Τα προαπαιτούμενα

Επειδή το 2007 θα είναι έτος εκλογών. Επειδή τις εκλογές δεν τις κερδίζει η αντιπολίτευση, αλλά τις χάνει η κυβέρνηση, γίνεται επίκαιρο ζητούμενο η αναζήτηση των προϋποθέσεων που απαιτούνται για να καταφέρει η κυβέρνηση Καραμανλή να ανανεώσει τη θητεία της. Κατά κανόνα, το εκλογικό σώμα έχει την τάση να δίνει τη δεύτερη ευκαιρία σε μια νέα διακυβέρνηση, αλλά κάθε κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του, όπως συνέβη με τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη που καταγράφηκε ως «παρένθεση».

•Η πρώτη προϋπόθεση για να κερδίσει δεύτερη θητεία η κυβέρνηση Καραμανλή είναι η αισθητή βελτίωση του εισοδήματος των νοικοκυριών. Η ακρίβεια από τη μια και η δημοσιονομική προσαρμογή από την άλλη έχουν συρρικνώσει δραματικά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα μεγάλη πλειονότητά τους να τα βγάζει πέρα δύσκολα. Ακόμα και τα μεσαία εισοδήματα αδυνατούν να υπερασπιστούν το βιοτικό επίπεδο που είχαν κατακτήσει. Κι εδώ η αιτία του κακού είναι η υπερφορολόγησή τους. Άρα η κυβέρνηση Καραμανλή πρέπει να δώσει δείγμα γραφής, τόσο στη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών όσο και στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, ιδιαίτερα του ανώτατου συντελεστή. Στα δύο αυτά ζητούμενα οι ψηφοφόροι δεν θέλουν λόγια, θέλουν πράξεις. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Καραμανλή, δίνοντας υποσχέσεις για το αύριο, δεν κερδίζει δεύτερη θητεία, πρέπει να «δώσει» στο σήμερα.

•Από εκεί και πέρα η κρατούσα κατάσταση οφείλει να ανακουφίσει τα νοικοκυριά, βελτιώνοντας ριζικά την κατάσταση στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, ώστε να αποκτήσει ουσία και περιεχόμενο τόσο το «δωρεάν Υγεία» όσο και το «δωρεάν Παιδεία». Εάν η κυβέρνηση Καραμανλή στη διάρκεια της παρούσης θητείας της καταφέρει να προσφέρει στην πράξη όλα τα προαπαιτούμενα ή τα περισσότερα εξ αυτών, τότε θα έχει τη δεύτερη ευκαιρία, διαφορετικά θα κινδυνέψει σοβαρά να καταγραφεί σαν «παρένθεση». Θα δούμε…


Σχολιάστε εδώ