Αρνητικές εισηγήσεις για 29 προέδρους Εφετών!

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. Θεωρείται το λιγότερο περίεργο, αν όχι και πρωτοφανές, τόσο μεγάλος αριθμός προέδρων εφετών να μη θεωρούνται ικανοί να προαχθούν σε αρεοπαγίτες!

Και οι ανησυχίες, τα ερωτήματα και οι -υπόγειες, προς το παρόν- αντιδράσεις αυξάνονται αν συνυπολογιστούν και οι εξής επιπλέον παράγοντες:

• Οι αρνητικές εισηγήσεις τις έχει κάνει ο ίδιος ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ρωμ. Κεδίκογλου.

• Οι εισηγήσεις έχουν γίνει με περίεργα επιχειρήματα του τύπου «επειδή έχει πλούσιο συγγραφικό έργο (ο τάδε πρόεδρος εφετών) δεν πρέπει να προαχθεί, γιατί δεν θα του μένει καιρός να ασχολείται με τα καθήκοντα του αρεοπαγίτη»!

Αλλά φαίνεται πως περίπου το ίδιο συμβαίνει και με τις προαγωγές εφετών σε θέσεις προέδρων εφετών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, και εδώ υπάρχουν αρνητικές εισηγήσεις για… 32 εφέτες.

Σε αυτή την περίπτωση τις αρνητικές εισηγήσεις φέρεται να έχει κάνει ο αρεοπαγίτης, κ. Λοβέρδος.

Σημειώνεται, δε, πως από τους 29 προέδρους εφετών, για τους οποίους υπάρχει αρνητική εισήγηση για την προαγωγή τους σε αρεοπαγίτες, αρκετοί από αυτούς έχουν καλή φήμη και χαίρουν εκτίμησης στο δικαστικό σώμα.

Η ανησυχία που εκφράζεται μετά από αυτές τις επίμονες πληροφορίες είναι ότι επιχειρείται κομματική άλωση της Δικαιοσύνης.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά, που υποστηρίζει ότι χρειάζεται βαθιά τομή προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ανανέωση στο δικαστικό σώμα και ιδιαίτερα στην κορυφή του, πολύ περισσότερο μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για κυκλώματα διαφθοράς και χρηματισμού στον χώρο.

Η ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα συνέλθει για να αποφασίσει για τις προαγωγές στις 6 Ιουνίου. Κατά… σύμπτωση, δε, εκείνη την ημέρα θα απουσιάζει στη Βουλγαρία, για υπηρεσιακό ταξίδι, ο απερχόμενος (λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας) εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημ. Λινός. Και δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι σκόπιμα επελέγη εκείνη η ημερομηνία, γιατί ο κ. Λινός εκτιμάται ότι θα είχε αντιρρήσεις για κάποιες τουλάχιστον εκ των αρνητικών εισηγήσεων…

Νέος κύκλος διώξεων…

Στο μεταξύ αναμένεται ότι σε περίπου 10 ημέρες θα ξεκινήσει η νέα φάση διώξεων κατά δικαστικών στο πλαίσιο των ερευνών για την κάθαρση στον χώρο της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πρόκειται να ασκηθούν διώξεις εις βάρος 10 δικαστών σε επίπεδο εφετών και γνωστών δικηγόρων της Αθήνας.

Ανάμεσα στους υπό δίωξη δικαστές συμπεριλαμβάνεται κι ένα ζευγάρι εφετών…


Σχολιάστε εδώ