Και η αρπαχτή θέλει τον… Γερμανό της !

Έχει σημασία πριν επισημάνουμε τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που ανήκει στον Όμιλο του ΟΤΕ να τονίσουμε ότι είναι η τρίτη φορά που επιχειρείται αυτή η εξαγορά, αφού στο παρελθόν είχε δύο φορές απορριφθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ, ως ασύμφορη για το μέλλον και παρά ταύτα επανέρχεται για να έχουμε ένα σκάνδαλο επί διοίκησης Βουρλούμη.

Τώρα ως προς την ουσία της υπόθεσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με την εκτίμηση έγκυρων τεχνοκρατών, «πρόκειται για μια υψηλού κόστους κίνηση της Cosmote, αφού ως αγοραστής είναι βέβαιο ότι θα χάσει μεγάλα έσοδα από την εξαγορά, δεδομένου ότι σήμερα η Γερμανός πουλάει προϊόντα και των τριών εταιρειών κινητής (TIM, Vodafone και Cosmote) και σε μια συγχώνευση τέτοιου χαρακτήρα η κίνηση των καταστημάτων θα υποχωρήσει… Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το ποσό που έδωσε η Cosmote είναι πολλαπλάσιο της πραγματικής αξίας αυτών που πούλησε ο Γερμανός. Λέγεται μάλιστα ότι αν γινόταν αποτίμηση η τιμή θα ήταν τουλάχιστον πέντε φορές μικρότερη…

Και εδώ από στοιχεία που συγκεντρώσαμε προκύπτει ότι το άνοιγμα ενός καταστήματος, παρόμοιο με αυτό που αγόρασε η Cosmote, δεν στοιχίζει παραπάνω από 50 με 70.000 ευρώ. Με τα χρήματα που πληρώνει ο ΟΤΕ για να αγοράσει 330, θα μπορούσε να φτιάξει 20.000 καταστήματα.

Όμως το σκάνδαλο βρίσκεται και στο τι αγόρασε η θυγατρική του ΟΤΕ. Τον τζίρο των καταστημάτων του Γερμανού πήρε και τίποτε άλλο, αφού δεν έχουν καμία ακίνητη περιουσία. Ούτε καν δεν απαίτησε η Cosmote να πάρει και τη φίρμα «Γερμανός», που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ο πωλητής! Ποια είναι η εγγύηση για την Cosmote ότι αύριο αυτός ο τζίρος δεν θα μειωθεί; Και τότε ποιος θα πληρώσει τη ζημία;

Πρόβλημα θα υπάρξει και με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων Γερμανός, οι οποίοι τα έχουν αναπτύξει με τη μέθοδο franchise. Επισημαίνεται ότι από τα 330 καταστήματα της Γερμανός στην Ελλάδα τα 15 μόνο είναι ιδιόκτητα και εάν δεν υπάρξει ειδική πρόνοιά τους στο νέο καθεστώς, είναι πολύ πιθανό πολλά απ’ αυτά να προσχωρήσουν σε νέα αλυσίδα του κλάδου.

Η Cosmote για την ολοκλήρωση της όλης εξαγοράς θα προχωρήσει σε νέο δάνειο (προϋπάρχει δάνειο περί το 1 δισ. ευρώ για εξαγορές), με άμεση συνέπεια την επιδείνωση του δανειακού της δείκτη.

Να σημειωθεί ότι στον Π. Γερμανό παραμένουν το δίκτυο στην Πολωνία (340 καταστήματα), Ουκρανία (50) και Κύπρο (19), το οποίο και αποτιμάται περί τα 150 εκατ. ευρώ.

Ζητούνται απαντήσεις

Σύμφωνα με ειδικούς του υπουργείου, για την αγοραπωλησία αυτή τίθεται μια σειρά ερωτημάτων που θα πρέπει οπωσδήποτε να απαντηθούν. Είναι δυνατόν η Επιτροπή Ανταγωνισμού να εγκρίνει μια πράξη που δίνει την αίσθηση ότι πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στην TIM και τη Vodafone, από τις οποίες το κράτος εισέπραξε δισεκατομμύρια για τις άδειες και τώρα το ίδιο το κράτος τις οδηγεί εκτός αγοράς; Οι εταιρείες αυτές δεν θα έχουν πλέον κανέναν απολύτως λόγο να συνεχίσουν να συνεργάζονται με εταιρεία του ανταγωνιστή τους, με αποτέλεσμα τα έσοδα του δικτύου λιανικών καταστημάτων της Γερμανός να υποχωρήσουν σημαντικά, δεδομένου ότι περίπου το 33% των κερδών της εταιρείας προέρχονται από πωλήσεις προϊόντων TIM και Vodafone … Είναι σοβαρός ο προβληματισμός που δημιουργείται για το πώς θα καταφέρουν να «συνυπάρξουν» τρία δίκτυα διανομής (ΟΤΕ shops, Cosmote, Γερμανός) που διαθέτουν παρεμφερή γκάμα προϊόντων, λαμβανομένου υπόψη ότι ο κ. Γερμανός θα παραμείνει πρόεδρος και ταυτόχρονα θα ηγείται και της εταιρείας Multirama, η οποία επίσης πουλάει παρεμφερή προϊόντα με τις παραπάνω εταιρείες. Και βέβαια εδώ είναι το δεύτερο μεγάλο ερώτημα που δημιουργείται και αφορά εμμέσως πλην σαφώς το ερώτημα αν υπάρχει κάποια κρυφή «ρήτρα ανταγωνισμού». Θα πρέπει πάντως να λάβει υπόψη του κανείς ότι τα 330 καταστήματα της αλυσίδας Γερμανός στην Ελλάδα λειτουργούν με καθεστώς franchise, γεγονός που σημαίνει ότι η αγοραπωλησία δημιουργεί άμεσα το ερώτημα τι ακριβώς αγόρασε η Cosmote με αυτή τη συμφωνία…

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις για τους εναλλακτικούς σταθερούς (Tellas κ.λπ.), καθώς και για τις εταιρείες Ίντερνετ, που είχαν το 80% των πωλήσεων τους μέσα από ένα κανάλι που εξαγοράζεται από τον βασικό ανταγωνιστή τους. Είναι εξαιρετικά πιθανόν οι δύο αυτές εταιρείες να αποσύρουν τα προϊόντα τους από την αλυσίδα Γερμανός και να τα προωθήσουν, οδηγούμενες σε πλήρη αυτονόμηση, μέσω δικών τους δικτύων είτε και άλλων δικτύων. Ακόμη και άλλες μικρότερες εταιρίες που προσφέρουν και προϊόντα σταθερής τηλεφωνίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Tellas, ενδεχομένως θα πράξουν το ίδιο, αφού είναι εξαιρετικά ασύνηθες να προσφέρονται προϊόντα ανταγωνιστών μέσα από το δίκτυο που ελέγχει ο βασικός τους ανταγωνιστής. Θεωρείται λοιπόν βέβαιο ότι τόσο ο κύκλος εργασιών όσο και τα κέρδη της Γερμανός θα υποχωρήσουν σημαντικά στο αμέσως επόμενο διάστημα και με τον τρόπο αυτό θα απομειωθεί και η αξία του ποσοστού το οποίο θα έχει στο μεταξύ εξαγοραστεί.

Επιπροσθέτως να πούμε ότι θα πρέπει να έχει αξιολογηθεί η νομική αντίδραση των εταιρειών και το κόστος της για την Cosmote, αφού ενδεχομένως θα θεωρήσουν ότι θίγονται από τη συμφωνία και είναι πιθανόν να αναζητήσουν αποζημίωση είτε νομική προστασία μέσω παρεμπόδισης της θέσης σε ισχύ της συμφωνίας διά της Επιτροπής Ανταγωνισμού ή της ΕΕΤΤ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γερμανός έχει συμβόλαιο με την TIM μέχρι το 2013 και είναι υποχρεωμένη να φέρνει συγκεκριμένο αριθμό συνδέσεων στην TIM για όλα αυτά τα χρόνια.

• Έχει υπολογιστεί το κόστος της αποζημίωσης στις εταιρείες για το σπάσιμο των συμβολαίων;

• Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Γερμανός δεν κάλεσε την TIM και τη Vodafone να συμμετάσχουν στη διαδικασία προσφορών. Δεν είναι αυτό περίεργο;

• Μήπως γιατί μετά θα ήταν δύσκολο να δικαιολογηθεί το υψηλό τίμημα που πληρώνει η Cosmote;

Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι απαραίτητο να παρεμβούν η Επιτροπή Ανταγωνισμού, γιατί ήδη τίθεται θέμα «δεσπόζουσας θέσης» που αποκτά ο ΟΤΕ, και η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, για να ερευνήσουν την υπόθεση.


Σχολιάστε εδώ