XΡΗΜΑτιστήριο

→ Με πτώση ξεκίνησε η προηγούμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα στη Σοφοκλέους ακολουθώντας την πορεία των διεθνών αγορών, που κατέγραψαν σημαντικές απώλειες ενώ τιμές σε πετρέλαιο, χρυσό, χαλκό και άλλα βιομηχανικά μέταλλα διόρθωσαν απότομα. Ο γενικός δείκτης τιμών υποχώρησε στις 4.102,05 μονάδες μειωμένος κατά 2,47% και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 366,5 εκατ. ευρώ. Tην επομένη επικράτησαν ελαφρά ανοδικές τάσεις, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να ενισχυθεί κατά 0,31% στις 4.114,65 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατά 0,21%, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να κλείσει με οριακή άνοδο 0,03% και της μικρής με κέρδη σε ποσοστό 2,48%. Aκολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση, στην οποία, μολονότι στο μεγαλύτερο μέρος της η αγορά κατέγραφε κέρδη, εν τέλει γύρισε σε αρνητικό έδαφος. Ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,28% στις 4.020,85 μονάδες, ενώ 51 μετοχές ενισχύθηκαν, 229 υποχώρησαν και 37 παρέμειναν σταθερές. Tην επομένη οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 3.909,65, μειωμένος κατά 2,77%, και η αξία των συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 570 εκατ. ευρώ. Σημαντικές απώλειες για τις μετοχές Εθνική, Eurobank, ΕΛΤΕΧ και Μυτιληναίος.

→ Iκανοποιητική κρίνεται η προμήθεια της «Index Χρηματιστηριακής», στην αναγκαστική εκποίηση μετοχών της «Hitech», που πραγματοποιήθηκε με εντολή της «Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς».

→ Έχουν και παράπονα; Ο λόγος για ορισμένους τραπεζίτες, οι οποίοι θεωρούν ότι οι προμήθειες που λαμβάνουν ετησίως οι εταιρείες τους, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, είναι μικρές.

→ Είναι γεγονός ότι σε κάποιες γενικές συνελεύσεις εισηγμένων εταιρειών δεν παρίσταται ούτε το 1% των μετόχων; Δεν γνωρίζουν την ημερομηνία διεξαγωγής ή συμβαίνει κάτι άλλο, πιο σοβαρό;

→ Να και ένα καλό νέο! Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Τειρεσίας Α.Ε», η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών τον Απρίλιο διαμορφώθηκε σε 72,833 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 42,39% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό.

→ Μας άρεσε η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον ΣΕΒ, ειδικά δε οι θέσεις του για φορολογία και κοινωνικό κράτος.

→ «… Η αλληλέγγυος ευθύνη των μελών του διοικητικού συμβουλίου είναι λογικό επακόλουθο της συλλογικής του δράσης. Η ανάθεση οργανικών εξουσιών σε μεμονωμένα μέλη του δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται από την υποχρέωση να τους εποπτεύει και να τους καθοδηγεί… »!!! Ελπίζουμε κάποια από τα πρώην καλοπληρωμένα τραπεζικά μέλη του ΔΣ της «Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ» να γνωρίζουν τις ευθύνες τους για τα πεπραγμένα στην εταιρεία αυτή.

→ Σαν πολύ εύκολα δεν μας έκαναν να ξεχάσουμε την περίοδο της χρηματιστηριακής φούσκας; Εντάξει, δεν λέμε, καλά τα επιχειρηματικά deals, αλλά μέσα στα όρια που αντέχει η αγορά, καθώς τα χρήματα που ζητούν οι εισηγμένες με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είναι πάρα πολλά.

→ Οι ξένοι πάντως ψηφίζουν υπέρ του «οριζόντιου» συστήματος εκκαθάρισης και συναλλαγών, ζητώντας από τους αρμοδίους να πράξουν τα δέοντα! Για να δούμε αν υποκύψουν στις πιέσεις τους…

→ Όταν μιλάμε για το ίδιο παντελόνι, θεωρείται λογικό η μια τσέπη να χρωστά, ενώ η άλλη να εμφανίζει υπεραξίες;! Για ποιόν όμιλο εταιρειών χτυπά άραγε η καμπάνα;

→ Όταν, για φορολογικά οφέλη και μείωση εξόδων οι περισσότερες εισηγμένες πραγματοποιούν συγχωνεύσεις θυγατρικών τους εταιρειών, υπάρχουν κάποιες άλλες που προχωρούν στην δημιουργία νέων. Γιατί άραγε; Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «Παντεχνική».

→ Ποιος ο λόγος ύπαρξης του ηλεκτρονικού συστήματος «ΕΛΕΓΞΙΣ», όταν οι πληροφορίες του θα αντλούνται από το ήδη υπάρχον σύστημα «Taxis»; Μήπως όλα γίνονται για τη μοιρασιά των περίπου 10 εκατ. ευρώ που πρόκειται να κοστίσει;

→ Από λόγια άλλο τίποτε, από έργα όμως; Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι μπορεί να εικάζουν, για δικούς τους λόγους, την εισροή ξένων κεφαλαίων για επιχειρηματικές συμφωνίες στη χώρα μας, το θέμα είναι αν κάτι τέτοιο γίνει πράξη.

→ Μήπως θα έπρεπε ο «ΟΔΔΗΧ» να δημοσιοποιεί, σε ετήσια βάση, έκθεση σχετική με τα πεπραγμένα του; Το υπό διαχείριση χρέος είναι πολύ μεγάλο και απαιτεί ελέγχους και διαφάνεια.

→ Mε τις νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών στο «ΙΚΑ» δεν λύνεται το πρόβλημα, καθώς πρέπει να παρθούν γενναία μέτρα κυρίως με τις προσαυξήσεις, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 80%! Tώρα όσον αφορά το μέτρο που δίνει τη δυνατότητα στους μεγαλοφειλέτες, που χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές άνω των 300.000 ευρώ, να τις παγώσουν για τρία χρόνια, τι να πούμε;

→ Γιατί τέτοια «πρεμούρα», παρακαλώ; Αν το ποσοστό των ενσώματων ονομαστικών μετοχών αγγίζει πράγματι το 5%, τότε η σχετική εγκύκλιος της «Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς» για την προθεσμία αποϋλοποίησης και αναγκαστικής εκποίησης κρύβει ερωτήματα!

→ Ίσως η εμπλοκή πολλών αρμόδιων φορέων να επηρεάσει αρνητικά την απορρόφηση κονδυλίων από το «ΚΠΣ», όμως και η αδικαιολόγητη βιασύνη – μυστικοπάθεια προκαλεί!

→ Σε αντίθεση με το «όραμα» της «Εθνικής» για τη γείτονα χώρα, η «Intracom» δεν θέλησε να ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς μειοψηφικού πακέτου στη δεύτερη μεγαλύτερη τουρκική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Γιατί άραγε;

→ Η αύξηση των χρηματοδοτούμενων αγορών, είτε μέσω τραπεζικού δανεισμού, είτε μέσω επενδυτικών κεφαλαίων, φαίνεται ότι προβληματίζει όλους εκτός από τους Έλληνες. Γιατί;

→ Χαιρετίζουμε την ημερίδα του «ΣΜΕΧΑ», ειδικά δε τη γνωμοδότηση του κεντρικού ομιλητή του, ο οποίος προσπαθεί να οριοθετήσει την προνομιακή πληροφόρηση των προσώπων που κατέχουν δημόσιο αξίωμα!

→ Σύναψη στρατηγικής συμμαχίας ή συμμετοχή θεσμικών, στο μετοχικό κεφάλαιο εισηγμένης εταιρείας; Η «Αspis Bank» πάντως ψήφισε δύο.

→ Υπάρχει και η άλλη πλευρά! Άλλη μια αίτηση αναστολής πληρωμών, άλλη μια πρώην πλέον εισηγμένη του κλάδου της πληροφορικής, άλλη μια ζημιά για τους μικροεπενδυτές. Αυτήν τη φορά ήταν η «Informatics».

→ Ποια θα είναι η στάση του προέδρου του «Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας» στην επικείμενη Γενική Συνέλευση των μετόχων της; Θα διασφαλιστεί ο ρυθμιστικός ρόλος της τράπεζας στην ελληνική οικονομία; Θα παρασχεθεί κάθε δυνατή διευκόλυνση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να μπορέσουν να συμμετάσχουν στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου; Τους προβληματισμούς αυτούς εκφράζουν, εκτός από το «ΠΑΡΟΝ», και οι εργαζόμενοι της Εθνικής.

→ Τέρμα τα παιχνίδια των τραπεζών, με τους ανατοκισμούς καθυστερούμενων τόκων! Η ολομέλεια του Αρείου Πάγου τάχθηκε υπέρ του εξάμηνου ανατοκισμού, ανεξάρτητα με το αν αναφέρεται ή όχι στη δανειακή σύμβαση.

→ Ποιες είναι οι επενδύσεις του Συνεγγυητικού κεφαλαίου, «εν μέρει», εξασφάλισης επενδυτικών υπηρεσιών; Το «εν μέρει» για το πλαφόν στις αποζημιώσεις!

→ Τελικά η μετοχή της «Μηχανικής» έτρεξε για να πουλήσει πακέτα σε υψηλότερες τιμές ή υπήρχε άλλος ιδιαίτερος λόγος;

→ Για να δούμε αν οι προτάσεις σχετικά με την επέκταση της πετρελαιοκίνησης στα μεγάλα αστικά κέντρα έγιναν με σκοπό να ξεχαστούν τα υπέρογκα διοικητικά πρόστιμα του νέου ΚΟΚ.

→ Έτσι, για να καταλάβουμε δηλαδή, κ. Γκαργκάνα, η πρόεδρος της Βουλής θα διασφαλίσει τη μακροοικονομική σταθερότητα και θα προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές της χώρας; Περί ενημέρωσής σας ο λόγος.

→ Από τις ελάχιστες επιχειρήσεις που ωφελήθηκαν από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου ήταν τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία για το πρώτο τρίμηνο παρουσίασαν αύξηση ενοποιημένων καθαρών κερδών κατά 32%. Ουδέν σχόλιο…

→ Καλά που υπάρχει η Eurostat και μαθαίνουμε ορισμένες αλήθειες! Η Ελλάδα έχει από τις μικρότερες φορολογίες κεφαλαίου και από τις μεγαλύτερες στην εργασία.

→ Εν αναμονή μιας νέας φούσκας; Και δεν αναφερόμαστε ούτε στη χρηματιστηριακή αγορά ούτε σε αυτή των ακινήτων, αλλά σε εκείνη των εμπορευμάτων.

→ Οι επιφυλάξεις του ΤΕΕ και της ΚΕΔΚΕ για τον πολυδιαφημισμένο νόμο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα προβληματίζουν, ενώ για πολλούς αποτελούν την ταφόπλακα στα όποια κυβερνητικά σχέδια.

→ Ποιοι είναι επιτέλους αυτοί οι όροι τής, κατά τα άλλα ξεκάθαρης, υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς του Λαυρεντιάδη στη VETERIN; Ποια η θέση του ΧΑ και της ΕΚ για το θέμα;

→ Με αυτόν τον τρόπο νοιάζονται τους αγρότες; Με αυξήσεις κάτω από το τραπέζι; Η αναφορά μας για τα ανεβασμένα τιμολόγια της ΠΑΣΕΓΕΣ, που πρέπει να πληρώνουν όσοι θέλουν να ενεργοποιήσουν το δικαίωμα στα κοινοτικά κονδύλια! Τώρα για τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, που δείχνουν βελτίωση της οικονομικής θέσης των αγροτών στο πρώτο τρίμηνο του έτους, μπορεί κάποιος από τους κυρίους να μας πει κάτι;

→ Διαφωνεί κανείς με την άποψη ότι το χρηματιστήριο χειραγωγήθηκε την περίοδο της «φούσκας»; Διαφωνεί κανείς ότι στην όλη υπόθεση εμπλέκονταν κρατικοί αξιωματούχοι, με την ανοχή ή συμμετοχή στελεχών του σημιτικού μπλοκ; Αν ναι, τότε πολύ φοβούμαστε ότι δεν πήραν το μάθημά τους… Τώρα όσον αφορά τις θέσεις του κ. Κωστόπουλου, οι οποίες ήταν γνωστές από παλιά, έχουμε να πούμε ότι η ΝΔ θυσιάζει πολύ εύκολα τα άξια στελέχη του χρηματοοικονομικού της τομέα, αυτά δηλαδή που της έδωσαν τη νίκη με τίμημα την απώλεια της βουλευτικής τους έδρας. Για όσους δε ζητούν ονόματα, εμείς γνωρίζουμε τουλάχιστον έναν πρώην τραπεζίτη ο οποίος έπαιζε με σημαδεμένα χαρτιά, ασχέτως αν στη Δικαιοσύνη ψευδομάρτυρες, «καθάρισαν» για πάρτη του.


Σχολιάστε εδώ