«Αμίλητα βαθιά νερά» ως προς τις εξελίξεις

1. «Ισχύει», «λειτουργεί» ή «επιβάλλεται» η λογική του «ο γέγονε, γέγονε» και πάμε… παρακάτω; Δεν έγινε τίποτα; Η έννοια της κοινωνικής λογοδοσίας έχει καταργηθεί;

2. Οι πρωταγωνιστές των πρόσφατων εξελίξεων στην Εθνική Τράπεζα (με αφορμή ή αιτία την επέκτασή της στην Τουρκία) δεν δικαιούνται να ΣΙΩΠΟΥΝ («αποσυρόμενοι στα καμαρίνια τους μετά την παράσταση»).

3. Οι ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που συναγωνίστηκαν σε αλληλοκαταγγελίες, οφείλουν στην κοινωνία πειστικές απαντήσεις:

α) Ως προς τις αποφάσεις τους για ΠΩΛΗΣΗ των πακέτων μετοχών της Εθνικής, που ήταν ιδιοκτησία του Δημοσίου (μέσω της εταιρείας ΔΕΚΑ). Η κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ πώλησε (Δεκέμβριος του 2002) το 12,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ. Η διάδοχή της, της Νέας Δημοκρατίας, πώλησε το υπόλοιπο 7,5% (Δεκέμβριος 2004). Πού και πώς λοιπόν στηρίζεται η όψιμη ευαισθησία τους ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Εθνικής; Μας θεωρούν… λωτοφάγους;

β) Ως προς τα συμφέροντα των ασφαλιστικών ταμείων, για τα οποία τόσο δάκρυ έχυσαν (αμφότερες). «ΞΕΧΝΟΥΝ» όμως -και θέλουν να ξεχάσει και η κοινωνία- ότι με τον νόμο 3029/02 (του ΠΑΣΟΚ) και τον «διάδοχό» του 3371/05 (της Νέας Δημοκρατίας) ΧΑΡΙΖΟΥΝ στους φορείς του τραπεζικού κεφαλαίου ΔΩΡΟ εκατοντάδων εκατ. ευρώ;

Για παράδειγμα, στην Εθνική (για την οποία γίνεται λόγος) ΜΕΙΩΣΑΝ τις εργοδοτικές εισφορές πάνω από 50% (από 35,5%… στο 16,33%). Ανάλογο μπουναμά έλαβαν και οι τραπεζίτες της Alpha, της Εμπορικής, της ΑΤΕ.

Η δωρεά αυτή συνιστά ΚΛΟΠΗ από τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων.

4. Γιατί οι συνδικαλιστικοί φορείς δεν προσπάθησαν (καν) να ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ (έστω) την αποκατάσταση αυτής της κοινωνικής αδικίας, στρεφόμενοι προς την εργοδοσία και την κυβέρνηση;

5. Όντας ασφαλισμένος στα ταμεία των εργαζομένων της ΕΤΕ και μέλος του συλλόγου συνταξιούχων ΕΤΕ, απονέμω δημόσια ΜΟΜΦΗ (έχω τέτοιο δικαίωμα ή «δεν δικαιούμαι… διά να ομιλώ»;) στον «εκπρόσωπο και διαχειριστή των 8.561.237 μετοχών της ΕΤΕ», που είναι και πρόεδρος του ΔΣ του συλλόγου συνταξιούχων ΕΤΕ (με πολιτική επιλογή του ΠΑΣΟΚ).

Οι παραπάνω μετοχές είναι ιδιοκτησία του Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού ΕΤΕ. Ένα ταμείο που έχει συσταθεί το 1867 και στις 28/4/06 η διοίκηση Αράπογλου πυροδότησε τις διαδικασίες για τη ΔΙΑΛΥΣΗ του και την ένταξη των ασφαλισμένων του στο ΙΚΑ. Η ενέργεια αυτή του κ. Αράπογλου βασίζεται στον νόμο της Νέας Δημοκρατίας 3371/05. (Μπορούσε να στηριχθεί και στον άλλον, αυτόν του ΠΑΣΟΚ, τον 3029/02).

Η δημόσια μομφή έχει διπλό στήριγμα:

α) Για τις «προσωπικές» επιλογές και αποφάσεις του, με τις οποίες έδινε -εν λευκώ- εξουσιοδότηση στον πρόεδρο του ΣΥΕΤΕ, για τις παραπάνω μετοχές. Εξουσιοδότηση για δύο διαδοχικές γενικές συνελεύσεις των μετόχων της Εθνικής, αυτές της 27/4/2006 και της 23/5/2006.

β) Για τις «προσωπικές» επιλογές του ως προς τη ριζική αλλαγή θέσης και ψήφου στην (κρίσιμη) γενική συνέλευση της 1/6/2006. Η νέα θέση και ψήφος έλυσε τα χέρια της διοίκησης Αράπογλου.

Και στις δύο επιλογές, το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου συνταξιούχων ΕΤΕ είτε ΑΓΝΟΗΘΗΚΕ είτε ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ (ως φύλλο συκής).

6. Ελάχιστη ευθύνη αυτοκριτικής θα πρέπει να τον οδηγήσει σε άμεση παραίτηση από το αξίωμα του προέδρου του ΔΣ.

7. Οι υπεύθυνοι του ΠΑΣΟΚ γιατί «κλαίνε τώρα»; Δική τους ευθύνη και απόφαση είναι η «τοποθέτηση» του συγκεκριμένου στελέχους στο αξίωμα του προέδρου του ΔΣ του συλλόγου συνταξιούχων ΕΤΕ (από τον Δεκέμβριο του 2003, με ανοικτές τις κρίσιμες εξελίξεις στο Ασφαλιστικό της ΕΤΕ).

Να αναλάβουν λοιπόν ό,τι και όσα συνεπάγεται αυτή η ΕΥΘΥΝΗ.

Με εκτίμηση

Μανόλης Μαυροφόρος


Σχολιάστε εδώ