ΧΡΗΜΑτιστήριο

Από τους 315 τίτλους που διακινήθηκαν 233 τερμάτισαν με άνοδο, 52 υποχώρησαν και 30 παρέμειναν αμετάβλητοι. Την επομένη επικράτησαν ελαφρώς πτωτικές τάσεις, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να υποχωρήσει κατά 0,28%, στις 4.304,73 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατά 0,28%, της μεσαίας να χάσει 0,15% και της μικρής να καταγράψει απώλειες σε ποσοστό 1,11%. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία επικράτησαν πτωτικές τάσεις, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 4.268,87 μονάδες, μειωμένος σε ποσοστό 0,83%. Από τους επιμέρους δείκτες τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε αυτός των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ενώ αντίθετα τη μεγαλύτερη άνοδο εκείνος των πρώτων υλών. Την επομένη επικράτησαν εκ νέου οι πωλητές, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να κλείσει στις 4.243,88 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 0,59%, ενώ ο τζίρος ανήλθε σε 485,7 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να φθάνει τα 35,7 εκατ. ευρώ.

→ Κατά τα άλλα όλα καλά! Παρά τις εκ του αντιθέτου υποκριτικές δηλώσεις ορισμένων κρατικών αξιωματούχων, νέα αύξηση στην πιστωτική επέκταση δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς τον Φεβρουάριο κινήθηκε με ρυθμό 17,5%, από 16,3% τον Ιανουάριο.

→ Εν μέσω πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο, κόντρα στο γενικότερο ρεύμα της αγοράς και πέραν του αρχικού σχεδιασμού, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το placement των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας. Αυτή ήταν και η καλύτερη απάντηση στις όποιες λίγες εναπομείνασες Κασσάνδρες.

→ Για επαναλαμβανόμενες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων γνωρίζαμε, για αναθεωρήσεις ποσών λόγω προσαρμογής στις απαιτήσεις των εταιρειών όμως όχι! Περί Telepassport ο λόγος.

→ Υφίσταται κώδικας δεοντολογίας ορκωτών εκτιμητών real estate; Αν ναι, ποιοι επιμελήθηκαν και πότε τέθηκε σε ισχύ;

→ Για όσους επικαλεστούν την πρόσφατη εξαγορά τουρκικής τράπεζας από την EFG Eurobank, ως άλλοθι της αντίστοιχης ενέργειας από την Εθνική, έχουμε να τους θυμίσουμε ότι το πρώτο πιστωτικό ίδρυμα είναι καθαρά ιδιωτικό σε αντίθεση με το δεύτερο, που διαθέτει μετόχους και διοίκηση προερχόμενης από το κράτος και την κυβέρνηση! Και όλα αυτά όταν Τράπεζα της Ελλάδος, ΙΚΑ, Σύνδεσμος Μελών Εταιρειών Χρηματιστηρίου, Ένωση Μικρομετόχων κ.λπ. καλούνται από τη Βουλή να ενημερώσουν σχετικά με την εν λόγω εξαγορά.

→ Είναι πραγματική η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών; Στηρίζεται αποκλειστικά σε οργανικές πηγές ή επηρεάζεται σημαντικά και από τις χρηματιστηριακές εξελίξεις;

→ Υπάρχουν όμιλοι επιχειρήσεων που πουλούν φθηνά κάποιες θυγατρικές, αγοράζοντας ταυτόχρονα ακριβά κάποιες άλλες, επίσης θυγατρικές εταιρείες; Εσείς τι λέτε;

→ Οι μεγαλύτερες υπεραξίες έχουν και τον κίνδυνο υψηλότερων ζημιών, έτσι δεν είναι; Όσο και να προσπαθούν κάποιοι να στρέψουν τους επενδυτές στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, η μεσαία ήταν αυτή που χάρισε σημαντικές αποδόσεις από την αρχή της χρονιάς.

→ Ελπίζουμε να πετύχει τους στόχους του γιατί έχει πραγματοποιήσει μεγάλα ανοίγματα, εκτός και αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι έχει μεγάλες «πλάτες»! Ο λόγος για τον Όμιλο Λαυρεντιάδη.

→ Λέτε η εφαρμογή του νέου νόμου που θέτει ως όριο δημόσιων προτάσεων το 33% να οδηγήσει στη ραγδαία αύξηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων εισηγμένων εταιρειών;

→ Σε ομόλογα και όχι μετοχές χωρών μελών, αποφάσισε να επενδύσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Γιατί άραγε;

→ Θα προηγηθούν οι φορολογικοί έλεγχοι στις εισηγμένες έναντι των άλλων επιχειρήσεων; Θα ακολουθηθούν διαδικασίες express ώστε να ενημερωθεί έγκαιρα το επενδυτικό κοινό;

→ Ποιες από τις μικρές επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν και ποιες θα λάβουν τελικά μέρος των αδιάθετων κονδυλίων του προγράμματος ΜΕΤΕΧΩ; Έχει ενδιαφέρον το θέμα.

→ Για να δούμε αν ο νέος δείκτης τιμών καταναλωτή θα είναι περισσότερο αντιπροσωπευτικός όπως εκτιμάται… Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, εκτός από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες είναι περίπου στην ίδια πλευρά.

→ Η μείωση που παρουσίασαν οι πωλήσεις καινούργιων, εισαγόμενων αλλά κυρίως μεταχειρισμένων ΙΧ καταδεικνύει με τον πλέον περίτρανο τρόπο το πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς.

→ Γιατί πρέπει να προκύπτει διαφορά εσόδων κατά τη διαδικασία συγχώνευσης εταιρειών, ανάλογα με το αν εφαρμόζονται τα εθνικά ή τα διεθνή λογιστικά πρότυπα; Χαρακτηριστικό παράδειγμα: ΑΣΠΙΣ Πρόνοια, ΑΕΓΑ και ΑΕΑΖ.

→ Τι σας λέγαμε για τη δυναμική της μεσαίας κεφαλαιοποίησης; Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κεντρικού Αποθετήριου για τον Απρίλιο του 2006, αύξηση παρουσίασε η συμμετοχή των ξένων στον δείκτη Mid 40 με ταυτόχρονη μείωση στον εικοσάρη! Θετική ήταν και η διαφορά αγορών – πωλήσεων στη Μικρή Κεφαλαιοποίηση, με μόνο ίσως μελανό σημείο τη μείωση των ενεργών μερίδων.

→ Ότι θα υπάρξουν ζημίες είναι βέβαιο, πόσες ακριβώς είναι το ερώτημα και για αυτό ορισμένοι πρώην πρόεδροι και πρώην μεγαλομέτοχοι της ΕΒΖ οφείλουν να δώσουν πειστικές απαντήσεις. Ελπίζουμε οι όποιες σκέψεις για επενδύσεις στη Σερβία να μην έχουν ανάλογη πορεία με τις αντίστοιχες του κοντινού παρελθόντος.

→ Τόσο πολλή δουλειά έχει ο όμιλος της ΕΧΑΕ, ώστε να χρειάζεται ενδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο; Ποια είναι τα project που δικαιολογούν αυτόν τον αριθμό; Πάντως η αποχώρηση του εκπροσώπου της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών προβληματίζει.

→ Σύμφωνα με την έκθεση διαχείρισης του ΔΣ της ΔΕΗ, για τις ζημίες της εισηγμένης επιχείρησης, φταίει πάντα κάτι άλλο! Αυτή τη φορά ήταν οι αυξήσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

→ Κατά τη γνώμη μας το όποιο ενδιαφέρον των ξένων funds για σύναψη στρατηγικής συμμαχίας με εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, έτσι γενικά και αόριστα, δεν πρέπει και δεν αποτελεί είδηση. Το μόνο που κάνει είναι να καλλιεργεί προσδοκίες.

→ Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για μια ακόμη φορά ακολουθεί τις εξελίξεις κάνοντας το αυτονόητο, νέα εγκύκλιο! Παράθυρο πάντως στην απαγόρευση συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης προσώπων που έχουν υποστεί κυρώσεις αποτελεί η προθεσμία προσφυγής ενώπιον των δικαστηρίων.

→ Με σκοπό την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων, σε ποιες επιπλέον επιχειρήσεις, πέραν των τραπεζών, αναμένεται να επεκταθεί το μέτρο της προκαταβολής φόρου κερδών;

→ Η νέα προθεσμία κάλυψης εγγυητικών επιστολών που ζητούν οι ασφαλιστικές εταιρείες από το υπουργείο Ανάπτυξης καταδεικνύει το πρόβλημα φερεγγυότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

→ Άσκηση νόμιμου δικαιώματος ή περίσσιο θράσος που κρύβει απειλές; Ο λόγος για τη μήνυση που κατέθεσε η Μπουρμπούλια κατά του κ. Ράνιου! Αλήθεια, ποια είναι η πορεία των ερευνών για τους παρατρεχάμενους της πρώην ανακρίτριας, ειδικά δε αυτούς που είχαν άμεση σχέση με την Αγροτική ΑΧΕΠΕΥ;

→ Άντε γεια… να πούμε και στον σημερινό πρόεδρο του ΣΕΒ, ο οποίος κατά καιρούς είχε προκαλέσει με τις δηλώσεις του κυρίως τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

→ Καμία ιδιαίτερη έκπληξη στην ετήσια αναθεώρηση των δεικτών MSCI, απλώς να επισημάνουμε την αντικατάσταση της μετοχής των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών με αυτή της Motor Oil.

→ Μείωση των ποινικών κυρώσεων προς όφελος των διοικητικών προστίμων; Σα δεν ντρέπονται ορισμένοι κύριοι του υπουργείου Μεταφορών, οι οποίοι βλέπουν καθαρά εισπρακτικά ακόμα και τις αλλαγές του νέου ΚΟΚ…

→ Επιβολή ΦΠA 19% στην αντιπαροχή πρώτης κατοικίας ακόμα και αν ο οικοπεδούχος δεν έχει στην κατοχή του πρώτη κατοικία; Ναι, ένα ακόμη βάρος το οποίο θα μετακυλισθεί στους υποψήφιους αγοραστές! Και όλα αυτά όταν η ενίσχυση των κρατικών ταμείων συνεχίζεται με κάθε τρόπο, καθώς δεν έφταναν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των εντός σχεδίου ακινήτων και αγροτεμαχίων, ακολουθούν και αυτές των εκτός.

→ Για επιλεκτική αντιμετώπιση των κατασκευαστικών εταιρειών κάνει λόγο ο πρόεδρος της ένωσής τους, θεωρώντας ότι το νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο πλήττει άμεσα τα συμφέροντά τους.

→ Και νέα αναβολή γενικής συνέλευσης με πρόσχημα την έλλειψη απαρτίας! Αυτή τη φορά ήταν η LogicDIS.


Σχολιάστε εδώ