Κάν’ το όπως ο Μπέκαμ…

Οι φήμες οργιάζουν ότι το καλοκαίρι θα αφήσει το Λονδίνο και την Άρσεναλ για να συμπεριληφθεί στους… φίλους του Ροναλντίνιο. Η Μπαρτσελόνα προσφέρει «γην και ύδωρ» για να τον αποκτήσει και ο ίδιος σκέφτεται να συνεχίσει σε σύλλογο με τον οποίο μπορεί να κατακτήσει τίτλους, γιατί με την Άρσεναλ ξέρει ότι θαύματα μία φορά γίνονται. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα πάει στην Μπαρτσελόνα. Το ίδιο άλλωστε έκανε και ο Μπέκαμ. Αφού δεν μπορούσε να κερδίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης, αποφάσισε να γίνει «Galacticos», άσχετα αν από τότε ο «Realitos» ξέχασε τι σημαίνει πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Μόνο που στην περίπτωση του γάλλου επιθετικού τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς αντιμετωπίζει ήδη το μένος των φίλων της Άρσεναλ. Εκφράζοντας την επιθυμία άπειρες φορές την τελευταία διετία να φύγει από τους «κανονιέρηδες», προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των φιλάθλων. Οι τελευταίοι μετά τον χαμένο τελικό κυκλοφόρησαν έγγραφα υπό τη μορφή πιστωτικής κάρτας, τα οποία και απεικόνιζαν τι ξόδεψαν, αλλά και τι είδαν οι άγγλοι φίλαθλοι στο Παρίσι. Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Αεροπορικά εισιτήρια: 400 λίρες. Εισιτήριο αγώνα: 90 λίρες. Ρουχισμός: 10 λίρες… Και όλ’ αυτά για να δει κανείς τον Ανρί με ύφος ʽʽμπλαζέʼʼ, να κατηγορεί τους πάντες εκτός του εαυτού του και να ετοιμάζεται για να πάει στους πρωταθλητές Ευρώπης (Μπαρτσελόνα). Είναι ανάξιο».

Αγγλικές ιστορίες

Οι άγγλοι αρθρογράφοι φημίζονται για την ευρηματικότητά τους. Δεν είναι μόνο λίγες οι φορές που, στην προσπάθειά τους να «σταυρώσουν» ένα πρόσωπο, μπορούν να σκαρφιστούν ένα σωρό «unfair» πράξεις για να τα καταφέρουν. Ο διαιτητής του τελικού, Τεριέ Χάουγκε, είχε την τιμητική του στα αγγλικά μέσα ενημέρωσης μετά τον αγώνα στο Παρίσι. Εμμέσως πλην σαφώς οι Βρετανοί θεωρούν ότι υπήρχε δόλος πίσω από την κακή διαιτησία του νορβηγού ρέφερι. «Για δεύτερη φορά αδικεί αγγλική ομάδα και την αφήνει με δέκα παίκτες από το πρώτο ημίχρονο. Για δεύτερη φορά συμβαίνει αυτό με την Μπαρτσελόνα. Ήταν ο διαιτητής που απέβαλε τον Ντελ Όρνο της Τσέλσι στον αγώνα με την Μπαρτσελόνα στο Λονδίνο», αναφέρουν σε περίοπτη θέση και γυρίζουν τη μηχανή του χρόνου ακόμη δύο χρόνια πίσω. «Ήταν ο διαιτητής που απέβαλε τον γκολκίπερ της Ρωσίας, Σεργκέι Οβτσίνικοφ, στον αγώνα του Euro 2004 με την Πορτογαλία, γιατί νόμισε ότι έπιασε αντικανονικά την μπάλα».

Ο εξάψαλμος των Άγγλων δεν σταμάτησε εκεί, καθώς μοιραία οδηγήθηκε στο συμπέρασμα: «Πλέον είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί ο Χάουγκε χαρακτηρίστηκε όχι ικανός για να συμπεριληφθεί στους διαιτητές που θα σφυρίξουν στο Μουντιάλ. Προκαλεί όμως εντύπωση η επιλογή της UEFA. Γιατί επέλεξαν τέτοιου είδους διαιτητή για τον μεγαλύτερο αγώνα, της μεγαλύτερης διοργάνωσης διασυλλογικού επιπέδου;». Αυτό το συμπέρασμα δεν αναφέρεται τυχαία από τους Άγγλους. Πηγάζει από το δεδομένο ότι ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της διοργανώτριας αρχής (UEFA) είναι Σκανδιναβοί. Στην πραγματικότητα οι δημοσιογράφοι του νησιού δεν αποδέχονται μια ήττα εκφράζοντας ουσιαστικά τον τρόπο σκέψης των Άγγλων. Ανεξάρτητα από το δεδομένο ότι ο Χάουγκε με το επίπεδο διαιτησίας του δεν δικαίωσε αυτούς που τον στηρίζουν.


Απειλεί ο Κωφίδης

Στη μεταγραφική λίστα των μεγάλων ελληνικών συλλόγων έχουν βρεθεί αρκετοί παίκτες του Ηρακλή έπειτα από την εκπληκτική φετινή πορεία του «Γηραιού». Τα οικονομικά προβλήματα που ταλαιπωρούν το τελευταίο διάστημα τον σύλλογο έχουν αναγκάσει τη διοίκηση να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να παραχωρήσει κάποιους από τους βασικούς ποδοσφαιριστές της ομάδας. Κάτι τέτοιο όμως βρίσκει αντίθετο τον Σάββα Κωφίδη, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι, αν δοθεί κάποιος παίκτης χωρίς τη συγκατάθεσή του, θα φύγει από τον Ηρακλή. Ο έλληνας τεχνικός πιστεύει πολύ σε αυτή την ομάδα και θεωρεί ότι, αν δεν δοθούν ποδοσφαιριστές, ίσως την επόμενη σεζόν να κάνει ένα βήμα παραπάνω στο πρωτάθλημα. Το ενδεχόμενο να φύγει ο Κωφίδης ούτε που θέλουν να το σκέφτονται οι άνθρωποι του Ηρακλή. Γι’ αυτό και δεν σκοπεύουν να πάρουν πρωτοβουλίες χωρίς πρώτα να πάρουν τη γνώμη του.


Λαγός… η επιστροφή

Άφησε να περάσουν δύο τρεις μήνες για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και οι δημοσιογράφοι και πλέον ο Ολυμπιακός μπήκε και πάλι στο παιχνίδι. Οι «ερυθρόλευκοι» έστειλαν μήνυμα στον Ηρακλή με αφορμή την περίπτωση του Σπύρου Βάλλα αποδεικνύοντας ότι δεν έχουν ξεχάσει τον Παναγιώτη Λαγό. Η έμμεση πρόταση που έκαναν ήταν η εξής: «Θα σας στείλουμε τον Βάλλα ως δανεικό, θα δούμε για τον Παππά επίσης ως δανεικό, αλλά θα πάρουμε τον Λαγό». Οι παράγοντες του Ηρακλή που δεν το παραδέχονται άρχισαν πάλι τα «τρελά» περί δύο και τριών εκατομμυρίων ευρώ. Αν όμως γίνει η δουλειά, ούτε 500 χιλιάρικα δεν θα πάρει ο Ηρακλής. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι φίλοι του Ηρακλή δεν λένε όχι, με την προϋπόθεση όμως παραχώρησης του Χάρη Παππά, γιατί με τον Βάλλα δεν ασχολούνται. Τα έχουν πάντως με τη διοίκηση, επειδή αποφάσισε μαζί με τον Κωφίδη να λυθεί η συνεργασία με τον Μουράτι. Αν μη τι άλλο θα έπρεπε να είχαν εμπιστοσύνη στον προπονητή τους. Γιατί ο φετινός Ηρακλής αποτελεί δικό του δημιούργημα.


Μεσογειακή εμμονή…

Ποιος μπορεί να είναι ο πραγματικός λόγος διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων; Μιας διοργάνωσης δηλαδή που έχασε την αίγλη της πριν από τριάντα χρόνια; Κι όμως στην Ελλάδα, παρότι γνωρίζουμε ότι ουσιαστικά δεν προσελκύει το ενδιαφέρον κανενός (είτε λέγεται φίλαθλος είτε χορηγός), παρουσιάζουμε μια εμμονή για τη διοργάνωση των συγκεκριμένων Αγώνων. Η αρχή έγινε με τη Θεσσαλονίκη. Ο δήμαρχος της πόλης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ήταν θετικός, αλλά οι υπόλοιπες παρατάξεις εξέφρασαν τις αντιθέσεις τους. Τελικώς και μη εξασφαλίζοντας τα κονδύλια που απαιτούνται, αποσύρθηκε η Θεσσαλονίκη. Πλέον προέκυψε μια άλλη πόλη. Η Πάτρα σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση των Μεσογειακών Αγώνων το 2013. Η οποία, σημειωτέον, είχε επίσης μπει σε διαδικασία διεκδίκησης των Αγώνων του 2009. Τότε μάλιστα είχε δαπανηθεί το ποσό των 1,7 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη κίνηση στηρίζεται από τους φορείς της πόλης καθώς και από αθλητικούς φορείς (π.χ. Μίνως Κυριακού). Το ζήτημα είναι τι μπορεί να κερδίσει η Πάτρα μέσα από αυτή τη διοργάνωση και γιατί θα πρέπει να πληρώσει ο Έλληνας μια ακόμη αθλητική διοργάνωση.

Η Πάτρα ήταν από τις ολυμπιακές πόλεις, ουσιαστικά όμως δεν κέρδισε το παραμικρό σε επίπεδο τουρισμού. Ακόμη, είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, χωρίς επίσης να κερδίσει κάτι και από το συγκεκριμένο γεγονός. Στο ερώτημα λοιπόν (τι θα κερδίσει αν αναλάβει τους Μεσογειακούς Αγώνες;) η απάντηση είναι απλή. Το πιθανότερο είναι όχι απλώς να μην κερδίσει, αλλά να δαπανηθούν αναίτια και χρήματα. Κι αυτό διότι, πρώτον, πρόκειται για μια διοργάνωση με την οποία δεν ασχολείται κανείς. Δεύτερον, δεν έχει την αίγλη για να προσεγγίσει μεγάλους χορηγούς, από τη στιγμή που δεν λαμβάνουν μέρος τα μεγάλα ονόματα του αθλητισμού. Για τους περισσότερους αθλητές ουσιαστικά αποτελούν ένα είδος προετοιμασίας, ενώ την περίοδο που διεξάγονται οι περισσότεροι Έλληνες βρίσκονται σε διακοπές. Συν τοις άλλοις, υποψηφιότητα έχει θέσει η Τουρκία, αλλά και η Συρία. Δεδομένου λοιπόν ότι δεν διεξάγονται στο ίδιο γεωγραφικό τόξο την τελευταία διετία (Αλμερία και Ιταλία), θεωρείται βέβαιο ότι θα διεξαχθούν το 2013 είτε επί τουρκικού είτε επί συριακού εδάφους. Αν η Πάτρα μπει εκ νέου σε διαδικασία διεκδίκησης, θα σημαίνει ότι ένα ακόμη υψηλό ποσό θα δαπανηθεί γι’ αυτή την προσπάθεια.


Σχολιάστε εδώ