Tabula rasa…
Πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν όλη την εβδομάδα για την επιλογή του Γιώργου. Οι «προοδευτικοί» υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την υποψηφιότητα της συμπαθούς κυρίας για την υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έπεσαν σε βαθιά αμηχανία, αφού δεν ήξεραν τι να πουν. Από τον Παναγιώτη Σγουρίδη μέχρι και τους πρωτοκλασάτους. Βεβαίως, έσπευσαν οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι. Η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, που επιδίωξε να υπερασπιστεί (επιτέλους) μία επιλογή του Γιώργου, αλλά και να εκπροσωπήσει το νεοπασοκικό φεμινισμό της ποσόστωσης, προφανώς για να μην προλάβουν η Άντζελα Γκερέκου και οι άλλες. Κι ο Κώστας Σκανδαλίδης, που μάλλον αναζήτησε αφορμή να προσεγγίσει τον αρχηγό, δεδομένου ότι «παίζει» για υποψήφιος στην Αθήνα. Από εκεί και κάτω…τσιμουδιά. Κι αν δεν ήταν, όπως είπαμε, ο Καλαντζής, ο Ψωμιάδης κι όλο το ψιλοακροδεξιό νεοδημοκρατικό τόξο, η κυρία Καραχασάν θα παρέμενε μία άγνωστη στο πλήθος.
Το ερώτημα είναι αν αυτή η επιλογή του Γιώργου είναι, όντως, μία γενναία πολιτική επιλογή ή μία ακόμα επικοινωνιακή «φούσκα».
Φοβάμαι πως κινδυνεύει να είναι το δεύτερο.
Πρώτον, γιατί η επιλογή του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ αποδείχθηκε άκαιρη. Όταν ο Πατριάρχης ταλαιπωρείται για να λειτουργήσει στην Πέργαμο και ο Ερντογάν θέτει θέμα μειονότητας στη Θράκη και ζητάει τζαμιά στην Αθήνα, η κυρία Καραχασάν μένει πολιτικά ανυπεράσπιστη και δημιουργεί αρνητικά ανακλαστικά.
Δεύτερον, γιατί η επιλογή δεν συνοδεύεται από μία δέσμη προτάσεων που να αφορούν την μουσουλμανική μειονότητα και, κυρίως, δεν επισημαίνονται ορισμένα αυτονόητα.
Γιατί, ας πούμε, ο Γιώργος δεν κάνει την αυτοκριτική του (εάν πιστεύει τόσο πολύ στην άρση των διαχωριστικών γραμμών) για το πώς και το γιατί της δημιουργίας της συγκεκριμένης υπερνομαρχίας. Μόνο ο Στέλιος Παπαθεμελής τόλμησε να το πει, έστω και γι’ άλλους λόγους. Το ΠΑΣΟΚ με την απόλυτη συμφωνία της ΝΔ δεν δημιούργησε την υπερνομαρχία με σκοπό να… ελέγξει τις μειονοτικές ψήφους και να ενσωματώσει την «ευαίσθητη» Ξάνθη στο τρίγωνο με την Καβάλα και τη Δράμα; Συμφωνεί ή διαφωνεί ο Γιώργος με αυτή την επιλογή; Κι αν διαφωνεί (υποθέτω), γιατί δεν τολμά να πει πως τοποθετεί, μεν, την κυρία Καραχασάν υποψήφια, αλλά όταν γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει την υπερνομαρχία (η οποία ουδένα άλλο σκοπό έχει να υφίσταται…);
Γιατί, επίσης, δεν τολμά να μνημονεύσει τις γενναίες πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στην μειονότητα; Γιατί δεν λέει για τον Γεράσιμο Αρσένη, που ως υπουργός Άμυνας κατήργησε την διαβόητη «μπάρα» πριν τον Εχίνο, που χώριζε στα δύο τη Θράκη; Γιατί δεν αναφέρεται στις πολιτικές συμβίωσης των δύο κοινοτήτων; Ανακάλυψε ξαφνικά ότι πρέπει να πέσουν οι διαχωριστικές γραμμές, ωσάν να ομολογεί πως δεν έγινε τίποτε τα προηγούμενα χρόνια;
Τρίτον, το ΠΑΣΟΚ πιάστηκε… αδιάβαστο επικοινωνιακά. Δημιούργησε αρχικώς την εντύπωση πως επρόκειτο για μουσουλμάνα «τουρκικής καταγωγής», ενώ η κυρία Καραχασάν είναι πομάκα; Δεν βρέθηκε κανείς στο επιτελείο του αρχηγού να του πει πως άλλο το ένα κι άλλο το άλλο; Γιατί δεν συνοδεύτηκε η ανακοίνωση της υποψηφιότητας με σχετικές πληροφορίες; Τελικά, μήπως η Θράκη είναι τόσο μακριά από την Αθήνα, και μήπως ο Γιώργος παίρνει τις αποφάσεις μόνος του ή με ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει πέρα από το Κολωνάκι και την Εκάλη;
Τέταρτον, η επιλογή του Γιώργου είναι μία επιλογή εκ του ασφαλούς. Άρα καταλήγει να είναι ολίγον υποκριτική. Γνωρίζει εκ προοιμίου ότι δεν έχει ελπίδες να εκλέξει υπερνομάρχη. Γι’ αυτό τοποθετεί την κυρία Καραχασάν.
Αν ήθελε ο Γιώργος να κάνει μία πραγματικά ουσιαστική κίνηση, ας τοποθετούσε την συμπαθή μουσουλμάνα δικηγόρο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ ή έστω στη νομαρχία Ξάνθης. Δεν το έπραξε γιατί, προφανώς, άλλο σκοπό είχε. Να εντυπωσιάσει και να δημιουργήσει ένα επικοινωνιακό περίβλημα προοδευτικότητας.
Το αποτέλεσμα, φοβάμαι, πως θα είναι περιπετειώδες. Οι χριστιανοί της περιοχής θα δυσαρεστηθούν και θα το δείξουν με την ψήφο τους, οι μουσουλμάνοι γελούν επειδή καταλαβαίνουν τα «τερτίπια», και η Άγκυρα επιχαίρει γιατί ανακινήθηκε το θέμα της μειονότητας.