Ομολογία ήττας και… προθέσεων Πάγκαλου για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ!

Αυτός ο… ξαφνικός έρωτας με την α λα Γερμανία συγκυβέρνηση του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού» δεν μπορεί, κάτι κρύβει…

Άλλωστε οι αφετηρίες και τα επικοινωνιακά παιχνίδια των δύο δεν έχουν -ορατά- κοινή αφετηρία. Του μεν Θ. Πάγκαλου ο έρωτας σε «μεγάλο συνασπισμό» αποτελεί περίτρανη ομολογία επικείμενης ήττας του ΠΑΣΟΚ! Και σε αυτήν την εκτίμηση συγκλίνουν και συμπίπτουν όλα σχεδόν τα στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, άσχετα αν -ακόμα- δεν το ομολογούν δημόσια.

Αλλά του επιτίμου; Γιατί η πρεμούρα του να βάλει θέμα «μεγάλου συνασπισμού» αίφνης; Διότι αυτό δεν μπορεί απλώς να ερμηνευτεί απ’ το… διαχρονικό αντικαραμανλικό του σύνδρομο, που τον ωθεί σε τακτικά και περιοδικά «χτυπήματα» εναντίον του σημερινού πρωθυπουργού.

Τότε;

Έγκυροι πολιτικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι όλο και περισσότερο την τελευταία περίοδο στο παρασκήνιο και μεταξύ κύκλων των «νταβατζήδων», αλλά όχι μόνο, γίνονται ζυμώσεις για την ανάγκη συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. Και αυτό λόγω της σοβαρής πολιτικής φθοράς που εισπράττει η κυβέρνηση αφενός και της πλήρους αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ αφετέρου να «σηκώσει κεφάλι», να εισπράξει πολιτικό όφελος και να δείξει ότι μπορεί στα σοβαρά να διεκδικήσει εκλογική νίκη στις επόμενες εκλογές…

Και πράγματι στο ΠΑΣΟΚ το κλίμα έχει -μετά από μια περίοδο ευφορίας- ξαναγίνει κλίμα απογοήτευσης, ηττοπάθειας, αναβρασμού. Ουδείς έχει εμπιστοσύνη στον Γιώργο και ουδείς πιστεύει στα σοβαρά ότι μπορεί να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, τουλάχιστον στις επόμενες εκλογές (σχετικά ρεπορτάζ υπάρχουν και σε άλλες σελίδες).

Είναι τόσο μεγάλη η απογοήτευση και η ηττοπάθεια, ώστε πολλοί βουλευτές σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ομολογούν ότι πλέον ενδιαφέρονται μόνο για την επανεκλογή τους, δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στον Γιώργο και απλώς περιμένουν την «επόμενη μέρα»!

Απ’ την άλλη, είναι χαρακτηριστικό ότι φέρελπις βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος έλεγε σε συναδέλφους του στο ΠΑΣΟΚ στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα:

• Είστε τόσο χάλια, ώστε ούτε το ένστικτο επιβίωσης δεν έχουν οι υπουργοί, γι’ αυτό και λειτουργούν ως αλαζόνες και κάνουν τη μια γκάφα μετά την άλλη!

Και εκείνοι συμφώνησαν…

Ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εξάλλου τόνισε στο «ΠΑΡΟΝ» ότι αυτό που είπε ο Πάγκαλος ασφαλώς συνιστά «ομολογία ήττας ή… προθέσεων».

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία τελούν υπό καθεστώς πράγματι τρομακτικής απογοήτευσης είδαν να επιβεβαιώνονται τα αισθήματά τους και απ’ τη χτεσινή δημοσκόπηση της «Μέτρον Ανάλυσις», που βγάζει τη Ν.Δ. να προηγείται με διαφορά μιας μονάδας μεν, αλλά η προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας έβγαζε μπροστά το ΠΑΣΟΚ με 0,8%!

Έτσι, και πέρα από νούμερα, αυτό που προκύπτει ως κλίμα είναι ότι η ψαλίδα ξανανοίγει υπέρ της Ν.Δ., την ίδια στιγμή που ο Γιώργος είχε δημιουργήσει προσδοκίες ότι στις δημοσκοπήσεις του Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ θα ήταν καθαρά μπροστά!

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι στην κυβέρνηση πρέπει να είναι… ευτυχείς. Γιατί ούτε εκεί η κατάσταση είναι καλύτερη, απλώς καλύπτεται απ’ την ανικανότητα του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου. Τα λάθη, οι γκάφες , οι παλινωδίες, η οπερετικές εικόνες διαδέχονται με καταιγιστικούς ρυθμούς το ένα το άλλο. Ο Καραμανλής αισθάνεται «απομονωμένος» και εγκλωβισμένος από ανίκανους υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη. Και, το χειρότερο, δεν βλέπει να υπάρχει διέξοδος…

Αλλά αυτό είναι η μια όψη του νομίσματος. Υπάρχει και η άλλη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Σύμφωνα με συνεργάτη του, ο Καραμανλής δεν αποκλείει στο μέλλον το γερμανικό μοντέλο συγκυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων. Αυτό επειδή δεν αποκλείει να μην υπάρξει αυτοδυναμία μετά τις επόμενες εκλογές, με βάση τον εκλογικό «νόμο Σκανδαλίδη», αλλά και επειδή εκτιμά πως ίσως οι απαιτούμενες για την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις να απαιτούν μια ευρύτερη συναίνεση.

Οπότε ας μην παίρνουμε τα όσα λέει ο Πάγκαλος ως… παγκαλικά, ούτε τα του επιτίμου απλώς ως άλλη μια ένδειξη… εσωκομματικής αντιπολίτευσης…


Σχολιάστε εδώ