Βυζάντιον

Εξ όσων πληροφορούμαι, αύριο οι τρεις αρμόδιοι υπουργοί θα κάνουν έκτακτες ανακοινώσεις. Με την ίδια σύνθεση: Παπαληγούρας, Ρουσόπουλος, Βουλγαράκης. Η Eurovision ήταν και είναι εθνική υπόθεση. Χάσαμε άδικα από τους Φινλανδούς που, ας μην ξεχνάμε, κατασκευάζουν τα τηλέφωνα Nokia. Δεν το βλέπετε μπροστά σας το σκάνδαλο;


Υποθέστε ότι είστε η Βίσση. Τα έχετε δώσει όλα στη σκηνή. Βρεθήκατε στην ένατη θέση και μάλιστα εντός έδρας. Είστε σίγουροι ότι μετά από όλα αυτά θέλετε να δείτε μπροστά σας τον Ρουσόπουλο;


Και αν η απογοήτευση από την ήττα της Άννας και την απουσία του Ρουσόπουλου σας υποχρέωσε να αλλάξετε κανάλι, τότε χάσατε το καλύτερο, τους τίτλους τέλους. Πρώτα εμφανίστηκε το όνομα του προέδρου της ΕΡΤ και μετά του εντεταλμένου συμβούλου. Ακολούθησε ο σκηνοθέτης και οι λοιποί άσημοι συντελεστές της διοργάνωσης. Θεωρώ εύστοχη την επιλογή. Ο αδαής ευρωπαίος τηλεθεατής θα μπορούσε εύκολα να υποθέσει ότι το δεξί τέρας λέγεται Παναγόπουλος και το αριστερό Χουλιάρας!


Αλλά ας μην τους αδικούμε, τα κατάφεραν υπέροχα. Ειδικά για τον κ. Χουλιάρα η επαφή με τα καλλιτεχνικά δρώμενα μπορεί να του εξασφαλίσει διεύρυνση των πλούσιων επαγγελματικών οριζόντων που διαθέτει. Μέσω του Καρβέλα δύναται να συνδεθεί και επαγγελματικά με την Ανίτα Πάνια για να αναλάβει την παραγωγή των μεταμεσονύχτιων καλλιτεχνικών προγραμμάτων στις «Αϋπνίες»! Όχι, δεν είναι σωστό. Ο εντεταλμένος Χουλιάρας είναι πλέον… ευρωπαϊκός θεσμός. Έτσι όπως ποζάρει μαζί με τις ελληνικές υποψηφιότητες, δικαίως θεωρείται ο… «Μητσάρας» της Eurovision, το ευρωπαϊκό αντίστοιχο του κυρίου που βρίσκεται μονίμως πίσω από ποδοσφαιρικούς αστέρες!


Ο δε πρόεδρος Παναγόπουλος αξίζει τη συμπάθειά μας. Όσο και αν πληρώνεσαι, δεν είναι και λίγο να υφίστασαι την υπαλληλική σχέση με τον Θόδωρο Ρουσόπουλο. Τι είναι, άλλωστε, ο πρόεδρος της ΕΡΤ; Ο σκύλος που φέρνει την εφημερίδα στο αφεντικό; Να το σοβαρέψω και λίγο, ρωτώντας κάτι. Είναι αλήθεια ότι στο πρωθυπουργικό γραφείο αναπαύεται έκθεση «ανεξάρτητων εκτιμητών» που προβλέπει δραματική επιδείνωση των οικονομικών του ευαγούς ιδρύματος; Αληθεύει ότι ο πρωθυπουργός δεν ασχολείται, εμπιστευόμενος τις διαβεβαιώσεις που του δίνει ο Θόδωρος; Μανία που έχουν οι Καραμανλήδες με τον Θόδωρό τους…


Πάντα στο σύγχρονο πνεύμα της Eurovision, έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για κατάρρευση του χρηματιστηρίου. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει διακρίνει την επικοινωνιακή αντιμετώπιση του θέματος και απορώ γιατί πληρώνει τις στρατιές των ερασιτεχνών. Μπορεί το χρηματιστήριό μας να είχε στην αρχή της εβδομάδας τη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρώπη, αλλά θα πούμε ότι έτσι διαφημίζεται η χώρα και η κεφαλαιαγορά της.


Στο τηλέφωνο ήταν ο εκλεκτός φίλος Γιάννης Π. «”Προκόπιε”, φρονώ ότι πρέπει να αναβαθμιστείς εντός του “Βυζαντίου” που έχεις κατασκευάσει. Πιστεύω ότι ο εκδότης θα πρέπει να σε ανακηρύξει μέγα λογοθέτη». Το είπα στον εκδότη την ώρα που υπέγραφε την παχυλή επιταγή της αμοιβής μου. Μου θύμισε, κομψά παραδέχομαι, ότι ο τελευταίος μέγας λογοθέτης του Βυζαντίου, ο Λουκάς Νοταράς, αποκεφαλίστηκε. Πήρα την επιταγή και έφυγα.


Με την ευκαιρία, επειδή έχω χρήμα, λέω να τζογάρω. Αύριο είναι η μαύρη επέτειος της Αλώσεως, κατά τη γνώμη μου ιδανική ημερομηνία για να ολοκληρωθεί το «deal» της Εθνικής στην Τουρκία. Το στοίχημα που βάζω έχει ως εξής: Πόσες αναφορές στην Άλωση θα έχει σήμερα η εφημερίδα; Αποδόσεις: Άρθρο του εκδότη 4,45, μικρό σχόλιο του εκδότη 1,80, αναφορά των διπλανών μου 22, άρθρο σε άλλη σελίδα 1,10, σχεδόν σίγουρο δηλαδή. Το καλό με αυτά τα άρθρα είναι ότι τα τελευταία 200 χρόνια χρειάζεται να αλλάξεις μόνο μερικά ονόματα. Τα υπόλοιπα μένουν ίδια.


Τώρα που εισήλθα στα μαρμαρένια αλώνια του πατριωτισμού, σπεύδω να καταθέσω και εγώ τη συμβολή μου στον προβληματισμό του ΠΑΣΟΚ κατά την αναζήτηση υποψηφίων. Ο Αλία μένει στον Λαγκαδά. Η μητέρα του είναι από τη Νιγηρία, ο πατέρας του είναι Αλβανός. Επίσης, ο Αλία είναι γκέι και όταν ήταν μαθητής συνελήφθη επειδή κατείχε ένα τσιγαριλίκι. Είναι αναμφισβήτητα η ιδανική υποψηφιότητα για τη νομαρχία Θεσσαλονίκης απέναντι στον Παναγιώτη Ψωμιάδη.


Και τώρα το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ μου με τα «αλιεύματα» της εβδομάδας:
• Διακρίνω έναν εκνευρισμό στον ΑΝΤ1 για τον πρωθυπουργό, ή είναι ιδέα μου; Ο εκνευρισμός υφίσταται λόγω της άρνησης του Γιώργου Βουλγαράκη να παρέμβει υπέρ της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (δηλαδή του Κυριακού) για τη διοργάνωση αθλητικής συνάντησης στην Ολυμπία. Ο κ. Μίνως, πάντως, έχει τη διάθεση να φτάσει το θέμα στα άκρα.
• Ο κορυφαίος υπουργός Θόδωρος Ρουσόπουλος λέει στο περιβάλλον του ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί υποψηφιότητα της Φωτεινής Πιπιλή στην υπερνομαρχία.
• Με αυστριακή τεχνογνωσία -και όχι βρετανική- οι Όμιλοι Μπόμπολα και Κοντομηνά αναμένεται να κινηθούν από κοινού για είσοδο στα «φιλέτα» του ΟΠΑΠ.
• Η Emirates θα είναι ο βασικός επενδυτής στο επιχειρηματικό σχήμα της Ολυμπιακής. Η συμφωνία έχει επικυρωθεί και πολιτικά. Η απόλυτη μεταφορά στην πραγματική ζωή του εμίρη και του κακομοίρη…


Κλείνω τη στήλη με την ψυχή στο στόμα. Γράφω στο διάλειμμα του φιλοσοφικού συνεδρίου που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο. Εμείς συμμετέχουμε κανονικά ως εφημερίδα με ομιλία του συντάκτη των ειδήσεων από τη Βόρειο Ελλάδα. Θέμα της ομιλίας του: «Τα ρωμαϊκά όργια πολλών λιπαρών ως όχημα φιλοσοφικής ενδοσκόπησης». Απολαυστική ομιλία…

Προκόπιος


Σχολιάστε εδώ