Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τους αιρετούς

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία από την πλευρά της διέγνωσε ότι κάτω από τις επιχωματώσεις μπορεί να υπάρχουν τμήματα του Κονώνειου Τείχους και είχε ζητήσει την απομάκρυνση των καταστημάτων. Όμως το ΔΣ έκρινε υπερβολικό το αίτημά της και ανανέωσε τις άδειες των μαγαζιών. Όσοι σύμβουλοι λοιπόν ψήφισαν υπέρ της ανανέωσης βρέθηκαν στο εδώλιο κατηγορούμενοι ότι παρανόμησαν και μάλιστα εκ δόλου!

Εδώ ακριβώς βρίσκεται το… θέατρο του παραλόγου. Γιατί όλα τα αρχαία της Πειραϊκής έχουν καταντήσει… αποχωρητήρια και σκουπιδότοποι και η Αρχαιολογική Υπηρεσία «ενοχλήθηκε» για εκείνα που είναι θαμμένα σε 50 μέτρα βάθος! Αντί να ενδιαφερθεί σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τον δήμο ώστε να προβληθούν τα αρχαία της Πειραϊκής που φαίνονται και να γίνουν πόλος έλξης για τους τουρίστες, έσπευσε να μοιράσει καταγγελίες για τα καταστήματα που λειτουργούσαν στις επιχωματώσεις. Να σημειώσουμε δε ότι τα καταστήματα αυτά ουδέποτε εφάρμοσαν την απόφαση περί ανανέωσης των αδειών τους, γιατί στο μεταξύ ήρθε και εγκύκλιος του υπουργείου Πολιτισμού που έθετε χρονικό όριο για την οριστική διακοπή της λειτουργίας τους. Έτσι, η απόφαση των συμβούλων που κρίθηκε παράνομη από το δικαστήριο ουδέποτε είχε εφαρμοστεί. Το θέμα όμως είναι αλλού. Είναι συγκεκριμένα στο πώς ο κάθε δημοτικός σύμβουλος προφυλάσσεται από το να σέρνεται στα δικαστήρια για κάθε απόφασή του. Διότι τώρα οι 14 σύμβουλοι καταδικάστηκαν επειδή έδωσαν άδεια λειτουργίας στα καταστήματα. Πολλοί από αυτούς όμως θα καθίσουν ξανά στο εδώλιο του κατηγορουμένου, γιατί δεν έδωσαν άδειες λειτουργίας σε άλλα καταστήματα με αποτέλεσμα οι καταστηματάρχες να ζητάνε την καταδίκη τους για διαφυγόντα κέρδη κ.λπ. Δηλαδή όποια απόφαση και αν πάρουν οι σύμβουλοι είναι ακάλυπτοι και κινδυνεύουν να καταδικαστούν. Βέβαια υπάρχει η νομοθεσία που καλύπτει πολλές περιπτώσεις, αλλά δεν είναι δυνατόν με το παραμικρό οι αιρετοί άρχοντες των δήμων να σέρνονται στα δικαστήρια. Και βέβαια ούτε είναι όλοι δικηγόροι για να γνωρίζουν πότε κινδυνεύουν να βρεθούν στο εδώλιο και πότε όχι. Γιατί πολλές φορές, αν δεν έχουν νομικές γνώσεις, είναι πιθανό να παρασυρθούν και να ψηφίσουν θέματα που μπορεί να τους δημιουργήσουν συνέπειες. Όπως αυτό με τα μαγαζιά της Πειραϊκής που ορισμένοι το ψήφισαν επειδή στο θεωρείο της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου ήταν 150 οικογένειες που θα έμεναν στον δρόμο αν έκλειναν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν μέλη τους. Δεν είναι εύκολο δηλαδή για τον δημοτικό σύμβουλο να πάρει κάποια απόφαση πιεζόμενος. Ούτε όμως είναι και σωστό για την απόφασή του αυτή να σέρνεται στα ποινικά δικαστήρια. Θα έπρεπε να υπάρχουν πρώτα πειθαρχικές κυρώσεις και μετά ποινικές. Γιατί τώρα οι 14 σύμβουλοι που καταδικάστηκαν πρωτοδίκως (και μάλιστα μειοψηφούντος του προέδρου του δικαστηρίου) δεν πρόκειται να ξαναδώσουν θετική ψήφο σε αίτημα για λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οπότε, αν δεν εκδοθούν νέες άδειες θα κινδυνεύσει η οικονομική ζωή της πόλης. Θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα. Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να επανεξετασθεί όλο το νομικό πλαίσιο που καλύπτει τη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων για να αποφευχθεί η ποινικοποίηση των αποφάσεων των συμβούλων; Γιατί, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα υπάρξει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό -κατ’ επέκταση- πρόβλημα κυρίως στους μεγάλους δήμους…

• Άρχισαν οι γκρίνιες στη βάση του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά για την καθυστέρηση της ανακοίνωσης του ονόματος του υποψηφίου δημάρχου του Κινήματος. Όλοι λένε ότι θα είναι ο Φασούλας, αλλά Φασούλα ακούνε και… Φασούλα δεν βλέπουνε. Έτσι, εκείνοι που είχαν ταχθεί εναντίον της επιλογής του «ψηλού» έχουν… αναθαρρήσει και φωνάζουν σε όλους τους τόνους ότι η υποψηφιότητα Φασούλα έχει «χτυπητές» αδυναμίες και δεν διασφαλίζει με τίποτα την κατάκτηση του δήμου από το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, εκείνοι που πρόσκεινται στον Κώστα Σημίτη σημειώνουν με σημασία ότι δεν θα ξεχάσουν ποτέ ότι ο Φασούλας, όταν δεν εξελέγη βουλευτής στις τελευταίες εκλογές, είχε ζητήσει εμμέσως να παραιτηθεί ο Κ. Σημίτης, ο οποίος είχε εκλεγεί χωρίς σταυρό προτίμησης! Δηλαδή, υποστηρίζουν, είναι πιο Πειραιώτης ο Φασούλας από τον Σημίτη και ήθελε να του πάρει τη θέση; Και τι γνωρίζει από Πειραιά ο «ψηλός» που αποφάσισε τελικά να τον… σώσει; Άλλοι κύκλοι, που από την αρχή δεν είχαν δει με… καλό μάτι την υποψηφιότητα Φασούλα, εκφράζουν την άποψη ότι η καθυστέρηση της ανακοίνωσης του ονόματός του θα προκαλέσει αντιδράσεις στους Πειραιώτες, οι οποίοι θα θεωρήσουν ότι η Χ. Τρικούπη «παίζει» με τον Πειραιά και «κρέμεται» από την απόφαση ενός ανθρώπου που τον… παρακαλάνε δύο χρόνια να κατέβει. Στον κόσμο έτσι περνάει το μήνυμα πως ο Φασούλας δεν θέλει τον Πειραιά και κατεβαίνει με το… ζόρι! Τι πιο λογικό λοιπόν να πουν και οι Πειραιώτες ότι αφού δεν τους θέλει μία, εκείνοι δεν τον θέλουν δέκα! Εκείνοι που έχουν σχεδόν αγανακτήσει με την καθυστέρηση της ανακοίνωσης του υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο «ψάχνεται» ο κόσμος με τον Φασούλα και βρίσκει αρνητικά σημεία του. Ακόμα και οι επαφές του Φωτίου με πρώην συμβούλους του Λογοθέτη μαθεύτηκαν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που φωνάζουν από τώρα ότι «ετοιμάζεται συνδυασμός Λογοθέτη με… περιτύλιγμα Φασούλα»! Και βέβαια εκείνο που λένε όλοι, είτε υποστηρικτές είτε αρνητικά προσκείμενοι στον Φασούλα, είναι πως δεν υπάρχουν φαβορί στις εκλογές που είναι «ντέρμπι». Δεδομένος νικητής δεν υπάρχει. Και φέρνουν ως παράδειγμα την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη που δεν κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος Αθηναίων και τον Θεόδωρο Πάγκαλο που είχε την ίδια τύχη, παρ’ όλο που είναι προβεβλημένο στέλεχος και με πολλές συμπάθειες σε όλους τους πολιτικούς χώρους.

• Από την άλλη πλευρά, ο Αγραπίδης ετοιμάζει μεθοδικά την… αντεπίθεσή του, η οποία θα στηριχθεί σε τρεις κυρίως άξονες: Στην κοινωνική πρόνοια (ήδη την Τρίτη η πρόεδρος της ΔΕΚΟΜΕΠ, Πασχαλίνα Καλαγιά, που κινείται αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά, θα ανακοινώσει την έναρξη του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»), την καθαριότητα σε συνδυασμό με το πράσινο και στα μεγάλα έργα (όπως π.χ. το τραμ με την υπογειοποίηση των γραμμών των ΗΣΑΠ που θα ενώσει τον Πειραιά, τη λειτουργία του γκαράζ στην 34ου Συντάγματος κ.λπ.). Ο δήμαρχος Πειραιά έχει προγραμματίσει ακόμα τη στενότερη επαφή με τους δημότες και σύνθημά του είναι να μένει όσο το δυνατόν λιγότερες ώρες στο γραφείο του. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες μας, ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να μη χαθεί ο Πειραιάς για τη ΝΔ, θα στείλει προεκλογικά στο πλευρό του Αγραπίδη για παντοειδή στήριξη και βοήθεια πρωτοκλασάτο κυβερνητικό στέλεχος.

• Την πλήρη υποστήριξη του προέδρου του Ολυμπιακού, Σ. Κόκκαλη, φαίνεται πως έχει ο δήμαρχος Πειραιά. Μάλιστα ο Κόκκαλης είχε πάρει τον δήμαρχο, όπως και τον νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, στο ιδιωτικό του αεροπλάνο για να πάνε μαζί στην Κρήτη, στον τελικό του Κυπέλλου. Εκεί μέσα λοιπόν, στο αεροπλάνο, κάποιοι έλεγαν χαριτολογώντας ότι ο Αγραπίδης είναι το… γούρι του Ολυμπιακού, αφού στα οκτώ χρόνια που είναι δήμαρχος, ο Ολυμπιακός έχει πάρει επτά πρωταθλήματα και τρία κύπελλα!

• Ο Γιώργος Παπανδρέου θα κάνει αύριο το βράδυ στις 8 τα εγκαίνια του πολιτιστικού πολυχώρου «Απόλλων» στα Καμίνια που είναι μια έμπνευση και προσφορά του νομάρχη Γιάννη Μίχα στους κατοίκους της περιοχής. Με τον τρόπο αυτόν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δείχνει την εμπιστοσύνη και τη στήριξή του στον νομάρχη, ο οποίος εξακολουθεί να αποτελεί το «ισχυρό χαρτί» του ΠΑΣΟΚ στην τριπλέτα της υπερνομαρχίας.

• Συνεχίζονται οι ευχάριστες εκπλήξεις από το Βʼ Διαμέρισμα. Τις τελευταίες μέρες με πρωτοβουλία του προέδρου του Γιάννη Μαστρονικόλα συγκεντρώθηκαν τρόφιμα, γλυκά και είδη ρουχισμού και στη συνέχεια συνεργείο του Διαμερίσματος με επικεφαλής τον πρόεδρο και τον δήμαρχο Χρήστο Αγραπίδη επισκέφθηκαν τα συσσίτια των εκκλησιών του Πειραιά και τα μοίρασαν στους άπορους που σιτίζονται σε αυτά. Φυσικά η πρωτοβουλία αυτή του Διαμερίσματος και του δήμου έγινε σε συνεργασία με τη μητρόπολη, η οποία στηρίζει κάθε φιλανθρωπική προσπάθεια και ιδιαίτερα όταν προέρχεται από δικούς της ανθρώπους, όπως είναι ο Γ. Μαστρονικόλας και βέβαια ο δήμαρχος, ο οποίος έχει άριστη και παλαιά σχέση τόσο με τον νέο μητροπολίτη Σεραφείμ όσο και με τον τέως, τον Καλλίνικο.


Σχολιάστε εδώ