O Δαίμονας των δημαρχείων

Μπράβο, λέω, βρε Νατάσα, που λες τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν πρόλαβα όμως να ολοκληρώσω την καλή κουβέντα και ακούω έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο που βγήκε στην εκπομπή, διά τηλεφώνου, να λέει ότι η Κάζαγλη του είχε πει πως εάν δεν διοριστεί ο άντρας της οδηγός στον δήμο, στις επικείμενες εκλογές θα κατέβει με τη Νέα Δημοκρατία! Η Νατασούλα γελούσε χωρίς να πει κουβέντα. Έπεσα από την καρέκλα από τα γέλια! Η πλήρης εφαρμογή της σοφής παροιμίας «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη». Όχι ότι η φίλτατη Νατάσα δεν μπορεί να έχει δίκιο σε ό,τι λέει για τη συμπεριφορά του δημάρχου, που σε πολλά σημεία του χαρακτήρα του μου θυμίζει έναν φίλο του, ο οποίος έχει φορτηγό που εκκενώνει βόθρους, αλλά, όπως και να το κάνεις, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί.

Ότι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δάφνης, Άγγελος Οικονομόπουλος, πασίγνωστος πλέον ανά το πανελλήνιο για τις γνωστές «δραστηριότητές» του στον ΟΕΚ, που αποκάλυψε το «Παρόν», παραιτήθηκε και από τα τοπικά του καθήκοντα είναι γνωστό. Το έχω γράψει προ καιρού. Τώρα λοιπόν, που δεν είναι πρόεδρος, αξίζει να μάθατε τα περί συμπεριφοράς του όταν ήταν πρόεδρος. Πρώτη μούρη η μαύρη αυτοκινητάρα του ΟΕΚ, έξω από το δημαρχείο, «ξεφόρτωνε» τον προεδράρα με το ύφος χιλίων καρδιναλίων. Περπατούσε πέντε βήματα ο Αγγελάρας και ξαφνικά έβγαζε το κινητό τηλέφωνο από την τσέπη του που υποτίθεται ότι είχε κουδουνίσει και έλεγε «βεβαίως, κύριε υπουργέ, το τακτοποίησα το θέμα» και άλλα παρόμοια. Περνούσε από τα γραφεία των υπαλλήλων και εκεί πάντα συνέβαινε ένα παρόμοιο περιστατικό. Είχε καταντήσει ανέκδοτο σε όλο το δημαρχείο αυτή η συμπεριφορά. Το καλύτερο όμως το άφησα τελευταίο. Ο Αγγελάρας διαδίδει ότι δεν τον ανάγκασε κανένας να παραιτηθεί από το δημοτικό συμβούλιο και από τα καθήκοντα του προέδρου. «Στον δήμο εγώ κάνω κουμάντο, όχι ο δήμαρχος. Ποιος θα τολμούσε να μου πει κάτι τέτοιο; Κουράστηκα, αυτό είναι όλο», λέει σε φίλους του, όταν τον ρωτάνε. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Ο τοπάρχης Σταυριανουδάκης ήξερε ότι η ιστορία με τον Οικονομόπουλο θα του κάνει μεγάλη ζημιά στις εκλογές. Προσπαθούσε να του το πει, αλλά πράγματι δεν τολμούσε. Ο προεδράρας ήξερε πως έχει πλέον πει «αντίο» στα δημοτικά πράγματα της πόλης μετά την «περιπέτειά» του και έψαχνε αφορμή. Τη βρήκε, και τέλος. Δεν πρόκειται να είναι ξανά υποψήφιος ούτε για σύμβουλος. Φοβάται την πανωλεθρία και το έχει πάρει απόφαση οριστικά. Αυτά προς το παρόν. Δημαρχάρα, όσον αφορά στον περιβόητο οίκο ανοχής, λίγα μόλις μέτρα μακριά από το δημαρχείο, που επί δύο χρόνια «προσπαθείς» να κλείσεις, μη φορτώνεις τις ευθύνες στην Αστυνομία. Οι υπηρεσίες του δήμου σου είναι «υπερβολικά ανεκτικές». Το θέμα είναι με ποιανού την ανοχή. Αυτό είναι το ερώτημα. Πάντως, όχι με τη δική μου.

Ο καθηγητής Παναγιώτης Μπόζος είναι τελικά η επίσημη επιλογή του ΠΑΣΟΚ στην Κηφισιά. Ομολογώ ότι πρόκειται για έντιμο και σοβαρό άνθρωπο, με γνώσεις γύρω από την αυτοδιοίκηση. Από τις ανοιχτές διαδικασίες που ακολούθησαν εξελέγη με διπλάσιο αριθμό ψήφων έναντι της άλλης υποψηφίας για το χρίσμα της δημαρχίας, Μαίρης Βιδάλη. Φαίνεται όμως ότι η πίκρα της Μαιρούλας ήταν τόσο μεγάλη που, όπως έμαθα, την επόμενη μέρα παραιτήθηκε και από δημοτική σύμβουλος. Εάν τελικά επιμείνει στην παραίτησή της, τη θέση της θα πάρει ο γιατρός Λαμπιδάκης. Ο Λαμπιδάκης είχε εκλεγεί και στο παρελθόν δημοτικός σύμβουλος, αλλά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων είχε παραιτηθεί. Πολλοί λένε ότι και τώρα θα κάνει το ίδιο. Θα δούμε. Αυτό πάντως που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι και από την παράταξη Χιωτάκη δεν θα είναι ξανά υποψήφιος σύμβουλος ο αντιδήμαρχος Αντώνης Διαμαντόπουλος. Ο άνθρωπος έχει απογοητευτεί από τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι διαχειρίζονται τις τύχες των δημοτών της Κηφισιάς. Η αλήθεια είναι ότι εάν ο φίλτατος Αντώνης ανοίξει το στόμα του, ο Χιωτάκης μάλλον θα αφήσει την αυτοδιοίκηση και θα ασχοληθεί με τη γεωπονική. Είμαι σίγουρος όμως ότι δεν θα το κάνει, γιατί πάντα έχει μάθει να λειτουργεί με ήθος και αξιοπρέπεια. Δεν καταγγέλλει πισώπλατα, αλλά με παρρησία εκεί που πρέπει. Όσον αφορά στον διαγωνισμό για την παρκοστάθμευση, να σας ενημερώσω ότι ήδη κατατέθηκε αίτηση αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του διαγωνισμού από τη Συντονιστική Επιτροπή Αττικής. Καμία εταιρεία δεν θα ριψοκινδυνέψει να κάνει δαπάνες εκατομμυρίων προ του κινδύνου να ακυρωθεί ο διαγωνισμός. Αφήστε που η Περιφέρεια δεν πρόκειται να εγκρίνει τις οκτάμηνες προσλήψεις που ετοιμάζει ο δήμος στη Δημοτική Αστυνομία.

Κόσμος και κοσμάκης περνάει αυτές τις ημέρες από το γραφείο του Σημαιοφορίδη στη Ρηγίλλης. Ο γενικός διευθυντής καλεί όλους όσοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι, για τις «τελικές κουβέντες». Όλοι γύρω από ένα τραπέζι δεσμεύονται για το αποτέλεσμα. Μέχρι σήμερα το σοβαρότερο πρόβλημα που έχει προκύψει είναι στη Γλυφάδα. Κανένας δεν συμφωνεί με την όποια τελική επιλογή. Μέχρι και ο Στελάρας, ο μαυροπαντελονάκιας, θέλει να είναι ξανά υποψήφιος. Κατέστρεψε την πόλη με το τραμ που την «κόβει» στη μέση και φαίνεται ότι θέλει να συνεχίσει το «έργο» του. Μπαϊράκι έχει σηκώσει και ο πρώην διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Αμαρουσίου Κώστας Ρώτας. «Εγώ θα κατέβω ό,τι και να γίνει» φαίνεται να είπε στην ανάλογη συνεδρίαση, ενώ όλοι οι συνυποψήφιοι συμφώνησαν να ακολουθήσουν την τελική επιλογή που θα είναι ο Παπαδημητρίου ή ο Πατούλης. Εδώ που τα λέμε, ο Ρώτας δεν έχει να χάσει τίποτα. Ούτε καν τη διαγραφή φοβάται, αφού ποτέ δεν υπήρξε μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι παρά τις προθέσεις του δεν θα καταφέρει να «κλείσει» ούτε καν ένα αξιοπρεπές ψηφοδέλτιο. Ίδωμεν.

Και ο νομαρχιακός σύμβουλος Σταύρος Ιατρού εκδήλωσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για τον δήμο Κερατέας. Ο Σταυράκος είναι μηχανολόγος το επάγγελμα και κατά καιρούς έχει ασχοληθεί με θέματα περιβάλλοντος με μεγάλη επιτυχία. «Επιθυμεί ένα νέο ξεκίνημα και ανατροπή του παρελθόντος», όπως γράφει στη διακήρυξή του. Εγώ τι άλλο να πω. Καλό αγώνα.

Τόσα συνέδρια και συγκεντρώσεις ούτε τα μεγάλα κόμματα δεν κάνουν. Πολλή δημοκρατία, ρε παιδιά. Μήπως σας πειράξει; Την Κυριακή 28 Μαΐου αποφάσισαν να μαζευτούν ξανά οι πιστοί οπαδοί της όμορφης και γοητευτικής υποψηφίας δημάρχου στη Γλυφάδα κυρίας Παπαναστασίου. Μιλάμε για πολύ χρήμα. Πανό, αφίσες, οργάνωση και ο Θεός βοηθός. Μαζεύονται, αλληλοχειροκροτούνται, τρώνε και πίνουν, να είναι καλά η Ματούλα, και ο καθένας στο σπίτι του. Τέσσερις φορές το έχουν κάνει αυτό το «έργο» μέχρι σήμερα τον τελευταίο χρόνο. Κανονικά δεν θα έπρεπε να παραπονιέμαι, γιατί περνάω καλά, αλλά σκέφτομαι αυτόν τον φουκαρά που πληρώνει. Γιατί δεν μπορεί, κάποιος φουκαράς θα πληρώνει. Κρίμα είναι.

Επιστολές, όπως μου λένε, λαμβάνουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της Αττικής προκειμένου να γίνουν συνδρομητές σε μια νεοκυκλοφορούσα εφημερίδα. Συντρόφια, επειδή ξέρετε πόσο θέλω να προστατεύω τα ευρουλάκια σας, η υπόθεση είναι αρχιλαμογιά. Νύχτα θα κλείσει το έντυπο. Στο παρελθόν έχει ξαναγίνει. Καλύτερα να τα δώσετε στα εγγονάκια σας παρά στο γνωστό-άγνωστο αρχιλαμόγιο της αυτοδιοίκησης. Εγώ σας το είπα και νίπτω τας χείρας μου.

Απολαύστε διαφάνεια προμήθειας με κάθε νομιμότητα. Την υπόθεση με τα γνωστά λευκώματα που εκδίδουν μέχρι σήμερα κατά δεκάδες οι δήμοι, εντελώς τυχαία από τον ίδιο προμηθευτή ονόματι Νίκο Καραμανλή, την ξέρετε. Φίρμα έχει γίνει ο τύπος από τη στήλη. Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέχρι σήμερα έχουν καταλήξει στον ίδιο άνθρωπο. Μια από τα ίδια έκανε και ο δήμος Αργυρούπολης. Πέρσι, λοιπόν, προκήρυξε διαγωνισμό για την έκδοση λευκώματος. Στον διαγωνισμό προσήλθαν δύο εταιρείες. Η μία εταιρεία, επειδή δεν πληρούσε τις τεχνικές προδιαγραφές σε σχέση με την εμπειρία άλλων λευκωμάτων που απαιτούσε η προκήρυξη, απερρίφθη χωρίς καν να ανοιχτεί η οικονομική προσφορά της. Έτσι έμεινε μόνο μία εταιρεία, του γλυκύτατου Νικολάκη, πρώην υποψηφίου δημοτικού συμβούλου του δήμου Βριλησσίων. Αντιλαμβάνεστε ότι χωρίς καμία σύγκριση της τιμής που πρόσφερε η εταιρεία του πήρε τη δουλειά! Αν ο δημαρχάρας της πόλης Γιάννης Τσαρπαλής μάζευε προσφορές για να βάψει το σπίτι του, έτσι θα έκανε; Γιαννάκη, έτσι αντιλαμβάνεσαι την προστασία του δημοτικού χρήματος; Γιατί τέτοια πρεμούρα να κατοχυρωθεί ο διαγωνισμός; Δεν ήταν πιο φυσικό να γίνει επανάληψη προκειμένου να διασφαλιστεί ενδεχόμενη καλύτερη τιμή; Δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης μου λένε ότι ήδη με την υπόθεση αυτή ασχολείται το ΣΔΟΕ. Μια και ο λόγος για την Αργυρούπολη, θα ήθελα να ρωτήσω εάν αληθεύει ότι η δημοτική αρχή πληρώνει τοπικό τηλεοπτικό κανάλι για να προβάλλει τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Τριακόσια ευρώ τη συνεδρίαση. Έτσι μου είπαν. Περιμένω απάντηση.

Στην αρχή η ίδρυση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης «αγκαλιάστηκε» από τους αιρετούς με συμπάθεια. Εμείς, ως μονίμως υποψιασμένοι, είχαμε εκφράσει τις αντιρρήσεις μας. Δυστυχώς, γρήγορα, μα πολύ γρήγορα, επαληθευόμαστε. Ο χορός της αρκούδας γίνεται από αδιαφανείς προσλήψεις. Ούτε ΑΣΕΠ ούτε τίποτα. Ο καθένας βάζει τον ανιψιό του και τη φίλη του. Αφήστε τις «μελέτες» που γίνονται. Χιλιάδες ευρώ με απευθείας ανάθεση σε καθηγητάδες πανεπιστημίου (με ποια κριτήρια, άραγε;) για κάθε απίθανη μελέτη. Το μεγάλο «πανηγύρι» γίνεται με διάφορες εταιρείες δημοσκοπήσεων που εισπράττουν πολλά λεφτά για να βγάζουν το συμπέρασμα ότι… υπάρχει διαφθορά στην αυτοδιοίκηση! Κάποιοι βρήκαν τον μήνα που θρέφει τους έντεκα.

Ακόμα να μας απαντήσει ο πρόεδρος του πολιτιστικού οργανισμού του δήμου Καλλιθέας, αγαπητός Θεόδωρος Ψαλιδόπουλος. Έχει καταθέσει εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης έργου ο προμηθευτής που ανέλαβε την έκδοση του ιστορικού λευκώματος; Το αδίκημα της απιστίας το ξέρετε, πολυγραφότατε κύριε πρόεδρε; Θοδωράκη, να μου το θυμηθείς. Όταν η υπόθεση αυτή πάρει τις πραγματικές νομικές διαστάσεις που πρέπει, ο τοπαρχάρας θα κάνει ότι δεν σε ξέρει. Άσχετα εάν γνώριζε τις ενέργειές σου από την αρχή. «Μάζεψέ τα» όσο είναι νωρίς. Είναι κρίμα να αφήνεις «σκιές» στην έντιμη μέχρι σήμερα πορεία που έχεις κάνει.

Την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για τον δήμο Πάργας ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ο αυτοδημιούργητος, γνωστός εκδότης Κώστας Σμπίλιας, ο οποίος φιλοδοξεί να δώσει νέα πνοή και όραμα στον τόπο που τον γέννησε και τον ανέδειξε. Στην ανακοίνωση με την οποία δήλωσε «παρών» στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της Πάργας ο Κώστας Σμπίλιας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι όλοι οι Παργινοί πρέπει να δώσουν τα χέρια για να φτιάξουν τον δήμο που τους αξίζει. Τονίζει δε ότι με την ποικιλία των εμπειριών του, την όρεξη για δουλειά που έχει και την αγάπη για τον τόπο του μπορεί, με τη στήριξη όλων και τη συνεργασία τους, να κάνει την Πάργα δήμο πρότυπο ανάπτυξης και προοπτικής.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Τοπάρχες μου, αποφάσισα να εκδίδω και εγώ λευκώματα. Θέλω όμως προκαταβολή όλα τα λεφτά σε συνάλλαγμα. Και το λεύκωμα θα σας το παραδίδω σε δεκαέξι χρόνια. Όποιος δεν συμφωνεί, ΘΑ γράψω σε μια εφημερίδα που θα εκδώσω ότι ήσασταν συνεργάτες του… Αδόλφου Χίτλερ. Εγώ το λέω για πλάκα, αλλά κάποιοι το κάνουν σοβαρά.


Σχολιάστε εδώ