ΧΡΗΜΑτιστήριο

→ Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στο Χρηματιστήριο την προηγούμενη Τρίτη, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε τοποθετήσεις στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,52% στις 4.203,05 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,57%, της μεσαίας ενισχύθηκε κατά 1,61% και της μικρής παρουσίασε κέρδη 2,07%. Την επομένη, παρά την αποκοπή του μερίσματος της Εθνικής και την αρνητική εικόνα των μεγάλων ευρωαγορών, ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,68%, στις 4.231,43 μονάδες, και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 322,6 εκατ. ευρώ. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες άνοδο παρουσίασε αυτός των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, ενώ απώλειες κατέγραψε αυτός των τροφίμων-ποτών. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση, κατά την οποία οι επενδυτές τοποθετήθηκαν σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να ενισχυθεί κατά 0,83% στις 4.266,56 μονάδες και η αξία των συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 336 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 164 ενισχύθηκαν, 106 υποχώρησαν και 50 παρέμειναν αμετάβλητες.

→ Ελπίζουμε το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ να μη μείνει στα χαρτιά και ευελπιστούμε η αναμενόμενη ένεση στα προ φόρων κέρδη να μην προέλθει από τις αυξήσεις των τιμολογίων της και μόνο!

→ Από το κακό στο χειρότερο φαίνεται να πηγαίνει η εγχώρια αγορά παραγώγων, καθώς οι τζίροι της μειώνονται διαρκώς! Πού είναι τώρα όλοι αυτοί οι καθηγητάδες που επένδυσαν πολλά σε ένα «προϊόν» που απέφερε ελάχιστα;

→ Ενώ η «μαμά» Εθνική Τράπεζα δημιουργεί θέσεις εργασίας στην «γείτονα» Τουρκία, η «θυγατέρα» Αστήρ Παλλάς ετοιμάζει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους έλληνες εργαζομένους! Θερμός πάντως υποστηρικτής του κ. Αράπογλου για την εξαγορά της Finansbank φαίνεται να είναι ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης, γεγονός που σχολιάζεται ποικιλοτρόπως.

→ Είναι δυνατόν μια επιχείρηση, όπως είναι η γνωστή σε όλους Άκτιβ Επενδυτική, να μην έχει ελεγχθεί φορολογικά από την έναρξη της λειτουργίας της μέχρι και σήμερα;

→ Από σχέδια και «στοιχήματα» άλλο τίποτε στην Forthnet, από πράξεις όμως έχουν μείνει πίσω! Για να δούμε αν η διοίκηση της εταιρείας καταφέρει να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει;

→ Το ποιος «εξαπατά» ποιον, κύριε Πρόεδρε των υπαλλήλων της Αγροτικής, είναι θέμα μεγάλης συζήτησης, καθώς ορισμένοι συνδικαλιστές απολαύουν ειδικών προνομίων, χωρίς να έχουν καν εργαστεί για τον Όμιλο ή να γνωρίζουν τα της τράπεζας!!! Μήπως μπορείτε να μας ενημερώσετε σχετικά με τη διανομή μερίσματος, ίσως για τη ρύθμιση των πανωτοκίων, ενδεχομένως για την επέκταση στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη; Και κάτι ακόμα, όταν κάποιοι σαν εσάς βάλουν κατά της εφημερίδας, «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», σημαίνει ότι οι αλήθειες μας πονάνε!

→ Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό, στη χώρα μας το χρηματιστηριακό ταμπλό αποτελούσε και αποτελεί προάγγελο επιχειρηματικών εξελίξεων! Βλέπετε πρώτα «τρέχουν» οι μετοχές των εμπλεκομένων εταιρειών και μετά «έρχονται» οι ανακοινώσεις.

→ Aν οι επτά επιπλέον υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν άμεσα οι κατασκευαστές και έμμεσα οι αγοραστές ακινήτων, λόγω επιβολής ΦΠΑ, δεν αυξάνουν τη γραφειοκρατία, τότε τι ακριβώς κάνουν; Μέσα σε όλα αυτά μείωση σημείωσε ο αριθμός των οικοδομικών αδειών για το πρώτο δίμηνο του 2006, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2005.

→ Καλλωπίζεται για να «αρέσει» περισσότερο στους υποψήφιους μνηστήρες της! Περί Εμπορικής ο λόγος, η οποία ολοκλήρωσε επιτυχώς την τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους 1.000.000.000 ευρώ. «Άξιοι», με το αζημίωτο φυσικά, οι συνδιοργανωτές-συντονιστές-ανάδοχοί της.

→ Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην παράταση των προσφορών για το Ολυμπιακό «φιλέτο» του Μπιτς Βόλεϊ; Έλλειψη ενδιαφερομένων ή κάτι άλλο;

→ Κακά τα μαντάτα και για την αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρεί η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, στο τέλος Απριλίου το συνολικό ενεργητικό της αγοράς παρουσίασε μείωση κατά 6,7 εκατ. ευρώ.

→ Μήπως κάποια από τα επίσημα reports των αναλυτών βιάζονται να υπερεκτιμήσουν τα καθαρά κέρδη των μεγάλων εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων;

→ Για να δούμε αν η Επιτροπή Κρατικών Εγγυήσεων Δανείων προς ιδιωτικές επιχειρήσεις σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, μη αποδεχόμενη παρεμβάσεις από όπου και αν προέρχονται, με μοναδικό σκοπό την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος;

→ Γιατί τέτοια πρεμούρα από την ΕΥΔΑΠ να διαψεύσει κατηγορηματικά ότι επρόκειτο να συμμετάσχει σε παρουσίαση εισηγμένων εταιρειών της UBS; Κάτι δεν μας πάει καλά.

→ Η Επιτροπή Κεφαλαιγοράς εμφανίζεται ανίκανη να παρακολουθήσει τις χρηματιστηριακές εξελίξεις, αφήνοντας πολλά αλλοδαπά funds να κερδοσκοπούν και μάλιστα νόμιμα! Αναφερόμαστε στις offshore που εκδίδουν ομολογιακά δάνεια και στη συνέχεια μετατρέπουν τις ομολογίες σε μετοχές.

→ Για να μην ξεχνιόμαστε! Δεν είναι λίγες οι μετοχές οι οποίες κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα κατέγραψαν αρνητικές αποδόσεις, που άγγιξαν το 60%.

→ Μπορεί ορισμένες εισηγμένες να έδωσαν ικανοποιητικά μερίσματα, άργησαν όμως να τα καταβάλουν στους δικαιούχους, γιατί;

→ Τέρμα οι «περίεργες» εκπτώσεις και οι πονηρές δωρεές, με τη μορφή bonus μετοχών, στους κάθε λογής ημέτερους «συνεργάτες»! Από εδώ και στο εξής η τιμή των μετοχών αυτών δεν θα μπορεί να είναι κατώτερη αυτής στην οποία διατίθενται μετοχές στο ευρύ επενδυτικό κοινό.

→ Αυτές δεν ήταν αξιολογήσεις, ήταν διαπιστώσεις άνευ σημασίας! Ο λόγος για ορισμένες από τις πρόσφατες εκθέσεις του ΧΑ, σχετικά με την πορεία των εταιρειών της ΝΕΧΑ.

→ Παρά τις εκ του αντιθέτου αναφορές των τραπεζών και παρά τις διαφορετικές δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου επί του θέματος, μέσα σε ένα χρόνο οι επισφάλειες στα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ.

→ Υπάρχουν εισηγμένες εταιρείες οι οποίες παρά την πτώση των κερδών τους διανέμουν μέρισμα που ισοδυναμεί με το σύνολο των ενοποιημένων μετά φόρων κερδών για τη χρήση;

→ Αυτή και αν είναι «οικονομοτεχνική» μελέτη, ενός «τεχνοκρατικού» επενδυτικού οίκου! Σύμφωνα με την UBS, η αύξηση της τιμής-στόχου της ΕΧΑΕ οφείλεται μεταξύ άλλων στην αναμενόμενη άνοδο του ημερήσιου όγκου των συναλλαγών στο xρηματιστήριο.

→ Από πού μπορεί να προέρχεται η όποια αναντιστοιχία μεταξύ του ταμειακού ελλείμματος και αυτού που καταγράφουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού; Δεν το λέμε εμείς αλλά η Τράπεζα της Ελλάδος!

→ Aυτός δεν είναι έλεγχος, είναι ρουσφέτι και μάλιστα μεγάλο! Η αναφορά μας για το «κόλπο» που επιχειρεί να στήσει το υπουργείο Oικονομίας, υποχρεώνοντας επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να πραγματοποιούν όλες τις συναλλαγές μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων.

→ Για να δούμε πόσες από τις εναπομείνασες ΕΛΔΕ θα έχουν τη δυνατότητα να εναρμονιστούν πλήρως με τους όρους που θέτει ο νέος κανονισμός του ΧΑ;

→ Κάποιος να τους βάλει «φρένο»! Αναβολή λόγω στρατηγικού επενδυτή έλαβε η προγραμματισμένη γενική συνέλευση των μετόχων της Alfa Alfa Energy.

→ Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός! Παρά την αύξηση στα προ φόρων κέρδη των «μεγάλων» ΑΧΕΠΕΥ, υπάρχουν αρκετές «μικρές» που αναμένουν στην μάνα εξ ουρανού την επιστροφή κεφαλαίων από το Επικουρικό Ταμείο. Για του λόγου το αληθές, τον μήνα Απρίλιο μόλις 4 ΑΧΕΠΕΥ κάλυψαν το 55,5 % του συνολικού τζίρου της χρηματαγοράς, με τις τράπεζες να κατέχουν και πάλι τη μερίδα του λέοντος.

→ Έτσι για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλαιοί: Ένα δισ. ευρώ πόροι από το Β΄ ΚΠΣ χάθηκε για τη χώρα την περίοδο ’94-’99. Δεν το λέμε εμείς αλλά η Κομισιόν.

→ Και όμως υπάρχουν κρατικοί οργανισμοί που παραδέχονται την ύπαρξη μεσαζόντων, αλλά παρουσιάζονται ανίκανοι να τους αντιμετωπίσουν. Παράδειγμα ο ΟΕΚ!

→ Με ποια κριτήρια καθορίζονται περιοχές της χώρας ως κορεσμένες τουριστικά; Με ποια λογική τις εξαιρούν από τον αναπτυξιακό νόμο; Μήπως έχει να κάνει με το «χρώμα» που βάφονται στις εκλογές;

→ Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις οι αλλαγές στους δείκτες FTSE / ASE και εμείς επισημαίνουμε την είσοδο των ΕΒΖ, ΝΕΛ, Proton και Forthnet.

→ Και τώρα τι; Τί πρόκειται να συμβεί με την απελευθέρωση εισιτηρίων και δρομολογίων, την οποία αποφάσισαν οι εφοπλιστές έπειτα από οριστική ρήξη με την κυβέρνηση; Ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο»;

→ Ακούσατε, ακούσατε… Άν μια επιχείρηση έχει ζημιές και έχει προβεί σε διανομή κερδών λόγω ΔΛΠ, τα διανεμόμενα κέρδη υπόκεινται σε αυτοτελή φορολογία!!! Ουδέν σχόλιου.

→ Ποια η θέση του υπευθύνου της Διεύθυνσης Θυγατρικών Υπηρεσιών του Ομίλου της ATEbank σχετικά με την πορεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης; Στέλεχος που παραμένει τόσα χρόνια στην ίδια θέση δεν μπορεί παρά να έχει άποψη για το θέμα!

→ Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα καρτέλ αποτελούν μη αποδεκτή εταιρική συμπεριφορά! Καλά, η Ελλάδα δεν έμαθε τίποτε από αυτήν την περίφημη Επιτροπή;


Σχολιάστε εδώ