Συμφωνίες κορυφής με τα λεφτά των άλλων…

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν συντάξει το κείμενο της προσφυγής, αλλά δεν είναι βέβαιο πως θα το καταθέσουν για δύο λόγους. Δέχονται πιέσεις από την κυβέρνηση, με την οποία έχουν καλή επικοινωνία, να μην προβούν στην εν λόγω πράξη, ενώ ταυτόχρονα δεν είναι 100% σίγουροι πως θα κερδίσουν την υπόθεση. Αν και, σύμφωνα με τους έγκριτους νομικούς, η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαιώνει τους ιδιωτικούς σταθμούς, η τάση σε όλη την Ευρώπη είναι τα κρατικά δίκτυα -το ZDF στη Γερμανία, το BBC στη Βρετανία, το RTL στην Ιταλία- να αποκτούν τηλεοπτικά δικαιώματα ποδοσφαιρικών ομάδων, αφού ένα μέρος τους έχει πάει και στη συνδρομητική τηλεόραση, κάτι που στην Ελλάδα περίπου συμβαίνει με το Supersport.

Οι παρενέργειες και το παρασκήνιο

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Alpha, που ενοχλήθηκε πολύ από την κίνηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, προχώρησε ήδη σε συμφωνία με τη NetMed για να παραχωρήσει στη συνδρομητική πλατφόρμα τα παιχνίδια των υπόλοιπων ομάδων των οποίων έχει τα δικαιώματα ως το 2008. Χωρίς τον Ολυμπιακό είναι φανερό πως ο Alpha δεν μπορεί να στήσει αθλητική εκπομπή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική συμφωνία (αν δεν υπάρξει άλλου είδους εξέλιξη και αντίδραση) λέει πως η συνδρομητική της ΝetMed παίρνει τα παιχνίδια των ελληνικών ομάδων από τον Alpha και του παραχωρεί σε αντάλλαγμα 14 παιχνίδια για το πρωτάθλημα, καθώς και περισσότερα στιγμιότυπα από κάθε αγωνιστική. Αν ευοδωθεί το σχέδιο αυτό, γίνεται φανερό πως η ΕΡΤ θα έχει πρόβλημα, αφού μόνο με τον Ολυμπιακό και μία ή δύο ακόμη ομάδες δεν θα μπορεί να στήσει αθλητική εκπομπή.

Στο Mega, στο μεταξύ, άρχισαν οι φήμες για ουσιαστική διάλυση του αθλητικού τμήματος, αφού ήδη λέγεται πως θα απομακρυνθούν δέκα τουλάχιστον αθλητικοί συντάκτες και το τμήμα θα μείνει με πέντε άτομα. Ο Αλέξης Σπυρόπουλος φέρεται να έκλεισε ήδη στην ΕΡΤ για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Το κόστος είναι πολύ μεγάλο και η μόνη λογική σκέψη είναι πως πρόκειται για πολιτική απόφαση. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως το Τσάμπιονς Λιγκ κόστισε για τρία χρόνια 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τον Ολυμπιακό μόνο θα δοθούν 14 εκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια και για τον Παναθηναϊκό 13 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή 33 αγώνες ευρωπαϊκών ομάδων (που παίζουν… κανονικό ποδόσφαιρο) κοστίζουν πολύ λιγότερα από όσα 15 αγώνες μιας ελληνικής ομάδας στη χώρα της παράγκας. Είναι φανερό ότι η απόφαση είναι πολιτική και σχέδιο της κυβέρνησης είναι να πάει με μια ισχυρή ΕΡΤ στις εκλογές, χωρίς να εξαρτάται από τον Δ. Κοντομηνά, με τον οποίο έπαιξαν, ή με άλλον επιχειρηματία. Όσο κι αν κοστίσει αυτή η κίνηση στην ΕΡΤ! Πάντως, για να μετριαστεί η κριτική η ΕΡΤ θα ανακοινώσει κάποιες αλλαγές στον τρόπο χρήσης της διαφήμισης και ίσως σταματήσει τις διακοπές ανάμεσα στις ταινίες, κάτι που είναι υποχρεωμένη να κάνει από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.


Σχολιάστε εδώ