Τα έμαθες, πατέρα;

Η πληροφορία που περιήλθε στο TrigonoDiablo, ότι το περιβάλλον του Γιώργου πίεζε τον Νίκο Αθανασάκη να εκδώσει σκληρή ανακοίνωση κατά των εταιρειών δημοσκοπήσεων GPO και VPRC και προσωπικά του ιδιοκτήτη της πρώτης -και πρώην στελέχους της Χαριλάου Τρικούπη- Τάκη Θεοδωρικάκου, ελέγχεται ως ανακριβής. Αποτελεί άλλη μία προβοκάτσια (έπειτα από εκείνη με την Καρά Χασάν) «σκοτεινών» κύκλων της Δεξιάς που επιχειρούν να αναστείλουν την επέλαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς την ανακατάληψη της εξουσίας. Ο Γιώργος, όμως, δεν πτοείται. Άρχισε τις επαφές με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων για τη χάραξη «νέας εθνικής στρατηγικής» στα ελληνοτουρκικά, έριξε στο τραπέζι το «εθνικοπατριωτικό» αν και αυτονόητο περί επεκτάσεως των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 μίλια και -το σημαντικότερο- μελετά το προσφάτως επανεκδοθέν από τις Εκδόσεις Λιβάνη μνημειώδες έργο του αείμνηστου πατέρα του: «Η Δημοκρατία στο Απόσπασμα». Το έμαθες, πατέρα;

> Μπορεί, πάντως, να μην καταγγείλουν τις εταιρείες, στο ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, τρόμαξαν με τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Το χειρότερο, όμως, δεν έχει ακόμα συμβεί. Γιατί έπονται άλλες δύο μεγάλες δημοσκοπήσεις, της Metron Analysis (forum) και της MRB (Τάσεις), που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα παγιώσουν την αρνητική εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι πληροφορίες μου από γνωστούς δημοσκόπους αναφέρουν πως η πραγματική διαφορά (μετά την αναγωγή των αναποφάσιστων) μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σ’ αυτή τη φάση, είναι λίγο πάνω από τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

> Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές για τους ΟΤA και περίπου ενάμιση χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές (αν δεν αιφνιδιάσει ο Καραμανλής), υπολείπεται σημαντικά της κυβέρνησης. Κι αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη γκρίνια. Οι παλιοί εκσυγχρονιστές θεωρούν πως «ο Γιώργος δεν τραβάει», αλλά δεν μπορούν να βγουν να το φωνάξουν. Ο Βενιζέλος σκίζει τους τόμους Συνταγματικού Δικαίου που έχει στο γραφείο του και έχει αποφασίσει να παραμείνει σιωπηλός μέχρι τον Οκτώβριο περιμένοντας τα αποτελέσματα των εκλογών.

> Η Διαμαντοπούλου πνέει τα μένεα, ο Πάγκαλος είναι οργισμένος, ο Παπαδόπουλος το ίδιο και μόνο ο Χρυσοχοΐδης παραμένει διακριτικός, γιατί «παίζεται» η κάθοδός του στην Αʼ Αθήνας. Στο στόχαστρο έχουν βρεθεί μερικοί από τους πιο στενούς συνεργάτες του Γιώργου, όπως ο Βασίλης Παπαδημητρίου, ο Παύλος Γερουλάνος και η Πωλίνα Λάμψα, που φέρονται να τον έχουν επηρεάσει σε ορισμένες από τις πρόσφατες αποφάσεις του.

> Το μόνο που μπορεί να δώσει «αναπνοές» στον Γιώργο είναι μία θετική έκπληξη στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Μαθαίνω πως στο Καστρί ελπίζουν (αλλά δεν το λένε) σε μία ανατροπή των δεδομένων στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι πρώτες δημοσκοπήσεις φέρνουν τη Χρύσα Αράπογλου να συσπειρώνει σε μεγάλο βαθμό τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και σε συνδυασμό με τα… οχτάρια που μαζεύουν Μπουτάρης και Καρατζαφέρης να κόβει την εκλογή του Παπαγεωργόπουλου από τον πρώτο γύρο. Γι’ αυτό και στη ΝΔ κάνουν παζάρι, μήπως και γλυτώσουν την υποψηφιότητα του αρχηγού του ΛΑΟΣ στη συμπρωτεύουσα. Πλειστηριασμό θα κάνει ο σκοπιανοφάγος Γιώργος κι όποιος του δώσει μεγαλύτερα ανταλλάγματα.

> Αν λοιπόν -εφόσον, φυσικά, αποχωρήσει τελικά ο Καρατζαφέρης από το εκλογικό «κάδρο» της Θεσσαλονίκης- το ΠΑΣΟΚ πάει τον Παπαγεωργόπουλο στο δεύτερο γύρο και κερδίσει -όπως όλα δείχνουν- ο Φασούλας τον Αγραπίδη, τότε η εικόνα αλλάζει. Όλα αυτά εφόσον φυσικά κερδίσει και η Φώφη την υπερνομαρχία. Και το αναφέρω αυτό γιατί μην το θεωρήσετε δεδομένο. Ο Αργύρης Ντινόπουλος δεν είναι Τζαννετάκος και η Φώφη του 2006 δεν είναι η Φώφη του 2002…

> Με φόντο τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές εξελίσσεται, πάντως, αυτές τις ημέρες και μία άλλη ενδιαφέρουσα πολιτικοαθλητική αντιπαράθεση. Το «δίπολο» (αν και ανταγωνιστές το πάλαι ποτέ) Βόλος- Λάρισα διεκδικεί την ελληνική υποψηφιότητα για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 απέναντι στην Πάτρα (που είχε ξαναβάλει υποψηφιότητα και έχασε το 2003). Το ζήτημα είναι ότι η Πάτρα έχει αναλάβει πολλές διοργανώσεις στο παρελθόν και φέτος έχει και την Πολιτιστική πρωτεύουσα με τα γνωστά οργανωτικά προβλήματα και τις οσμές σκανδάλων. Και φυσικά η υποψηφιότητα θα είναι ένα σοβαρό προεκλογικό όπλο στα χέρια του Καράβολα, δηλαδή του Φούρα (ο οποίος ήταν επικεφαλής και στην προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθεια της ίδιας πόλης) και του νομάρχη, Δημήτρη Κατσικόπουλου.

> Η απόφαση θα ληφθεί από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (λέγε με Μίνωα Κυριακού) μέχρι το τέλος Ιουνίου και μένει να διαπιστωθεί εάν τα μέλη της θα λειτουργήσουν με αναπτυξιακά κριτήρια (να πάει επιτέλους μία μεγάλη διοργάνωση και κάπου αλλού εκτός Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας) ή θα πρυτανεύσει η λογική των «φίλων». Επʼ΄ αυτού υπάρχει έντονο παρασκήνιο, που σας υπόσχομαι πως θα το παρακολουθήσω από κοντά και θα σας το μεταφέρω…


Σχολιάστε εδώ