρχει αφορμή για να έρχονται στο γραφείο σου; Βοά η πόλη της Δάφνης ότι αυτό γίνεται μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους. Μιχαλάκη μου, αυτά γίνονταν πριν από πενήντα χρόνια. Κρίμα.

– Όπου βρεθεί και όπου σταθεί το κέρασμα «πάει σύννεφο». Έγινε παππούς ο τοπάρχης Μεταμόρφωσης Δημήτρης Τζίτζηφας και τη χαρά του δεν έχει πρόθεση να την κρύψει με τίποτα. Άντε, δημαρχάρα. Και εμείς κερνάμε ευχές. Να σου ζήσει!

– Ούτε καλημέρα δεν λέει ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων με τη διευθύντρια του δήμου. Γιατί άραγε; Πολλά ακούγονται. Το περίεργο είναι ότι πριν από μερικούς μήνες ο δήμαρχος δεν άνοιγε ούτε το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του, αν δεν τη ρωτούσε. Ουσιαστικά αυτή έκανε κουμάντο στον δήμο. Τι έγινε τώρα, κανείς δεν ξέρει. Ή μάλλον κάποιοι ξέρουν, αλλά δεν μας λένε. Πού θα πάει, θα μάθω και εγώ. Μια και ο λόγος για την πόλη των Αγίων, να σας πω ότι ο Σαράντης πάει φουλ για δεύτερο γύρο και από εκεί για την καρέκλα του τοπαρχάρα. Ο Ταμπακίδης τα μαζεύει σιγά σιγά, αφού βλέπει ότι δεν θα έχει καμία ελπίδα, ενώ ο έτερος φιλόδοξος, συμπαθής Νικητόπουλος, έχει δυναμική, αλλά όχι αρκετή για να κάνει την έκπληξη. Πάντως, στον δεύτερο γύρο θα είναι.

– Να δείτε που το γηπεδικό πρόβλημα της ΑΕΚ θα είναι τελικά η σφραγίδα της εκλογικής ήττας του δημάρχου Νίκου Αδαμόπουλου. Βρέθηκα πριν από λίγες ημέρες στην περιοχή για τα γνωστά ραντεβού διαπλοκής και άκουσα μια παρέα να μιλάει για το «μεγάλο λάθος» που έγινε από τον Νίκο Αδαμόπουλο. Θα μου πείτε, και επειδή το έλεγαν κάποιοι, τι σημαίνει; Σημαίνει κάτι, γιατί αυτοί οι «κάποιοι» ήταν δημοτικοί του σύμβουλοι. Ο ένας ήταν και αντιδήμαρχος. Μιλάμε για σκληρές κουβέντες. Φανταστείτε, εάν οι ίδιοι οι σύμβουλοί του έχουν τέτοια ηττοπάθεια, τι υπεραισιοδοξία θα έχει ο Γρετζελιάς. Βέβαια τα προβλήματα δεν λείπουν και στην παράταξη του πρώην δημάρχου, αφού δεν έχει καταφέρει, ακόμη τουλάχιστον, να γίνει αποδεκτός από όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην πόλη. Ο Συνασπισμός παρουσιάζεται αρκετά ενισχυμένος, γεγονός που αποτελεί έναν ακόμη «πονοκέφαλο» για τον πρώην που θέλει να γίνει ξανά νυν.

– Και ο γνωστός δημοσιογράφος Αργύρης Κωστάκης αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά της πόλης του. Θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Ραφήνα με τον συνδυασμό «Κίνηση Πολιτών Ραφήνας». Φίλε, καλή επιτυχία.

– Ο Μάκης Ιωσηφίδης, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στο Μαρούσι, έχει δηλώσει παρών και σε αυτές τις εκλογές. Δεν θα έχει τελικά την επίσημη στήριξη του κόμματός του, αλλά σίγουρα έχει καταφέρει να αποκτήσει ρυθμιστικό ρόλο στα «γαλάζια» πεπραγμένα του δήμου. Η κάθοδός του θεωρείται βέβαιη, είτε με χρίσμα είτε χωρίς.

– Αρχίζει και «ξεφουσκώνει» η πολυδιαφημισμένη κάθοδος της δημοτικής συμβούλου Σοφίας Χρήστου στον δήμο Παπάγου. Τα τέσσερα ψηφοδέλτια που ήδη έχουν σχηματιστεί από τη Νέα Δημοκρατία ίσως να την έχουν αποθαρρύνει και τελικά να μην τολμήσει να υλοποιήσει τη φιλοδοξία της. Ακόμη και τα μηνύματα περί διαγραφής της από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ίσως να την έχουν οδηγήσει τελικά σε μια τέτοια απόφαση. Ο προβληματισμός της Ρηγίλλης να μη δοθεί χρίσμα στην πόλη των στρατηγών εξαιτίας των πολλών υποψηφιοτήτων μάλλον εγκαταλείπεται. Οι επιτελείς του νεοκλασικού βλέπουν τη δοκιμασμένη συνταγή του νυν δημάρχου ως την καλύτερη.

– Περίεργα «παιχνίδια» γίνονται στη Νέα Σμύρνη. Σε αυτόν τον δύσμοιρο κόσμο όλα είναι πιθανά. Μου είπε ένα πουλάκι ότι γνωστό στέλεχος της πόλης, που τυπικά ανήκει στη Νέα Δημοκρατία, έχει ανοίξει πολλές και περίεργες «δοσοληψίες» με τον νυν δήμαρχο Γιώργο Κουτελάκη, που φυσικά ανήκει στον Συνασπισμό. Όλες αυτές οι «δοσοληψίες» έχουν αποτέλεσμα και την προώθηση ενός «άγευστου και άοσμου» υποψηφίου από πλευράς Νέας Δημοκρατίας που συμφέρει πολιτικά τον νυν δήμαρχο. Ούτε Πώποτας ούτε Γιαβάσης. Ενός άλλου, παγκοσμίως άγνωστης προελεύσεως. Είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα; Ποιοι παίζουν παιχνίδια πίσω από την πλάτη των δημοτών;

– Τους βλέπω και στενοχωριέμαι. Το καλύτερο ρεπορτάζ σχετικά με τα χρίσματα της «γαλάζιας στρατιάς» είναι να κάθεσαι στο παγκάκι απέναντι από τη Ρηγίλλης και να βλέπεις ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από την εξώπορτα. Τουλάχιστον στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πιο ευχάριστη η αναμονή, αφού απέναντι από την είσοδο έχει ένα καφενεδάκι. Μπαίνουν, βγαίνουν, όλη μέρα το ίδιο έργο. Βρε συντρόφια, αυτές οι επισκέψεις είναι για να χαλάτε τις σόλες από τα παπούτσια. Αλλού δίνουν τα χρίσματα. Εκεί τα νομιμοποιούν. Εργολάβοι και οικοπεδάδες κάνουν κουμάντο. Τα κριτήρια επιλογής είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της τοπικής διαπλοκής. Αγώνες, κομματική δράση, κινητοποιήσεις, θυσίες, ήθος και αξιοπρέπεια είναι σε δεύτερη μοίρα. Και αν δεν τα έχετε, δεν πειράζει. Σπάνια παίζουν ρόλο. Σας μιλάει παλιά καραβάνα, με χρόνια στο κουρμπέτι.

– Και η Ηλέκτρα Τσιριγώτη, πολιτικός μηχανικός, ανακοίνωσε την κάθοδό της για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές για τον δήμο Βούλας. «Όραμα 2020» ονομάζει τον συνδυασμό της. Μια και είναι του επαγγέλματος, μήπως έχει ακούσει τίποτα περί αυτών που ακούγονται για την Πολεοδομία της περιοχής; Η όμορφη Ηλέκτρα είναι σήμερα δημοτική σύμβουλος.

– Ούτε στον χειρότερο εφιάλτη του δεν το φανταζόταν αυτό που έγινε ο υποψήφιος δήμαρχος Ωρωπού, αγαπητός Οικονομάκος. Ένας δυστυχής και απελπισμένος κάτοικος της περιοχής πήρε την καραμπίνα του και πήγε και αυτοκτόνησε μέσα στην αυλή του σπιτιού του Οικονομάκου. Στην τσέπη του αυτόχειρα βρέθηκε μια επιστολή που λέει πολλά και διάφορα για τον Οικονομάκο. Όλη η πόλη βοά. Την αλήθεια των αναγραφόμενων στην επιστολή την ξέρει μόνο ο μακαρίτης. Και μόνο όμως οι φήμες που ήδη κυκλοφορούν μάλλον οδηγούν σε σοβαρές περιπέτειες όλη την πόλη.

– Σε γήπεδο της περιοχής έκανε ο δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Παντελής Ειρηνάκης, την πρώτη ανεπίσημη συγκέντρωση των δημοτικών εκλογών την προηγούμενη Κυριακή. Το γήπεδο κατάμεστο. Καρφίτσα δεν έπεφτε. Φάνηκε τελικά ότι η διασπαστική κίνηση του γιατρού Μανώλη Παπαδακάκη δεν είχε ουσιαστικά αποτελέσματα στην απώλεια δυναμικής. Θα αποτελεί μεγάλη έκπληξη εάν η θητεία του Ειρηνάκη δεν ανανεωθεί ακόμη μία τετραετία. Θα εξαρτηθεί από το αν η ΝΔ διασπασθεί, από τους δύο ισχυρούς πόλους που έχουν δημιουργηθεί.

– Το μεγάλο σκάνδαλο με την ανάδειξη εργολάβου για τη συγγραφή λευκώματος στον δήμο Καλλιθέας, από τον μονίμως (!) μειοδότη σε όλους τους δήμους κυρ Νίκο Καραμανλή, γνωστό και ως «ξάδελφο», έπρεπε να αναδειχθεί από την εφημερίδα μας προκειμένου η διοίκηση του δήμου να αρχίσει, έστω και αργά, να εφαρμόζει τη νομιμότητα των διαδικασιών ενός διαγωνισμού, η οποία έχει ως μοναδικό σκοπό τη διαφάνεια και την προστασία του δημόσιου χρήματος. Τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε. Ο δήμος Καλλιθέας έκανε διαγωνισμό για τον ανωτέρω λόγο, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ, χωρίς να ζητήσει καμία εγγυητική επιστολή συμμετοχής από τον έναν και μοναδικό συμμετέχοντα, αλλά ούτε εγγύηση καλής εκτέλεσης του έργου! Δεν έφτανε μόνο αυτό. Έδωσε και προκαταβολή 30.000 ευρώ στον Καραμανλή για να μην τον χάσει από… πελάτη. Η σύμβαση υπεγράφη και βάσει αυτής θα έπρεπε τον Φεβρουάριο να έχει παραδοθεί το λεύκωμα. Ούτε σελίδα για δείγμα δεν δόθηκε. Τώρα ο δήμος τρέχει και δεν φτάνει, αφού αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, βλέποντας και μαθαίνοντας τι έχει συμβεί, καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη. Ο πολιτιστικός οργανισμός του δήμου, που έχει και την τυπική ευθύνη, διά του προέδρου του Θεόδωρου Ψαλιδόπουλου, στις 23 Μαΐου συνεδρίασε και αποφάσισε να δώσει παράταση άλλους δύο μήνες στον εργολάβο, με την προϋπόθεση να επιστρέψει την… προκαταβολή που πήρε (!) με τη μορφή εγγυητικής επιστολής! Καταλάβατε δηλαδή; Πήρε ζεστό χρήμα ο αγαπητός Καραμανλής και επιστρέφει όχι ζεστό χρήμα, αλλά μια τραπεζική επιστολή. Περί εγγυήσεως καλής εκτέλεσης ούτε λόγος ακόμη και σε αυτή τη φάση. Γεια σου, δημαρχάρα, με τις συμβασάρες σου. Για σεμινάριο στην ΚΕΔΚΕ πρέπει να σε προσλάβουν.

– Ο Σταύρος Απέργης, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του νυν δημάρχου Νίκου Χιωτάκη στην Κηφισιά, ανακοίνωσε στο δημοτικό συμβούλιο ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Η ιστορία αυτή έχει παρασκήνιο. Ο Απέργης είχε εκλεγεί πρώτος δημοτικός σύμβουλος και μέχρι σήμερα δεν είχε αναλάβει καμία θέση ευθύνης. Η δήλωση αποχώρησης πάντως είχε πολλά σημεία πικρίας προς τον δήμαρχο. Αυτό, σε συνδυασμό με την πρόσφατη ανακοίνωση του αντιδημάρχου Αντώνη Διαμαντόπουλου ότι δεν θα είναι πάλι υποψήφιος, έχει προβληματίσει έντονα τον δήμαρχο.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Έχω πάρει δέκα κιλά. Κάθε μέρα τσιμπούσια και φαγοπότια. Από δω και πέρα θα πηγαίνω μόνο σε κρουαζιέρες υποψηφίων δημάρχων. Άντε και σε κανένα κότερο. Μπορεί να συναντήσω και τον μαυροπαντελονάκια με τον φίλο του τον εργολάβο.


Σχολιάστε εδώ