225.000 ευρώ μοιράστηκαν 3 τοπικές εφημερίδες!

Αλλά ποσά, μικρότερα όμως, είχαν δοθεί και σε συγκεκριμένα έντυπα από άλλες δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες όμως στο χρονικό διάστημα που προαναφέραμε δεν είχαν βάλει περισσότερες από 4-5 καταχωρίσεις σε κάθε εφημερίδα. Δηλαδή ο δήμαρχος και οι περί αυτόν έκαναν «όλο το παιχνίδι» μέσω της ΔΕΠΕΠ. Για να κατανοήσει κανείς για τι ύψους μεγέθη μιλάμε, να σημειώσουμε ότι το συνολικό ποσό που δόθηκε στην τετραετία αγγίζει τις 325.000 ευρώ! Από αυτά, τις 225.000 ευρώ μοιράστηκαν τρεις τοπικές εφημερίδες και τα υπόλοιπα όλες οι άλλες συμπεριλαμβανομένων και των αθηναϊκών! Το πιο φοβερό όμως είναι ότι τα περισσότερα χρήματα (100.000 ευρώ, δηλαδή το ένα τρίτο της συνολικής δαπάνης), φαίνεται ότι τα καρπώθηκε μία μόνο εβδομαδιαία εφημερίδα! Πρωταθλητής λοιπόν ο εν λόγω εκδότης στον Πειραιά, αφού κατάφερε να αποσπάσει ένα τεράστιο ποσό σε τέσσερα χρόνια. Και μάλιστα με εβδομαδιαίο έντυπο που έχει κόστος το ένα τρίτο ενός ημερήσιου τοπικού εντύπου.

Δεύτερο σε… άνωθεν επιδοτήσεις (από τον έβδομο όροφο του δημαρχείου συγκεκριμένα, γιατί η ΔΕΠΕΠ και ειδικότερα ο πρόεδρός της Ηλίας Χονδροκούκης από εκεί έπαιρνε εντολές για να «τα χώνει» στις συγκεκριμένες εφημερίδες) ο έτερος των ευνοημένων εκδοτών του Πειραιά, ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή «έπαιζε» για υποψήφιος δήμαρχος με το ΠΑΣΟΚ! Να σημειώσουμε ότι και ο πρώτος που αναφέραμε (ο «πρωταθλητής») διαδίδει ότι πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ! Δηλαδή ο κ. Αγραπίδη στήριξε σε… βαθμό κακουργήματος εκδότες που προέρχονται από την… αντίπερα πολιτική όχθη. Ο δεύτερος εκδότης εισέπραξε συνολικά 64.000 ευρώ την τετραετία 2001-2004. Ωστόσο, να σημειώσουμε ότι ο εν λόγω εκδότης τηρουμένων των αναλογιών δίκαια πήρε τέτοιο ποσό, γιατί εκδίδει την πιο ακριβή ημερήσια εφημερίδα του Πειραιά και συγχρόνως εκδίδει δύο μηνιαία περιοδικά, οπότε οι όποιες καταχωρίσεις τού δόθηκαν διαμοιράστηκαν σε τρία έντυπα.

Ο τρίτος στη σειρά είναι ο μόνος από τους δεξιούς εκδότες που ευνοήθηκε, ο οποίος για καταχωρίσεις στην ημερήσια εφημερίδα του πήρε συνολικά 61.000 ευρώ.

Στη συνέχεια έρχεται η αρχαιότερη ημερήσια εφημερίδα της Ελλάδας, ο «Χρονογράφος», που πήρε μόνο δύο χρονιές χρήματα από τη ΔΕΠΕΠ (13.622 ευρώ το 2002 και 6.110 ευρώ το 2003). Το 2004, που οι δύο πρώτοι πήραν 18.532 ευρώ ο ένας και 14.439 ευρώ ο άλλος, ο «Χρονογράφος» πήρε το εξαιρετικά υψηλό ποσό των… 25 ευρώ!

Ακολουθεί άλλη μία ημερήσια εφημερίδα με 24.000 ευρώ την τετραετία και η εφημερίδα του Π. Μαυρίκου (υποψηφίου δημάρχου Κερατσινίου) «Λύση Εξπρές» που εισέπραξε 12.627 ευρώ.

Οι πιο «ριγμένες» ημερήσιες εφημερίδες του Πειραιά είναι η «Κοινωνική» και ο «Δημότης» που πήραν στα τέσσερα χρόνια 2.732 ευρώ η μία και 5.439 ευρώ η άλλη! Αντιθέτως, η μηνιαία εφημερίδα «Λακωνία SOS» πήρε 12.914 ευρώ!

Αλήθεια, με ποια λογική τα ημερήσια έντυπα του Πειραιά αγνοούνται και επιδοτούνται με έναν… σκασμό λεφτά τα… μηνιαία έντυπα της Μάνης; Μήπως κάποιοι στον Πειραιά νομίζουν ότι βρίσκονται ακόμα στη… Μάνη;

Και κάτι ακόμα. Δεν θα είχε περισσότερο όφελος ο δήμος αν τις 270.000 περίπου ευρώ που μοίρασε στις εφημερίδες του Πειραιά τις έδινε με γνώμονα όχι το «γλείψιμο» αλλά την ίση μεταχείριση; Αντί να έχει δηλαδή τρεις εφημερίδες να τον… λιβανίζουν, δεν θα ήταν καλύτερα να έχει οκτώ, οι οποίες, αν «μοίραζε την πίτα» δίκαια, δεν θα είχαν κανέναν λόγο να μην τον στηρίξουν; Και στο κάτω κάτω με ποια κριτήρια παίρνει μια εβδομαδιαία εφημερίδα 100.000 ευρώ και μια ημερήσια μόλις 2.700 ευρώ για το ίδιο χρονικό διάστημα;

Αυτά τα πράγματα είναι τουλάχιστον απίστευτα και δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά στον δήμο.

Είναι δικαίωμα του κάθε δημάρχου να δίνει χρήματα όπου θέλει, αλλά θα πρέπει να τα αιτιολογεί. Με ποια δικαιολογία λοιπόν «πριμοδοτεί» κάποια έντυπα και άλλα τα… καταδικάζει σε κλείσιμο; Γιατί αν είχε πάρει έστω 50.000 ευρώ η δεύτερη αρχαιότερη ημερήσια εφημερίδα του Πειραιά, η «Φωνή του Πειραιά», δεν θα είχε οδηγηθεί σε κλείσιμο… Αν λοιπόν «μοίραζε την πίτα» σωστά κανένας δεν θα είχε παράπονο. Τώρα έχει κάνει… εχθρούς τους μισούς εκδότες του Πειραιά. Ελπίζουμε σε αυτήν τουλάχιστον την προεκλογική περίοδο να υπάρχει λογική και ισονομία.

•Την περασμένη Δευτέρα, αντί της Τετάρτης που γίνεται συνήθως, πραγματοποιήθηκε το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο στον Πειραιά. Αιτία ότι την Τετάρτη ήταν ο τελικός του Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο, όπου έπαιζε ο Ολυμπιακός, και ο δήμαρχος θα πήγαινε στην Κρήτη να τον παρακολουθήσει, ενώ την ίδια μέρα έπαιζε και ο Εθνικός που αγωνίζεται για να ανέβει κατηγορία και πολλοί σύμβουλοι με επικεφαλής τον Τάσο Καρλές ήθελαν να τον παρακολουθήσουν. Και οι δύο ομάδες τιμούν τον Πειραιά, τον αναδεικνύουν, οπότε δικαιολογημένα το δημοτικό συμβούλιο πήγε… δύο μέρες νωρίτερα τη συνεδρίασή του για χάρη τους…

• Και αυτή η συνεδρίαση πάντως κύλησε σε οξυμμένη ατμόσφαιρα. Την αρχή έκανε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μπεντενιώτης, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν έχει ακόμα εικόνα για το τι συμβαίνει στη ΔΕΠΕΠ και πού διοχετεύονται τα χρήματά της. Είπε μάλιστα ότι η επιχείρηση έχει δώσει δάνεια ύψους 160.000 ευρώ στους υπαλλήλους της και ζήτησε διευκρινίσεις για το θέμα. Επιπλέον, ζήτησε την παραίτηση του αντιδημάρχου Γιάννη Σπυράκη και κάλεσε τον δήμαρχο να τοποθετηθεί αν δέχεται να παίρνουν σωματεία που έχουν δημοτικούς συμβούλους ως στελέχη τους τέτοιες επιχορηγήσεις από τη ΔΕΠΕΠ, και αν το θεωρεί αυτό ηθικά λογικό.

• Ο πρόεδρος της ΔΕΠΕΠ, Ηλίας Χονδροκούκης, απαντώντας ανέφερε ότι η ΔΕΠΕΠ έχει πολλαπλασιάσει τα έσοδά της και είναι από τους βασικούς οικονομικούς αιμοδότες του δήμου. Όσον αφορά στις επιχορηγήσεις στο σωματείο στο οποίο ανήκει ο Γ. Σπυράκης, είπε ότι οι επιχορηγήσεις αυτές δόθηκαν για να γίνει ένα συγκεκριμένο έργο και ειδικότερα για να καθαριστούν οι ακτές. Συνολικά καθαρίστηκαν 93 χιλιόμετρα ακτών στον Πειραιά, στη Σαλαμίνα και τη Σαρωνίδα.

• Ένα άλλο θέμα που τέθηκε από τη μείζονα μειοψηφία ήταν και αυτό των ακινήτων του δήμου. Ο Μ. Μπεντενιώτης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για το οικόπεδο του δήμου στη Μεταμόρφωση, αλλά και για την έκταση των 100 στρεμμάτων στους Γαργαλιάνους. Ο αναπληρωτής δημάρχου Τάσος Καρλές απαντώντας τόνισε ότι με τη συμπεριφορά του ο κ. Μπεντενιώτης δεν βοηθάει τον δήμο και εξαιτίας της άγνοιάς του σε πολλά θέματα κάνει παιδαριώδη λάθη. «Είσαστε σαν να έχετε έρθει από άλλη χώρα στον Πειραιά και δεν γνωρίζετε τίποτα. Είσαστε χαμένος», είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «Φέρεστε σαν να είσαστε κανένας πακιστανός λαθρομετανάστης, ο Πετροχασάν Αλή ας πούμε, που βρέθηκε ουρανοκατέβατος στον Πειραιά και αλλού πατά και αλλού βρίσκεται. Αλλιώς θα γνωρίζατε ότι ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης έχει κάνει αίτηση για να πάρει δάνειο να αγοράσει το οικόπεδό μας και μάλιστα σε καλή τιμή». «Θέλω έγγραφα», είπε παρεμβαίνοντας ο Μ. Μπεντενιώτης, «Δεν υπάρχουν έγγραφα. Μιλάτε στον αέρα. Με τα 100 στρέμματα στους Γαργαλιάνους τι γίνεται; Εγώ πιστεύω ότι η έκταση αυτή έχει χαθεί για τον δήμο…». Στο σημείο αυτό παρενέβη έξαλλος ο πρόεδρος του σώματος Κώστας Γκαβέρας που είπε: «Είστε νομικός και δεν δικαιολογείστε να λέτε τέτοια πράγματα. Πώς είναι δυνατόν να χαθεί δημόσια έκταση; Δεν γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει χρησικτησία στις δημόσιες εκτάσεις; Δεν ξέρετε τα θέματα και λέτε ό,τι θέλετε. Σας ανεχόμαστε…». Με τον Μ. Μπεντενιώτη πάντως συμφώνησε και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς Αναγέννηση», Κώστας Τζατζάνης, ο οποίος τόνισε ότι η έκταση στους Γαργαλιάνους μάλλον έχει χαθεί για τον δήμο, γιατί έχουν γίνει εκτεταμένες καταπατήσεις.

• Τελικά το τραπέζι μεταξύ Παρασκευόπουλου – Φωτίου – Μπεντενιώτη που γράφαμε στο περασμένο μας φύλλο δεν έγινε. Όντως ο Δ. Παρασκευόπουλος είχε καλέσει τον Μ. Μπεντενιώτη και τον Χ. Φωτίου, αλλά ο Μανώλης είχε έκτακτη σοβαρή δέσμευση και δεν πήγε. Όμως μίλησε για μισή ώρα στο γραφείο του συνδυασμού με τον Παρασκευόπουλο σε πολύ φιλικό κλίμα και εξήγησε τους λόγους που δεν θα του επέτρεπαν να είναι στο δείπνο με τον Φωτίου. Να σημειώσουμε ότι ο πρώην βουλευτής όπου βρεθεί μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον Φωτίου και επισημαίνει ότι δεν αποτελεί κεφάλαιο σε πολιτική αποστρατεία -όπως λένε πολλοί- αλλά κεφάλαιο επί τιμή για το πολιτικό γίγνεσθαι του Πειραιά. Μάλιστα έχει πει ότι η γνώση και η εμπειρία του θα βοηθήσουν πολύ τον Παναγιώτη Φασούλα στον αγώνα που θα κάνει για να εκλεγεί δήμαρχος. Τονίζεται ότι το τραπέζι που δεν έγινε θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες, καθώς για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου σημαντικό λόγο θα έχει ο Μπεντενιώτης, ο οποίος δεν αποκλείεται να περιληφθεί σε αυτό, αφού και η ηγεσία του Κινήματος το επιθυμεί και ο Φασούλας το έχει δηλώσει. Οι… εκτιμήσεις διαφόρων κύκλων ότι ο Φασούλας δεν τον θέλει στο ψηφοδέλτιο δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και αυτοί που τις διοχετεύουν το κάνουν για να προσφέρουν… υπηρεσίες στον Χρήστο Αγραπίδη που έχει κάθε συμφέρον να κατέβει διασπασμένη η δημοκρατική παράταξη στις εκλογές.

• Μια που μιλάμε όμως για τον Αγραπίδη, να πούμε ότι… έχει ανεβάσει στροφές τελευταία. Καθημερινά επισκέπτεται τα Διαμερίσματα, δίνει λύσεις μαζί με τους τοπικούς παράγοντες στα μικροπροβλήματα και χαράσσει μαζί τους την πορεία για δρομολόγηση σημαντικών έργων. Να σημειώσουμε πως οι κάτοικοι στις περιοχές που επισκέπτεται ο δήμαρχος τον υποδέχονται πολύ καλά και αυτό δείχνει ότι ο κόσμος θέλει αυτές τις επισκέψεις και κολακεύεται όταν αισθάνεται ότι η δημοτική αρχή είναι δίπλα του.

• Ένα πολύ σημαντικό συνέδριο με θέμα τις δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης για την κοινωνική πολιτική διοργανώνει από 18 έως 20 Μαΐου ο δήμος Κορυδαλλού. Στο τριήμερο συνέδριο έχουν κληθεί για να χαιρετίσουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ θα μιλήσουν ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, καταξιωμένοι επιστήμονες και στελέχη του χώρου, καθώς και ο βουλευτής και πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος. Επιστημονική υπεύθυνη των δρωμένων και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Όλγα Στασινοπούλου. Πρόκειται για άλλη μια σοβαρή πρωτοβουλία του δημάρχου Στέφανου Χρήστου, από εκείνες που κάνουν τον Κορυδαλλό να πρωτοπορεί και να ξεχωρίζει.

• Τον διορισμό δύο επιπλέον υπαλλήλων στο Υποθηκοφυλακείο Πειραιά και την έγκριση πραγματοποίησης υπερωριών από το υπάρχον προσωπικό θα εγκρίνει άμεσα το υπουργείο Δικαιοσύνης για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που υπάρχουν και οδήγησαν τους δικηγόρους του Πειραιά στη συμβολική κατάληψη του κτιρίου τις προηγούμενες μέρες. Αυτό αναφέρει απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα, σε σχετική ερώτηση που υπέβαλε ο βουλευτής της Α΄ Πειραιά Παναγιώτης Μελάς.


Σχολιάστε εδώ