Οι Γερμανοί… ξανάρχονται μέσω σεναρίων συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ!
Και μπορεί μεν ο… γίγαντας Πάγκαλος να ανακάλυψε πως η σχετική πρεμούρα του επιτίμου της κυβερνώσας παράταξης Κ. Μητσοτάκη να αποτελεί ομολογία αδυναμίας της Ν.Δ. να κυβερνήσει, «λησμόνησε» όμως πως ο ίδιος ήταν ο πρώτος που έφερε το θέμα σε δημόσια διαβούλευση και αντιπαράθεση, λίγο πριν τον Μητσοτάκη. Και μάλιστα σε γνώση του Γιώργου, όπως σχετικά επιμένουν οι πληροφορίες μας… Γνωρίζουμε πολύ καλά πως και στα δύο μεγάλα κόμματα υπάρχουν θιασώτες της επανάληψης, σε παραλλαγή, της κυβέρνησης Ζολώτα. Σε παραλλαγή σε ό,τι αφορά τη σύνθεσή της -χωρίς δηλαδή την Αριστερά- και κυρίως σε ό,τι αφορά τη διάρκειά της, αφού θέλουν, ή βλέπουν, ή προσδοκούν αυτή τη «συγκυβέρνηση» ως μεγάλης διάρκειας, όχι απλή παρένθεση!
Θα έχουμε λοιπόν αυτό που ο Ανδρέας Παπανδρέου κατήγγειλε ως «κεντροδεξιά σενάρια», όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 για πρώτη φορά δειλά δειλά άρχισε να γίνεται τέτοια συζήτηση και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ;
Γεγονός πάντως είναι πως το σενάριο έχει πλέον αποκτήσει θιασώτες και στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ. και δεν «ξορκίζεται» όπως παλιότερα. Αλλά το σημαντικότερο, κατά την εκτίμησή μας, είναι ότι «σπρώχνεται» και από πολύ συγκεκριμένους κύκλους «νταβατζήδων» και από οικονομικούς-επιχειρηματικούς κύκλους. Και αυτό ίσως παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Μάλιστα, συγκεκριμένα ΜΜΕ προσκείμενα τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη Ν.Δ. αβαντάρουν τη συγκεκριμένη εκδοχή εξόφθαλμα και παράλληλα με τα σενάρια για τον λεγόμενο «τρίτο πόλο».
Και αυτή η «προετοιμασία» του λαού γίνεται με διάφορους τρόπους:
– Είτε με την υπερπροβολή «εθνικών κινδύνων» που απειλούν τη χώρα μας και απαιτούν τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, κυρίως βέβαια τη συναίνεση των δύο πόλων του δικομματισμού…
– Είτε με την υπερπροβολή της ανάγκης για γενναίες «μεταρρυθμίσεις» στην οικονομία, που επίσης -φυσικά…- απαιτούν τη συναίνεση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ…
– Είτε με την επιχείρηση απαξίωσης και της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε ή να αναδειχθεί ο νέος, «τρίτος πόλος» ή να «σπρωχτούν» τα δύο μεγάλα κόμματα ή στελέχη των κομμάτων αυτών σε λογικές συνεργασίας…
Υπογραμμίζεται ακόμα πως ορισμένα ΜΜΕ με εργώδη τρόπο προωθούν και τον εθισμό του κόσμου γενικότερα σε αυτή τη λογική, ώστε να μη «φύγει απ’ το μαντρί» του δικομματισμού λόγω της «συγκυβέρνησης» που (πιθανόν) θα προκύψει. Διότι σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος των διαρροών. Οπότε πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να αποφευχθούν όλα τούτα…
Η απογοήτευση των «νταβατζήδων» απ’ τον Γιώργο…
Οι κύκλοι της διαπλοκής, που προωθούν το προαναφερθέν σενάριο, δεν θέλουν επ’ ουδενί τη συνέχιση της πολιτικής κυριαρχίας Καραμανλή, που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να απειλείται από ένα ΠΑΣΟΚ βυθισμένο στην αναξιοπιστία και την εσωστρέφεια και έναν Γιώργο Παπανδρέου αδύναμο και ρέποντα ολοένα και περισσότερο στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Η περίπτωση να κερδίσει ο Καραμανλής και τις επόμενες εκλογές είναι το απευκταίο, το κυριολεκτικά εφιαλτικό σενάριο για τους «νταβατζήδες», για τη διαπλοκή, παρά τις παραχωρήσεις που έχει κάνει. Απ’ την άλλη μεριά, βλέπουν πως αυτή είναι η πιθανότερη εκδοχή, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Άλλωστε, τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ την τελευταία περίοδο τι άλλο παρά πανηγυρική αποδοχή – ομολογία της επερχόμενης ήττας αποτελούν; Αποδοχή και ομολογία που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο γίνονται σχεδόν καθημερινά απ’ τα στελέχη της Χαρ. Τρικούπη; Στρώνουν λοιπόν το χαλί για το καλύτερο γι’ αυτούς σενάριο:
– Μη επίτευξη αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές και άρα… μεγάλος συνασπισμός Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ.
Προς επίτευξη αυτού του στόχου επενδύουν αφενός στην απογοητευτική, τραγική εικόνα και της κυβέρνησης και αφετέρου στον εκλογικό νόμο, με τον οποίο θα γίνουν οι επόμενες εκλογές. Δεν αποκλείεται δηλαδή το πρώτο κόμμα να περιοριστεί σε ένα ποσοστό έστω ελάχιστα κάτω από 42% και σε συνδυασμό με την πιθανή είσοδο πέντε κομμάτων στη Βουλή να μη σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οπότε…
Οι φόβοι του Καραμανλή…
Απ’ τη μεριά του ο πρωθυπουργός, ενώ δεν μπαίνει στη λογική των διαπλεκόμενων κύκλων, προβληματίζεται αν για τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θεωρεί αναγκαίες μπορεί να προχωρήσει με αυτά τα στελέχη που διαθέτει, με αυτό το κόμμα του οποίου ηγείται, με αυτούς τους υπουργούς που μπορεί να χρησιμοποιήσει…
Σε ορισμένες περιπτώσεις, και σε συζητήσεις με συνεργάτες του, ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός «μεγάλου συνασπισμού»,