O Δαίμονας των δημαρχείων

Τα βρόντηξε και έφυγε από τη δημοτική επιχείρηση. Μαθαίνω ότι η Ρηγίλλης δεν πρόκειται στου Παπάγου να δώσει χρίσμα, γιατί ο Λευτέρης στηρίζει τη δικιά του, τη Σοφία Χρήστου, που ήδη καταρτίζει δικό της ψηφοδέλτιο, και γίνεται χαμός…

Εφιάλτης έχει γίνει για τον δήμαρχο Πεύκης, Παύλο Καμάρα, η υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Γιάννη Θεοδωρακόπουλου. Ο τοπάρχης αναζητά συμμάχους παντού, μήπως και κατορθώσει να ανακόψει την ανοδική πορεία που βλέπει ότι έχει πάρει ο αντίπαλός του. Τελικά η επιλογή του γνωστού αθλητικογράφου απεδείχθη πολύ καλή στρατηγική κίνηση από το ΠΑΣΟΚ. Ο δημαρχάρας ξεσκονίζει όλες τις ατζέντες του τηλεφωνώντας σε ξεχασμένους φίλους, εν όψει αυτού που βλέπει να έρχεται. Το διπλό κακό για τον ίδιο είναι ότι ο Θεοδωρακόπουλος στο ψηφοδέλτιό του έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή προσώπων που μέχρι «χθες» στήριζαν την υποψηφιότητα Καμάρα. Εάν η πολυσυλλεκτικότητα του συνδυασμού του είναι έτσι όπως τη φαντάζομαι, κρίνοντας τη μέχρι τώρα πορεία, είναι βέβαιο ότι ένας ακόμη ικανός ρεπόρτερ θα αποχαιρετήσει τη μάχιμη δημοσιογραφία για χάρη της αυτοδιοίκησης.

Ποιος υφυπουργός είναι έτοιμος να μηνύσει το γνωστό λαμόγιο που τριγυρνάει στα δημαρχεία λέγοντας ότι μπορεί να εξασφαλίσει κονδύλια και εμπλέκοντας το όνομά του;

Μεγάλη απήχηση φαίνεται ότι έχει η υποψηφιότητα του διαδόχου του νυν δημάρχου στο Μαρούσι, Παναγιώτη Τζανίκου. Ο Ραγκούσης σε δημοσκόπηση μεγάλης και σοβαρής εταιρείας προηγείται με μεγάλη διαφορά έναντι όσων ακούγονται, απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους, για το χρίσμα του υποψηφίου δημάρχου. Το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε από τη συγκεκριμένη εταιρεία είναι αρκετά μεγάλο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα. Βέβαια είναι ακόμη αρκετά νωρίς για σίγουρες εκτιμήσεις περί του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι οι αντίπαλοι θα πρέπει να «τρέξουν» πολύ για να καλύψουν τη μεγάλη διαφορά. Ακατόρθωτο όχι, αλλά σίγουρα πολύ δύσκολο.

Άνοιξε τον «χορό» των διεκδικήσεων σχετικά με την απομάκρυνση των πυλώνων υψηλής τάσεως από τη ΔΕΗ ο δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Καλογερόπουλος. Η δικαίωση του αγώνα του για την πόλη του έγινε, όπως φαίνεται, σύνθημα έναρξης αγώνα και για την Παλλήνη, τον Μαραθώνα και την Παιανία. Οι τοπάρχες άρχισαν να στέλνουν επιστολές και υπομνήματα με μελέτες του Πολυτεχνείου, προκειμένου να αποδείξουν το μεγάλο πρόβλημα υγείας που διαπιστώνεται στις περιοχές που είναι γύρω από τις συγκεκριμένες κολώνες υψηλής τάσης. Συντρόφια, καλός ο αγώνας, αλλά με επιστολές δεν γίνεται δουλειά. Φωνάξτε, διεκδικήστε. Κατεβάστε τον κόσμο στο πεζοδρόμιο της Χαλκοκονδύλη. Μόνο έτσι θα έχετε αποτέλεσμα. Ρωτήστε τον Δημήτρη. Την ξέρει τη «συνταγή» αυτός.

Παραιτήθηκε η αντιδήμαρχος του δήμου Παιανίας Γεωργία Σιδέρη. Στην επιστολή της αναφέρει πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς για τη δημοτική αρχή και τον ίδιο τον δήμαρχο. «Καταντήσαμε τον δήμο κερδοσκοπική τράπεζα και όχι κοινωφελή οργανισμό». Βαριά κουβέντα που μάλλον θα πρέπει να την εξηγήσει περισσότερο.

Ξεκίνησε να λειτουργεί στον δήμο Παλλήνης ένα γραφείο που παρέχει πληροφορίες σε ανέργους της περιοχής για κενές θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις της πόλης. Φυσικά δεν μπορεί να καλύψει το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, αλλά είναι ένα θετικό βήμα. Παρόμοια προσπάθεια έχει ξεκινήσει σε πολλούς δήμους. Όσοι δεν το βλέπουν ως απορρόφηση κάποιων κονδυλίων από τον ΟΑΕΔ γι’ αυτόν τον σκοπό, αλλά στελεχώνουν την προσπάθεια αυτή με τεχνοκράτες και υπαλλήλους με όρεξη για προσφορά στους συνδημότες τους έχουν συμβάλει πολύ θετικά στην εξεύρεση θέσεων εργασίας έστω και προσωρινά. Ο αντιδήμαρχος Γ. Μερτζάνος, που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη λειτουργία του εν λόγω γραφείου στην Παλλήνη, δείχνει διάθεση, όπως μου λένε, να προσφέρει τα μέγιστα. Ίδωμεν. Η κρίση διά του αποτελέσματος.

Η Ρηγίλλης στον δήμο Κορυδαλλού κατεβάζει οριστικά τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννη Χρυσάγη.

Είδα προσφάτως σε μια τηλεοπτική εκπομπή τον υποψήφιο δήμαρχο Κερατσινίου Χρήστο Σαλαλέ να μιλάει για το πρόγραμμά του. Τον έχω ξανακούσει. Η άποψή μου, ασήμαντη και ταπεινή, είναι πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει όρεξη να προσφέρει. Θα ήθελα όμως, βρε Χρηστάρα μου, ν’ ακούσω και δυο κουβέντες γι’ αυτό το περιβόητο χρυσοπληρωμένο λεύκωμα που έβγαλε ο δήμος επί των ημερών του φίλτατου Ζούπη. Θα το κάνεις «γαργάρα» το θέμα αυτό ή θα μπεις στον κόπο να μας στείλεις τον φάκελο με τον εν λόγω διαγωνισμό; Και ο Ζαχαρίας μάς είχε πει ότι θα μας τον στείλει, αλλά μάλλον δεν ήξερε τη διεύθυνση. Θα περιμένω με ανυπομονησία. Οι καλές εξηγήσεις από την αρχή κάνουν τους καλούς φίλους.

Χρηματική αποζημίωση 300.000 ευρώ ζητάει ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Λάμπρος Μίχος, από τον υποψήφιο δήμαρχο Στέλιο Κραουνάκη, επειδή, όπως λέει, τον συκοφάντησε με μια ανακοίνωση που έβγαλε. Η κριτική, πάντως, είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Όποιος την αντέχει ασχολείται με τα κοινά.

Και ο πρώην ποδοσφαιριστής Στέλιος Αποσπόρης ανακοίνωσε ότι θέλει να γίνει δήμαρχος στη Γλυφάδα. Καμιά εικοσαριά μέχρι τώρα έχουν μαζευτεί οι φιλόδοξοι σωτήρες.

Α, ρε Γλυφάδα, τι σε περιμένει.

Η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ στον Άλιμο είναι πλέον δεδομένη. Ο Λεωνίδας Ανωμερίτης, αδελφός του πρώην υπουργού, θα είναι «αντάρτης» απέναντι στην επίσημη επιλογή της Χαριλάου Τρικούπη, που είναι ο Θάνος Ορφανός. Αυτό μπορεί φαινομενικά να εξυπηρετεί τον νυν τοπάρχη Μαντζουράνη, αλλά στην ουσία μάλλον δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Έγραψα την προηγούμενη εβδομάδα ένα σχόλιο για τον δήμο Κηφισιάς, που με μια «πρώτη ανάγνωση» φαινόταν ότι απηχούσε δεδηλωμένες απόψεις του αντιδημάρχου Αντώνη Διαμαντόπουλου. Μου έστειλε μια επιστολή ο συμπαθής και ευγενέστατος Αντώνης και με πολύ κομψό τρόπο διαμαρτυρήθηκε. Και εγώ στη θέση του το ίδιο θα έκανα. Οι απόψεις αυτές σαφώς λοιπόν δεν ήταν δηλώσεις του αντιδημάρχου, αλλά δημοσιογραφικές κρίσεις, χωρίς κανένα υπονοούμενο για ανήθικη συμπεριφορά εκ μέρους κάποιου. Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε.

Στον Γιάννη Χατζόπουλο καταλήγει το χρίσμα της ΝΔ στην Καλλιθέα. Ο μάχιμος δικηγόρος αποφάσισε να εκτεθεί ως επικεφαλής παράταξης απέναντι στον Κώστα Ασκούνη. Δυστυχώς, όμως, η πολιτική ανυπαρξία της επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μαρίας Σταμούλη, επί τέσσερα χρόνια, έχει αφήσει μεγάλο κενό που, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν θα μπορέσει να καλύψει ο αγαπητός Γιάννης. Για τη Νέα Δημοκρατία ο δήμος Καλλιθέας είναι εξαρχής χαμένη υπόθεση.

Η Φωτεινή Γιαννοπούλου θα είναι η αντίπαλος του δημάρχου Ζεφυρίου, Κώστα Παπαχρήστου. Η παράταξη του νυν τοπάρχη, πλήρως διαλυμένη, προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της, μήπως και κατορθώσει να έχει μια αξιοπρεπή ήττα στις επερχόμενες εκλογές. Εκεί κατάντησε η υπόθεση. Η Φωτεινή έχει διατελέσει πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ενώ στις προηγούμενες εκλογές ήταν πρώτη δημοτική σύμβουλος σε σταυρούς.

Ομολογουμένως εντυπωσιακή ήταν η συγκέντρωση που έκανε ο Σταύρος Γεωργακόπουλος ως υποψήφιος δήμαρχος Νέου Ηρακλείου. Η αίθουσα «Τρία Αστέρια» ήταν κατάμεστη. Το καλό του Σταύρου είναι ότι δεν έχει εσωκομματικό αντίπαλο. Έχει βέβαια άλλες αδυναμίες, αλλά δεν είναι του παρόντος.

Χαμός γίνεται στους Αγίους Αναργύρους μετά τις αποκαλύψεις του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 που ξεμπρόστιασε και τις δύο διοικήσεις για τα σημεία και τέρατα που έγιναν στη διαχείριση της δημοτικής επιχείρησης του νεκροταφείου. Μάλιστα πληροφορίες λένε ότι ετοιμάζονται και παραπομπές ανθρώπων που άσκησαν διοίκηση στο νεκροταφείο. Επίσης, η στήλη μας δικαιώνεται για άλλη μια φορά, αφού πάλι ο ίδιος τηλεοπτικός σταθμός ανέδειξε το τεράστιο πολιτικό και ηθικό θέμα που έχει προκύψει με την αγορά οικοπέδων που ήταν χαρακτηρισμένα πράσινο από τον πρώην δήμαρχο Ν. Ταμπακίδη.

Με ενθουσιασμό έγινε δεκτή η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κώστα Σμπήλια στον δήμο Πάργας. Ήδη πολλοί παράγοντες της περιοχής έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους και θέλουν να ενταχθούν στον συνδυασμό που θα καταρτίσει.

Ο ίδιος βρίσκεται σε καθημερινές συσκέψεις με στελέχη της περιοχής και ετοιμάζει ψηφοδέλτιο-έκπληξη.

Χαμός γίνεται με το ΠΑΣΟΚ και στη Δραπετσώνα. Πέραν του επίσημου υποψηφίου του Κινήματος, Αλέκου Χρυσού, αναμένεται να υπάρξουν άλλες τρεις τουλάχιστον ανεξάρτητες υποψηφιότητες από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη υποψήφιο, αλλά επειδή ο Αραβιάδης που είχε στηριχθεί στις προηγούμενες εκλογές δεν τα πήγε καλά, κερδίζει έδαφος η υποψηφιότητα του Χριστόδουλου Σταυρίδη.

Στη βορειοανατολική Νάξο φαίνεται πως η Αστυνομία έχει διαφορετική αντίληψη για τη νομοθεσία. Έτσι, εξακολουθεί να μη… βλέπει τον ιδιοκτήτη ταβέρνας ο οποίος βγάζει τα τραπέζια του σε παλαιό, πρώην διώροφο νεοκλασικό, κτίσμα των αρχών του αιώνα.

Το κτίριο κατέρρευσε πριν από χρόνια, και ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας, αφού η κοινότητα το βάφτισε… πλατεία, έριξε ταράτσα, σκάλα και έβαλε τέντα μαζί με τραπεζάκια. Παρά το γεγονός ότι την υπόθεση την εξετάζει πλέον και ο Συνήγορος του Πολίτη, η Αστυνομία δεν αντελήφθη ότι το Πάσχα ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας έβγαλε στο πρώην κτίριο έως και μουσικούς! Πώς αποδέχεται τέτοια φαινόμενα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρας, με τόση ευαισθησία σε ζητήματα πολιτισμού; Καλά, η αρμόδια υπηρεσία δεν έχει αντιληφθεί την έρευνα της ανεξάρτητης αρχής;

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Συντρόφια, στείλτε τα προγράμματά σας. Ανακοινώσεις, ψηφοδέλτια και ό,τι… προαιρείστε. Σκάνδαλα, κασετούλες και «ύποπτα» τιμολόγια, όλα καλοδεχούμενα.


Σχολιάστε εδώ