Η Βούλα… προπονείται
Πόσω μάλιστα που έπεσε απευθείας στα βαθιά νερά της αντιπαράθεσης με τον… μάγο της πολιτικής Παναγιώτη Ψωμιάδη, τον οποίο δεν μπορείς εύκολα να τον πιάσεις από πουθενά.
Την πρώτη της εβδομάδα ως υποψήφια η Ολυμπιονίκης την πέρασε με ραντεβού ενημέρωσης για το «γήπεδο» και τους… κανόνες του παιχνιδιού στο οποίο έμπλεξε. Την Πέμπτη λοιπόν κατέβηκε στην Αθήνα για να συζητήσει με το κεντρικό εκλογικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ θέματα σχετικά με την εκλογική της εκστρατεία. Είδε μάλιστα τον Παπανδρέου, την Ξενογιαννακοπούλου και τον Τσούρα, ενώ με «ειδικούς» συνεργάτες του γραφείου του προέδρου συζήτησε θέματα που σχετίζονται με την επικοινωνιακή της στρατηγική.
«Δεν ασχολούμαι με την αποδόμηση του Παναγιώτη, γιατί προς το παρόν με απασχολεί η οικοδόμηση της Βούλας», είπε με χιούμορ στα όρια του αυτοσαρκασμού η Βούλα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους πότε θα ξεκινήσει την αντιπολιτευτική της πορεία.
Πάντως, η ίδια δεν ανησυχεί για την αργοπορία της να «βγει στο μεϊντάνι», επειδή υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι τις εκλογές, πράγμα που της επιτρέπει να μην προχωρήσει σε βιαστικές κινήσεις.
Το πρόγραμμα των συναντήσεων της Βούλας ξεκίνησε με τον Γιάννη Μαγκριώτη και συνεχίστηκε με τους βουλευτές της Β’ περιφέρειας Βασίλη Γερανίδη και Χάρη Τσιόκα. Βρέθηκε επίσης με τον επικεφαλής της ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο νομαρχιακό συμβούλιο Γρηγόρη Χατζησάββα, ενώ επισκέφθηκε τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης του κόμματος και παρακολούθησε τη συνεδρίαση της γραμματείας του οργάνου.
Ακολούθως συγκάλεσε το σύνολο της «πράσινης ομάδας» στο νομαρχιακό συμβούλιο, όπου διαπιστώθηκε η απουσία με νόημα της Μάρας Τοπαρλάκη, η οποία με τον τρόπο αυτό θέλησε να δείξει τη δυσαρέσκειά της για την επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ (είχε δηλώσει και η ίδια το ενδιαφέρον της να χριστεί υποψήφια νομάρχης). Η Μάρα δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της για το τι θα πράξει, αν και θεωρείται σχεδόν απίθανο να διεκδικήσει μία ακόμη θητεία στο νομαρχιακό συμβούλιο υπό τη Βούλα (περιμένουμε, γιατί πολλά ακούγονται).
Πέρα από αυτά, η Βούλα είναι υποχρεωμένη να ανανεώσει συθέμελα το «πράσινο» ψηφοδέλτιο, καθώς η πλειονότητα των σημερινών συμβούλων φέρεται αποφασισμένη να αποσυρθεί, ή να «πάει γι’ άλλα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνον οι Άγγελος Αργυρίου, Γιάννης Λεμπετλής και Κυριάκος Αλεξανδρίδης δήλωσαν ξεκάθαρα πως θα είναι εκ νέου υποψήφιοι. Μετά τον Γρηγόρη Χατζησάββα οι Γιώργος Κουγιάμης και Γιάννης Ιωαννίδης φαίνονται απρόθυμοι, ενώ ο Δημήτρης Μαυροματίδης έχει δηλώσει πως η θητεία του στο νομαρχιακό συμβούλιο ολοκληρώνεται. Παρόμοια είναι η κατάσταση στο γυναικείο τμήμα του «στρατοπέδου», καθώς εκτός από τη Μάρα τρεις ακόμη γυναίκες σύμβουλοι… αλληθωρίζουν για άλλα «γήπεδα». Η Δώρα Ευσταθίου προσανατολίζεται για το ψηφοδέλτιο της Χρύσας, στον κεντρικό δήμο, η Μαρία Τούρτα γι’ αυτό του Δημήτρη Σερβετά στην Τριανδρία και η Συλβάνα Καρασαββίδου για το αντίστοιχο του Σάββα Σερασίδη στη Σταυρούπολη.
Σημειώνω, πάντως, πως στη συνάντηση όλοι οι νομαρχιακοί σύμβουλοι, ανεξαρτήτως εάν θα είναι ή όχι ξανά υποψήφιοι, υποσχέθηκαν απόλυτη στήριξη στην Ολυμπιονίκη. Εκείνη με τη σειρά της ζήτησε να τη βοηθήσουν με ιδέες και προτάσεις κυρίως στον τομέα της «αποκάλυψης» του Παναγιώτη Ψωμιάδη.
Δυνατά ξεκίνησε η Χρύσα
Αναθαρρημένη από την πρώτη δημοσκόπηση που έγινε μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της που της δίνει 35%, και κυρίως από το γεγονός ότι ο αντίπαλός της Βασίλης Παπαγεωργόπουλος δεν εμφανίζεται να ξεπερνά το όριο του 42% (που είναι απαραίτητο για εκλογή από την πρώτη Κυριακή), η Χρύσα Αράπογλου ξεκίνησε δυνατά τη μακρά προεκλογική της εκστρατεία.
Πρώτο της μέλημα το «συμμάζεμα» του τοπικού ΠΑΣΟΚ και η συγκρότηση του εκλογικού της επιτελείου. Δεύτερος στόχος η εγκαθίδρυση πνεύματος συνεργασίας με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και κυρίως με αυτήν του Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος ευελπιστούσε μέχρι την τελευταία στιγμή να εξασφαλίσει την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ.
Με συνεχείς συνομιλίες και συναντήσεις με τους άλλους «πράσινους» βουλευτές, με τους δημοτικούς συμβούλους και με υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, η Χρύσα κατάφερε -προς το παρόν τουλάχιστον- να εξασφαλίσει τα νώτα της και να ξεκινήσει τον «μονομέτωπο» κατά του Παπαγεωργόπουλου, χωρίς να ριψοκινδυνεύσει από πισώπλατα μαχαιρώματα.
Η εμφάνισή της στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου σήμανε το τέλος αυτής της πρώτης φάσης συγκρότησης της κίνησής της. Πλέον οι ετοιμασίες της επικεντρώνονται στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που οργανώνει για την Τετάρτη, οπότε θα ανακοινώσει και τυπικά την υποψηφιότητά της στους πολίτες της Θεσσαλονίκης.
Αλλαγή στρατηγικής
Όπως εκμυστηρεύτηκαν οι στενοί του συνεργάτες, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ήταν βέβαιος πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα κατέβαζε πολιτικό πρόσωπο απέναντί του και θα επέμενε στην «αυτοδιοικητική λύση» του Γιάννη Μπουτάρη, τον οποίο θεωρούσε εύκολο αντίπαλο (τις άλλες δύο φορές νίκησε άνετα τους αυτοδιοικητικούς Λαζαρίδη και Βούγια).
Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου τον αιφνιδίασε.
Κι αν η απόφαση τον αιφνιδίασε, η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Kappa Research για λογαριασμό του ΑΝΤ1 κυριολεκτικά τον έκανε να χάσει την ψυχραιμία του.
Η πρώτη αντίδραση του Παπαγεωργόπουλου ήταν άκομψη και αταίριαστη με το προφίλ του τζέντλεμαν που με επιμέλεια έχει χτίσει εδώ και χρόνια.
Δίχως να καλωσορίσει την αντίπαλό του (όπως έπραξε ο Αγραπίδης για τον Φασούλα στον Πειραιά) και χωρίς να ευχηθεί ουσιαστική εκλογική αντιπαράθεση για το καλό της Θεσσαλονίκης, ο Παπαγεωργόπουλος βρήκε να σχολιάσει ότι η Αράπογλου είναι Καλαμαριώτισσα και πριν από οκτώ χρόνια φερόταν ως πιθανή διάδοχος του Λαζαρίδη στον δήμο της Καλαμαριάς.
«Απέτυχε να γίνει δήμαρχος της Καλαμαριάς. Τώρα θέλει να γίνει δήμαρχος της Θεσσαλονίκης. Οι Θεσσαλονικείς θα δώσουν την απάντησή τους», είπε, ξαφνιάζοντας ακόμη και τους οπαδούς του.
Ωστόσο, μετά τον απόηχο της πρώτης του δήλωσης, και κυρίως μετά τις συμβουλές που δέχτηκε, αποφάσισε να «αλλάξει ρότα» και να διακόψει την εχθρική αντιμετώπιση.
Την καλωσόρισε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και φωτογραφήθηκε μαζί της, ενώ ενημέρωσε τους συνεργάτες του πως «δεν θα ασχοληθεί με την Αράπογλου» και πως «θα την αγνοεί», αποφεύγοντας να έρθει σε αντιπαράθεση μαζί της.
Οι ελπίδες στον Καραμανλή
Βλέποντας ότι κινδυνεύει να μείνει κάτω από το 42% και να υποχρεωθεί να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην αβεβαιότητα της δεύτερης Κυριακής (αναμένοντας να επανασυσπειρώσει τους ψηφοφόρους του που επέλεξαν τον Γιώργο Καρατζαφέρη), ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος καθόρισε ως πρώτο στόχο του τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Επιλέγει λοιπόν να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην πόλη, σε απόλυτη αντίθεση με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη που εμφανίζεται ως διεκδικητικός νομάρχης όλων των Θεσσαλονικέων.
Άδραξε μάλιστα την ευκαιρία να επισκεφθεί τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, ευελπιστώντας πως θα εξασφαλίσει το «δώρο» που ζητάει εδώ και μήνες, το οποίο δεν είναι άλλο από την εξαγγελία της δημιουργίας «μητροπολιτικής διοίκησης», της οποίας επικεφαλής δεν θα είναι κάποιος αιρετός, αλλά εξ οφίκιο ο δήμαρχος του κεντρικού δήμου του συγκροτήματος.
Στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ (στην οποία μετείχε και ο Παπαγεωργόπουλος) ο πρωθυπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του. Μίλησε γενικά και αόριστα για έναρξη διαλόγου για την ανασυγκρότηση του αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας και άλλα παρόμοια και γνωστά.
Ωστόσο, αυτό δεν απέτρεψε τον δήμαρχο που, βγαίνοντας από το Μαξίμου, έκανε τη δήλωση που είχε ετοιμάσει να κάνει στην περίπτωση που εξήγγελλε ο πρωθυπουργός τη θέσπιση της μητροπολιτικής διοίκησης, ώστε να επιστρέψει στην πόλη ως… μητροπολίτης.
Προσθέτοντας μάλλον τη λέξη «νομίζω» στη δήλωση που είχε ετοιμάσει, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είπε: «Νομίζω ότι η τοπική αυτοδιοίκηση γυρίζει σελίδα και ένας καινούργιος τρόπος διοίκησης των μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ανατέλλει». Και πρόσθεσε: «Πέραν όλων των άλλων, από πλευράς κυβέρνησης υπήρξαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Εντός του 2006 θα ψηφιστεί νέος νόμος που θα αντικαταστήσει τον νόμο 1828/89 και θα προβλέπει νέους πόρους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εντός του μηνός Ιουνίου θα υπάρξει η τελική ρύθμιση για τη σταδιακή επιστροφή των υπεξαιρεθέντων κονδυλίων της περασμένης δεκαετίας. Εντός του 2006 θα υπάρξει νόμος που θα προβλέπει μητροπολιτική διοίκηση στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθηνών και Θεσσαλονίκης».