«ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ»
Ο τέως πρόεδρος της Βουλής με ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό κάλεσε την κυβερνητική παράταξη να προχωρήσει στις εξεταστικές επιτροπές για το χρηματιστήριο, τους εξοπλισμούς και άλλα που είχε υποσχεθεί πριν από τις εκλογές.
Ο κ. Κακλαμάνης υπενθύμιζε εμμέσως ότι με το τέλος της τρέχουσας (δεύτερης) Συνόδου της Ολομέλειας, τις επόμενες ημέρες, παύει η δυνατότητα ενεργοποίησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών και όλα τα καταγγελθέντα κατά το παρελθόν σκάνδαλα στην ουσία παραγράφονται, τουλάχιστον για τους διατελέσαντες υπουργούς.
Με αφορμή αυτή την πρόκληση «αναθερμάνθηκε» παλαιότερη πρόταση για παράταση της Συνόδου, βασικός εισηγητής της οποίας υπήρξε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος αναμένει νεότερα στοιχεία για την υπόθεση της προμήθειας των ρωσικών πυραύλων TOR M1, από το άνοιγμα λογαριασμών που έχει ζητηθεί από την Ελβετία.
Η παράταση των εργασιών της Συνόδου μπορεί να γίνει εύκολα, με το να μην εκδοθεί προεδρικό διάταγμα για τη λήξη της και χωρίς αυτό να έχει επίδραση στα θερινά τμήματα που μπορεί να λειτουργήσουν κανονικά. Εκείνο που προβληματίζει είναι η επίπτωση που θα έχει μια τέτοια πρωτοβουλία στο πολιτικό κλίμα, σε μια περίοδο μάλιστα που η κυβέρνηση, παρά τις επανειλημμένες γκάφες στελεχών της, φαίνεται να έχει το «πάνω χέρι».
Ενδεικτικό του προβληματισμού είναι το γεγονός ότι αν και ουσιαστικά η Βουλή υπολειτουργεί ελλείψει σοβαρών νομοσχεδίων προς συζήτηση στην Ολομέλεια, η κυβέρνηση δεν δείχνει να βιάζεται να τερματίσει τις εργασίες της Ολομέλειας. Υπάρχουν βεβαίως οι εκκρεμότητες με τη συνεδρίαση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και μια πρόταση για συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, που έχει ζητήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτές, ενώ θα μπορούσαν να οριστούν την επόμενη εβδομάδα, μετατέθηκαν για το τέλος του μηνός, δείγμα ότι η κυβερνητική πτέρυγα δεν θέλει πρόωρο κλείσιμο της Βουλής.
Βέβαια αυτό δεν δικαιώνει μέχρι στιγμής εκείνους που θέλουν παράταση της Συνόδου μέχρι τον Οκτώβριο, καθώς υπάρχει και σοβαρός αντίλογος. «Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε στοιχεία τέτοια που να οδηγούν απευθείας σε παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλιώς το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να συσπειρώσουμε το ΠΑΣΟΚ», λένε εκείνοι που είναι σκεπτικοί στο ενδεχόμενο παράτασης.
Μπροστά στα ρουσφέτια τι είναι η… «κάθαρση»;
Σε… λιβανωτούς για τον πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Σαρειδάκι, που με καθυστέρηση σχεδόν δύο μηνών πήρε το «πράσινο φως» για να αναλάβει επικεφαλής της Διοικητικής Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) Κρήτης, επιδόθηκαν οι βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η στάση των κρητικών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Μανώλης Στρατάκης και ο Στέλιος Ματζαπετάκης, που επιδόθηκαν σε ύμνους για τον κ. Σαρειδάκι, από τον οποίο μόνο… συγγνώμη δεν ζήτησαν επειδή το κόμμα τους είχε αποφασίσει να δώσει λευκή ψήφο.
Πιο προσεκτικός ήταν ο Μανώλης Σκουλάκης, αλλά και εκείνος, αν και στο παρελθόν είχε υποβάλει ερωτήσεις για την κατάσταση στη ΔΥΠΕ Κρήτης, από την οποία «καρατομήθηκε» ο προηγούμενος διοικητής Γιάννης Καλλαντζάκης, όταν ζήτησε να γίνουν έλεγχοι στον λογαριασμό των απογευματινών ιατρείων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και σε προμήθειες του Νοσοκομείου Χανίων δεν έδειξε και ιδιαίτερο ζήλο να μάθει για τη συνέχεια των υποθέσεων αυτών.
Βλέπετε, μπροστά στα ρουσφέτια που ελπίζει ότι μπορεί να κάνει ένας βουλευτής που έχει καλές σχέσεις με τον άρτι τοποθετηθέντα ΔΥΠΕάρχη της περιοχής του, τι νόημα έχει τι απέγινε η προσπάθεια «κάθαρσης» που ξεκίνησε ο προηγούμενος, όταν μάλιστα αυτός είδε τη θητεία του να οδηγείται σε «πρόωρη λύση για σοβαρούς υπηρεσιακούς λόγους», όπως επισήμως χαρακτηρίζεται η απόλυση του κ. Καλλαντζάκη, ο οποίος επί δύο μήνες αρνιόταν να παραιτηθεί;
Ξεσπάθωσε ο Σαλαγκούδης, αλλά στο τέλος υπερψήφισε…
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θεώρησε την κατάλληλη ευκαιρία ο Γιώργος Σαλαγκούδης για να πει τον… πόνο του, επειδή στον τελευταίο ανασχηματισμό βρέθηκε εκτός κυβέρνησης.
Ο τέως υφυπουργός Ανάπτυξης στην ομιλία του την περασμένη Τρίτη ανέφερε ότι «ενώ υπήρξε πολιτική κατεύθυνση για βελτίωση του σχεδίου, το σχέδιο έχει συνταχθεί στη λεπτομέρειά του από πρόσωπα που δεν έχουν βαθιά γνώση και μεράκι για τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
«Έτσι, έχουν παρεισφρήσει αρκετές νέες και ανούσιες διατάξεις που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην εφαρμογή τους και γενικότερα υποδεικνύουν μια υποχώρηση της πολιτικής στη γραφειοκρατία», συνέχισε και αργότερα συμπλήρωσε: «Παρά τον πολύ χρόνο επώασης του σχεδίου, υπάρχουν αρκετές ασάφειες που πρέπει να επιλυθούν και κατάργηση ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν μόλις πριν από πέντε μήνες».
Τις θέσεις του αυτές μάλιστα τις μοίρασε με δελτίο Τύπου, στο οποίο όμως παρέλειψε (;) να αναφέρει ότι έδωσε θετική ψήφο.
Βλέπετε, ο… πόνος της απώλειας του θώκου υπερνικάται από την κομματική πειθαρχία.
Τι τρέχει με το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο;
Πολλές απορίες αλλά και ερωτήματα γεννά το γεγονός ότι ενώ είναι έτοιμο εδώ και δύο εβδομάδες το νομοσχέδιο του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για το Κτηματολόγιο, ο Γ. Σουφλιάς δεν δείχνει να θέλει να μπει για συζήτηση στην Ολομέλεια.
Κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ απορούν για τη στάση αυτή του υπουργού, καθώς, σε αντίθεση με άλλους υπουργούς που δείχνουν… πρεμούρα να περάσουν τα νομοσχέδιά τους το συντομότερο δυνατόν, εκείνος δείχνει να μη βιάζεται.
Κάποιοι λένε ότι περιμένει να συνταχθεί η τροπολογία για το γήπεδο του Παναθηναϊκού για να ενσωματωθεί σε αυτό το νομοσχέδιο, αλλά αυτό δεν θεωρείται σοβαρή δικαιολογία για να μένει στα συρτάρια ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο.
Πιο πειστικό είναι μάλλον αυτό που λένε κάποιοι που γνωρίζουν καλά τον πονηρό Σαρακατσάνο και υποστηρίζουν ότι δεν θέλει να εμφανιστεί στη Βουλή αυτή την περίοδο που είναι ανοιχτά πολλά μέτωπα και προτιμά να περάσει το νομοθέτημά του στη ραστώνη των θερινών τμημάτων…
Ο «πράσινος»… συνήγορος του Αράπογλου και η «κατρακύλα»
Στο πρόσωπο του Γιάννου Παπαντωνίου βρήκε έναν από τους πιο θερμούς συνηγόρους του στη Βουλή ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Τάκης Αράπογλου.
Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διαφωνεί με την κριτική που κάνει το κόμμα του στη συμφωνία της διοίκησης Αράπογλου για εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Finansbank.
Ο ίδιος αποφεύγει να πει δημοσίως αυτές τις απόψεις, οι οποίες είναι γνωστές στο κυβερνητικό επιτελείο, γι’ αυτό και ο Γ. Αλογοσκούφης το τελευταίο διάστημα του κάνει «ανοίγματα», ενώ, αντιθέτως, είναι επιθετικός εναντίον του παλαιού του φίλου Ν. Χριστοδουλάκη, ο οποίος ασκεί κριτική στη συμφωνία-φέσι στην Εθνική.
Ο Γιάννος, μιλώντας με συναδέλφους του, υποστηρίζει ότι «η συμφωνία έχει ρίσκο, αλλά θα κριθεί από το αποτέλεσμα» και ότι «δεν είναι σωστό να κάνουμε κι εμείς (σ.σ.: εννοεί το ΠΑΣΟΚ) αυτά που έκανε η ΝΔ, όταν κάθε επέκταση ελληνικής επιχείρησης στην ευρύτερη περιοχή τη χαρακτήριζε σκάνδαλο».
Κάποιος… κακεντρεχής πάντως, που άκουγε τη θερμή συνηγορία του, σχολίαζε αργότερα ότι ο πάλαι ποτέ «τσάρος της Οικονομίας» βλέπει με… χαρά την κατρακύλα της Σοφοκλέους που προκάλεσαν οι κινήσεις Αράπογλου και ικανοποιείται, αφού «το χρηματιστήριο κοντεύει να θυμίζει τις μέρες της δικής του δόξας στο υπουργείο της πλατείας Συντάγματος». Λέτε;
Τρικ παραίτησης από τη Βουλή ετοιμάζει ο Νικήτας
Το ενδεχόμενο να υποβάλει την παραίτησή του από τη Βουλή πριν από τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου μελετά ο Νικήτας Κακλαμάνης για να στείλει μήνυμα βεβαιότητας για τη νίκη του στον δήμο της Αθήνας.
Ο ίδιος, άλλωστε, είχε κάνει το ίδιο τρικ στις ευρωεκλογές του 1994, όταν λίγο πριν στηθούν οι κάλπες και παρ’ όλο που ήταν δεύτερος στη λίστα της Πολιτικής Άνοιξης -πρώτη ήταν η δημοσιογράφος Κατερίνα Δασκαλάκη- παραιτήθηκε από την έδρα του στη Βουλή, θέλοντας να δείξει σιγουριά ότι το κόμμα του θα κατακτούσε τουλάχιστον δύο έδρες.
Βέβαια άλλο οι ευρωεκλογές και άλλο οι δημοτικές εκλογές και μάλιστα στον πρώτο δήμο της χώρας, λένε συνεργάτες του, που φοβούνται μήπως μια τέτοια κίνηση θεωρηθεί από τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων ως αλαζονεία και από τους Νεοδημοκράτες ως βεβαιότητα επικράτησης και φέρει τελικά το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Έτσι μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτεί, πολύ περισσότερο αφού, όπως φάνηκε, ο κυριότερος αντίπαλός του Κώστας Σκανδαλίδης δεν φαίνεται διατεθειμένος να τον ακολουθήσει στον ίδιο δρόμο και να παραιτηθεί κι εκείνος από βουλευτής (μεταξύ μας… κορόιδο είναι;).
Οι επιλαχόντες που αγωνιούν για τις εκλογές
Στην περίπτωση, πάντως, που παραιτηθεί από βουλευτής ο Ν. Κακλαμάνης πρόωρα ή στο τέλος του χρόνου που θα αναλάβει δήμαρχος, εφόσον είναι αυτός ο νικητής, την έδρα του στη Βουλή θα καταλάβει η Μάρω Κοντού που είναι πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α΄ Αθήνας. Η γνωστή ηθοποιός μάλιστα θα μπει έτσι για τρίτη συνεχή φορά στο Κοινοβούλιο με αντικατάσταση, αφού και το 1996 και το 2000 ήταν επιλαχούσα και ορκίστηκε βουλευτής την πρώτη φορά όταν παραιτήθηκε η Μαριέττα Γιαννάκου για να πάει στο Ευρωκοινοβούλιο και τη δεύτερη όταν έχασε την έδρα του ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος που συνέχισε να δικηγορεί παρά το επαγγελματικό ασυμβίβαστο.
Στην περίπτωση που εκλεγεί ο Κώστας Σκανδαλίδης, τη θέση του στη Βουλή θα πάρει ο πρώην υπουργός Γεράσιμος Αρσένης, ενώ αν εκλεγεί η Νόρα Κατσέλη δήμαρχος στη Νέα Σμύρνη θα την αντικαταστήσει ο Αργύρης Γιαννόπουλος, γιος του αείμνηστου πρώην υπουργού.
Κάθε λόγο να εύχεται την εκλογή της Χρύσας Αράπογλου στον δήμο Θεσσαλονίκης έχει η ευειδής τηλεπαρουσιάστρια του Mega Εύα Καϊλή που ως πρώτη επιλαχούσα του ΠΑΣΟΚ θα κάνει πράξη το όνειρο της εισόδου στη Βουλή που της στέρησε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επέλεξε να κρατήσει για τον εαυτό του την έδρα της Αʼ Θεσσαλονίκης, ενώ ήταν υποψήφιος και στη Λάρισα.
Αγωνία για την τύχη που θα έχει η υποψηφιότητα του Ανδρέα Φούρα θα έχει η Μαρία Θωμά, καθώς εάν ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ εκλεγεί στον δήμο Πάτρας εκείνη θα ξαναγίνει βουλευτής. Ανάλογα αισθήματα για την εκλογή της Βαγγελιώς Σχοιναράκη στη νομαρχία Ηρακλείου θα έχει και ο πρώτος επιλαχών του ΠΑΣΟΚ στον νομό Γιάννης Σκουλάς.