3 ΟΧΙ -ΓΡΟΘΙΑ στο μπλοκ του ΝΑΙ

» Απορρίπτουν κατηγορηματικά την πρόταση Στεφανόπουλου (πρόταση που υποστηρίχτηκε και από άλλους, αμέσως ή εμμέσως…) για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με ποσοστό 74,9%.

» Δηλώνουν, με ποσοστό 76,3%, ότι θα αισθάνονταν ανασφαλείς, αν κάτι τέτοιο συνέβαινε.

» Με ποσοστό 77% πιστεύουν πως η Τουρκία δεν θέλει πραγματικά την ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Ελλάδα.

» Με ποσοστό 44,8% τάσσονται υπέρ της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων σε 12 μίλια, παρά το casus belli της Άγκυρας.

» Με ποσοστό 78,4% δηλώνουν πως τα εθνικά μας θέματα τους απασχολούν πολύ ή αρκετά.

Τα παραπάνω, σημαντικά όσο και ελπιδοφόρα στοιχεία-ράπισμα στους πλασιέ του ραγιαδισμού και του ενδοτισμού προκύπτουν από δημοσκόπηση που πραγματοποίησε για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» η εταιρεία RASS στους κατοίκους των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και στη Ρόδο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Ιουνίου και ήταν τηλεφωνική, σε δείγμα 605 ατόμων και σταθμισμένη ως προς το φύλο, την ηλικία και την ψήφο στις εκλογές του 2004. Και έχει ιδιαίτερη έως και καθοριστική σημασία η φωνή των ακριτών μας, η οποία, αξίζει να υπογραμμίσουμε, είναι διακομματική και εκφράζεται σχεδόν ενιαία σε όλα τα νησιά. Οφείλουν να την αφουγκραστούν και οι πολιτικές ηγεσίες, πρωτίστως φυσικά η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι ενός κράτους όχι μόνο αθηνοκεντρικού αλλά και διαπλεκόμενου. Κυρίως βέβαια οφείλει να την αφουγκραστεί ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος εξέφρασε πρώτος αυτή την πρωτοφανή θέση που μπορεί να οδηγήσει σε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και όσοι τον ακολούθησαν ή συνεργάστηκαν μαζί του για την «παραγωγή» τέτοιας άποψης…

Ηχηρό όχι σε προτάσεις ενδοτικές!

Συγκεκριμένα, και όπως προκύπτει απ’ τη δημοσκόπηση της RASS:

» Το 74,9% των ερωτηθέντων (ΠΙΝΑΚΑΣ 1) λέει ΟΧΙ στην πρόταση για αποστρατιωτικοποίηση. Μόνο το 17,4% απαντά ΝΑΙ.

» Αυτό το ποσοστό (ΠΙΝΑΚΑΣ 2) διαχέεται διακομματικά, καθώς με ελάχιστες αποκλίσεις δίνουν την ίδια απάντηση οι ψηφοφόροι και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ και του ΣΥΝ και των άλλων κομμάτων.

» Το 76,3% απαντά πως αν γινόταν αποστρατιωτικοποίηση θα αισθάνονταν ανασφαλείς και μόνο το 16,5% δηλώνει ότι θα αισθανόταν ασφάλεια σε μια τέτοια περίπτωση (ΠΙΝΑΚΑΣ 3).

» Αυτό το ποσοστό είναι περίπου (με ελάχιστες αποκλίσεις) όμοιο και στη Λέσβο και στη Σάμο και στη Χίο και στη Ρόδο και στη Λήμνο και στην Ικαρία (ΠΙΝΑΚΑΣ 4).

» Με ποσοστό 77% έναντι μόλις 15% οι ερωτηθέντες δηλώνουν πως η Τουρκία δεν θέλει πραγματικά την ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Ελλάδα (ΠΙΝΑΚΑΣ 5).

» Και εδώ (ΠΙΝΑΚΑΣ 6) παρατηρείται ομοιότητα απόψεων σε όλα τα νησιά όπου έγινε η έρευνα.

Μοιρασμένοι για τα 12 μίλια

Έχει ενδιαφέρον η απάντηση των ερωτηθέντων για το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, παρά την τουρκική απειλή για casus belli.

» Εδώ παρατηρείται να υπάρχουν σχεδόν «μοιρασμένες» απόψεις, με υπερέχουσα πάντως τη θετική άποψη με ποσοστό 44,8% έναντι 39,1% της άποψης για όχι (ΠΙΝΑΚΑΣ 7).

» Σε αυτή την ερώτηση (ΠΙΝΑΚΑΣ 8) παρατηρείται διαφορετική συμπεριφορά μεταξύ των ψηφοφόρων. Κατά πλειοψηφία οι ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπέρ της επέκτασης, οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ μοιράζονται, ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΝ και των άλλων κομμάτων τάσσονται κατά πλειοψηφία κατά.

» Παρατηρείται στην ίδια ερώτηση διαφορετική τοποθέτηση και μεταξύ των κατοίκων των νησιών (ΠΙΝΑΚΑΣ 9). Κατά πλειοψηφία υπέρ τάσσονται οι κάτοικοι της Λήμνου, της Χίου, της Σάμου και της Ρόδου. Αντίθετα, οι κάτοικοι της Λέσβου και της Ικαρίας λένε κατά πλειοψηφία όχι.

» Θέσαμε και την ερώτηση αν τα εθνικά θέματα τους απασχολούν πολύ, αρκετά, λίγο ή καθόλου.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν διαψεύδουν τους πλασιέ απόψεων πως τα εθνικά θέματα «δεν πουλάνε».

Όπως προκύπτει (ΠΙΝΑΚΑΣ 10), το 78,4% δηλώνει ότι τα εθνικά μας θέματα τους απασχολούν πολύ ή αρκετά, έναντι του 21,6% μόλις που απαντά ότι τους απασχολούν λίγο ή καθόλου.

» Και αυτή η θαρραλέα και ελπιδοφόρα τοποθέτηση επίσης είναι περίπου κοινή στις απαντήσεις μεταξύ των κατοίκων όλων των νησιών (ΠΙΝΑΚΑΣ 11), με μια ίσως εξαίρεση, τη Σάμο, όπου υπερέχει μεν η θέση τού «πολύ αρκετά», αλλά υπάρχει και ισχυρή θέση «λίγο-καθόλου».

Δείτε τους πίνακες με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης
και στην ψηφιακή εκδοση του «Π» (αρχείο PDF)


Σχολιάστε εδώ