Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Τις μισές ημέρες της εβδομάδας που πέρασε μιλάγαμε -και δυστυχώς βιώναμε- για μιαν αγορά στα όρια του κραχ, μιαν αγορά που έπεσε εύκολα και χωρίς αντιστάσεις στις διαθέσεις, ή σωστότερα στο «ξεφόρτωμα» των μεγάλων διεθνών funds, μιαν αγορά που εξανέμισε τα όποια κέρδη των ιδιωτών επενδυτών, έστω αυτών που επέμεναν να κρατούν τις θέσεις τους.

Στη συνέχεια είχαμε κάποιες φωνές να κάνουν λόγο για επενδυτικές ευκαιρίες σε πολλά χαρτιά, κυρίως της μεσαίας και της υψηλής κεφαλαιοποίησης, φωνές όμως που γρήγορα πνίγηκαν από την ίδια την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που συνίστατο σε ελεύθερη πτώση για όλες τις κεφαλαιοποιήσεις και στατιστική του τύπου 10 ανοδικές μετοχές για 300 πτωτικές.

Αίφνης, μεσοβδόμαδα, και ενώ όλη η Ελλάδα παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα το θρίλερ πάνω από το Αιγαίο με τη σύγκρουση των μαχητικών αεροσκαφών, η Σοφοκλέους έκανε ένα από τα εντυπωσιακότερα rebound των τελευταίων μηνών. Έκλεισε με κέρδη 3 μονάδων, έστειλε πολλά χαρτιά από το μείον στο συν 10% και εν τέλει έκανε πλουσιότερους μερικούς traders και σοφότερους (;) όλους εμάς.

Αν βέβαια θεωρεί κανείς πως η σοφή κίνηση ενός μέσου επενδυτή είναι να αποχωρήσει τελείως από την αγορά. Γιατί με τυχόν επανάληψη τέτοιων ημερών στη Σοφοκλέους, ακόμα κι αυτοί που έχουν μείνει ενεργοί στο ΧΑΑ θα αποχωρήσουν τρέχοντας με πολλαπλά τραύματα και σημαντική χασούρα!

Δικαιολογίες, αν κάποιος τις ψάχνει, υπάρχουν πολλές. Λέγαμε και γράφαμε όλες τις προηγούμενες εβδομάδες για τη μεγάλη συγκέντρωση τίτλων στα χέρια ξένων επενδυτών. Αυτών δηλαδή που πρωταγωνίστησαν στις μαζικές πωλήσεις (κατά πληροφορίες εκποίησαν 160 εκατομμύρια ευρώ σε τέσσερις συνεδριάσεις). Άρα αυτοί φταίνε και εμείς όχι!

Επίσης φταίνε προφανώς και οι εγχώριοι επαγγελματίες διαχειριστές που δεν προέβαλαν αντίσταση στις εισαγόμενες πιέσεις. Λες και μπορούν…

Τέλος, φταίνε προφανώς και οι επιχειρηματίες που δεν στήριξαν ως ώφειλον (;!) τα χαρτιά τους.

Η αλήθεια βέβαια είναι διαφορετική. Σαφώς και δεν έχει ο μέσος επενδυτής τη δυνατότητα να αντιδράσει μπροστά σε μαζικές πωλήσεις από μεγάλα χαρτοφυλάκια. Σαφώς και οι εγχώριοι διαχειριστές έχουν περιορισμένη δυνατότητα αντίδρασης, αφού και ρευστότητα τους λείπει και η απαιτούμενη ευελιξία στα χαρτοφυλάκιά τους.

Όμως, υπήρξαν περιπτώσεις ισχυρών παικτών που προσπάθησαν -και εν πολλοίς εκμεταλλεύτηκαν τις ευκαιρίες- να αλλάξουν τη σύνθεση των χαρτοφυλακίων τους. Υπήρξαν και επιχειρηματίες που στήριξαν τα χαρτιά τους, προχώρησαν σε αγορά ιδίων μετοχών, προφανώς εκτιμώντας πως αυτές διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα. Και, τέλος, υπήρξε σχετικά ψύχραιμη αντιμετώπιση και πάντως -αναλογικά με παλαιότερα- ικανοποιητική ενημέρωση, ανάλυση της κατάστασης από τα Μέσα Ενημέρωσης. (Ακόμα και πρωτοσέλιδο έγινε ξανά το ΧΑΑ σε πολιτικές εφημερίδες).

Συνεπώς, όσοι ακόμα αντέχετε, θυμηθείτε πως κάθε κύκλος, έστω και βίαιος, έχει αρχή και τέλος. Και πράξτε ανάλογα …

ΥΓ: Αν αναζητήσετε τη γνώμη των ειδικών μάλλον θα εκπλαγείτε. Οι περισσότεροι δηλώνουν -και δικαίως- θορυβημένοι από τις ραγδαίες εξελίξεις. Κάποιοι δεν αποκλείουν μιαν ανοδική αντίδραση, αλλά ακόμα κι αυτοί αρνούνται πλέον να μιλήσουν για βραχυπρόθεσμες τάσεις και τεχνικά όρια. Θεωρούν κλειδί τη συμπεριφορά των ξένων θεσμικών, και δυστυχώς έχουν δίκιο.

Π.Γ.


Σχολιάστε εδώ