Αιρετικά

Βέβαια, εκείνο που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι ότι δεν πρόκειται ο Σωκράτης Κόκκαλης να κάνει κάποια τρελή κίνηση, και οι εντολές που έχει δώσει λένε ότι ευπρόσδεκτοι είναι εκείνοι που η απόκτησή τους, αλλά και η συντήρησή τους θα είναι εντός λογικών ορίων.

Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι δεν είναι δυνατή η προσέλκυση ποδοσφαιριστή πρώτης γραμμής και κλάσεως, αφού το κόστος είναι απαγορευτικό και αφορά μόνο ομάδες με τεράστιους προϋπολογισμούς, όπως είναι οι γνωστές μας Τσέλσι, Μίλαν, Ρεάλ, Μπάρτσα, Μάντσεστερ και άλλες. Κατά συνέπεια, μοιάζει λογικό να καταπιάνεται η διοίκηση με παίκτες όπως ο Ζε Ρομπέρτο και ο Ρόκε Τζούνιορ, που ενώ είναι πολύ καλοί, έχουν πλέον μια ηλικία και κάπου το συζητούν.

Επειδή η επαφή μαζί τους, αλλά και με άλλους που θα ακολουθήσουν καθ’ όλες τις ενδείξεις, δεν είναι και εύκολη, η επιστράτευση του Ριβάλντο θεωρείται έξυπνη κίνηση, γιατί μπορεί και επηρεάζει. Ωστόσο, οι τηλεφωνικές επαφές του Ρίμπο δίνουν τροφή σε πολλά σενάρια για άφιξη συμπατριωτών του στο λιμάνι, και θα πρέπει κανείς να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός για όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας με καταιγιστικό καθημερινό ρυθμό.

Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που παρελαύνουν πολλά ονόματα και δεν θα αποτελέσει έκπληξη να δούμε και ρυθμό… ταγκό, αν δεν καθίσει κάποια βραζιλιάνικη μεταγραφή. Και η Αργεντινή διαθέτει παντού καλούς παίκτες. Εκείνο, πάντως, που κυριαρχεί ως στόχος στον Ολυμπιακό δεν είναι οι μεταγραφές για τις μεταγραφές, αλλά η εξασφάλιση κατά βάση κεντρικών αμυντικών παικτών, γιατί στον χώρο αυτό ο Σόλιντ είναι αμετακίνητα αποφασισμένος να αλλάξει τα πρόσωπα και να στηριχτεί σε άλλα, ικανά μάλιστα να αποτελέσουν κυματοθραύστες στα κύματα που κατά κανόνα επικρατούν στις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις.

Η εξασφάλιση παικτών εγνωσμένης αξίας που μπορούν να καλύψουν τα κεντρικά μετόπισθεν μόνο εύκολη δεν είναι, και θα λέγαμε ότι αποτελεί και τον μεταγραφικό πονοκέφαλο του νορβηγού τεχνικού. Δεν περιορίζεται ο προπονητής στις βραζιλιάνικες επαφές, αλλά έχει κατά νου και λύσεις σκανδιναβικές, που είναι λογικό να μην τις δημοσιοποιεί. Με πέντε έως σήμερα ολοκληρωμένες μεταγραφές, από τις οποίες καμία δεν αφορά κεντρικό αμυντικό, ο

Σόλιντ δεν αισθάνεται ασφαλής και προσπαθεί να πιέσει για εντατικοποίηση των επαφών, τις οποίες παρακολουθεί συστηματικά και με αγωνία. Πάντως, λύση ελληνική στο θέμα αυτό δεν φαίνεται στον ορίζοντα μετά την εγκατάλειψη της περίπτωσης Κυργιάκου που προσκρούει σε σταθερή λαϊκή αντίδραση.

Ως εκ τούτου, είναι ολοφάνερο ότι η άμυνα του Ολυμπιακού θα απαρτίζεται εξ ολοκλήρου από ξένους παίκτες, εκτός βέβαια και αν κατά περίπτωση επιπλεύσει ο Ανατολάκης. Περί Νικοπολίδη δεν γίνεται λόγος, γιατί με αυτόν θα ξεκινήσει ο Σκανδιναβός. Μετά τις αλλεπάλληλες μεταγραφές του χειμώνα, που πραγματικά εντυπωσίασαν, γιατί έγιναν σε χρόνο πρωτοφανή για Ολυμπιακό και ελληνικό ποδόσφαιρο, παρατηρείται μια στασιμότητα, που μπορεί μεν να μην προκαλεί αγωνία, αλλά κάπου θέλει ο κόσμος να ακούσει ότι οχυρώνεται και αμυντικά η ομάδα, που εφέτος είναι αναγκασμένη να διεκδικήσει με όλες της τις δυνάμεις την ευρωπαϊκή διάκριση.

Αυτή η στασιμότητα συνδυάζεται και με την καθυστέρηση για τις αποδεσμεύσεις, που συνήθως ακολουθούν. Αλλά και οι αποδεσμεύσεις δίνουν λαβή για πολλά σενάρια, με πρώτο αυτό που αφορά τον Μαυρογενίδη που εμφανίζεται άλλοτε ως υποψήφιος για την ΑΕΚ και άλλοτε για τον Ηρακλή. Πιθανόν, όμως, υπό αποδέσμευση παίκτες να αποτελέσουν και ανταλλάγματα για έναν ή δύο Έλληνες παίκτες. Το τοπίο ακόμη δεν ξεκαθαρίζει, ίσως αργήσει λίγο, αλλά πάνω απ’ όλα όλοι πιστεύουν στον Ολυμπιακό ότι τελικά θα γίνει το καλύτερο δυνατόν για την ενίσχυση της ομάδας. Οι οπαδοί βασίζονται και στη μεγάλη επιθυμία του Σωκράτη Κόκκαλη να επιτευχθεί και ο στόχος – διακαής πόθος για μία πορεία στην Ευρώπη, που θα κάνει υπερήφανους τους φίλους των πρωταθλητών, και περιμένουν από τον πρόεδρο να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο από πλευράς μεταγραφών.

Kάτι τρέχει με τον Δημήτρη

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως ο Ολυμπιακός δεν έχει απαντήσει ακόμη στον Δημήτρη Μαυρογενίδη αν θα του ανανεώσει το συμβόλαιό του, που λήγει στις 30 Ιουνίου. Βλέπετε, αν δεν αποκτηθούν κεντρικοί αμυντικοί πρώτης γραμμής, μη δείτε τον Ζεβλάκοφ κεντρικό αμυντικό (άλλωστε ο Πολωνός ξέρει τη θέση), τον Πάντο στο δεξί άκρο της άμυνας και τον Μαυρογενίδη πρώτη αλλαγή. Δεν έχει ξεχαστεί η πολύ καλή εμφάνιση του τελευταίου στον τελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ στο Ηράκλειο. Αφήστε που το ενδιαφέρον της ΑΕΚ για την απόκτηση του Μαυρογενίδη προβληματίζει τους Πειραιώτες.


Χτύπησε «κόκκινο»

Το προφίλ του αγαπητού προπονητή που συγκέντρωνε την εκτίμηση και των θαυμασμό όλων των φιλάθλων ανήκει στο παρελθόν. Ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται από τον αγγλικό Τύπο σαν ο απόλυτος δικτάτωρ. Και η αντιμετώπιση που θα έχει το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί από δύο ζητήματα. Από την πορεία της εθνικής Αγγλίας στο παγκόσμιο κύπελλο στη Γερμανία, αλλά και από τις επιδόσεις του Γουέιν Ρούνεϊ. Οι λόγοι είναι απλούστατοι. Ο σκωτσέζος μάνατζερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απαγόρευσε στον διεθνή επιθετικό να αγωνιστεί στα γήπεδα της Γερμανίας. Υποστηρίζει ότι δεν έχει ξεπεράσει απόλυτα τον τραυματισμό και θεωρεί ότι ενδεχόμενη συμμετοχή του ίσως στοιχίσει στη Μάντσεστερ την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Απέλυσε τον ιατρό (Μάικ Στόουν) που ήταν υπεύθυνος για τη θεραπεία του Ρούνεϊ, κρίνοντας ότι έκανε πολλά λάθη, γεγονός που καθυστέρησε την επιστροφή του παίκτη στην αγωνιστική δράση και ο αγγλικός Τύπος τον επικρίνει γι’ αυτήν του την απόφαση. «Ο Φέργκιουσον είναι έξαλλος γιατί ο Ρούνεϊ θα αγωνιστεί στην εθνική Αγγλίας, ενώ απουσίαζε αρκετό καιρό από τη Μάντσεστερ. Τα έβαλε με τον ιατρό, προφανώς δεν γνωρίζει όμως ότι ο Ρούνεϊ βρέθηκε στο πάρτι που έκανε πρόσφατα ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και έκλεψε την παράσταση με τις χορευτικές του ικανότητες με παρτενέρ την Κόλιν Μακ Λόκλιν», υποστηρίζουν με ειρωνικό ύφος οι άγγλοι δημοσιογράφοι που τονίζουν επίσης ότι θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η επιθυμία του αθλητή να αγωνιστεί με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φέρεται να ζήτησε από την αγγλική ομοσπονδία να εγγυηθεί για την αποζημίωσή της σε περίπτωση νέου τραυματισμού του Ρούνεϊ στο Μουντιάλ ή επιδείνωσης της κατάστασής του. Η ομοσπονδία ωστόσο δεν δέχεται κάτι τέτοιο, καθώς ο Ρούνεϊ υποβλήθηκε τη περασμένη εβδομάδα σε εξετάσεις, όπου διαπιστώθηκε ότι έχει ξεπεράσει απόλυτα τον τραυματισμό του. Κύκλοι της ομοσπονδίας άλλωστε αναφέρουν ότι ο Φέργκιουσον απέλυσε τον Μάικ Στόουν όχι λόγω του Ρούνεϊ, αλλά γιατί οι σχέσεις τους δεν ήταν οι καλύτερες, μη δικαιολογώντας ουσιαστικά τη στάση που τηρεί.

Οι κανονισμοί της FIFA πάντως δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στον σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Για την ακρίβεια, τον υποχρεώνουν να επιτρέψει στον Ρούνεϊ να αγωνιστεί στην εθνική ομάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Είναι ωστόσο βέβαιο ότι το ζήτημα έχει ακόμη… πολύ ψωμί, γιατί ο Φέργκιουσον δεν είναι από τους ανθρώπους που συμβιβάζονται εύκολα με μια ήττα, έστω και σε αυτό το επίπεδο.


Το ενδιαφέρον στη Β΄ Εθνική

Στη β΄ κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος. εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το ματς Κατάνια-Αλμπινολέφε. Η γηπεδούχος θέλει μόνο νίκη, για να τερματίσει στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας, σε αντίθεση με την φιλοξενούμενη ομάδα, που θέλει το τρίποντο για να εξασφαλίσει την παραμονή της στην κατηγορία. Η έδρα θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή την αναμέτρηση. Γι’ αυτό και θα παίξουμε τον άσο. Νίκη κόντρα στην Κατάντζαρο και παράλληλα συνδυασμό αποτελεσμάτων θέλει η Μπολόνια, προκειμένου να τερματίσει στην πρώτη εξάδα. Οι πιθανότητες πάντως δεν είναι με το μέρος των γηπεδούχων, οι οποίοι παρʼ όλα αυτά έχουν το προβάδισμα για την κατάκτηση των τριών βαθμών απέναντι στην χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος. Σε τροχιά απευθείας ανόδου βρίσκεται η Τορίνο, η οποία ελπίζει για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης. Η «γκρανάτα» θέλει νίκη κόντρα στην υποβιβασμένη Κρεμονέζε και παράλληλα γκέλα της Κατάνια για να ανέβει στην μεγάλη κατηγορία. Έχει τον πρώτο λόγο για τη νίκη σε αυτή την αναμέτρηση, όμως λογικά θα τερματίσει στην τρίτη θέση και θα έχει το πλεονέκτημα έδρας στα μπαράζ. Τέλος στην βʼ Ισπανίας η Ούελβα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την άνοδο στην Πριμέρα Ντιβιζιόν καθώς ηττήθηκε την προηγούμενη αγωνιστική από την Αλμερία. Υποδέχεται την Καστεγιόν και αν πάρει το τρίποντο θα βρεθεί μια ανάσα από την άνοδο. Η φιλοξενούμενη ομάδα ακόμα και με ήττα δεν υπάρχει περίπτωση να κινδυνέψει. Ο άσος έχει το προβάδισμα.

Περί Αμπράμοβιτς

Την περασμένη εβδομάδα, στενός συνεργάτης του Ιβάν Σαββίδη είχε το θάρρος και την τρέλα να συγκρίνει το… αφεντικό του με τον Αμπράμοβιτς. Είπε για την ακρίβεια ότι ακόμη και ο Ρώσος κροίσος όταν αγόρασε την Τσέλσι δαπανώντας ένα αστρονομικό ποσό πήρε και τις εγκαταστάσεις. Ενημερωτικά, ο Αμπράμοβιτς για να πάρει την Τσέλσι κατέθεσε έγγραφα που απεδείκνυαν τι σκόπευε να κάνει. Ξαφνικά η Τσέλσι έγινε από τις πλουσιότερες ομάδες της Ευρώπης και το καλοκαίρι αναστάτωσε τη Γηραιά Ήπειρο με τα συμβόλαια που πρόσφερε. Το ίδιο σκοπεύει να κάνει και φέτος. Εκατό χιλιάδες αγγλικές λίρες την εβδομάδα προσφέρει στον Ρομπέρτο Κάρλος ο Αμπράμοβιτς. Δηλαδή κάτι παραπάνω από πέντε εκατομμύρια τον χρόνο. Ο βραζιλιάνος αμυντικός το σκέφτεται όμως γιατί η πρόταση αφορά τριετή συνεργασία και δεν έχει σκοπό να παίζει στα 36 του.


Εικόνα διάλυσης…

Μόνο στα χέρια δεν πιάστηκαν οι παίκτες του Ηρακλή στο βόλεϊ στους τελευταίους δύο αγώνες. Στον δεύτερο αγώνα, Γκιούρδας και Μπολ λογομάχησαν σε έντονο ύφος. Ο Αμερικανός τα είχε με τον «Μάριο» επειδή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Μπάλα είναι όμως και γυρίζει και στον τέταρτο αγώνα, στο κλειστό του Ευόσμου, οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Ο Γκιούρδας ήταν μακράν ο καλύτερος για τους «κυανόλευκους» και πάνω απ’ όλα πολεμούσε όλες τις φάσεις. Αντιθέτως, Μπολ και Στάνλεϊ υστέρησαν σε διάθεση, προφανώς επηρεασμένοι από το ότι έχουν κλείσει ήδη σε άλλες ομάδες. Φραστικά επεισόδια δεν σημειώθηκαν όμως μεταξύ των παικτών. Ο Αλέκος Λεώνης σε κάποια φάση βλέποντας τον Στάνλεϊ… σκιά του εαυτού του, τον αντικατέστησε. Ο Αμερικανός αντέδρασε βρίζοντας στη μητρική του γλώσσα, ενώ πέταξε επιδεικτικά το ταμπελάκι της αλλαγής. Αυτός που δικαιώθηκε πάντως απόλυτα μετά τον τρίτο αγώνα ήταν ο Κράβαρικ. Ο ελληνοποιημένος αρχηγός του Ηρακλή έκανε λόγο για έλλειψη διάθεσης, φωτογραφίζοντας συγκεκριμένους συμπαίκτες του.

Για να λέμε όμως και τα πράγματα με το όνομά τους, οι φίλοι του Ηρακλή αποθέωσαν την ομάδα μετά τον τέταρτο χαμένο τελικό. Αποχαιρέτησαν άλλωστε και μια εποχή πλούσια σε τίτλους και διακρίσεις, καθώς το μέλλον περιλαμβάνει μείωση του οικονομικού προϋπολογισμού και ουσιαστικά υποδεέστερους στόχους.

Η κατάρα της «γριάς»

Απόλυτος άρχοντας ήταν ο Θόδωρος Μπάεφ στον Εύοσμο. Όπως είπε, διατήρησε τον τίτλο του πρωταθλητή, έριξε και την μπηχτή του σ’ αυτούς που του έλεγαν ότι η… κατάρα της γριάς ακολουθεί όποιον εγκαταλείπει τον Ηρακλή για άλλη ομάδα. Πριν το παιχνίδι άκουσε τα εξ αμάξης, μετά το παιχνίδι όμως χειροκροτήθηκε από την πλειονότητα των φίλων του Ηρακλή, που έδειξαν ότι δεν ξέχασαν την προσφορά του.

Προλήψεις και κατάρες

Ο Αλέκος Λεώνης έλαβε τα μέτρα του ως γνήσιος προληπτικός, αλλά δεν είχε αποτέλεσμα η προσπάθειά του. Ο προπονητής του Ηρακλή ξεκίνησε τη σειρά των αγώνων με τον Ολυμπιακό φορώντας τζιν και λευκό πουκάμισο. Όταν δυσκόλεψαν τα πράγματα άλλαξε… γούστα. Πέταξε το πουκάμισο και έβαλε t-shirt. Στο ξεκίνημα των αγώνων με τον Παναθηναϊκό το πουκάμισο επανήλθε για να φθάσουμε στον τέταρτο αγώνα. Είδε και απόειδε και κατόπιν ώριμης σκέψης αποφάσισε να εμφανιστεί στο γήπεδο αξύριστος, βάζοντας ουσιαστικά σε λειτουργία τα μεγάλα μέσα. Ούτε κι αυτό το γούρι έπιασε τόπο. Πλέον ψάχνει να βρει τι έφταιξε. Κάποιος καλοθελητής τού είπε πάντως περί ενός προσώπου που κουβαλάει μια κατάρα. Το κακό είναι ότι πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα του πρόσωπα στην ομάδα.


Σχολιάστε εδώ