Στον αέρα η πώληση του «Ελεύθερου Τύπου» στους εφοπλιστές

Στο μεταξύ, η ενδιαφερόμενη ομάδα των εφοπλιστών συνεχώς αυξομειώνεται, καθώς πληροφορίες λένε πως μπήκε και νέος εφοπλιστής εκτός από τον Γιάννη Αλαφούζο. Μετά το ξεκαθάρισμα όλων των όρων στην πρόταση συμβολαίου μεταβίβασης (δεσμευτική πρόταση) θα εμφανιστεί ως αγοραστής μια εταιρεία με ιδιοκτήτη μέτοχο «off shore» εταιρεία σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πώληση του «Ε.Τ.» ωστόσο κινδυνεύει να εξελιχθεί σε «φάρσα» και μετά την κατάθεση μιας δεύτερης πρότασης από τον εφοπλιστή και χρηματοδότη του Γιώργου Κύρτσου Πέτρο Παππά βρίσκεται ουσιαστικά στον αέρα! Ο κ. Παππάς κατέθεσε την ημέρα της συνεδρίασης του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη, την Παρασκευή 5 Μαΐου, το ενδιαφέρον του, προσφέροντας 8 εκατομμύρια ευρώ για την εφημερίδα. Ο ίδιος ο Γ. Κύρτσος σε παρέμβασή του στο ραδιόφωνο του Alpha την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι αυτή είναι η μόνη πρόταση που έχει κατατεθεί και είναι σοβαρή, ενώ κατά πληροφορίες ο επιχειρηματίας δηλώνει ότι θα παλέψει την υπόθεση μέχρι τέλους και θα καταφύγει και δικαστικά, αν η εφημερίδα κατοχυρωθεί στην ομάδα των εφοπλιστών. Ο Γ. Κύρτσος με άρθρο του στη «City Press» καλεί το Μαξίμου να επέμβει, αφού πρώτα γράφει πως από έρευνά του προέκυψε ότι… δεν έχει καμία σχέση με την πώληση, ζητώντας εξηγήσεις από «τον διοικητή του Αγίου Όρους», κ. Δαλακούρα, «σε ό,τι αφορά τον διπλό ρόλο και τις εξωχώριες επιδιώξεις του». «Πιστεύουμε επίσης», συνεχίζει, ότι αν συνεχιστεί η μεταβίβαση στους ανταγωνιστές του μετόχου του, «θα πρέπει να αναλάβουν δράση οι αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί».

Αρχικά το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη δήλωνε ότι η πρόταση Παππά δεν λέει κάτι συγκεκριμένο. Το χαρτί που εστάλη με e-mail στο Λονδίνο προς την εταιρεία NBG, σύμβουλο του Ιδρύματος Λ. Βουδούρη, έγραφε: «Αγαπητέ κύριε Μήλα, με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να κάνουμε μη δεσμευτική οικονομική προσφορά για την εξαγορά της εταιρείας ʽʽΊδρυμα Τύπου ΑΕ” ποσού 8.000.000 ευρώ για το πακέτο των μετοχών (equity value). Ευχαριστώ πολύ, Πέτρος Παππάς». Το χαρτί αυτό θεωρήθηκε μία ακόμη προσπάθεια να τεθεί εμπόδιο στη μεταβίβαση της εφημερίδας και «παιχνίδι» από την πλευρά όσων αντιδρούν στην πώληση του «Ελεύθερου Τύπου». Ο Πέτρος Παππάς ωστόσο επανήλθε και με νεότερο έγγραφό του, πάνω στο οποίο αποτυπώνεται η εταιρεία του, επίσης «off shore», η Oceanbulk Maritime SA, προς τον πρόεδρο του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη, Γιώργο Αναστασάκη, στις 10 Μαΐου, επιβεβαιώνει την προσφορά του. Γράφει: «Επειδή πληροφορήθηκα ότι ενδεχομένως εκ παραδρομής η προσφορά μας για την αγορά της Ίδρυμα Τύπου ΑΕ δεν ετέθη υπ’ όψιν του Διοικητικού σας Συμβουλίου, επαναλαμβάνω και επιβεβαιώνω τα βασικά σημεία της. Πρώτον: Τίμημα αγοράς 8 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστον. Δεύτερον: Καταβολή άμεση με την υπογραφή της συμφωνίας. Τρίτον: Ανάληψη υφιστάμενων χρεών». Η επιστολή κοινοποιήθηκε παράλληλα στον σύμβουλο του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη Ο. Μήλα, της NBG International Limited, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, που είχε αναλάβει ως τις 31 Δεκεμβρίου να πουλήσει την εφημερίδα χωρίς αποτέλεσμα, αλλά και στον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, Τ. Αράπογλου. Από την πλευρά του επιχειρηματία διοχετεύεται ότι θα φθάσει στα άκρα και θα προσφέρει από 11 ως 14 εκατομμύρια ευρώ για την εφημερίδα. Από την άλλη, εκφράζεται φόβος ότι θα αποσυρθεί η πρώτη ομάδα των εφοπλιστών.

Με τα νέα αυτά δεδομένα ξέσπασε μια νέα φάση παρασκηνιακών επαφών και συγκρούσεων για την τύχη της μεταβίβασης της εφημερίδας του Άρη Βουδούρη. Η εξέλιξη ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας του «Ελεύθερου Τύπου» και μέλος του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη Γιώργος Κύρτσος προωθεί την πώληση της εφημερίδας σε «φίλο του», κατά δική του δήλωση, προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς ορισμένα μέλη τον κατηγορούν ότι κατέστρεψε την εφημερίδα, ενώ άλλα διατηρούν άριστες σχέσεις μαζί του και θα έβλεπαν με καλό μάτι την επιστροφή του στους Τράχωνες! Η τυχόν εξέλιξη δικαστικής εμπλοκής με προσφυγή του κ. Παππά, εάν εξαιρεθεί από την πώληση, συζητείται έντονα, όταν μάλιστα απειλούνται προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει πώληση, μέλη του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη λένε ευθέως πως το επόμενο βήμα θα είναι το κλείσιμο του «Ελεύθερου Τύπου». Εντός της εφημερίδας πάντως επισήμως σχεδόν δηλώνεται ότι θα φύγουν 100 τουλάχιστον άτομα, αν η εφημερίδα μείνει στο ίδρυμα. Με λίγα λόγια, οι εργαζόμενοι μπαίνουν στη μέση στο παιχνίδι που γίνεται από όλες τις πλευρές γύρω από την πώληση.


Σχολιάστε εδώ