Όταν στο ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να αλλάξουν την προσφώνηση «σύντροφος» σε… ΤΣΟΓΛΑΝΙ

Προστρέχω σε εσάς, ευρισκόμενος σε προφανές confusion (αντιλαμβάνεστε πλήρως τι εννοώ), με την παρούσα επιστολή, η οποία θέλω να πιστεύω πως θα φτάσει στα χέρια σας, (δεδομένου ότι δεν έχω το θάρρος να την αποστείλω στο προσωπικό σας e-mail) και δεν θα παραπέσει μεταξύ Παύλου Γερουλάνου, Ρεγγίνας Βάρτζελη και Νίκου Αθανασάκη. Αναγκάζομαι να απευθυνθώ στη σοφία σας, προκειμένου να κατανοήσω τι ακριβώς συμβαίνει, το τελευταίο χρονικό διάστημα, στο κόμμα το οποίο διοικείτε…

Ομολογώ πως οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου και οι επακόλουθες αντιδηλώσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου μου προκάλεσαν μεγάλη ταραχή. Έσπευσα, κατ’ ανάγκην, στο «απόλυτο» λεξικό της νεοελληνικής του κ. Γεώργιου Μπαμπινιώτη, για να ερμηνεύσω με επιστημονική ακρίβεια τι ακριβώς εννοούσε ο εισηγητής σας περί τη Συνταγματική Αναθεώρηση στη… βαρυσήμαντη συνέντευξή του στην έγκριτη εφημερίδα «Τα Νέα».

Ιδού τι ανακάλυψα:

o Η έκφραση «τσογλάνι», που ως γνωστόν προέρχεται από την τούρκικη λέξη coglan, και λέγεται και ως «τσόγλανος» ή «τσογλαναράς», σημαίνει τον αλήτη, τον άνθρωπο με πολύ κακή συμπεριφορά. Κατά σύμπτωση, στο εν λόγω λεξικό, το… τσογλάνι βρίσκεται μεταξύ του λήμματος «ΤΣΝ» (ήτοι, Ταμείο Σύνταξης Νομικών) παραπέμποντας, έτσι, στους συνταξιούχους πολιτικούς, που συνήθως είναι και συνταξιούχοι δικηγόροι και στο λήμμα «τσόκαρο», που σημαίνει τη… γυναίκα (υποθέτω πως αρμόζει και σε ορισμένους άνδρες, της πολιτικής κατά τεκμήριο) με ευτελή συμπεριφορά και εμφάνιση.

o Η έκφραση «αριβίστας» σημαίνει αυτόν που χρησιμοποιεί κάθε μέσο (θεμιτό και αθέμιτο) για να αναδειχθεί σε διάφορους χώρους και ως συνώνυμες εμφανίζονται οι λέξεις «καιροσκόπος» και «τυχοδιώκτης».

Για τα «ψώνια» είμαι βέβαιος πως δεν απαιτείται ιδιαίτερη επεξήγηση, δεδομένου ότι συναντάτε καθημερινά κι εσείς αρκετά από αυτά. Είτε ανήκουν στο λεγόμενο παλαιό ΠΑΣΟΚ και ανακαλύπτουν όψιμα τη γοητεία των… σουηδικών σας μοντέλων, είτε εισέρχονται τώρα στην πολιτική με ορμή και αλαζονεία νεοφωτίστου.

Το ζήτημα, κύριε Παπανδρέου, δεν είναι εάν γέμισε, αίφνης, το ΠΑΣΟΚ τσογλάνια, αριβίστες και ψώνια. Είναι εάν τώρα το ανακαλύψατε, εσείς και ο χειμαρρώδης κύριος Πάγκαλος.

Για τον τελευταίο, τι να πει κανείς; Επί τόσες δεκαετίες συναγελάζεται με αριβίστες και τσογλάνια (για τα ψώνια δεν μπορώ να πω κουβέντα διότι ενίοτε είναι και ευχάριστα) και το ανακαλύπτει μία ωραία Δευτέρα, για να το πει σε μια εφημερίδα και να βυθίσει εκ νέου το ΠΑΣΟΚ στην εσωστρέφεια και να δώσει ανάσες στην κυβέρνηση.

Από την άλλη, όμως, κύριε πρόεδρε, πώς να ψέξει κανείς τον κ. Πάγκαλο, αφού όσα λέει -έστω και με τον τρόπο που τα λέει- δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Αποτυπώνουν, δυστυχώς, την εικόνα που εκπέμπει το κόμμα σας και, δυστυχώς, η ηγεσία σας.

Διώξατε πρόσφατα τον κ. Γιώργο Φλωρίδη από τη θέση του συντονιστή, επειδή τόλμησε να εξειδικεύσει -ίσως και για να γίνει αρεστός σε εσάς- τις δικές σας θέσεις περί σουηδικής απορρύθμισης (με κοινωνικά χαρακτηριστικά, βεβαίως, βεβαίως…) στην αγορά εργασίας.

Δεν διώξατε, ωστόσο, τον Αλέκο Παπαδόπουλο, που είπε ορισμένα τολμηρά αυτονόητα, με τα οποία συμφώνησε ασμένως η Νέα Δημοκρατία.

Υποδεχτήκατε αμήχανα τις δηλώσεις Πάγκαλου και παρακολουθήσατε, ως ρωμαίος αυτοκράτορας στο Κολοσσαίο, την μονομαχία του gladiator Βενιζέλου με τον κρυπτοχριστιανό Θεόδωρο.

Και μετά καλέσατε σε συνεδριάσεις τα όργανα του κόμματός σας για να άρετε τις συνέπειες της εσωστρέφειας…

Κύριε πρόεδρε,
Είναι προφανές πως κάτι συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ. Ή, για να είμαι ακριβέστερος, κάτι ΔΕΝ συμβαίνει. Επί τρεις μήνες πορευτήκατε σε υψηλούς τόνους αξιοποιώντας (και καλά κάνατε) την υπόθεση των υποκλοπών. Δημιουργήσατε σαφείς εντυπώσεις πως διαθέτετε στοιχεία που εμπλέκουν προσωπικά τον πρωθυπουργό στην υπόθεση αυτή. Στοιχεία, όμως, δεν είδαμε.

Μόλις η υπόθεση των υποκλοπών «κάθισε», βυθιστήκατε εκ νέου στη νωχέλεια της προγραμματικής ανεπάρκειάς σας. Η κυβέρνηση κινεί θέματα στο εργασιακό και το ασφαλιστικό (αποσπασματικά, λανθασμένα, προκλητικά, πάντως κινεί) κι εσείς ασχολείστε με την ετυμολογία των δηλώσεων Πάγκαλου και προσπαθείτε να μαζέψετε τον Βενιζέλο, ο οποίος -ειρήσθω εν παρόδω- δικαίως εκνευρίστηκε και ευφυώς αξιοποίησε την ευκαιρία, για να υποδηλώσει άλλη μια φορά πως είναι πρώτος μεταξύ ίσων ή -κατ’ άλλους- ίσος με τον πρώτο…

Όπως κι αν έχουν τα πράγματα το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή δεν δημιουργεί εντυπώσεις πως μπορεί να κυβερνήσει. Εσείς είστε «lost in translation» και τα στελέχη σας τσακώνονται για ένα «αδειανό πουκάμισο».

Ομολογώ πως εάν κατά βάθος έχετε επιλέξει την τακτική του… ώριμου φρούτου, ναι, κάποια στιγμή θα βρεθείτε στην εξουσία. Το ερώτημα είναι τι θα την κάνετε; Ποια τσογλάνια και ποιους αριβίστες θα βάλετε στην κυβέρνηση; Εκτός εάν εισηγηθείτε να αντικατασταθεί, εφεξής, η προσφώνηση, «σύντροφος», σε… τσογλαναρά…


Σχολιάστε εδώ