ΑΙΡΕΤΙΚΑ

Αυτό είναι το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ, αν υποστηρίξουμε την άποψη ότι υφίσταται. Κανένας προγραμματισμός, ολοκληρωτικό μπάχαλο και ανίκανη διοργανώτρια αρχή (ΕΣΑΚΕ). Εδώ (θα πει κανείς) δεν μπορεί να βάλει μια τάξη στην επίσημη ιστοσελίδα της, θα το πράξει στο πρωτάθλημα; Κι εμείς οι αφελέστατοι έχουμε απαιτήσεις. Το μόνο που απασχολεί αυτούς τους παράγοντες είναι να συμπληρωθούν 14 ομάδες για να γίνει το πρωτάθλημα. Να καταβάλουν δύο ημέρες πριν την έναρξη της σεζόν 1.000 ευρώ συν τον ΦΠΑ και όλα καλά. Ούτε που τους ενδιαφέρει αν αυτές οι ομάδες θα εξασφαλίσουν πιστοποιητικό συμμετοχής με τον άλφα ή βήτα τρόπο και αν ακόμη η καλούμενη «Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού» λειτουργεί σε επαγγελματικά πλαίσια.

Ο ΕΣΑΚΕ δεν θέλει να γίνει κακός με κανέναν, βάζει λοιπόν αυτή την υποτιθέμενη επιτροπή η οποία επίσης δεν επιθυμεί να αναλάβει τον ρόλο του πυροσβέστη και η κατάσταση διαιωνίζεται. Αν κάποιες ομάδες χρωστούν χρήματα σε αθλητές από προηγούμενες χρήσεις, ούτε που ενδιαφέρει. Απλώς, όταν η υπόθεση είναι τρανταχτή, τότε τίθεται θέμα αποκλεισμού. Παρέμβαση όμως της διοργανώτριας αρχής (αυτής δηλαδή που έχει την ευθύνη, όχι κάποιας τυχαίας) δεν υπάρχει ποτέ. Κι επειδή η βία πάει σύννεφο στην Ελλάδα, επιβάλλει και αυστηρές οικονομικές κυρώσεις για ευνόητους λόγους. Σχεδόν 297.600 ευρώ εισέπραξε φέτος ο ΕΣΑΚΕ. Πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα; Για το καλό του πρωταθλήματος πάντως αποκλείεται. Γιατί δεν υπάρχουν οι ιδέες για να γίνει αυτό.

Εν όψει της επόμενης αγωνιστικής περιόδου είπαν ότι οι νεοφώτιστες ομάδες θα είναι υποχρεωμένες να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές 500.000 ευρώ και οι υπόλοιπες 650.000 ευρώ. Τι σημαίνει όμως εγγυητική επιστολή; Χρήματα; Ασφαλώς όχι. Στην Ισπανία η διοργανώτρια αρχή επιβάλλει στην κάθε ομάδα να καταβάλει το τριπλάσιο ποσό για να αποκτήσει άδεια συμμετοχής. Όχι πλαστικό χρήμα. Επιβάλλει επίσης σε όλες τις ομάδες να έχουν αξιοπρεπή γήπεδα. Δεν ενδιαφέρει αν έχει δημιουργήσει την υπερομάδα, αλλά να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Η Γέιδα για παράδειγμα, ένα καλοκαίρι είχε κάνει θραύση στη μεταγραφική περίοδο επενδύοντας 5-6 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια εποχή ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες ανέγερσης νέου γηπέδου. Όταν επιδίωξε να εξασφαλίσει το πιστοποιητικό συμμετοχής, επισκέφθηκε το γήπεδο η επιτροπή επιθεώρησης όπου διαπίστωσε ότι δεν είχαν τοποθετηθεί τζάμια περιμετρικά του γηπέδου. «Αν δεν βάλετε τα τζάμια, δεν θα υπογράψουμε το έγγραφο έγκρισης», τους είπαν. Προσέξτε, για τα τζάμια. Αν γινόταν εδώ; «Δεν βαριέσαι… Κάποια στιγμή βάλτε τα», θα ήταν η απάντηση. Όσο για το τριπλάσιο ποσό που καταβάλλουν; Η διοργανώτρια αρχή το επιβάλλει ώστε αν μια ομάδα αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα, θα είναι δεσμευμένα τα χρήματα των αθλητών. Για επεισόδια δεν συζητάμε. Οι Ισπανοί δεν κοιτούν πόσα χρήματα θα εξασφαλίσουν, αλλά το πώς θα αποκλείσουν την ομάδα, της οποίας οι φίλαθλοι είναι μαμελούκοι. Για την ασφάλιση των αθλητών (άγνωστη λέξη στην Ελλάδα), αλλά και γενικότερα για αυτονόητα πράγματα δεν μπαίνουμε σε διαδικασία. Ούτε για την τύχη που έχουν οι ομάδες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός ανταγωνιστικού πρωταθλήματος. Άλλη νοοτροπία.

Εν κατακλείδι, κάποια στιγμή η διοργανώτρια αρχή με την επωνυμία ΕΣΑΚΕ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ακόμη και αν χρειαστεί να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Οι ομάδες πληρώνουν, χωρίς να αποφασίζουν, γιατί πολύ απλά δεν τους δίνει αυτό το δικαίωμα το νομικό πλαίσιο. Το κεφάλαιο «διαιτησία» που είναι το πλέον κραυγαλέο αποτελεί την απόλυτη επιβεβαίωση. Έχει προηγούμενα με μια ομάδα ένας διαιτητής, βγάζει το απωθημένο του και στη χειρότερη περίπτωση να τιμωρηθεί με ποινή αποκλεισμού δύο αγωνιστικών. Έπειτα… Να τος καμαρωτός, καμαρωτός στους τελικούς του πρωταθλήματος. Ο ΠΣΑΚ, του οποίου η ύπαρξη επίσης αγνοείται, έκανε τουλάχιστον κάποιες προτάσεις για τα δικαιώματα των αθλητών. Ξέρετε αν ψηφίστηκε κάποια από αυτές; Μην ασχοληθείτε γιατί θα απογοητευτείτε…

Κυπριακές «σειρήνες» καλούν Κωστούλα

Στην αναμονή έχει αφήσει ο Τροντ Σόλιντ τον Θανάση Κωστούλα. Ωστόσο, από τις κινήσεις του Νορβηγού στη μεταγραφική περίοδο φαίνεται ότι ο 30χρονος αμυντικός δύσκολα θα συνεχίσει στην ομάδα του Πειραιά και την επόμενη περίοδο. Ήδη ο Κωστούλας έχει αρχίσει να σκέφτεται το μέλλον του και εξετάζει κάποιες προτάσεις κυρίως από την Κύπρο, καθώς έχει πει «όχι» στους Ατρόμητο, Πανιώνιο και Ιωνικό. Υπάρχει μία εξαιρετική προσφορά από την Ομόνοια, η οποία έχει το προβάδισμα για την απόκτηση του έμπειρου αμυντικού. Μάλιστα οι επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες μέρες να ανακοινωθεί η μεταγραφή.


Στις δάφνες του…

Η τρέλα (με την καλή έννοια) δεν πάει στα βουνά. Κινείται κάπου προς Μαρούσι μεριά. Εκεί καταστρώνονται τα μεγάλα σχέδια με απώτερο σκοπό τη διατήρηση ενός συλλόγου (Παναθηναϊκού) στα υψηλότερα ευρωπαϊκά επίπεδα, από δύο ανθρώπους που φροντίζουν να γυρίσουν τον χρόνο αρκετά πίσω. Στην εποχή των σταυροφοριών. Οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι τα τελευταία χρόνια κρατούν όσο το δυνατόν ψηλότερα την ελληνική σημασία στις εκτός συνόρων διοργανώσεις.

Η αγάπη τους για τον Παναθηναϊκό, η ανατριχίλα που νιώθουν, όταν βλέπουν είκοσι χιλιάδες φιλάθλους, είναι οι ασφαλέστεροι οδηγοί. Στην Ελλάδα το πρωτάθλημα… βρίσκεται στο τσεπάκι τους. Οκτώ πρωταθλήματα τα τελευταία εννιά χρόνια. Ο λαός λέει πως «ότι σπείρεις, θα πάρεις» και οι ιδιοκτήτες του Παναθηναϊκού κάθε χρονιά φροντίζουν να έχουν καλή σοδειά, με επενδύσεις που ούτε τις φαντάζονται άλλοι σύλλογοι. Το επόμενό τους στοίχημα είναι η κατάκτηση της Ευρωλίγκας, γιατί δεν μπορούν να διανοηθούν ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα πατήσει στο ψηλότερο σκαλί της Ευρώπης, από τη στιγμή που η τελική φάση της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη άνοιξη στο ΟΑΚΑ.

Επί του συγκεκριμένου σκοπού και σε συνεργασία με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς είναι αποφασισμένοι να επενδύσουν ακόμη περισσότερα εκατομμύρια ευρώ. Το τελικό ξεκαθάρισμα αναφορικά με τους υπάρχοντες παίκτες δεν έχει γίνει. Είναι ωστόσο δεδομένο ότι οι Διαμαντίδης, Σπανούλης, Χατζηβρέττας, Τσαρτσαρής, Αλβέρτης, Σάκοτα θα παραμείνουν, ενώ προς αυτή τη κατεύθυνση οδηγούνται και τα ζητήματα των Γιάκα Λάκοβιτς, Μάικ Μπατίστ. Στη μαύρη λίστα είναι οι Τομάσεβιτς, Στσεπάνοβιτς, Φέμερλινγκ, Καλαϊτζής, ενώ στον αέρα βρίσκεται ο Δημήτρης Παπανικολάου, παρότι δεσμεύεται με συμβόλαιο. Ποιοι θα έρθουν;

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι «πράσινοι» βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συμφωνία με τον Δήμο Ντικούδη, αλλά το… μεγάλο στοίχημα βρίσκεται αλλού. Σε πρωτοκλασάτο σουτέρ παίκτη που αγωνίζεται στο ΝΒΑ. Πάνω απ’ όλα όμως ο Παναθηναϊκός ψάχνει και για αξιόλογο σέντερ, κάτι που του λείπει πολλά χρόνια τώρα και του στερεί την Ευρωλίγκα.


Μουντιάλ

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας «κλέβει την παράσταση» αυτή την εποχή. Το ματς της αγωνιστικής θα διεξαχθεί στη Λειψία με τη Σερβία να υποδέχεται τυπικά την Ολλανδία για τον τρίτο όμιλο. Η μεν Σερβία έχει παίκτες με μεγάλη πείρα και τα μεγάλα της πλεονεκτήματα είναι η ομαδικότητα και η αγωνιστική πειθαρχία. Ο Ίλια Πέτκοβιτς και οι παίκτες του γνωρίζουν ότι αυτή είναι η μεγάλη τους ευκαιρία να κάνουν μια αξιοπρόσεκτη πορεία. Η δε Ολλανδία αποτελεί ερωτηματικό. Με πολλούς νεαρούς και άπειρους παίκτες στην αποστολή της, έχει αποδείξει ότι είναι ικανή για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι από το συγκρότημα του Μάρκο Φαν Μπάστεν θα δούμε καλή μπάλα. Αμφίρροπη αναμέτρηση με την ισοπαλία να έχει τον πρώτο λόγο.

Πάμε στον τέταρτο όμιλο και στο ματς Μεξικό – Ιράν. Εδώ το φαβορί είναι ξεκάθαρο και ακούει στο όνομα Μεξικό. Βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και μπορεί να δυσκολέψει οποιονδήποτε αντίπαλο. Στηρίζεται στο δυνατό σύνολο, ενώ δεν υστερεί σε μονάδες. Πολλοί θεωρούν ότι θα είναι η έκπληξη του Μουντιάλ. Το Ιράν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένο μόνο και μόνο από την παρουσία του στα γερμανικά γήπεδα και θα επιδιώξει να αποκτήσει εμπειρίες μέσα από τη διοργάνωση. Στο άλλο ματς του ομίλου η Πορτογαλία έχει εύκολο έργο κόντρα στην Αγκόλα. Οι παίκτες του Λουίς Φελίπε Σκολάρι έχουν τη δυνατότητα να μπουν με το δεξί στη διοργάνωση και να φτάσουν σε μια άνετη νίκη με μεγάλο σκορ. Η Πορτογαλία διαθέτει τους παίκτες για να φτάσει ψηλά, αρκεί να δείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα που είναι και το μεγάλο της μειονέκτημα. Η Αγκόλα από την πλευρά της θα αρκεστεί σε παθητικό ρόλο, καθώς θεωρείται από τις πιο αδύναμες ομάδες στα γήπεδα της Γερμανίας.


Περί μισθών διεθνών…

Οι παίκτες της Εθνικής ομάδας ανδρών βρέθηκαν κάποια στιγμή στο επίκεντρο της συζήτησης στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ. Βέβαια από την κουβέντα δεν έλειψε και η αναφορά στον Ότο Ρεχάγκελ και τον υψηλό μισθό του.

Έπειτα από ερώτηση του προέδρου της ΕΠΑΕ, Βασίλη Κοντοβαζαινίτη, οι μισθοί των διεθνών έγιναν θέμα προς συζήτηση στη ΓΣ. «Θέλω να ρωτήσω τον ταμία σε ποια χώρα της Ευρώπης καταβάλλεται μισθός στους διεθνείς παίκτες. Δηλαδή τους πληρώνουμε για να αποκλειστούν; Έχουμε έναν προπονητή που οι απολαβές του φτάνουν όσο όλων των υπαλλήλων της ΕΠΟ. Δώστε μας μια εξήγηση κ. Γκιρτζίκη», είπε ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ.

Στη συνέχεια μίλησε ο Γιώργος Γκιρτζίκης, για να απαντήσει: «Δεν με έχει απασχολήσει το θέμα και δεν είμαι σε θέση να απαντήσω», για να πάρει τον λόγο ο Βασίλης Γκαγκάτσης, που είχε έτοιμη απάντηση: «Σε πάρα πολλές χώρες. Τα αυξημένα έσοδα στο κεφάλαιο ʽʽεθνικές ομάδεςʼʼ είναι το πριμ των παικτών που δεν πληρώθηκε το 2004». Απλώς να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο υπήρξε διπλασιασμός στον μισθό των διεθνών, έπειτα από συζήτηση με τον Βασίλη Γκαγκάτση, ενώ και το πριμ που πρότειναν οι παίκτες σε περίπτωση πρόκρισης στο Euro 2008 αγγίζει τα 150.000 ευρώ για κάθε παίκτη!


Σχολιάστε εδώ