O Δαίμονας των δημαρχείων

Αφού λοιπόν καταφέραμε να ξεπεράσουμε το γοητευτικό και… φιλοπροστατευτικοδημαρχιακό εμπόδιο, που είναι η γραμματέας του, εδέησε ο… μεγαλοδύναμος και επιτέλους είχαμε τη μέγιστη τιμή να συνομιλήσουμε με την αυτού εξοχότητα της πόλης. Δυστυχώς, απογοητευτήκαμε γρήγορα. Μόνο φορολογική δήλωση δεν μας ζήτησε προκειμένου να μας μιλήσει. Επειδή ως γνήσιοι «δαίμονες» αρεσκόμαστε σε ψευδώνυμα διαπλεκομένων μεγαλοπαραγόντων, ο δήμαρχος μάς ζήτησε να του στείλουμε και φωτοτυπία των ταυτοτήτων μας με φαξ προκειμένου να μπει στον κόπο να γίνει συνομιλητής μας. Επί της ταμπακιέρας ούτε λέξη ακόμα. Μας έστειλε μια επιστολή, έκθεση ιδεών, άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Μπράβο.

Αυτό που προκαλεί απορία πάντως είναι και η παγερή, συνένοχη σιωπή της αντιπολίτευσης. Η λαλίστατη Σταμούλη κάνει πως δεν ξέρει τίποτα. Κοιτάει τα πουλάκια που πετάνε έξω από το παράθυρο, όταν της λέει κάποιος γι’ αυτό το θέμα. Πλήρωνε, φουκαρά δημότη. Σε «αρμέγουν» κανονικά.

Γνωρίζει άραγε το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και η Ρηγίλλης, ότι κάποιος χρησιμοποιεί το όνομα του πρωθυπουργού για να παίρνει δουλειές στους δήμους; Μου λένε μάλιστα ότι τις «δουλίτσες» αρκετών εκατομμυρίων ευρώ τις κάνει μαζί με έναν υψηλόβαθμο Ρηγιλλάριο που τηλεφωνεί πρώτα στους δημάρχους και μετά ακολουθεί το λαμόγιο. Πουλάνε το παραμύθι για «υψηλές γνωριμίες» και αρκετοί τοπάρχες, σαν γνήσια κουτορνίθια, τα ακουμπάνε κανονικά. Μαθαίνω ότι ήδη το ΣΔΟΕ ασχολείται εδώ και λίγες ημέρες με την υπόθεση αυτή, αφού οι υπερτιμολογήσεις και οι «μαϊμού» διαγωνισμοί που γίνονται… βγάζουν μάτι. Φυσικά υπάρχουν και αυτοί που άθελά τους, χωρίς να ξέρουν περί τίνος πρόκειται, τηλεφωνούν για να πουν την «καλή κουβέντα» στους δημάρχους. Τώρα που η ιστορία ξετυλίγεται από το ΣΔΟΕ θα γελάσει ο κάθε πικραμένος.

Σε απύθμενο πανικό βρίσκεται ο δήμαρχος Αργυρούπολης, αγαπητός Γιάννης Τσαρπαλής. Έχει βάλει όλους τους υπαλλήλους του δήμου και διαβάζουν κάθε Κυριακή το «ΠΑΡΟΝ», μπας και βρουν κάτι επιλήψιμο για να μας κάνει αγωγές και μηνύσεις. Έτσι φαντάζεται ότι θα μας αναγκάσει να σταματήσουμε να αποκαλύπτουμε τα κακώς κείμενα της θητείας του. Ο Γιαννάκης, όπως λέει στους συνεργάτες του, θεωρεί ότι η εφημερίδα μας έχει συμβάλει τα μέγιστα για να πει οριστικά «αντίο» το βράδυ των εκλογών. Οι δημότες διαμαρτύρονται και εγώ καταγράφω τη διαμαρτυρία. Μη χρεώνεις σε εμάς και το ότι δεν πήρες χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ. Τώρα όσον αφορά τα περί απειλών για αγωγές και άλλους «διωγμούς», είμαστε συνηθισμένοι από τέτοια…

Οδηγώντας επί της λεωφόρου Δημοκρατίας στους Αγίους Αναργύρους, πριν από λίγες ημέρες, προσπαθούσα να καταλάβω σε ποια εποχή βρισκόμουν. Στις κολώνες, δεξιά και αριστερά, είχαν φωταγωγηθεί χριστουγεννιάτικα στολίδια! Πιο πάνω είχαν ανάψει πασχαλιάτικα στολίδια. Ό,τι βρήκαν στην αποθήκη οι άνθρωποι το κρέμασαν. Μα, καλά, κανένας δεν ασχολείται με την ταλαίπωρη πόλη; Περνάει που περνάει το «μαρτύριο του λάκκου» με τα έργα του προαστιακού, είναι ανάγκη να βλέπει και τις νυχτερινές ώρες την πλήρη αδιαφορία της δημοτικής αρχής; Τέλος πάντων, άντε να το… καταπιούμε κι αυτό. Το άλλο όμως δεν «τρώγεται» με τίποτα. Είδα την Τετάρτη τον τοπάρχη Κωνσταντίνο να περνάει την πόρτα του νεοκλασικού της Ρηγίλλης. Ρώτησα και έμαθα ποιος ήταν ο λόγος της επίσκεψης. Τον φώναξαν για να του πουν ότι υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια από εν ενεργεία συμβούλους της παράταξής του στο γεγονός να είναι πάλι υποψήφιος. Σχεδόν όλοι οι σύμβουλοι επιμένουν ότι η παράταξη θα πάθει πανωλεθρία, εάν έχει επικεφαλής τον αγαπητό Τρίγκα. Στην επιστροφή, στο αυτοκίνητο, ο δημαρχάρας είχε χάσει τη μιλιά του.

Παραιτήθηκε ο διευθυντής της δημοτικής επιχείρησης του δήμου Αλίμου, Κωνσταντίνος Τρέκλας. Κάτι δεν πάει καλά σε αυτό το «μαγαζί». Πριν από λίγους μήνες είχε παραιτηθεί και ο διευθυντής της άλλης δημοτικής επιχείρησης που έχει ο δήμος. Ο νεοπαραιτηθείς έστειλε μια επιστολή που στην ουσία καταγγέλλει τον τοπάρχη Μαντζουράνη για παρεμβάσεις στο έργο της επιχείρησης. Αγαπητέ Κωστάκη, επειδή αρχίζουν και διαδίδουν «διάφορα» εις βάρος σου, μίλα πρώτος, πριν αναγκαστείς να το κάνεις αμυνόμενος. Τότε δεν θα έχει καμία σημασία. Εκ των υστέρων ουδείς αναγνωρίζεται ως ήρωας. Εγώ εδώ είμαι για να φιλοξενήσω, με αποδείξεις, ό,τι έχεις να πεις. Σου ετοιμάζουν κανονική «κηδεία». Πρόλαβέ τους.

Στην εταιρεία ΚΑΣΤΟΡ φαίνεται ότι καταλήγει ο διαγωνισμός για τα παρκόμετρα του δήμου Κηφισιάς. Μη με ρωτάτε για την εταιρεία. Και εγώ πρώτη φορά την ακούω. Στην Ελλάδα τουλάχιστον είναι παντελώς άγνωστη. Συνολικά συμμετέχουν πέντε εταιρείες. Μου είπαν ότι μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι είχαν κατατεθεί τρεις ενστάσεις από εταιρείες-κολοσσούς που συμμετείχαν, αλλά είδαν στην αξιολόγηση της τεχνικής υπηρεσίας να παίρνουν τη χαμηλότερη βαθμολογία! Προς το παρόν μιλάμε για τις τεχνικές προδιαγραφές. Θα περιμένω και το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών Και τότε θα δούμε αν ήταν στημένη η δημοπρασία. Το ελπιδοφόρο σε όλη αυτή την υπόθεση είναι ότι τον διαγωνισμό τον εποπτεύει ο αντιδήμαρχος Αντώνης Διαμαντόπουλος.

Η Νέα Δημοκρατία στον δήμο Αργυρούπολης, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα στηρίξει τον υποψήφιο Μιχάλη Κωστάκη, και κάποια απίθανα σενάρια που κυκλοφορούν λένε ότι ο νυν δήμαρχος Γ. Τσαρπαλής έχει συμφωνήσει με τον Κωστάκη να συνεργαστούν κανονικότατα! Είναι δυνατόν; Το μέλλον θα δείξει.

Άνοιξε και επισήμως την προεκλογική του περίοδο ο δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς. Την προηγούμενη Πέμπτη εγκαινίασε το εκλογικό του κέντρο που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Ευαγγελικής Σχολής και Χρυσοστόμου Σμύρνης. Περιττό να σας πω ότι έκανα το λάθος να πάω, μπας και… ψαρέψω καμιά είδηση. Αναγκάστηκα να αφήσω το αυτοκίνητο… πενήντα οικοδομικά τετράγωνα πιο κάτω. Της κακομοίρας γινόταν από κοσμοπλημμύρα. Νικόλα, δεν με λυπήθηκες καθόλου. Χαλάλι σου.

Δόξα τω Θεώ, καλά πάνε από υποψηφίους και στο Παλαιό Φάληρο. Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ, επισήμως πλέον, ονομάζεται Γρηγόρης Αθανασιάδης. Εδώ αξίζει να σταθούμε λίγο, γιατί πραγματικά είναι ό,τι πιο «περίεργο» θα μπορούσαν να κάνουν τα συντρόφια της Χαριλάου Τρικούπη. Ο Γρηγόρης είναι «παλιά καραβάνα» στα δημοτικά πράγματα της παραλιακής πόλης, αλλά με… καταγάλανη σφραγίδα. Έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος του Γιώργου Χρυσοβερίδη. Μιλάμε για συνδυασμό τότε δεξιούρα μέχρι το κόκαλο. Τώρα πώς άλλαξε «στρατόπεδο», αν άλλαξε, μόνο αυτός το ξέρει. Κατά τ’ άλλα, πρόκειται για σοβαρό δικηγόρο και έντιμο άνθρωπο. Η επιλογή αυτή πάντως δεν ήταν και ιδιαίτερα καλοδεχούμενη, αφού ο σύντροφος Καραμαρούδης πνέει μένεα, απειλώντας ότι θα είναι και αυτός υποψήφιος με διασπαστικό ψηφοδέλτιο. Ο Συνασπισμός διάλεξε την κομματική συνταγή που φαίνεται να έχει ευρύτερη αποδοχή στο πρόσωπο του Γιάννη Φρέρη. Τις τελευταίες ημέρες «ρίχτηκε» στον τοπικό προεκλογικό στίβο ξανά το όνομα του πρώην δημάρχου Καψάνη. Προσωπικά θεωρώ ότι ο φίλτατος πρώην τοπάρχης είναι πλήρως αποδυναμωμένος από στελέχη, αλλά η ψυχή του ανθρώπου είναι άβυσσος.

Εάν το πολιτικό σκηνικό παραμείνει έτσι, δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν ο Διονύσης Χατζηδάκης πάρει τον δήμο από την πρώτη Κυριακή. Το στοίχημα πλέον δεν είναι εάν κερδίσει ξανά τον δημαρχιακό θώκο, αλλά εάν εκλεγεί με την πρώτη ή τη δεύτερη φορά.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι η Κατερίνα Γιαβάση θα είναι η εκλεκτή της Ρηγίλλης για τη Νέα Σμύρνη. Το γεγονός ότι η υποψηφιότητα έχει «κλειδώσει» είναι διπλοτσεκαρισμένο από πολύ ψηλά. Πιο ψηλά δεν γίνεται. Τι θα κάνει όμως ο Γιώργος Πώποτας, που επιμένει να δηλώνει ότι θα είναι «αντάρτης», είναι μια «σκοτεινή» ιστορία. Μια και το έφερε η κουβέντα για τη Ν. Σμύρνη, να σας πω ότι εμφανίστηκε πάλι ο γνωστός λαμόγιος υποψήφιος που χρωστάει σε όσους μιλούν ελληνικά. Όλο γραβάτα και κοστούμι είναι. Από την άλλη πλευρά του… ποταμού, η Νόρα προχωράει ακάθεκτη παρότι κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αντιδήμαρχοι σήμερα του Κουτελάκη λένε ότι θα κατέβουν μαζί του στις εκλογές. Κάθε μέρα πάντως η Νόρα πραγματοποιεί συναντήσεις με στελέχη για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου και την εκπόνηση του προγράμματος.

Να και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος που θέλει να σώσει τη Βούλα. Για να προλάβω τυχόν παρεξηγήσεις, μιλάμε γι’ αυτόν που «έφυγε νύχτα» από την ΕΘΕΛ, όπου είχε τοποθετηθεί πρόεδρος, χωρίς ακόμη να μάθουμε τον λόγο. Πού θα πάει, μέχρι τον Οκτώβριο θα τα έχουμε μάθει όλα.

Βγήκαν τα προσωπικά δεδομένα στη φόρα. Ανάσταση Κυρίου έγινε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Βάρης. Θύμα μιας πραγματικά άθλιας επίθεσης ήταν ο Κώστας Δεβριώτης. Λεπτομέρειες δεν χρειάζονται. Μιλάμε για κατάσταση σκέτη ρόμπα. Ντροπή.

Είναι γνωστό ότι δεν διατηρώ και την καλύτερη γνώμη για τον «αυτοκράτορα» του δήμου Βουλιαγμένης, Γρηγόριο Κασιδόκωστα. Τούτη τη φορά όμως θα γίνω σύμμαχός του. Κυκλοφόρησε μία τοπική εφημερίδα με τον τίτλο «Εβδόμη» και του καταλογίζει ευθύνη, γιατί δεν κάνει αποχαρακτηρισμό ενός χώρου που έχει δεσμεύσει για πράσινο! Αντί η εφημερίδα να πιέζει τον δήμαρχο να δεσμεύει οικόπεδα για πλατείες και παιδικές χαρές, αυτή, διά του εκδότη της, πιέζει για το αντίθετο. Θα μου πείτε ότι αποχαρακτηρισμός σημαίνει χτίζω πολυκατοικία. Μπα, δεν μπορώ να πιστέψω ότι μια εφημεριδούλα παίζει τέτοια παιχνίδια. Μην επιμένετε. Εγώ δεν το πιστεύω.

Με σύνθημα «Και πάλι μαζί», ο πρώην δήμαρχος Βούλας Άγγελος Π. Αποστολάτος αποφάσισε να επιστρέψει… Θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού με τίτλο «Δημοτική Ανάπτυξη, Δημιουργία, Ανάπλαση». Γνωρίζοντας προφανώς ότι δεν θα έχει το χρίσμα της ΝΔ, σε διακήρυξή του ομολογεί ότι: «Μεγαλύτερο και δυσκολότερο έργο υλοποίησα στη δεύτερη και στην τρίτη θητεία μου ως ανεξάρτητος δήμαρχος, παρά στην πρώτη που είχα τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας»!

Διαχώρισε τη θέση του από την παράταξη του νυν δημάρχου Αγίου Δημητρίου κ. Ειρηνάκη ο ως τώρα αντιδήμαρχός του Μανώλης Παπαδάκης και στις επικείμενες δημοτικές εκλογές κατεβαίνει ως υποψήφιος δήμαρχος επικεφαλής του συνδυασμού «Δυνατή πορεία». Σε επιστολή του προς τους κατοίκους του Αγίου Δημητρίου ομολογεί ότι «δεν κάναμε τίποτε ουσιαστικό για τα μεγάλα προβλήματα του δήμου μας»! Να σημειωθεί ότι πρόσφατα από την παράταξη Ειρηνάκη αποχώρησαν δύο δημοτικοί σύμβουλοι, οι Τάσος Αυρηλιώνης και Αναστασία Δούρου.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Διαπλεκόμενα συμφέροντα ετοιμάζουν να καταργήσουν τη στήλη σε αυτή τη σελίδα έναντι αδράς αμοιβής. Ευτυχώς που συνεννοήθηκα με τον εκδότη να γράφω στη διπλανή. Φουλ τις μηχανές. Έρχεται ο Οκτώβριος. Τώρα πάμε για τα καλύτερα.


Σχολιάστε εδώ