Κάτω στον Πειραιά

Οι αντεγκλήσεις άρχισαν από την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έγινε την περασμένη Τετάρτη στο ΔΣ. Ο πρόεδρος του ΔΣ Κώστας Γκαβέρας είπε στον Μ. Μπεντενιώτη: «Πού τα γνωρίζετε εσείς τα πράγματα του Πειραιά; Στα βόρεια προάστια όπου κατοικείτε;» Και ο Μ. Μπεντενιώτης απάντησε: «Ναι, γιατί μένω κοντά με τον… δήμαρχο»! Όμως ο Κ. Γκαβέρας επέμενε: «Πού; Στην οδό Υψηλάντου;».

Πάντως ο Μπεντενιώτης επιφυλάχθηκε να δώσει μια… διεύθυνση στα βόρεια προάστια για να του πουν ποιος μένει εκεί…

• Σε άλλο σημείο της συζήτησης η αντιπολίτευση έφερε το θέμα της καθαριότητας. Αυτό προκάλεσε… έκρηξη του δημάρχου που πήρε τον λόγο και τόνισε: «Έχει καμία σχέση η καθαριότητα που βλέπουμε σήμερα με εκείνο το χάος που παραλάβαμε; Ξεχνάτε ότι παραλάβαμε τον δήμο με 40 απορριμματοφόρα οχήματα από τα οποία τα μισά ήταν στο συνεργείο γιατί είχαν μείνει από ανταλλακτικά και τώρα έχουμε συνολικά στην καθαριότητα 146 οχήματα; Δημιουργήσαμε τις υποδομές και πήραμε τα μέσα για να είναι η πόλη καθαρή. Κι όχι μόνο. Αλλά σε όλους τους τομείς κάναμε το ίδιο. Βρήκαμε 8 βρεφονηπιακούς σταθμούς και τους κάναμε 23. Βρήκαμε 4 ΚΑΠΗ και τα κάναμε 10. Αποκτήσαμε 7 νεοκλασικά κτίρια. Προκαλώ τον οποιονδήποτε να μου πει σε ποιον τομέα δεν έχουμε να δείξουμε έργο», κατέληξε ο δήμαρχος. «Όμως», συνέχισε, «και ο λαϊκισμός πρέπει να έχει όρια. Γιατί τον λαϊκισμό τον έχει πληρώσει ακριβά ο Πειραιάς. Ας μην τον πληγώσουμε άλλο…»

Στο σημείο αυτό ακούστηκαν διαμαρτυρίες από το θεωρείο και ο δήμαρχος άνοιξε διάλογο με τον κόσμο. Οι σύμβουλοι άρχισαν να διαπληκτίζονται φραστικά μεταξύ τους και μάταια ο πρόεδρος κτυπούσε το κουδούνι για να γίνει ησυχία. Σε κάποια στιγμή, ο Μπεντενιώτης παρατήρησε ότι ο δήμαρχος δεν μιλούσε από την έδρα του αλλά από το βήμα των συμβούλων.

«Έχετε ήδη αποδεχθεί ότι δεν θα είστε πλέον δήμαρχος και κατεβήκατε στο βήμα των συμβούλων», είπε απευθυνόμενος στον Αγραπίδη. Για να απαντήσει ο δήμαρχος:

«Παρακαλώ τον Θεό να μην υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ τον Φασούλα για υποψήφιο δήμαρχο και να κατεβάσει εσάς. Αλλά δυστυχώς δεν θα μου κάνει αυτή τη χάρη γιατί με τη συμπεριφορά σας ακόμα και το κόμμα σας σας έχει… ομφαλοκόψει!».

• Σιγαλάκος και Βουράκης ζητούσαν μετά μανίας να πάρουν τον λόγο προ ημερησίας διατάξεως. Όμως ο πρόεδρος αρνήθηκε γιατί είχε περάσει η ώρα. Τότε ο Σιγαλάκος αποχώρησε διαμαρτυρόμενος, όπως και ο συνδυασμός του Μ. Μπεντενιώτη που κατήγγειλε ταυτόχρονα το προεδρείο για ανάρμοστη συμπεριφορά και υποτίμηση της νοημοσύνης των συμβούλων.

• Τα «πήρε» ο Κάρλες όταν ο Μπεντενιώτης μιλούσε για τις χρηματοδοτήσεις των εφημερίδων και δεν δεχόταν απαντήσεις από κανέναν, και του είπε από μικροφώνου: «Τι να σας πω! Είστε επιρρεπής στα παιδικά παιχνίδια. Δεν φέρονται έτσι οι μεγάλοι άνθρωποι». Σε άλλο σημείο, ο Τάσος Κάρλες διαφώνησε με τον Θοδωρή Δρίτσα για το θέμα της καταδίκης των 14 συμβούλων που είχε γράψει την περασμένη Κυριακή το «Π» και του είπε: «Ποιος μιλάει για ποινικοποίηση των αποφάσεων του ΔΣ; Εσείς, που κάθε λίγο και λιγάκι προσφεύγατε στην Επιτροπή του άρθρου 7; Μα, δεν γνωρίζετε πως αυτό είναι προθάλαμος της ποινικοποίησης γιατί μετά έπεται ο Εισαγγελέας; Ποιος λοιπόν ποινικοποιεί τη λειτουργία των συμβουλίων;).

• Ο «Ράμπο» πήρε τ’ όπλο του στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Μιλάμε φυσικά για τον πάλαι ποτέ «Ράμπο» του Ολυμπιακού Τάσο Μητρόπουλο, ο οποίος σηκώθηκε και πήγε κοντά σε δημότη που φώναζε και του είπε: «Κοίταξε να δεις, εδώ είναι το δημοτικό συμβούλιο και θα πρέπει να το σέβεσαι. Κι όταν απευθύνεσαι στους συμβούλους θα είσαι ευπρεπής και ευγενής. Δεν θα τα ισοπεδώσουμε όλα εδώ». Ο δημότης, καθώς ο Τάσος τού… έριχνε και δυο κεφάλια, λούφαξε και δεν ξαναμίλησε. Κι ο άγιος φοβέρα θέλει, που λέει και ο λαός μας…

• Όπως αντιληφθήκατε μόνο αντεγκλήσεις και φασαρία είχε το δημοτικό συμβούλιο, και από ουσία τίποτα. Γι’ αυτό την Τετάρτη θα έχουμε πάλι συμβούλιο, γιατί τα περισσότερα θέματα δεν πρόλαβαν να τα συζητήσουν αφού οι σύμβουλοι, κουρασμένοι από τους καβγάδες, σηκώθηκαν γύρω στις δέκα το βράδυ και έφυγαν…

• Ενώ όμως στον δήμο υπάρχει ένταση, στη νομαρχία η αισιοδοξία είναι διάχυτη. Τα εγκαίνια του πολιτιστικού πολυχώρου «Απόλλων» στα Καμίνια εξελίχτηκαν σε έναν πραγματικό θρίαμβο του Γιάννη Μίχα, ο οποίος έδειξε ξεκάθαρα ότι θα έχει τον πρώτο λόγο και για τη νέα τετραετία. Το σημαντικό στοιχείο της βραδιάς ήταν η παρουσία του Γ. Παπανδρέου που τίμησε με την παρουσία του τον νομάρχη Πειραιώς και έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι τον στηρίζει και ποντάρει σ’ αυτόν για την επανάληψη της νίκης του 2002.

• Απών από την εκδήλωση του νομάρχη ο Π. Φασούλας, ο οποίος θα επιστρέψει από τις ΗΠΑ στη χώρα μας μέσα στην εβδομάδα. Οπότε θα πρέπει να περιμένουμε και την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του από το ΠΑΣΟΚ. Πάντως, επιμένουμε ότι ο «ψηλός» θα πρέπει να προσέξει πολύ ποιους θα βάλει στον συνδυασμό του. Ο Πειραιάς έχει πολύ αξιόλογους ανθρώπους, άφθαρτους, που μπορούν να προσφέρουν πολλά. Και αυτοί οι άνθρωποι είναι δίπλα του. Ας μην κάνει λοιπόν ότι δεν τους βλέπει, επειδή κάποιοι φοβούνται ότι θα τους κόψουν «σταυρούς». Γιατί στο τέλος εκείνος θα χάσει. Δεν θα πει κανείς ότι έχασε τις εκλογές ο άλφα ή ο βήτα σύμβουλος. Όλοι θα πουν ότι τις έχασε ο Φασούλας…

• Σημείο αιχμής για τον δήμαρχο είναι η κοινωνική μέριμνα. Ο ίδιος στο τελευταίο ΔΣ αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο που έχει επιτευχθεί σε ελάχιστο χρόνο στον τομέα αυτόν. Όπως είπε, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» ξεκίνησε και πάει πολύ καλά, το «Σπίτι των κακοποιημένων γυναικών» λειτουργεί αποτελεσματικά και το «Σπίτι των αστέγων» ξεκινάει τις επόμενες ημέρες. «Στην κοινωνική πολιτική», τόνισε χαρακτηριστικά, «δεν μπορεί να μου πει κανείς τίποτα. Δημιουργούμε έναν δήμο που πάει μπροστά, που έχει μέλλον».

Δικαιολογημένη η τοποθέτηση αυτή του δημάρχου. Το έργο που γίνεται στον χώρο της κοινωνικής μέριμνας δεν έχει προηγούμενο. Και βέβαια οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στην πρόεδρο της ΔΕΚΟΜΕΠ Πασχαλίνας Καλαγιά που καταφέρνει πάντα να κάνει τα δύσκολα απλά… Και να διακρίνεται σε κάθε τομέα που της ανατίθεται. Μόλις προχθές πήγε η ίδια σε όλα τα σπίτια που είναι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και μίλησε με τους δημότες που εξυπηρετούνται. Τους ρώτησε αν είναι ευχαριστημένοι, αν θέλουν κάποια πρόσθετη βοήθεια, αν μπορεί κάπου να τους φανεί περισσότερο χρήσιμη. Όλοι, εκτός από τις ευχαριστίες είχαν και μια καλή κουβέντα να της πουν. Απόδειξη ότι το πρόγραμμα λειτουργεί και έχει πετύχει. «Στόχος της», όπως μας είπε, «είναι πολύ σύντομα ο αριθμός των 100 ατόμων που εξυπηρετούνται τώρα από το πρόγραμμα να διπλασιαστεί, το κοινωνικό πρόσωπο του δήμου πρέπει να το δουν όλο και περισσότεροι ανήμποροι Πειραιώτες…»

• Την τιμητική της είχε την περασμένη Δευτέρα η Δημοτική Αστυνομία. Λόγω της εορτής του Αγίου Κωνσταντίνου, που είναι ο προστάτης της, έγινε αρτοκλασία στον ομώνυμο ναό στο κέντρο του Πειραιά και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου του ναού στην οποία παρέστησαν εκτός του δημάρχου και του προέδρου του ΔΣ, πολλοί αντιδήμαρχοι και σύμβουλοι, η ηγεσία της ΕΛΑΣ του Πειραιά, και άλλοι. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο δήμαρχος απαντώντας σε σχετική έκκληση που περιελάμβανε η ομιλία του αντιδημάρχου Γ. Δαβάκη, ο οποίος είναι επικεφαλής της Δημοτικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί κατά 50 ακόμα άτομα το προσωπικό της και θα εμπλουτιστεί το τροχαίο υλικό με επιπλέον περιπολικά και μοτοσυκλέτες.

• Αναγνωρίζοντας το έργο της Δημοτικής Αστυνομίας και του Συμβουλίου Παραβατικότητας Πειραιά, γνωστή εταιρεία γάλακτος προσέφερε 600 κούτες γάλατα εβαπορέ και 600 κούτες γιαούρτια, συνολικά δηλαδή γύρω στα 15.000 κομμάτια και από τα δύο είδη. Τα γάλατα και τα γιαούρτια μοιράστηκαν από επιτροπή που συνέστησε ο Γ. Δαβάκης στην οποία μετείχαν μέλη του Συμβουλίου Παραβατικότητας και ο πρόεδρος του Βʼ Διαμερίσματος Γ. Μαστρονικόλας στις εκκλησίες του Πειραιά και στα ΚΑΠΗ. Στη διανομή παρών ήταν και ο δήμαρχος Χ. Αγραπίδης, ο οποίος όπου πήγε έγινε ενθουσιωδώς δεκτός από ιερείς και δημότες. Κάτι που σημαίνει ότι ίσως θα πρέπει να πυκνώσει τις επισκέψεις του στις γειτονιές. Οι λαμπρές εκδηλώσεις με τους πολλούς επώνυμους δεν φέρνουν ψήφους. Οι ψήφοι βρίσκονται στις συνοικίες. Εκεί πρέπει να τις αναζητήσει ο δήμαρχος, αφού και ο ίδιος διαπιστώνει ότι ο κόσμος θέλει την παρουσία του.

• Οφειλόμενη τιμή σ’ έναν παλιό Πειραιώτη, γόνο μιας από τις παλιότερες οικογένειες της πόλης, απέδωσε το ΔΣ του Πειραιά ψηφίζοντας την κάλυψη της θέσης του ευυπόληπτου πολίτη στο ΔΣ του ΚΑΠΗ του Προφήτη Ηλία από τον Κωνσταντίνο Μαστρονικόλα, τον άνθρωπο που μεγάλωσε σε αυτή τη γειτονιά και αγωνίστηκε όσο λίγοι για την προκοπή της. Απαιτείται η ανάδειξη παλαιών δημοτών που διακρίνονται για την εντιμότητα και το ήθος τους γιατί αποτελούν παραδείγματα για τους νέους. Και χρειάζεται η νεολαία τέτοια παραδείγματα.

• Είχαμε ξαναγράψει για την οδό Λακωνίας στο Νέο Ικόνιο, στην περιοχή Νεόκτιστα, όπου ο δρόμος δεν άνοιξε ποτέ για να μπουν οι σωλήνες της αποχέτευσης που τους έχουν πληρώσει οι κάτοικοι, αλλά έμειναν οι «πληγές» και τα… ξεφλουδίσματα για τα χαντάκια που επρόκειτο να γίνουν. Έτσι ο ανηφορικός δρόμος έχει γίνει… γολγοθάς για τους κατοίκους, αφού το κακοτράχαλο οδόστρωμα είναι ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους πεζούς και τα οχήματα. Με το ζόρι ανεβαίνουν 4Χ4, ενώ αρκετοί κάτοικοι τσακίζονται στα χαλάσματα του δρόμου όταν βγαίνουν από τα σπίτια τους. Η υπόθεση είναι στάσιμη εδώ και μήνες. Ο δήμαρχος Γ. Λαγουδάκος κάνει ότι δεν ξέρει τίποτα. Προφανώς πιστεύει ότι εκεί στο Ν. Ικόνιο δεν υπάρχει πια ζωή. Ούτε ψήφοι συνεπώς… Ίσως γι’ αυτό και δεν ασχολείται. Πιστεύουμε όμως ότι θα πρέπει να ασχοληθεί και μάλιστα σύντομα, γιατί οσονούπω θα… ασχοληθεί ο Εισαγγελέας. Οι κάτοικοι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια, ούτε θα περιμένουν να… αποδεκατιστούν από τους συνεχείς τραυματισμούς. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Η εικόνα που παρουσιάζει αυτός ο δρόμος είναι ντροπή για το Πέραμα. Αν γνωρίζει τη λέξη αυτή ο δήμαρχος ας επέμβει. Διαφορετικά, θα επέμβει ο κ. Εισαγγελέας.

• Εκτός ελέγχου φαίνεται ότι βρίσκεται κάποιο σημαντικό μέρος του λιμανιού του Πειραιά και συγκεκριμένα ο χώρος ελλιμενισμού στον Αγ. Γεώργιο. Τουλάχιστον αυτό αποδεικνύει ένα περιστατικό που έγινε την περασμένη Τρίτη και δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Ειδικότερα, εκπρόσωποι της εταιρείας που είχε πριν 15 μέρες πάρει το πλοίο ORO 1 σε πλειστηριασμό πήγαν για να το παραλάβουν. Όμως οι άνθρωποι του παλαιού ιδιοκτήτη τούς απώθησαν με την απειλή όπλων και τους πέταξαν όλους από το καράβι με τις… κλωτσιές! Οι εκπρόσωποι της νέας πλοιοκτήτριας εταιρείας έτρεξαν πανικόβλητοι στο τοπικό Λιμενικό Τμήμα και κατέθεσαν το συμβάν στον αξιωματικό υπηρεσίας κ. Καμίτση. Αυτός αντί να πάει να συλλάβει τους… πιστολέρο και να επιβάλει την τάξη δεν έκανε τίποτα παρά μόνον παρέλαβε τις μηνύσεις των ξυλοκοπηθέντων και απειληθέντων. Σε τηλεφωνική επικοινωνία μάλιστα που είχε ο δικηγόρος των θυμάτων μαζί του, του είπε πως δεν προέβη σε καμία σύλληψη, γιατί αυτή την οδηγία είχε δώσει η εισαγγελέας υπηρεσίας κυρία Παπαγεωργακοπούλου! Κάτι βέβαια που την επομένη αποδείχθηκε αναληθές, αφού όλο το δικαστικό μέγαρο του Πειραιά βοά ότι δεν είναι δυνατόν εισαγγελέας να αφήσει… ελεύθερους «μπράβους» πιστολέρο, οι οποίοι μάλιστα είχαν κατονομάσει ως ηθικό αυτουργό και υποκινητή τον πρώην πλοιοκτήτη!

Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και θα ακολουθήσει «κύμα» μηνύσεων και αγωγών. Το ζητούμενο όμως είναι ποιος ελέγχει τα λιμάνια. Γιατί δεν είναι δυνατόν να γίνεται τέτοιος χαμός και τα λιμενικά όργανα να μην κάνουν καμία σύλληψη θεωρώντας προφανώς ότι δεν… έγινε και τίποτα σπουδαίο! Δηλαδή το σπουδαίο ποιο θα ήταν; Να μάζευαν ένα – δύο πτώματα από τους ντόκους; Ήμαρτον…

• Τη μεγαλύτερη δυνατή συμπόρευση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του Κερατσινίου που ενδιαφέρονται να γυρίσει η πόλη σελίδα και να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας ενθαρρύνει με καθημερινές πρωτοβουλίες ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Σαλαλές. Με δήλωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου επισημαίνει: «Η συγκρότηση κοινού, ενωτικού μετώπου όλων των δημιουργικών και παραγωγικών δυνάμεων της πόλης γεννά την ελπίδα ότι στις εκλογές του Οκτωβρίου το Κερατσίνι θα αλλάξει σελίδα. Όλα τα ικανά κοινωνικά στελέχη που αγωνιούν για την πόλη έχουν θέση και ρόλο στην προσπάθεια που μόλις τώρα αρχίζει. Μοναδικός αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα που ταλανίζουν τις τελευταίες δεκαετίες το Κερατσίνι. Τα τοπικά προβλήματα ενώνουν, δεν χωρίζουν».

Ήδη το Κερατσίνι αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη των επικείμενων δημοτικών εκλογών, δεδομένου ότι έχει καταγραφεί η μέγιστη συσπείρωση των πολιτικών δυνάμεων στην υποψηφιότητα του Χρήστου Σαλαλέ. Έμπειρα στελέχη της παράταξης (Κ. Λάλος, Γ. Χάσκας) υποστηρίζουν τον Χρήστο Σαλαλέ.


Σχολιάστε εδώ