Ο… συνήθης ύποπτος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και τα φανταστικά μοντέλα συγκυβέρνησης

Τι είπε, γιατί τα είπε και τι εννοούσε ο πρώην πρωθυπουργός…

Στο μυαλό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δεν μπορούμε να μπούμε. Ως εκ τούτου, μόνο εικασίες μπορεί να διατυπώσει κανείς σχετικά με τους λόγους που ώθησαν τον απόλυτο έλληνα «stateman» (όπως και ο ίδιος επαίρεται ότι είναι) να ανοίξει δημόσιο διάλογο περί «συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ», δημιουργώντας… πονοκέφαλο στο Μαξίμου, την ώρα που η κυβέρνηση παρακολουθούσε χαλαρά τις κόντρες κορυφαίων στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Το ΠΑΣΟΚ, βεβαίως, αντέδρασε από αδιάφορα έως αρνητικά στις… παραινέσεις Μητσοτάκη. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να κάνει το αντίθετο;

Ωστόσο, στην κυβέρνηση η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα. Άλλοι έκαναν λόγο για «σύνδρομα ηττοπάθειας» και άλλοι για πονηρές προθέσεις του Μητσοτάκη με φόντο τις αρχηγικές βλέψεις της θυγατέρας του Ντόρας Μπακογιάννη.

Η τελευταία, αντιλαμβανόμενη προφανώς ότι ο πατέρας της ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και μπορεί να κατηγορηθεί η ίδια γι’ αυτό, έσπευσε να του ζητήσει να ανασκευάσει όσα είπε σε εκπομπή της ΝΕΤ.

Και ο κ. Μητσοτάκης απλώς την αγνόησε, αφού από την Κρήτη επανέλαβε σε αδρές γραμμές όσα είχε πει την περασμένη Παρασκευή.

Εκείνοι -στη ΝΔ- που βλέπουν «δάκτυλο Ντόρας» πίσω από οτιδήποτε λέει ο πρώην πρωθυπουργός έφτιαξαν το σενάριο. Ο Μητσοτάκης -λένε- βλέπει ότι ο εκλογικός νόμος των Σημίτη – Σκανδαλίδη μπορεί να προκαλέσει πολιτικό κενό λόγω μη αυτοδυναμίας, εφόσον η ΝΔ (γιατί ουδείς πιστεύει ότι δεν θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές) δεν συγκεντρώσει πάνω από 41%. Εάν λοιπόν συμβεί αυτό, εάν επίσης το ΠΑΣΟΚ υπολείπεται λιγότερο από μία μονάδα και μπουν πέντε κόμματα (πλην των δύο μεγάλων ο ΣΥΝ, ο ΛΑΟΣ και το ΚΚΕ), τότε δημιουργούνται προϋποθέσεις αδυναμίας συγκρότησης αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Τι θα μπορούσε να συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση; Οι «σεναριογράφοι» ισχυρίζονται ότι ο Μητσοτάκης εκτιμά πως σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνασπισμού των δύο μεγάλων κομμάτων κατά το προσφιλές στην οικογένεια Μητσοτάκη γερμανικό μοντέλο.

Ο Καραμανλής, συνεχίζουν οι «σεναριογράφοι», θα πιεζόταν τότε να διευκολύνει την κατάσταση και να αποσυρθεί, οπότε η Ντόρα θα μπορούσε να ηγηθεί ενός τέτοιου σχήματος.

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας, θα μου πείτε. Ωστόσο, ένα είναι βέβαιο. Ο Μητσοτάκης δεν είπε όσα είπε από κάποια έκρηξη ειλικρίνειας ή πολιτικής αφέλειας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι διάνθισε όσα είπε περί «συγκυβέρνησης» με την ατάκα ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι ευρωπαϊκό κόμμα και οι διαφορές του από τη Νέα Δημοκρατία είναι μικρές». Ούτως ειπείν, δεν υπάρχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ Καραμανλή και Γιώργου, ίσως περισσότερο μεταξύ Ντόρας και Γιώργου. Και πως τα δύο μεγάλα κόμματα μπορούν να εξυπηρετήσουν την ίδια στρατηγική κατεύθυνση.

Η αλήθεια είναι πως ο Γιώργος Παπανδρέου «παίζει» θετικά τη θυγατέρα Μητσοτάκη. Παρ’ ότι το διαψεύδει, έχει πει σε ανύποπτο χρόνο (πολύ πριν από τον ανασχηματισμό) ότι «η Ντόρα θα ήταν πολύ καλή υπουργός Εξωτερικών». Αλλά και τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Θόδωρος Πάγκαλος δεν διστάζουν συχνά πυκνά να πλέξουν το εγκώμιο της Ντόρας. Και όποτε ασκούν κριτική (όπως τώρα με τη σύγκρουση των δύο μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο) στην κυβέρνηση, τη στρέφουν κατά του πρωθυπουργού, αφήνοντας την Ντόρα στο απυρόβλητο. Τυχαίο; Διόλου.

Είναι λοιπόν βέβαιο πως το ΠΑΣΟΚ θα αξιοποιήσει την Ντόρα στον εσωκομματικό πόλεμο στη ΝΔ, προσβλέποντας στην αποδυνάμωση του Καραμανλή. Και ο Μητσοτάκης θα κάνει κριτική στον Γιώργο μόνο για την τιμή των όπλων και όχι επί της ουσίας. Άλλωστε, έχουν διασταυρωθεί πολλές φορές στο παρελθόν με θετικό τρόπο, αφού τόσο ο Μητσοτάκης όσο και η Ντόρα έχουν ταυτιστεί και υποστηρίξει απόψεις και ενέργειες του Γιώργου περί την εξωτερική πολιτική…


Σχολιάστε εδώ