XΡΗΜΑτιστήριο

→ Την προηγούμενη Δευτέρα οι επενδυτές που δραστηριοποιήθηκαν στη Σοφοκλέους με πρόφαση το άσχημο κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις τίτλων, οδηγώντας τον γενικό δείκτη τιμών στις 3.649,02 μονάδες, μειωμένο κατά 5,92%. Ο δείκτης υψηλής υποχώρησε κατά 5,64%, της μεσαίας έχασε 7,81% και της μικρής παρουσίασε πτώση σε ποσοστό 8,98 %. Την επομένη της «μαύρης» Δευτέρας το χρηματιστήριο παρουσίασε έντονες διακυμάνσεις κλείνοντας τελικά σε θετικό έδαφος. Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,15% στις 3.763,92 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 656,7 εκατ. ευρώ. Aκολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση στην οποία οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις στους περισσότερους κλάδους και κυρίως σε τράπεζες και μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 3,22% στις 3.642,64 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 429,5 εκατ. ευρώ. Tην επομένη οι επενδυτές προχώρησαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να κλείσει με κέρδη 0,77% στις 3.670,62 μονάδες και η αξία των συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 261 εκατ. ευρώ.

→ Από τη μια τσέπη στην άλλη! Το προϊόν των ομολογιακών δανείων στις θυγατρικές των τραπεζών χρησιμοποιείται για την εξόφληση των δανείων που έχουν παρθεί από τις ίδιες τις μητρικές τράπεζες. Σας φαίνεται λογικό;

→ Μετά την απομάκρυνση του «προστάτη» τους, τι θα κάνουν κάποια από τα «ορφανά» της Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ; Μα, είναι τόσο απλό: εκεί που έφτυναν θα αρχίσουν να γλείφουν!

→ Για τους αδελφούς Τσιτσιρίγκους φαίνεται να βρέθηκαν οι κρυμμένοι λογαριασμοί των offshore τους εταιρειών, για τους εγκληματίες του χρηματιστηρίου όμως οι εξωγχώριες εταιρείες παρέχουν ακόμα κάλυψη και ανωνυμία, γιατί;

→ Με τόσες δουλειές που παίρνει, αυτό της έλειπε να μη στηρίζει τους εργοδότες της. Για την Citigroup ο λόγος που σε πρόσφατη έκθεσή της χαρακτηρίζει τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών «ελκυστικές».

→ Ποια μικρή, ποια μεσαία, ποια μεγάλη κεφαλαιοποίηση; Όταν επικρατήσει ο πανικός, το «ξύλο» πέφτει ανεξαρτήτως «ειδικού» μετοχικού βάρους, έτσι δεν είναι; Πάντως την προηγούμενη Δευτέρα η Σοφοκλέους, από το τελευταίο υψηλό του έτους κατέγραφε απώλειες της τάξεως των 22 δισ., ενώ ο γενικός δείκτης υποχωρούσε κατά 16%!

→ Πόσες να είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καταβολή του δεύτερου μέρους των οφειλών τους; Οι πληροφορίες μιλούν για τουλάχιστον δύο.

→ Επιτέλους, με ποιο ποσοστό θεωρείται κάποιος βασικός μέτοχος; Με αυτό που ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα 51 ή με εκείνο που θέτει το Κεντρικό Αποθετήριο;

→ Εν έτει 2006 και υπάρχουν ακόμα ΕΠΕΥ που διατηρούν κόκκινους κωδικούς πελατών, χωρίς μάλιστα να σχηματίζουν ισόποση πρόβλεψη στους ισολογισμούς τους. Βλέπε Nexus – Eurolink.

→ Και μετά τον κορεσμό στα τραπεζικά δάνεια, τι; Από πού θα αισχροκερδούν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα; Μήπως από τις χρηματιστηριακές τους συναλλαγές; Ίσως από τις υπεραξίες της αγοράς ακινήτων; Πιθανόν από τις φοροαπαλλαγές των εξαγορών και συγχωνεύσεων;

→ Οι διαρροές της κυβέρνησης περί δήθεν υπερβολικών αυξήσεων στις νέες αντικειμενικές αξίες εκτός σχεδίου κτισμάτων δεν πείθουν! Αντιδράσεις μετράνε για να χαρίσουν σε «ημετέρους» τα όποια «φιλέτα».

→ Εγκρίθηκε τελικά η πρόταση για τη μετεξέλιξη του Επικουρικού Κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται σημαντικά κεφάλαια που θα δώσουν ανάσες ζωής σε κάποιες μικρές ΑΧΕΠΕΥ. Τώρα, όσον αφορά στο όφελος, αν υπάρχει, για τους επενδυτές, αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις για να τοποθετηθούμε.

→ Είναι βέβαιο ότι οι δείκτες FTSE συμπεριλαμβάνουν ακριβώς τον αριθμό των μετοχών που δηλώνουν στην ονομασία τους; Αν όχι, ποιοι οι λόγοι τοποθέτησης μετοχών επιπλέον των προβλεπομένων;

→ Κερδισμένη φαίνεται να είναι η ATEbank από την εξέλιξη που έχει πάρει η υπόθεση της Ελαιουργικής ΑΕ, καθώς εισέπραξε τα χρέη της εταιρείας από την Πειραιώς, η οποία πλέον τρέχει και δεν φτάνει.

→ Μια «χαρά» τα οικονομικά αποτελέσματα της ανώνυμης εταιρείας ΤΡΑΜ, καθώς από περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν η ζημία την προηγούμενη χρήση, εκτοξεύθηκε στα 24. Ουδέν σχόλιο!

→ Δεν της έφταναν τα προμηθειακά κέρδη, τώρα επιζητά και χρηματιστηριακά! Η αναφορά μας για τη δημόσια εγγραφή της Mastercard International.

→ Στο ίδιο έργο θεατές… καθώς η φημολογούμενη νομοθετική ρύθμιση συμμόρφωσης των τραπεζών στις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν επιστροφές τόκων φαίνεται να «σκοντάφτει» στην Τράπεζα της Ελλάδος! Και αυτό γιατί υπάρχει απλή εξουσιοδότηση και όχι υποχρέωση παρέμβασης.

→ Και όμως, για 25 λεπτά του ευρώ κινδύνεψε να αποτύχει η δημόσια προσφορά εξαγοράς της Veterin από τον κ. Λαυρεντιάδη, εκτός και αν αυτός ήταν από την αρχή ο σκοπός.

→ Η αύξηση των εσόδων από τη διαπραγμάτευση και εκκαθάριση μετοχών ήταν η αιτία της υπέρογκης αύξησης των κερδών της ΕΧΑΕ! Έτσι, για να μην «τρέξουν» κάποιοι να καρπωθούν το γεγονός.

→ Προβλήματα από το υπερπέραν; Πτώση λόγω «εξωγενών παραγόντων»; Για τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ ο λόγος, τα οποία το πρώτο τρίμηνο του 2006 διαμορφώθηκαν στα 89,5 εκατ. ευρώ!

→ Με έλλειμμα 3,3%, ανάπτυξη 3,6% και πληθωρισμό 3,4% για το 2007, δεν πρέπει να νιώθουμε και τόσο αισιόδοξοι, έτσι δεν είναι κύριοι του οικονομικού επιτελείου; Τα στοιχεία δεν είναι δικά μας, είναι του ΟΟΣΑ!

→ Μήπως πρέπει κάποιοι να ντρέπονται; Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά 3.700.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι στη χώρα μας λαμβάνουν σήμερα κάτω από 1.000 ευρώ!

→ Λέτε οι «Lordi» να ευθύνονται για την πρόσφατη τρομάρα στο ΧΑ; Πάντως, το κομμάτι τους ονομάζεται ΧΑρντ ροκ Αλληλούια, οπότε…

→ Μεταξύ άλλων και η αγορά παραγώγων εμφανίζει σημάδια κόπωσης, με αυξημένη μεταβλητότητα τιμών και τοποθετήσεις που προϊδεάζουν πτώση της spot αγοράς.

→ Νέα καταδικαστική απόφαση για επικεφαλής οικονομικού τμήματος λόγω παραποίησης ισολογισμού! Ας μην «ανησυχούν» κάποιοι, στη Δανία συνέβη το γεγονός όχι στην Ελλάδα.

→ Άργησαν αλλά τελικά κατάλαβαν ότι τα πρόστιμα για παράτυπες πρακτικές πρέπει να υπερβαίνουν τα κέρδη που προκύπτουν από αυτές, γιατί αλλιώς συμφέρει τους επιτήδειους να παρανομούν!

→ Αυτό λέτε να σημαίνει πάταξη της φοροδιαφυγής; Οι οικονομικές απώλειες από την πειρατεία υπολογίζονται σε 125 εκατ. ευρώ!

→ Καλύτερο κράτος και λιγότεροι φόροι, ναι, κ. Αλογοσκούφη, αλλά όχι να τα λέτε στο ΕΒΕΑ. Προηγούνται τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, έτσι δεν είναι, υπουργέ;

→ Τι μπορεί να σημαίνει στήριξη για εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από θεσμικές αλλαγές; Το ερώτημα απευθύνεται στα μέλη – εισηγμένες επιχειρήσεις του ΕΝΕΙΣΕΤ!

→ Πολύς λόγος για το τίποτα! Η αναφορά μας για τα εφέσιμα πρόστιμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τα οποία συνήθως στηρίζονται σθεναρά στις αίθουσες των δικαστηρίων.

→ Μπορεί να έχουν καταβληθεί στο Δημόσιο, αλλά από πού προέκυψαν οι φορολογικές διαφορές ύψους 950.000 ευρώ; Η αναφορά μας για την εταιρεία Παντεχνική!

→ Σαν πολύ εύκολα δεν βρήκαν την αιτία; Σύμφωνα με την Tράπεζα της Ελλάδος, η διεύρυνση του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών οφείλεται στη μεγάλη αύξηση του εμπορικού ελλείμματος.

→ Οι φήμες και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν σχετικά με τον υποψήφιο αγοραστή της! Για ποια εισηγμένη εταιρεία του κλάδου των εκδόσεων χτυπά η καμπάνα;

→ Το πρώτο τρίμηνο του έτους τα καθαρά κέρδη του Ομίλου Γερμανός σημείωσαν αύξηση 153%, όταν την ίδια περίοδο τα αντίστοιχα της Cosmote αυξήθηκαν μόλις 1%! Γιατί λοιπόν πουλιέται η πρώτη επιχείρηση; Γιατί η εξαγορά από τη δεύτερη πρέπει να χρηματοδοτηθεί με ομολογιακά δάνεια εγγυούμενα από τον ΟΤΕ; Για να δούμε κατά πόσο θα αποδώσουν οι έλεγχοι της ΕΕΤΤ;

→ Για ποιους ξένους θεσμικούς μιλούν; Σε ποια αλλοδαπά επενδυτικά χαρτοφυλάκια αναφέρονται; Με ποια λογική υποτιμούν τον εγχώριο γίγαντα με τα πήλινα πόδια; Οι τοποθετήσεις των ασφαλιστικών ταμείων σε μετοχές αγγίζουν τα 3,5 δισ. ευρώ!

→ Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε! Και ενώ την προηγούμενη Δευτέρα η πτώση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών άγγιζε τα όρια του κραχ, την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ εξέφραζε την αισιοδοξία του.

→ O διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Δημήτρης Μανιατάκης, επανήλθε σε ένα από τα συνήθη θέματά του, που δεν είναι άλλο από τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος! Ελπίζουμε να λάβει από το αρμόδιο υπουργείο την ίδια επίσης συνήθη αρνητική απάντηση.

→ Με τα καμώματα της Εθνικής ξεχάσαμε την άλλη κρατικά εποπτευόμενη τράπεζα, την Εμπορική, της οποίας ακόμα αναμένουμε τις όποιες εξελίξεις! Αλήθεια, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ενημέρωση του «ειδικού» συμβούλου; Ποια η στάση της Credit Agricole για το θέμα;


Σχολιάστε εδώ