Η μπόχα του νεοφιλελευθερισμού

1. Ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ έχει απονεκρωθεί πολιτικά. Ο πολύς Σίλβιο Μπερλουσκόνι παρέδωσε την εξουσία. Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ βρίσκεται στη διαδικασία της οριστικής αποστράτευσής του από την πολιτική. Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο διασώθηκε χάρη στις πιέσεις των νεοσυντηρητικών και ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν). Οι νεοφιλελεύθεροι ηγέτες των κρατών της Νότιας Αμερικής σαρώθηκαν από τη λαϊκή ψήφο. Και στην Ευρώπη το ίδιο συμβαίνει με τους ηγέτες εκείνους που ακολουθούν τυφλά τα νεοφιλελεύθερα κελεύσματα, είτε από έλλειψη αντίστασης είτε από «λατρεία» για μια απάνθρωπη και εκφυλιστική ιδεολογία. Όλοι αυτοί άραγε οι ηγέτες ήταν τόσο ανίκανοι και πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων; Όχι βέβαια. Απλώς είχαν συνδέσει την πολιτική τους επιβίωση με την υπακοή στις υποδείξεις των ανά την υφήλιο νεοσυντηρητικών και νεοφιλελεύθερων. Τους μόλυνε η μπόχα που αναδίδει η κοσμοθεωρία του νεοφιλελευθερισμού, όπως αυτή έχει διαπλαστεί σήμερα από τις επιλογές αυτών που κατευθύνουν το παιχνίδι. Και οι λαοί αποφάσισαν με την ψήφο τους να τους απομακρύνουν από την εξουσία, καθώς διαπιστώνουν ότι αυτοί οι κύριοι εργάζονται για την εγκαθίδρυση μιας απάνθρωπης και ανελέητης διακυβέρνησης. Αφορμή για τις σκέψεις αυτές μας έδωσαν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Και επειδή «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι», ξεκινάμε απ’ όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ. Ο εν Ουάσινγκτον αντιπρόεδρος κατηγορείται ότι με δική του εντολή η CIA παρακολουθούσε τηλέφωνα διαφόρων προσώπων. Οι ΗΠΑ διατηρούν σαν «σύγχρονο Παρθενώνα» το στρατόπεδο του Γκουαντανάμο, τις φυλακές στο Κόσοβο και αλλαχού, πραγματοποιούν απαγωγές και μεταφορές «υπόπτων» και φυλακίσεις επ’ αόριστον χωρίς δίκη και καταδίκη! Και χωρίς αποδεικτικά στοιχεία διάπραξης κάποιας παράνομης πράξης. Οι ΗΠΑ και οι «πρόθυμοι» Ευρωπαίοι καταδίκασαν στα δεσμά ολόκληρους λαούς όπως τους άμοιρους, πολυβομβαρδισμένους Σέρβους, Αφγανούς και Ιρακινούς. Ο αντιπρόεδρος Τσένι, ο υπουργός Άμυνας Ράμσφελντ και η νεοσυντηρητική παρέα τους προσπαθούν να παρασύρουν τον Πρόεδρο Μπους να διατάξει επίθεση κατά του Ιράν με κύρια επιδίωξή τους την παραμονή στην εξουσία. Ακραία φαινόμενα πολιτικού τυχοδιωκτισμού!

2. Και φυσικά τα φαινόμενα αυτά διαχέονται και στην οικονομία. Εδώ η δυσοσμία πλημμυρίζει την οικονομική ζωή. Ανελέητο κυνηγητό των εργαζομένων σε όλα τα κράτη όπου οι κυβερνήσεις τους έχουν προσχωρήσει στον νεοφιλελευθερισμό. Υπερκέρδη για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες και φτώχεια για τους λοιπούς πολίτες. Διαπλοκή και φαγοπότι για ελάχιστους οικονομικά ισχυρούς. Οι λοιποί πολίτες στα Τάρταρα. Ευπρόσδεκτο και άμεσα υλοποιήσιμο κάθε μέτρο που καταδικάζει σε εξαθλίωση τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. «Διά βίου εργασία» και «γηράσκω αεί εργαζόμενος». Πάγωμα μισθών και ημερομισθίων, αύξηση των ωρών εργασίας. Διάπλαση νέων εργασιακών σχέσεων για την εξυπηρέτηση των οικονομικά ισχυρών. Αύξηση του ΑΕΠ που οδεύει στα θησαυροφυλάκια μερικών προνομιούχων. Για τους πολλούς ακρίβεια και λιτότητα. Ένα μείγμα που δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή και προσβάλλει τον πολιτισμό μας. Δεν υπάρχουν όρια στο ψεύδος, στην πολιτική απάτη (επικοινωνιακή πολιτική την έχουν βαφτίσει τα τελευταία χρόνια), στο κυνήγημα του κέρδους, στον εκμαυλισμό συνειδήσεων, στον παράνομο και αδικαιολόγητο πλουτισμό. Οι αδύναμοι οικονομικά και πολιτικά στον Καιάδα της στέρησης και της ταλαιπωρίας. Και για τους λίγους η χλιδή και η απόλαυση.

Ο πολιτισμός, η ηθική, η ευγένεια, η αξιοπιστία, ο ανθρωπισμός σε οπισθοχώρηση. Μόνο μερικά φωτεινά παραδείγματα, ψήγματα ήθους και ανθρωπιάς έχουν απομείνει. Αυτά τα πρότυπα βρήκαν τα παιδιά μας και έφτιαξαν τις δικές τους συμμορίες στα σχολεία για να καταδυναστεύουν τους υπόλοιπους συμμαθητές τους. Το δίκαιο του ισχυρότερου να θριαμβεύει παντού. Ο νεοφιλελευθερισμός άνοιξε τους ασκούς της μπόχας. Και βρώμισε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής μας. Πολιτική, κοινωνία, οικονομία, ανθρώπινες σχέσεις μολύνθηκαν από τη νεοφιλελεύθερη βρωμιά. Θα είχαμε όλη την καλή διάθεση να δεχθούμε μια νέα κοσμοθεωρία, με ανθρωποκεντρική ιδεολογία. Δεν μπορούμε όμως να ανεχθούμε μια απάνθρωπη κοσμοθεωρία που εργάζεται για την εκμετάλλευση των πολλών από τους λίγους και προσπαθεί να εγκαθιδρύσει την ολιγαρχία σε όλο το φάσμα των κοινωνικών δομών. Αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην ανθρώπινη κοινωνία ντροπιάζουν το γένος των ανθρώπων! Και για τον λόγο αυτόν είναι απαράδεκτα.

3. Αφορμές για να ανοίξουν οι ασκοί της μπόχας βρέθηκαν. Και αυτό ήταν εύκολο. Στην πολιτική αφορμή είναι η τρομοκρατία και στην οικονομία ο ανταγωνισμός και η ανάγκη να έχουμε ισχυρές επιχειρήσεις με κερδοφορία χωρίς όρια. Με τις δικαιολογίες αυτές νομίζουν οι πολιτικοί μας ότι δικαιώνονται οι νεοφιλελεύθερες επιλογές τους. Και προσφάτως μας είπε ο πρωθυπουργός ότι με τον δικτάτορα πακιστανό ομόλογό του συμφώνησαν να εργασθούν για την πάταξη της τρομοκρατίας. Μα, υπάρχει, κύριε Καραμανλή, χειρότερη μορφή τρομοκρατίας από τη δικτατορία; Ό,τι και αν κάνει ο οποιοσδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης, το «άρωμα» της μπόχας που αναδύεται από μια δικτατορία δεν μπορεί να κρυφτεί. Όπως δεν μπορεί κανείς εύκολα να πιστέψει ότι τα απόβλητα της βιομηχανίας του νεοφιλελευθερισμού είναι άνθη που θα ευωδιάζουν τη ζωή μας! Πώς να πιστέψει κανείς ότι ο πακιστανός δικτάτορας, γνήσιο τέκνο του νεοφιλελευθερισμού, έγινε ξαφνικά άνθος της έννομης τάξης;


Σχολιάστε εδώ