Χωρίς εγγυήσεις για το προσωπικό η πώληση του «Ελεύθερου Τύπου»!

Από τη συνάντηση που επεδίωξε και είχε η Ένωση Συντακτών με το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, την περασμένη Τετάρτη, επιβεβαιώθηκε πλήρως ότι οι τρεις εφοπλιστές, Γ. Δαλακούρας, Β. Μαρινάκης και Γ. Μουνδρέας, που έκαναν την προσφορά, αγοράζουν τις μετοχές ως «φυσικά πρόσωπα». Το ερώτημα είναι αν οι μετοχές θα περάσουν σε εταιρείες τους ή αν θα εμφανιστεί μια εταιρεία και με άλλους μετόχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπογραφές στο συμβόλαιο εξαγοράς αναμένονται από μέρα σε μέρα, καθώς στο τέλος της εβδομάδας λήγει το όριο που είχε θέσει η πλευρά του «Λίλιαν Βουδούρη». Η ΕΣΗΕΑ μετά τη συνάντηση που είχε δημοσιοποίησε το θέμα της αλλαγής της ιδιοκτησίας στον «Ελεύθερο Τύπο» και αποφάσισε να κάνει παρέμβαση στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα. Τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι «ύστερα από αλλεπάλληλες αιτήσεις της ΕΣΗΕΑ πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη… Καμία, όμως, απάντηση, εκτός από ένα γενικό ευχολόγιο δεν δόθηκε στα παραπάνω αιτήματα της αντιπροσωπείας της Ενώσεως. Η συνάντηση αυτή απέδειξε ότι καμία πρόνοια δεν έχει ληφθεί, ώστε να διασφαλιστούν έστω και κατά το ελάχιστο τα δικαιώματα των εργαζομένων, ακόμα και εκείνα που απορρέουν από την ίδια τη βούληση του διαθέτη Άρη Βουδούρη, που ρητά διέλαβε στη διαθήκη του.

»Οι ευθύνες όλων όσων εμπλέκονται για τη χωρίς καμία εγγύηση πώληση των ιστορικών εφημερίδων “Ελεύθερος Τύπος” και “Τύπος της Κυριακής” είναι μεγάλες και ειδικότερα της κυβέρνησης, η οποία αν δεν ευνοεί την πώληση, πάντως παραμένει απαθής θεατής και ανέχεται την εκχώρηση σε ιδιώτες ενός περιουσιακού στοιχείου του Κοινωφελούς Ιδρύματος για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών σκοπών». Η κινητοποίηση των εργαζομένων θορύβησε το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη που έσπευσε μέσω μελών του να δηλώσει πως αν η πώληση δεν προχωρήσει, η εταιρεία δηλώνει αδυναμία πληρωμών και συνέχιση της λειτουργίας της εφημερίδας. Το οικονομικό θέμα μπαίνει επιτακτικά και είναι ενδεικτικό ότι μερίδα δημοσιογράφων που είχε ταχθεί κατά της πώλησης ανοιχτά εξέταζε το ενδεχόμενο κατάθεσης τριτανακοπής στην απόφαση του Εφετείου, κίνηση που πιθανώς να μπλοκάρει την πώληση. Υπάρχει ωστόσο η άποψη ότι δεν μπορεί να κατατεθεί τριτανακοπή. Η κίνηση αυτή προτάθηκε και από το νομικό γραφείο στο οποίο είχε ανατεθεί η υπόθεση από την ΕΣΗΕΑ, αλλά δεν βρίσκει σύμφωνη την πλειονότητα των εργαζομένων στην εφημερίδα αφού εκφράζονται φόβοι ότι πιθανό «ναυάγιο» της πώλησης θα οδηγήσει σε λουκέτο τον «Ελεύθερο Τύπο» εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών που δημιουργήθηκαν με ευθύνη του ιδιοκτήτη, της διοίκησης και της διεύθυνσης της εφημερίδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τετράμηνο ο «Ελεύθερος Τύπος» παρουσιάζει ζημίες 1.716.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφημερίδα, όπως ενημέρωσε και τους αγοραστές, διαθέτει αποθέματα σε DVD αξίας 389.000 ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις σε δάνεια είναι στην Alpha Bank 3,3 εκατομμύρια ευρώ συν 730.000 ευρώ, σύνολο 4.630.000 ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις σε λίζινγκ στην Pro Bank 722.000 ευρώ, σε 19 δόσεις. Στη γενική συνέλευση που ορίστηκε για τις 30 Ιουνίου αναμένεται να οριστεί το νέο ΔΣ μετά την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων, ενώ υπάρχει και θέμα για «λήψη μέτρων για την εξυγίανση της εταιρείας».


Σχολιάστε εδώ