Διαγραφή από την ΕΣΗΕΑ για δυόμισι χρόνια στην Τατιάνα Στεφανίδου

Το Πειθαρχικό έκρινε ότι «ασχολήθηκε με ένα θέμα που κατ’ εξοχήν άπτεται των προσωπικών δεδομένων συναδέλφου. Δεν ενημέρωσε, ως τουλάχιστον είχε υποχρέωση, την εγκαλούσα ότι θα ασχοληθεί στην εκπομπή της με θέματα της προσωπικής της ζωής και με τις σχέσεις της με τον πατέρα της. Προσέφυγε στη χρήση δημοσιευμάτων χωρίς να διασταυρώσει τα αναφερόμενα σ’ αυτά στοιχεία. Παρέδωσε επώνυμη συνάδελφο βορά στην κοινή γνώμη δίχως να έχει επαρκείς δημοσιογραφικές εξηγήσεις για το θέμα».

Η ποινή διαγραφής για δύο χρόνια τής επιβλήθηκε μετά από αυταπάγγελτη δίωξη του Πειθαρχικού για την παρουσίαση του ριάλιτι «Big Μother». Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ριάλιτι σόου δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοσιογραφία, το Πειθαρχικό έκρινε ότι «η συν. Τατιάνα Στεφανίδου μετείχε πράγματι ως παρουσιάστρια στο reality show “Big Mother”, που προβαλλόταν από τον Τ/Σ Antenna από τον Σεπτέμβριο του 2005. Ο ισχυρισμός της ότι δεν είχε εμπλοκή στην παραγωγή της εκπομπής, αλλά ο ρόλος της περιοριζόταν σε καταγραφή των απόψεων και συναισθημάτων των συμμετεχόντων, δεν αναιρεί το πραγματικό γεγονός ότι ελάμβανε μέρος, κατά παράβαση της δεοντολογίας και παρότι μάλιστα το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας είχε με την προαναφερόμενη ανακοίνωση επιστήσει την προσοχή των δημοσιογράφων να μην έχουν οποιαδήποτε συμμετοχή σε reality show» (αναλυτικά η απόφαση στο www.esiea.gr).

Κι άλλες διαγραφές

Διατηρείται η ποινή της διαγραφής στα μέλη της ΕΣΗΕΑ Αριστείδη Ζευγίτη, Γιώργο Διαμαντόπουλο και Γιώργο Στουραΐτη με απόφαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, στο οποίο είχε ασκηθεί έφεση από τους τρεις συναδέλφους για την απόφαση του Πρωτοβάθμιου Συμβουλίου. Η υπόθεση αφορά στην καταγγελία του δημοσιογράφου Γιάννη Κουνουπάκη ο οποίος απολύθηκε από την «Εξπρές» μετά από έντονο καβγά που είχε με τους τρεις παραπάνω. Το δευτεροβάθμιο έκρινε ότι η «απόλυσή του ήταν παράνομη και καταχρηστική» και ως «αβάσιμο και προφανώς σκόπιμο τον προβαλλόμενο ισχυρισμό πως ο εγκαλών παρουσίασε στην εργασία του επαγγελματική ανεπάρκεια».

Για αυτούς τους λόγους επιβεβαίωσε τη διαγραφή ενός έτους για τον Α. Ζευγίτη, 6 μηνών για τον Γ. Διαμαντόπουλο, ενώ μείωσε σε 3 μήνες τη διαγραφή του Γ. Στουραΐτη (αναλυτικά και αυτή η απόφαση στο www.esiea.gr).

Άδικα κυνηγήθηκε ο Χαριτάτος

Μη ελεγκτέο πειθαρχικά έκρινε το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό τον Σπύρο Χαριτάτο. «Ο σάλος που ξέσπασε, με διόγκωση του θέματος από άλλα τηλεοπτικά μέσα, χάριν και του ανταγωνισμού, και οι διαβεβαιώσεις του εκπροσώπου της Αστυνομίας ότι επρόκειτο για άσκηση, οδήγησε τους υπευθύνους του Τ/Σ Antenna να αποδοκιμάσουν το ρεπορτάζ ως μη ανταποκρινόμενο στην πραγματικότητα και να καταγγείλουν τον εγκαλούμενο με σαφείς αιχμές για μεθόδευση προς εντυπωσιασμό» και «στη συνέχεια δε να προβούν και στην απόλυσή του», όπως αναφέρεται στην υπόθεση.

Το Πειθαρχικό έκρινε «από τις μαρτυρικές καταθέσεις συναδέλφων, μεταξύ των οποίων και ενός του αστυνομικού ρεπορτάζ, ότι προκύπτει πως είναι πολλές οι περιπτώσεις κατά τις οποίες και άλλοι συνάδελφοι έχουν παγιδευτεί από έλλειψη διασαφήνισης για επιχειρήσεις που αρχικά εμφανίζονται ως πραγματικές και στη συνέχεια γνωστοποιείται πως αποτελούν άσκηση», ενώ δέχθηκε πως «δεν θεωρείται πειστική η εκδοχή του κινήτρου πως ο εγκαλούμενος χάριν εντυπωσιασμού παρουσίασε ως πραγματική επιχείρηση την άσκηση, αφού αυτό θα διεψεύδετο, όπως και συνέβη (αναλυτικά η απόφαση στο www.esiea.gr).


Σχολιάστε εδώ