Ο αδύνατος κρίκος

Μάλιστα, το γωνιώδες ερώτημα «αν μπορεί να τα καταφέρει ο Γιώργος» διαχύθηκε στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, οπότε γενικεύτηκε η αμφισβήτηση των ηγετικών προσόντων του κ. Παπανδρέου. Ωστόσο, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου άνοιξε την περπατησιά του, πήρε πολιτικές πρωτοβουλίες και έκανε πετυχημένες εμφανίσεις στη Βουλή (και μάλιστα απέναντι σ’ έναν κατά γενική ομολογία ικανότατο ρήτορα όπως ο Κώστας Καραμανλής) τα μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ σταμάτησαν να του αποδίδουν τον χαρακτηρισμό του «αδύνατου κρίκου» ή την κατηγορία πως «δεν θέλει να κερδίσει τις εκλογές», οπότε κάπου εκεί έκλεισε ο κύκλος της αμφισβήτησης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

• Μετά ταύτα τα μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ βρήκαν νέους δρόμους για να ρίξουν το κόμμα τους πάλι στον κύκλο της εσωστρέφειας. Άρχισαν να κατεβάζουν ιδέες, σκόρπιες και ασυστηματοποίητες, και με αυτές να πετροβολούν την επικαιρότητα, άρχισαν να διαγκωνίζονται δημόσια για «το ποιος έχει δίκιο» και κάπως έτσι ανέκοψαν την ανοδική πορεία του κόμματός τους, αποδεικνύοντας ότι ο πραγματικός «αδύνατος κρίκος» του ΠΑΣΟΚ είναι οι σκιαμαχίες των μεγαλοστελεχών του. Το χειρότερο είναι ότι τα μεγαλοστελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινδυνεύουν να κατηγορηθούν αδίκως ότι επενδύουν σε στρατηγικές ήττας στις εκλογές κι όταν τελικά έρθει η ήττα να φορτωθούν το κόστος της. Την ίδια ώρα ο Γιώργος Παπανδρέου ούτε καν ασχολείται με τις κοκορομαχίες των μεγαλοστελεχών του, επιλέγει τη φυγή προς τα μπρος, αφήνοντας τα μεγαλοστελέχη του να απαξιώνουν το κύρος τους και ως εκ τούτου να μεγιστοποιείται η δική του παντοδυναμία στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Έπειτα, όταν με το κακό έρθει η ήττα, θα τους τη φορτώσει και θα ξεμπλέξει μια και καλή μαζί τους.

• Το παράδοξο με τα μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι ότι το καθένα ξεχωριστά διαθέτει και ικανότητα, και γνώση, και πολιτικό εκτόπισμα, όμως αδυνατούν να συγκροτήσουν μια ενιαία ηγετική ομάδα που ξέρει και μπορεί μέσα από τις διαφορετικές απόψεις να βρίσκει τον δρόμο της δημιουργικής σύνθεσης. Προτιμούν να υπερασπίζονται τη δική τους εικόνα και τη δική τους γνώμη έναντι της εικόνας του κόμματός τους και του αντιπολιτευτικού ρόλου τους. Αντί να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση, αντιπολιτεύονται αλλήλους! Όμως τέτοιο πολιτικό μπουλούκι νίκη στις εκλογές δεν βλέπει…


Σχολιάστε εδώ