Πρόεδρος – πρωθυπουργός άδειασαν την Ντόρα

Έγκριτοι πολιτικοί κύκλοι κάνουν λόγο για «άδειασμα» ουσιαστικά της κ. Μπακογιάννη -η οποία ήταν η πρώτη που έσπευσε να τοποθετηθεί από την κυβέρνηση (μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε για τη συνομιλία της με τον τούρκο ομόλογό της Αμπτουλάχ Γκιουλ)- νωρίς το απόγευμα της περασμένης Τρίτης (λίγο μόλις μετά το επεισόδιο).

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν τη λύπη τους για το σημερινό συμβάν και έμειναν σύμφωνοι ότι το συμβάν αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει την επιδίωξη και των δύο χωρών για βελτίωση των σχέσεών τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η επίσημη γραπτή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών της Τρίτης 23 Μαΐου, αναφορικά με τη συνομιλία της κ. Μπακογιάννη με τον κ. Γκιουλ.

Την επόμενη ακριβώς μέρα (Τετάρτη το πρωί) σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και σε ερώτηση «είναι σαν να μην αποδίδει αυτή η στρατηγική που έχουμε επιλέξει προς την Τουρκία και από απέναντι βλέπουμε πολλές προκλήσεις», η κ. Μπακογιάννη απαντά: « Είναι βέβαιο ότι έχουμε με την Τουρκία μια διαφορά, αυτή της υφαλοκρηπίδας. Υπάρχουν διαφορετικές θέσεις που υποστηρίζουμε εμείς και οι Τούρκοι στο Αιγαίο και αυτό έχει ξεκινήσει από το 1974, και είναι μια παγιοποιημένη κατάσταση αυτά τα χρόνια. Η στρατηγική της Ελλάδας έχει δύο άξονες: Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η οποία εξασφαλίζει εκ των πραγμάτων κάποια προβλήματα που θα αντιμετωπιστούν, ενώ σε διμερές επίπεδο προχωρούμε σε προσπάθεια μείωσης έντασης, καλυτέρευσης διμερών σχέσεων και μια καλή ατμόσφαιρα. Αυτή η καλή ατμόσφαιρα μας επέτρεψε να σηκώσουμε το ακουστικό χθες και να μιλήσουμε μέσα στα πρώτα δέκα λεπτά…»

Το απόγευμα της ίδιας μέρας (Τετάρτη), ο πρωθυπουργός (αν και με καθυστέρηση τουλάχιστον 24 ωρών για τη σοβαρότητα ενός τέτοιου επεισοδίου, ενώ θα έπρεπε αμέσως να είχε παρέμβει με σκληρή γραμμή προς τον κουμπάρο) με δημόσιες δηλώσεις του από το Παρίσι ανεβάζει τους τόνους και προϊδεάζει ότι δεν θα είναι τόσο ανέφελη η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και από την πλευρά της Ελλάδας, αν συνεχιστούν οι προκλήσεις, και διαμηνύει ουσιαστικά προς την Άγκυρα ότι πρέπει να αναθεωρήσει τη συμπεριφορά της και πως όλα συνυπολογίζονται και συνεκτιμώνται. «Το χθεσινό συμβάν οφείλει να προβληματίσει σοβαρά τη γείτονα χώρα ώστε να εγκαταλείψει μια για πάντα πρακτικές και συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας, και συνεκτιμώνται στην ευρωπαϊκή πορεία της».

Έκανε μάλιστα και ένα «μικρό κλικ παραπέρα» την Παρασκευή κατά την ομιλία του στη Βουλή, όταν τόνισε πως «η Τουρκία οφείλει να συμβάλει σε εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Μόνο έτσι μπορεί να συνεχίσει τον δρόμο προς την Ε.Ε., και αυτό είναι σαφές», θέσεις που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών.

Ακόμα πιο κάθετος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, έστειλε προς την υπουργό Εξωτερικών πιο ηχηρό μήνυμα, με τη δήλωσή του ότι δεν είναι ιστορική αναγκαιότητα η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μέχρι τώρα η κυβέρνηση σ’ όλους τους τόνους τονίζει, ανατρέποντας δηλαδή την πάγια ως τώρα αυτή πολιτική επιλογή, από τη στιγμή μάλιστα που αποδείχθηκε στην πράξη ότι δεν αποδίδει, αφού η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί και να μη σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Συγκεκριμένα ο κ. Παπούλιας την Τετάρτη το βράδυ στο δείπνο που παρέθεσε προς τη βασίλισσα της Δανίας υπογράμμισε πως «το τραγικό και πολιτικά σοβαρό επεισόδιο στο Αιγαίο δείχνει ξεκάθαρα την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία, τόσο κατά τον τύπο όσο και κατά την ουσία, το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, και να αντιληφθεί ότι απαράδεκτες συμπεριφορές, όπως οι αδιευκρίνιστες χθεσινές πτήσεις, θέτουν δε κίνδυνο τη σταθερότητα…». Και πρόσθεσε με έμφαση:

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αντιμετωπίζει την ένταξη ως ιστορική αναγκαιότητα. Θεωρούμε την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. αποτέλεσμα μιας συνεπούς και επιθυμητής πορείας προσαρμογής της στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες…».

Τι θα κάνει η Ντόρα;

Μετά το άδειασμα αυτό της υπουργού Εξωτερικών το ενδιαφέρον στρέφεται στην επίσκεψή της στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό της. Θα επαναλάβει τις δικές της θέσεις, ακυρώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, ή θα αναγκαστεί σε άτακτη υποχώρηση, μεταφέροντας στο τραπέζι τις προειδοποιήσεις του Παπούλια και του Καραμανλή προς τους Τούρκους αν επιθυμούν την πορεία προς τις Βρυξέλλες.

Πολιτικοί κύκλοι, πάντως, σχολιάζοντας το σκοτσέζικο ντους που υπέστη, με το επεισόδιο που προκάλεσαν οι Τούρκοι στο Αιγαίο, η Ντόρα, τόνιζαν ότι μόλις τώρα αρχίζει να καταλαβαίνει η κυρία Μπακογιάννη πού μπήκε και ίσως δεν θα νιώθει και τόσο ευτυχής με την απαίτησή της να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών…


Σχολιάστε εδώ