Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Ίσως ακούγονται ολίγον εφιαλτικά όλα αυτά, αλλά δεν παύουν να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας της Σοφοκλέους τις τελευταίες ημέρες, κι όποιος έχει αμφιβολίες ας κοιτάξει προσεκτικά την πορεία της αγοράς, του Γενικού Δείκτη, αλλά και τα διαγράμματα των εισηγμένων που πρωταγωνιστούν τους τελευταίους μήνες, για να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει στο ΧΑΑ.

Οι εισαγόμενες πιέσεις πήραν εσχάτως τη μορφή χιονοστιβάδας. Η εντεινόμενη ανησυχία του συνόλου των ευρωπαίων επενδυτών για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, κυρίως όσον αφορά την πιθανότητα αύξησης των ευρωεπιτοκίων, οδηγούν, σε καθημερινή βάση, τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια σε άτακτη φυγή από τις μετοχικές τους θέσεις και σε αναζήτηση ασφαλέστερων επενδυτικών… λιμένων όπως εν μέρει η αγορά των πολύτιμων μετάλλων (αν και πιέζεται κι αυτή εδώ και δύο ημέρες). Χαρακτηριστικό είναι το στατιστικό στοιχείο εκείνο που δείχνει πως τουλάχιστον 8 funds του εξωτερικού ξεπουλάνε τις τελευταίες ημέρες τις θέσεις τους σε χαρτιά, ακόμα και της υψηλής κεφαλαιοποίησης, από τις οποίες πάντως σαφώς και έχουν καταγράψει μέχρι σήμερα υπεραποδόσεις! Πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για ρευστοποιήσεις που ενδεχομένως ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ.

Οι επαγγελματίες του χώρου αποδίδουν φυσικά αυτή την εξέλιξη σε αντανακλαστικές κινήσεις των ξένων επενδυτών που προσπαθούν να καλύψουν ανοίγματα σε διεθνείς αγορές οι οποίες με τη σειρά τους έχουν δεχθεί σαφώς μεγάλο πλήγμα σε επίπεδο αποδόσεων. Παράλληλα όμως εκτιμούν πως οι πιέσεις στη Σοφοκλέους την καθιστούν εξαιρετικά ελκυστική, αφού πολλά χαρτιά που αξίζουν διαπραγματεύονται πλέον σε χαμηλές τιμές – πραγματική ευκαιρία.

Εκείνο που πρέπει να προβληματίζει πλέον τον μέσο επενδυτή είναι η ευκολία με την οποία … «υποδέχθηκε» τις πιέσεις του … εξωτερικού η Σοφοκλέους, το πόσο ευάλωτες είναι οι μετοχές – κολώνες της αγοράς (στις οποίες πάνω από το 40% του κυκλόφορούντος κεφαλαίου τους ελέγχεται από ξένους θεσμικούς) και σε τελική ανάλυση πόσο μικρή είναι η δυνατότητα αντίδρασης ενός ιδιώτη επενδυτή στο πρώτο κύμα πωλήσεων, που γρήγορα «καταπίνει» τα όποια μικρά δικά του κέρδη. Κανείς δεν διαφωνεί πως όντως υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες τώρα που η Σοφοκλέους υποχωρεί. Το ερώτημα όμως είναι πόσο μπορούμε εμείς, οι απλοί επενδυτές με την όποια πληροφόρηση έχουμε, να επιλέξουμε τη σωστή επενδυτική ευκαιρία στον σωστό χρόνο … Και το πόσο δεκτικοί είμαστε όλοι μας στα συνήθη καταστροφολογικά σενάρια που κυκλοφορούν στα πηγαδάκια της αγοράς.

Υ.Γ: Δηλώσεις Κωστόπουλου για συγκάλυψη του σκανδάλου του ΧΑΑ από την κυβέρνηση. Δεν θα ασχοληθώ με το κατά πόσον είναι σωστές, παρά μόνο με το εάν έπρεπε να γίνουν αυτή την ώρα. Νομίζω πως ο καθένας μπορεί να βγάλει εύκολα τα συμπεράσματά του …

Υ.Γ2: Θυμηθείτε: Προθεσμία έως τις 14 Ιουλίου έχουν οι κάτοχοι ονομαστικών μετοχών για να τις αποϋλοποιήσουν. Μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής τα χαρτάκια σας θα εκποιηθούν αναγκαστικά.

Π.Γ.


Σχολιάστε εδώ