7,8 εκατ. ευρώ ή 23,4 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν στην Disney;

Σίγουρα η διοίκηση θα είχε όλη την καλή πρόθεση να δώσει στη δημοσιότητα π.χ. τις συμμετοχές στελεχών και συνδικαλιστών σε επιτροπές ύψους 200 ευρώ το άτομο, ενώ ο βασικός μισθός των εργαζομένων δεν φτάνει τα 600 ευρώ. Και όταν τη διοίκησή της την αποτελούν τόσοι πολλοί δημοσιογράφοι, σίγουρα θα πρέπει να απαντήσουν και στο ερώτημα γιατί ως τώρα δεν δίνουν τα στοιχεία για τις ομάδες, ενώ εγκαλούν τους συναδέλφους τους που δημοσιεύουν τις πληροφορίες που έχουν για το κόστος των προγραμμάτων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Η διοίκηση της ΕΡΤ στην πραγματικότητα επανέλαβε το ποσό που είχε αρχικά ανακοινώσει των 9.500.000 δολαρίων (7.835.000 ευρώ), σε μια παράγραφο όπου δεν είναι εντελώς σαφές το κόστος, όπως συντάχθηκε η πρόταση, καθώς μπερδεύεται ο ετήσιος αριθμός ωρών προγράμματος με το τελικό κόστος της τριετίας: «Μετά από μακρές και επίπονες διαπραγματεύσεις της διοίκησης της ΕΡΤ με την εταιρεία Walt Disney Company Ltd., η ΕΡΤ κατέληξε στην υπογραφή τριετούς συμφωνίας μισθώσεως προγράμματος για τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3 και ΣINE+ της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, συνολικής διάρκειας 3.634 ωρών προγράμματος κατά έτος και συνολικής αξίας 9.500.000 δολάρια ή 7.835.000 ευρώ για την ίδια χρονική περίοδο». Μετά αναφέρει πως «η τιμή έναρξης των διαπραγματεύσεων ήταν 12.100.000 USD ή 9.979.000 ευρώ ανά έτος και το τελικό συμφωνηθέν ποσό είναι το προαναφερθέν (9.500.200 δολάρια ή 7.835.000 ευρώ)». Δηλαδή οι Αμερικανοί ζητούσαν 9,9 εκατ. ευρώ ανά έτος και η διοίκηση το έριξε στα 7,8 εκατ. ευρώ στα 3 χρόνια ή, το πιθανότερο, 7,8 εκατ. ευρώ για ΚΑΘΕ έτος (!), δηλαδή 7,8Χ3=23,4 εκατ. ευρώ, όπως λένε στην πιάτσα. Και βέβαια προκαλούμε την ΕΡΤ να δώσει τις μετρήσεις της AGB για την τηλεθέαση και ειδικά της νύχτας της Παρασκευής και του Σαββατοκύριακου που προβάλλονται Μίκυ Μάους, την ώρα που τα μικρά παιδιά κοιμούνται.

Η ΕΡΤ αναφέρει πως μισθώνει 154 μεγάλου μήκους κινηματογραφικές ταινίες, μεταξύ των οποίων και 9 ταινίες σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, 20 τηλεταινίες, 38 ντοκιμαντέρ, 3 ωριαία σίριαλ πρώτης προβολής των 25 επεισοδίων το καθένα, 2 ημίωρα σίριαλ (143 επεισόδια), 25 μεγάλου μήκους ταινίες με κινούμενα σχέδια για όλη την οικογένεια, 812 επεισόδια κινουμένων σχεδίων για παιδιά και 200 ταινίες μεγάλου μήκους για το ψηφιακό κανάλι της ΕΡΤ. «Το κόστος ανά ώρα του προγράμματος ανέρχεται σε 2.614 δολάρια ή 2.156 ευρώ». Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της ιδιωτικής τηλεόρασης, για να κριθεί το κόστος πρέπει να ελεγχθεί το είδος του προγράμματος που εξασφάλισε, αν δηλαδή στο πακέτο περιλαμβάνεται και προϊόν που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα είχε καμία τύχη.
Σημειώνεται ότι οι φήμες οργιάζουν ότι οι τιμές τις οποίες πληρώνει η ΕΡΤ στην Disney είναι υπερτιμημένες και πολλοί λένε τρεις φορές πάνω από το πραγματικό κόστος.
Γι’ αυτό θα άξιζε να διατάξει ο υπουργός Επικρατείας κ. Ρουσόπουλος μια έρευνα με επίσημη συνδρομή από τις αμερικανικές φορολογικές αρχές για το πόσο στοιχίζουν εκεί οι ταινίες Disney.

Μπάλα με την εγγύηση του Δημοσίου

Παράλληλα, η εισβολή της ΕΡΤ στο ποδόσφαιρο συνεχίζεται με την απόκτηση των δικαιωμάτων του Άρη, τα δικαιώματα του οποίου είχε πέρυσι η ΕΡΤ για ένα ποσό μάλλον του επιπέδου των 150.000 ευρώ. Την περασμένη Δευτέρα και ενώ ο ΠΑΟΚ εξασφάλιζε την εγγυητική επιστολή από την Εθνική αξίας 6 εκατ. ευρώ -με εγγύηση τους γηπεδικούς χώρους του ΑΣ ΠΑΟΚ- η ΕΡΤ ανακοίνωνε την απόκτηση των δικαιωμάτων της ΠΑΕ Άρης, η οποία μόλις ανέβηκε από τη Β’ Εθνική, για τρία χρόνια, χωρίς να αναφέρει ποσό. Ήταν το μήνυμα του κράτους προς τη Θεσσαλονίκη με τα λεφτά των πολιτών και την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, εφαρμόζοντας απόλυτα τη νοοτροπία των κυβερνήσεων Σημίτη.

Όμως οι ζημίες της Αlpha Digital συνολικού ύψους -ως τώρα- 184 εκατ. ευρώ και τα 13 εκατ. ευρώ που πρέπει να πληρώσει ο ΟΤΕ στον Alpha, μπαίνοντας στη συνδρομητική, καθʼ΄ υπόδειξη της κυβέρνησης Σημίτη το 2000, θα έπρεπε τουλάχιστον να προβληματίσουν την κυβέρνηση.
Η ΕΡΤ όμως δεν δημοσιεύει ούτε το ποσό για την αγορά των δικαιωμάτων, προφανώς διότι, σύμφωνα με τη δήλωση του προέδρου της, δεν έχει ρωτήσει «ακόμη τους εταίρους του», δηλαδή τον Σωκράτη Κόκκαλη, τον Γ. Βαρδινογιάννη και τον πρόεδρο της ΠΑΕ Άρης. Θυμίζουμε πως εκκρεμεί το αίτημα των ΠΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, για την υπογραφή διπλών συμβάσεων, μίας απευθείας με τις ιδιοκτήτριες εταιρείες των ομάδων με χαμηλό κόστος, και μίας με εταιρείες συμφερόντων τους, έτσι ώστε να αποδοθεί μικρότερο ποσό στην Αστυνομία από το 10% επί της σύμβασης που δικαιούται. Η αίσθηση που επικρατεί στην αγορά πάντως είναι πως το κόστος ανά αγώνα για την ΕΡΤ θα κυμανθεί στα 500.000 ευρώ, όταν πέρυσι ήταν στα 109.000 ευρώ.

Το «Π» συνεχίζει την έρευνά του για το κόστος των δικαιωμάτων, το οποίο εκτοξεύτηκε από την είσοδο της Alpha Digital και διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, αν δεχθούμε τη δήλωση του Χ. Παναγόπουλου πως η ΕΡΤ πήρε τα δικαιώματα των ομάδων στις τιμές της αγοράς. Η περίπτωση της ΑΕΚ είναι ενδεικτική. Με την απόκτηση της διοίκησης από τον Μ. Ψωμιάδη η ΠΑΕ έσπασε το συμβόλαιο με τη NMH και πήγε στην Alpha Digital, λαμβάνοντας 10.271.000 ευρώ. Όμως και η Alpha Digital οδηγήθηκε σε εκκαθάριση, η ΠΑΕ είναι γεμάτη χρέη και το ερώτημα είναι ποιος ωφελήθηκε. Μια ακόμη ΠΑΕ που φαινομενικά ωφελήθηκε ήταν ο ΠΑΟΚ επί Μπατατούδη, ο οποίος μάλιστα είχε ανακοινώσει τη συγχώνευση της Alpha Digital με την Interactive. Η ΠΑΕ εμφανίζεται να λαμβάνει το ποσό των 3.815.000 ευρώ και βέβαια μετά τα δικαιώματά της να μειώνονται κατά 50%, φτάνοντας πέρυσι στα 1.900.000 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ