Το ΠΑΣΟΚ υπονομεύει τον εαυτό του!
Και έτσι, σαν μαραθωνοδρόμος που είναι σύμφωνα με δήλωσή του, μη έχοντας ανάγκη τη Χαριλάου Τρικούπη και ξέροντας από πολιτική, πορεύεται μόνος του απέναντι στον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας Νικήτα Κακλαμάνη.
Την ημέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του (αφού πρώτα την εμφάνισε δυστυχώς ως αναγκαία λύση και όχι ως την καλύτερη, δηλαδή αφού πρώτα την υπονόμευσε ο ίδιος ο αρχηγός) κανείς δεν περίμενε αυτήν την έκρηξη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που καταφέρθηκε εναντίον του κ. Κακλαμάνη προσωπικά, χαρακτηρίζοντάς τον «συνταξιούχο» και προκαλώντας σύγχυση και αμηχανία στον περισσότερο κόσμο και οπωσδήποτε στα στελέχη. Κανείς δεν πίστευε στ’ αφτιά του, γιατί κανείς δεν περίμενε ότι η υποψηφιότητα του κ. Σκανδαλίδη θα συνοδευόταν από μια τέτοια επίθεση (και από άλλα στελέχη) που χάλασε το κλίμα το οποίο είχε προσπαθήσει να φτιάξει ο κ. Παπανδρέου.
• Το έκανε επίτηδες ο κ. Χρυσοχοΐδης;
• Υπάρχει σχέδιο από στελέχη του λεγόμενου εκσυγχρονιστικού μπλοκ;
• Όλα κινήθηκαν φυσιολογικά;
Η απάντηση και η αλήθεια κρύβεται κάπου ανάμεσα.
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης, που πρώτος άρχισε τον χορό της πολιτικής αντιπαράθεσης, αντιπαρέρχεται τα περί σχεδίου και μέσω του «Π» απαντά σε όσους τον επικρίνουν ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, αλλά δεν μπορεί, όπως λέει, να μην υπερασπίζεται το συμφέρον της παράταξής του: «Εγώ είμαι με τον Παπανδρέου και πρέπει να υποστηρίξουμε τις απόψεις του. Επιτέλους, δεν μπορεί όλοι να εμφανιζόμαστε ως αδερφάκια. Θα συνεχίσω το ίδιο σκληρά να αποκαθηλώνω το πρόσωπο της Δεξιάς, με την ίδια σκληρή αντιπαράθεση. Δεν παίζουμε εδώ πέρα όπως κάνουν άλλοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ με τους δεξιούς».
Η απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη για μια τέτοιου είδους αντιπαράθεση με τη ΝΔ λένε άλλοι ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσωπική στρατηγική του Μιχάλη. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρης Ρέππας προβληματίστηκε και αυτός με τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη, αλλά τις αποδίδει στο άγχος που ενδεχομένως να έχει ο πρώην υπουργός, επειδή το διάστημα αυτό γίνονται διάφορες δημοσκοπήσεις στις οποίες θα ήθελε προφανώς ο κ. Χρυσοχοΐδης να καταγραφεί στις πρώτες θέσεις: «Όταν λήξουν οι έρευνες, παρατήρησε τη στάση του Μιχάλη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας.
Ωστόσο, άλλα στελέχη, όπως για παράδειγμα ο Κώστας Γείτονας, θεωρούν πως δεν είναι τουλάχιστον κομψό, την ώρα που ο αρχηγός δίνει το στίγμα του, που ιεραρχεί τη στρατηγική του, που θεωρεί ότι με ενότητα όλων των στελεχών πρέπει να δοθεί η μάχη στις δημοτικές εκλογές, ένα στέλεχος να βγαίνει και να εφαρμόζει μια δική του τακτική, που είναι παράταιρη με τη γενική «γραμμή» του κόμματος.
Όλα είχαν τον συμβολισμό τους: και η ομιλία Παπανδρέου, την ώρα που έπρεπε, και η ανακοίνωση του συνολικού πακέτου των υποψηφίων στους τρεις μεγάλους δήμους και η ενότητα που περιέγραψε και γι’ αυτό δεν μπορεί κάποιο στέλεχος να εκφράζεται διαφορετικά, γιατί έτσι δείχνει ότι δεν ενώνει αλλά διαιρεί.
Στη Χαριλάου Τρικούπη τα στελέχη που εκφράζουν τις απόψεις του κ. Παπανδρέου δεν περίμεναν μια τέτοια αντίδραση. Ορισμένοι, που είναι «ψυλλιασμένοι» με τα διάφορα που γίνονται κάθε λίγο και λιγάκι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, έλεγαν στο «Π» πως όλα αυτά δεν είναι καθόλου τυχαία και εξηγούσαν τονίζοντας πως ορισμένοι (περισσότερο τα στελέχη του λεγόμενου εκσυγχρονιστικού μπλοκ -όχι όλα) προσπαθούν με κινήσεις σαν και αυτές του κ. Χρυσοχοΐδη να αναδείξουν τον αριστερό τους λόγο, υποτίθεται ως αντίβαρο στην τακτική που ακολουθεί ο κ. Παπανδρέου, η οποία ως αποτέλεσμα έχει τις αρνητικές δημοσκοπήσεις μέχρι σήμερα.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης με όλα αυτά γελάει και απαντά ότι ο ίδιος δεν έχει καμία επαφή με τα λεγόμενα εκσυγχρονιστικά στελέχη, όπως θέλουν ορισμένοι να τον εμφανίζουν, και γι’ αυτό απορρίπτει αυτό το σκεπτικό που μοιάζει, όπως λέει, με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Όμως, παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν στελέχη που σκέπτονται κατ’ αυτόν τον τρόπο και οδηγούν τον Παπανδρέου προς αυτές τις κατευθύνσεις.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να βαρύνει επικίνδυνα το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα όταν προστέθηκε και η τελευταία δημοσκόπηση της GPO του κ. Θεοδωρικάκου. Η αμφισβήτηση του πυρήνα της ηγεσίας και των ενεργειών της ήταν αυτό που κακοφάνηκε περισσότερο στη Χαριλάου Τρικούπη. Στον αντίποδα όμως της αντίδρασης αυτής έρχεται η άποψη που συζήτησε πρόσφατα ο Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος έλεγε σε ορισμένους φίλους του ότι η δημοσκόπηση αποτυπώνει με μεγάλη σαφήνεια αυτό που πραγματικά συμβαίνει.
Mάλιστα ανέφερε ότι οι δύσκολες στιγμές για τη NΔ πέρασαν και από εδώ και πέρα δεν είναι χαζός ο Καραμανλής να μην επενδύσει πολιτικά στις επόμενες εκλογές. Άλλωστε, παραμονές δημοτικών εκλογών, ο Καραμανλής στα εγκαίνια της ΔΕΘ θα τα δώσει όλα για όλα.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο σύνολό τους, ακόμη και εκείνοι που ήταν οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του κ. Παπανδρέου, έχουν αρχίσει να διερωτώνται και να αγωνιούν για το πολιτικό τους μέλλον. Αν δηλαδή ο Παπανδρέου τους εξασφαλίζει την επανεκλογή τους. Αυτήν την ώρα μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα παρατηρείται κλίμα παραίτησης, απογοήτευσης, αδράνειας.
Με μισόλογα προσπαθούν να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία στρατηγικής της ηγεσίας και στιβαρής πραγματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως αν η περίπτωση του ελικοπτέρου γινόταν επί κυβερνήσεως Σημίτη, τότε ο Καραμανλής ως αρχηγός της ΝΔ θα πήγαινε επιτόπου στον Κορυδαλλό και σε «ζωντανή σύνδεση» θα απαιτούσε παραίτηση του υπουργού και κλείσιμο των φυλακών στην περιοχή. Αντί αυτού ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προτίμησε να μιλήσει διά του εκπροσώπου του Νίκου Αθανασάκη, εντείνοντας έτσι το αίσθημα της απογοήτευσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Το χειρότερο είναι πως οι μετρήσεις που εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ να υπολείπεται της κυβέρνησης θα συνεχιστούν. Οι βουλευτές σε κατάσταση νευρικής κρίσης και ο αρχηγός σε διαφορετικό μήκος κύματος. Ίσως κάτι να ξέρει περισσότερο, αλλά δεν πρέπει να αφήνει και το κόμμα του σε μια τέτοια μελαγχολία.
Ο συνεργάτης του κ. Παπανδρέου Π. Γερουλάνος, που παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τα τεκταινόμενα, περίμενε μια τέτοια εξέλιξη, γιατί δεν θεωρεί φυσιολογικό το ΠΑΣΟΚ από τώρα να προηγείται της ΝΔ με τόσο μεγάλες διαφορές, επειδή πολύ απλά, κάποιες άλλες εταιρείες δημοσκοπήσεων είχαν υπερτιμήσει τη δυναμική του. Γι’ αυτό και επιμένει να αναφέρει σε όσους αντιδρούν πως η συγκυρία είναι αυτή που κάθε φορά ανεβάζει ή κατεβάζει το ΠΑΣΟΚ στα «μάτια του κόσμου». Και γι’ αυτό είναι πάρα πολύ επιφυλακτικός στον πολιτικό αντίκτυπο που κάθε φορά δημιουργούν οι δημοσκοπήσεις.
Πάντως η ομιλία του κ. Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα επιβεβαίωσε απόλυτα όσα γράφαμε την προηγούμενη Κυριακή για το «παιχνίδι» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τα εθνικά θέματα προκειμένου να ξεπεράσει τον εσωκομματικό κάβο πάνω στον οποίο έχει ρίξει το κόμμα του.
Και η ομιλία του και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και όσα ανέφερε για την πιθανή επέκταση των χωρικών υδάτων αποσκοπούν να μετατοπίσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ και να φέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκεί όπου επιθυμεί την πολιτική ατζέντα, έχοντας το πάνω χέρι στην εξωτερική πολιτική την οποία γνωρίζει να χειρίζεται άψογα.