Άσχημο καλοκαίρι προετοιμάζει ο Ερντογάν!
Οι προκλητικές θέσεις της Τουρκίας, σε συνδυασμό με την εσωτερική κατάστασή της εν όψει των εκλογών του 2007, οδηγούν καθημερινά την Άγκυρα και την κυβέρνηση του κ. Ερντογάν να γράφουν στα «παλιά τους τα παπούτσια» τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρωτίστως την κύρωση και την άμεση εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Σύνδεσης.
Ουσιαστικά η Τουρκία, όπως διαφάνηκε και από τη νέα προχθεσινή συνάντηση των κ. Καραμανλή και Ερντογάν στη Βιέννη, απαιτεί από την ελληνική πλευρά να μην αντιδράσει στη μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου και ταυτόχρονα να πείσει και τον Τάσσο Παπαδόπουλο να «περιορίσει στο ελάχιστο» τις αντιδράσεις του.
Ο «κουμπάρος» έσπευσε να ζήτησε και νέα (τη δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες) συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό, προκειμένου να του ξεκαθαρίσει ότι προτίθεται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναβολή, «τουλάχιστον μέχρι τις τουρκικές εκλογές του 2007» των υποχρεώσεών του προς την ΕΕ και πρωτίστως του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Σύνδεσης. Ο τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Καραμανλή να συμφωνήσει και η Ελλάδα σε αυτό το αίτημα, αλλά και να πείσει τους Κυπρίους να «ουδετεροποιηθούν». Πάντως σε αυτές τις απαιτήσεις αντέδρασε έντονα ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κ. Καραμανλή (μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν). Ο κύπριος Πρόεδρος είπε πως δεν κάνει «ούτε βήμα πίσω» και πως η Τουρκία είναι όμηρος των δηλώσεών της αν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ. Ωστόσο για μία ακόμα φορά ο κ. Ερντογάν βάρυνε την ατζέντα με ένα επιπλέον θέμα, καθώς έθεσε ευθέως στον κ. Καραμανλή την απαίτηση της Άγκυρας να αποφύγει η Ελλάδα αναφορές ή εκδηλώσεις για το μείζον θέμα της γενοκτονίας των Ποντίων, με αφορμή τα πρόσφατα εγκαίνια στη Θεσσαλονίκη μνημείου αφιερωμένου στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Δύο μάλιστα μέρες πριν από τη συνάντηση στη Βιέννη Καραμανλή – Ερντογάν, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με δήλωση του εκπροσώπου του, εξέφρασε τη δυσφορία του για τα εγκαίνια του μνημείου και απαίτησε να σταματήσουν στην Ελλάδα τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Όπως μάλιστα σημειώνουν έμπειροι πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι, είναι λάθος το ότι έγιναν συναντήσεις των δύο πρωθυπουργών χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα, που ο Ερντογάν τη φόρτωσε και στις δύο συναντήσεις του με τον ελληνα πρωθυπουργό με πρόσθετα θέματα. Στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης έθεσε ανοικτά θέμα δικαιωμάτων της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη και απαίτησε τη λειτουργία δύο τζαμιών στην Αθήνα, ενώ στη Βιέννη έθεσε το θέμα της γενοκτονίας των Ποντίων. Η χλιαρή μάλιστα αντίδραση της Ελλάδας στην απαίτηση των Τούρκων για τους Πόντιους έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ίδια την ευρωπαϊκή πρακτική, αφού μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα το Γαλλικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε νόμο με τον οποίο επιβάλλονται κυρώσεις σε όποιον δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ποντίων από την Τουρκία.
Όμως, παρά τη χλιαρή στάση της Αθήνας και σε αυτό το θέμα, η Τουρκία κλιμάκωσε τις προκλήσεις, καθώς προχθές Παρασκευή (μέρα της συνάντησης των κ. Καραμανλή και Ερντογάν) ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ ανακοίνωσε την ανέγερση μνημείου για τους πεσόντες κατά τη διάρκεια του Μικρασιατικού πολέμου στην Κεσάνη της Ανατολικής Θράκης, μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη. Σε δηλώσεις του προς το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», ο κ. Γκιουλ χαρακτήρισε «σωστή» την απόφαση του δημάρχου Σμύρνης να ακυρωθεί η απόφαση αδελφοποίησης των πόλεων της Σμύρνης και της Θεσσαλονίκης. Ο τούρκος υπουργός είπε πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν πορεία θετική και σημείωσε ότι μετά το μνημείο περί γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία πρόκειται να αναλάβουν πρωτοβουλίες, για να υπογραμμίσει τα περί μνημείου στην Κεσάνη.
Ο Γκιουλ τόνισε ότι «πρωτοβουλίες αυτής της μορφής δεν πρόκειται να προσφέρουν τίποτα σε κανέναν. Για τον λόγο αυτό η απέναντι πλευρά θα έπρεπε να έχει αποφύγει τέτοιες πρωτοβουλίες».