Ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή συστήνει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό

Ο κ. Παπαντωνίου «διαλαλεί» τη θέση του, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η μόνη απάντηση στην κυβερνητική πολιτική «που αφαιρεί συνεχώς ασφαλιστικά δικαιώματα και εξοντώνει με την εισοδηματική της πολιτική τους εργαζόμενους» είναι τα «συνδικάτα και η κομματική αντιπολίτευση να καλέσει τη νεολαία, τους εργαζομένους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους να κατέβουν στους δρόμους, μέχρι την ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ…».

Η (μοναχική) αυτή, σε συνδικαλιστικό επίπεδο, με εξαίρεση το ΠΑΜΕ, παρέμβαση του κορυφαίου στελέχους της ΠΑΣΚ/ΔΥ εκδηλώνεται τη στιγμή όπου ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης απευθύνει πρόσκληση στα Συνδικάτα για έναρξη και συμμετοχή στον διάλογο για το Ασφαλιστικό, ενώ το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στη διαδικασία στο πλαίσιο της Βουλής (παρά τις μεμονωμένες επιφυλάξεις κάποιων στελεχών και βουλευτών του) και στον ΣΥΝ υπάρχει πολιτικός διχασμός για την απόφαση μη συμμετοχής του κόμματος σε έναν διάλογο για το πιο κρίσιμο ίσως σήμερα κοινωνικό ζήτημα. Το επιχείρημα του βουλευτή Γιάννη Δραγασάκη, ότι η άρνηση συμμετοχής και συμβολής του ΣΥΝ να στραφεί σε προοδευτικότερα πεδία η όλη διαδικασία, «επειδή το κόμμα είναι αντίθετο με την κυβερνητική πολιτική» δεν είναι βάσιμο σύμφωνα με πολλά στελέχη του, που εξηγούν ότι, αν υιοθετηθεί η θέση αυτή, θα τερματιστεί κάθε προσπάθεια επικοινωνίας και συνεννόησης. Ήδη και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, διαφοροποιήθηκε από την επίσημη πολιτική επιλογή της μη συμμετοχής στον διάλογο, υποστηρίζοντας ότι «οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που ενδιαφέρονται να υπάρξει κοινωνική συνοχή, πολιτική αναζωογόνηση και οικονομική αναδιάρθρωση της χώρας με θεσμική, αξιόπιστη λειτουργία του πολιτικού συστήματος δεν έχουν λόγο να αρνούνται τον διάλογο…».

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ δεν προσήλθε στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπως είχε ήδη προαναγγείλει η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα, στάση σύμφωνα με την πάγια τακτική του κόμματος να θεωρεί τον διάλογο διαδικασία ενσωμάτωσης και «ξεπουλήματος».

Πάντως, για να παρακαμφθούν τα αδιέξοδα που δημιουργούνται από τη μη συμμετοχή των κομμάτων της Αριστεράς (ΚΚΕ-ΣΥΝ) στον διάλογο που θα διεξαχθεί σε επίπεδο Βουλής, αλλά και για την ευρύτερη δυνατή πολιτική συμμετοχή και ανταλλαγή απόψεων στον διάλογο για το Ασφαλιστικό, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας:

• Η κυβέρνηση της ΝΔ προτίθεται να προτείνει τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το ασφαλιστικό, τα μέλη της οποίας θα εκλέγονται από κάθε κόμμα ξεχωριστά. Η επιτροπή αυτή θα λειτουργεί παράλληλα με τις επιτροπές οικονομίας και κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής και θα έχει τη δυνατότητα να προσκομίζει παρατηρήσεις, θέσεις και προτάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του διαλόγου όπως αυτός θα εξελίσσεται, με στόχο τον εμπλουτισμό των προβληματισμών και των επιλογών, αφού μεγαλύτερος αριθμός βουλευτών θα καταστεί συμμέτοχος στην πορεία του διαλόγου, καθώς αυτός θα εξελίσσεται τα «επόμενα δύο χρόνια».

Η πρώτη συζήτηση για το Ασφαλιστικό

Σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, παρά τις διαφοροποιήσεις ακόμα και ιδεολογικού χαρακτήρα, κινήθηκε ο προκαταρκτικός διάλογος για το Ασφαλιστικό, με τοποθετήσεις σοβαρές και συγκροτημένες από τους βασικούς εισηγητές: τους κ. Σάββα Τσιτουρίδη (υπουργό Απασχόλησης), Γιώργο Αλογοσκούφη (Εθνικής Οικονομίας) και Νίκο Αγγελόπουλο (πρώην υφυπουργό Απασχόλησης), αλλά και τον αρμόδιο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Βαγγ. Βενιζέλο όπως και τον εκπρόσωπο του ΣΥΝ Γιάννη Δραγασάκη. Επισημαίνεται σχετικά πως:

– Η πηγή χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος αναδείχθηκε, για άλλη μια φορά, το μέγα ζητούμενο στον νέο διάλογο που ξεκίνησε μεταξύ κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και εμμέσως του ΣΥΝ, καθώς ο κ. Δραγασάκης γνωστοποίησε ότι το κόμμα του θα παρακολουθεί τον διάλογο και θα παρεμβαίνει με θέσεις και προτάσεις, όπου κρίνει ότι αυτό είναι αναγκαίο…

Οι προτάσεις για τη χρηματοδότηση του συστήματος ποικίλουν εκ μέρους των ομιλητών, όμως υπογραμμίζουμε ιδιαίτερα τις προτάσεις Δραγασάκη, ο οποίος προτείνει, μεταξύ άλλων, τη διάθεση του 10% των κερδοφόρων επιχειρήσεων, μέρος του τμήματος από τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και από το τραπεζικό σύστημα, που επί δεκαετίες εκμεταλλεύτηκε τα χρήματα του ταμείου, χωρίς ποτέ να αποδώσει τους οφειλόμενους τόκους.

Η επόμενη πολιτική συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό θα πραγματοποιηθεί το επόμενο δεκάμηνο, και ο υπουργός Απασχόλησης θα ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα συναντήσεις με κάθε κοινωνικό φορέα ξεχωριστά, προκειμένου να διευκρινίσει θέσεις και προθέσεις – κυρίως εργαζομένων και εργοδοτών.


Σχολιάστε εδώ